przepis - 33114 przepisów (strona:1281/2208)

Parówkowo - jajeczne wyznanie miłości :) 224

Chcesz zaskoczyć swą drugą połowę z rana? Myślę, że taka pożywna niespodzianka dostarczy energii i pozytywnych emocji na resztę poranka :). Składniki - jajko - parówka - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz  wziąć udział w rozwoju tego bloga  aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy

Świat Smaku
Rogaliki z masą makową 181

Znów zawieruszony przepis..zanudzę Was tymi rogalikami...ale jak otrzymałam  rogalomanię  często piekłam rogaliki..i to takie małe..te mniejsze jakoś mi lepiej pasują..takie na jeden, dwa kęsy.. 3 szkl. mąki 250 g margaryny  250 g serka homogenizowanego dowolne nadzienie [ u mnie masa makowa z puszki] Wszystkie składniki zagnieść ze sobą.Następnie ciasto podzielić

Moje domowe kucharzenie
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 444

będzie za mało słodkie . U mnie akurat wierzch przyozdabia glazura pomarańczowa , którą przygotowuję zimą z cukru, soku oraz skórki pomarańczowej i przechowuję w słoiczkach właśnie na takie okazje - wkrótce przepis na blogu . Jeśli nie planuje się używać żadnej polewy, koniecznie do ciasta trzeba oddać więcej cukru - dodatkowe 1/3 szkl

Grunt to przepis!
Podsumowanie sierpnia 137

Wyświetleń w lipcu było ogółem 161 749 ,więcej  niż w zeszłym miesiącu... Cieszę się ,że zaglądacie do mnie...Dziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów [ jeśli ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii  ]..i wspólnego pieczenia . . Popularna 10 w SIEPRNIU: Sałatka gyros z ogórków i cukinii Sałatka z ogorków,cebuli i papryki

Moje domowe kucharzenie
Sos z cukinii słodko-kwaśny 204

Koleżanka Dorota podzieliła się ze mną przepisem na pyszny sos, który używa do wszystkiego od mięs po kanapki, a jej syn zamiast keczupu także do wszystkiego. Zrobiłam i fakt jest genialny. Córce bardzo zasmakował, więc dorobiłam drugą porcje, bo naprawdę jest warto mieć go na zimę w zapasie. Idealny do wszystkiego. Zjedliśmy z nim makaron z piersią kurczaka, był super

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Naleśniki z serem i sosem śliwkowym 217

białym serem z dodatkiem sosu śliwowego. Urozmaicona wersja tradycyjnych naleśników z serem. W takiej wersji lubię je najbardziej. Poniżej podaję sprawdzony i najlepszy wg mnie przepis na ciasto naleśnikowe, z którego korzystam już od dłuższego czasu. Pochodzi on z książki Ewy Wachowicz. Post Naleśniki z serem i sosem śliwkowym pojawił się poraz

Marta Gotuje
Tarta z karmelem malinowym 219

moje słodkie pożegnanie sezonu malinowego. Bo kto nie lubi malin? Albo karmelu? Choć rzadko łączy się te dwa pyszne składniki – razem smakują świetnie. Nie jest to jednak przepis dla początkujących – mimo, że składniki są bardzo proste, to przygotowanie tarty bez termometru wymaga nieco zdolności kulinarnych. Składniki trzeba połączyć w odpowiednim czasie, aby stworzyły karmel malinowy. Jednak jest

Poezja smaku
KREM POMIDOROWY Z PIECZONYMI PAPRYKAMI 172

tych wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają zarówno pomidory jak i paprykę, ten krem będzie spełnieniem marzeń. Bajeczny w smaku, o cudownym aromacie. Przepis na który natknęłam sie tutaj (klik) od razu skradł moje serce, nie myślałam tylko iż będzie aż tak smakowity. Troszkę go tylko zmieniłam, brakowało mi powiem w nim takiego pazura... Idealnie wkomponował się z nim pikantny

Smaczne Zdrowe
Cukiniowy sos na zimę 156

moim warzywniaczku pełno cukinii więc szkoda żeby się zmarnowała i przetwarzam ją jak tylko mogę. Bazując na przepisie  warzywny mix z ogórkami  stworzyłam cukiniowy sos. Wystarczy potem dodać jakieś mięsko i mamy pyszny sosik do makaronu lub ryżu. W planach mam też sos słodko-kwaśny z cukinią. Nigdy jeszcze takiego nie robiłam, przepis dostałam od znajomej więc zobaczymy

Monia miesza i gotuje
Żeberka z wolnowaru 169

głowie i trzeba było wybierać: albo gotowanie i jedzenie, albo pisanie o nim. Chyba nie trzeba mówić która opcja wygrała Za to mamy teraz sporo materiału zdjęciowego i mnóstwo przepisów, … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Deser z kaszą jaglaną 271

żółtka 50 g ugotowanej kaszy jaglanej 50 g brązowego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej \dodatkowo: owoce jagodowe (maliny, borówka amerykańska) 4 ciastka owsiane wykonanie:  Kaszę należy ugotować według przepisu. Wystudzić. Żółtka, cukier, wanilię i kaszę miksujemy blenderem na gładką masę. Przelewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy mleko i podgrzewamy ciągle mieszając do chwili aż masa zgęstnieje. Gotujemy przez

Przysmaki Karolki
Goodbye summer 219

końcu wróciłam :) Po miesiącu męki z remontem mieszkania, mogę odetchnąć. Niestety podczas remontu nie miałam dostępu do kuchni, stąd brak nowych przepisów. Ale już wszystko za mną, więc czas wziąć się do roboty.  Jako, że przez większość lata byłam nieobecna na blogu, chciałam się podzielić Wami moimi zdjęciami z ostatnich tygodni. Niestety ze względu na zmianę pracy i przeprowadzkę

Zgrabne Gotowanie
Kokosanki 393

Rafałki czyli kokosanki :) Aby umilić wam ten czas końca wakacji mamy dla was słodki przepis :). Mamy nadzieję, że się wam spodoba ☺ Do przygotowania kokosanek potrzebne jest:  ·         200g wiórków kokosowych ·         50g masła ·         ¾ szklanki cukru

Bonapetit2xM
Kawałki kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych 534

mięsem w środku. Smakują wyśmienicie. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu nie chłoną zbyt dużej ilości oleju. Ja swoje nuggetsy podałam z frytkami pieczonymi w piekarniku. Przepis z książki Anny Starmach „Pyszne 25″ którą serdecznie polecam Post Kawałki kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
PYTANIA DO BLOGERA. 190

sztamę ze swoimi fanami, tym ich więcej przybywa, ale też Blogerowi sprawia większą przyjemność pisanie dla tych, którzy wchodzą tu, by choć na chwilę pozostać, a nie tylko po przepis. Jeśli masz więc jakiekolwiek pytanie do mnie, dotyczące bloga, samego blogowania, a może i życia prywatnego - PYTAJ ŚMIAŁO ! Uczyń to w komentarzu pod tym wpisem. Masz czas do 31. października

W kuchni Karmel-itki