Tłusty czwartek już za nami, ale u nas pączki jeszcze cały czas na fali :) Przepis na puchate pączki to mój ulubiony- pączki rzeczywiście są mięciutkie, puchate i rozpływają się w ustach. Tym razem w wersji z kajmakiem. Polecam ! składniki: 6 żółtek 500 g mąki 60 g drożdży 180 ml mleka 100 g masła ( roztopione) 3/4 łyżeczki soli(...)mleko, sól, spirytus i na końcu rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić dokładnie ciasto ( ciasto będzie dosyć luźne). Zostawić do wyrośnięcia na 1/2 godz aż podwoi objętość - ciasto rośnie dosyć szybko. Uformować pączki, nadziewać je kajmakiem, pozostawić na ok 15 min przykryte ściereczką. Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu uważając ,by się zbytnio nie przypiekły. Gorące smarować lukrem
Z Marcepanemprzynajmniej na 7 cukierni ;P I to jest prawdziwa zima! A w niej karnawał! A w nim miejsce na mnóstwo zabawy i pyszności, których głównymi bohaterami stają się pączki wszelakie. U mnie swoją premierę mają pierwsze pączki, jakie w ogóle smażyłam :D Papanasi, czyli rumuńskie pączki serowe to pyszne oponki wypełnione tradycyjnie kwaśną śmietaną i wiśniową konfiturą(...)Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0.5cm i wycinaj oponki, np: szklanką, a dziurki kieliszkiem. 5. Oponki i kuleczki smaż na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 175*C. 6. Usmażone pączki odkładaj na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 7. Podawaj oponki wypełnione śmietaną i konfiturą wiśniową z kulką na wierzchu i oprószone cukrem pudrem. Smacznego! Papanasi - Romanian donuts for about
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPączki wiedeńskie czy inaczej gniazdka, polane lukrem to w tłusty czwartek konkurencja dla zwykłych pączków , ciasto parzone wyciskane szprycą w formie gwiazdki , smażone na głębokim tłuszczu, fakt dietetyczne nie są oj nie, ale raz do roku można je zjeść bez obaw. Choć pracochłonne, ciężko się od nich oderwać. Przepis sprawdzony wiele razy, zawsze się udają. Składniki(...)ciasta o średnicy około 7 cm, w kilkucentymetrowych odstępach od siebie, następnie nożyczkami wyciąć kwadraty z ciastem. Olej rozgrzać w szerokim rondlu do temp około 180*c, partiami wkładać pączki papierem do góry, po minucie papier usunąć (ładnie odchodzi i smażyć po 4-5 minut z każdej strony, zależy to od tego jak duże są nasze gniazdka. Upieczone wyłożyć
Wanilia i KardamonMuszę przyznać , że takie pączki smażyłam po raz pierwszy i jestem pod ich wieeeeelkim wrażeniem. Mają delikatny smak cytrynowy i są niezwykle mięciutkie i nie czuć co najważniejsze oleju. Nie są też bardzo słodkie a więc do osłodzenia dodajemy na wierzch troszeczkę powideł śliwkowych i ozdabiamy każdego pączusia bitą śmietaną. źródło : /" Krok po kroku "/ Składniki(...)pączków: 250 ml mleka 30 g drożdży 70 g cukru 500 g mąki sól skórka starta z cytryny 3 żółtka łyżka rumu 80 g masła olej do smażenia 200 g bitej śmietany słoik powideł śliwkowych Sposób wykonania: Szklankę mleka podgrzewamy. W miseczce rozkruszamy drożdże z odrobiną cukru , połową szklanki mleka i 4 łyżkami mąki. Wszystkie składniki dobrze mieszamy
Różne smaki w kuchnisię zbliżają hehe tylko o to, że tak szybko czas ucieka. A co to oznacza - to, że za chwilę będziemy mieli tłusty czwartek. A jak tłusty czwartek to pączki 😁 Postanowiłam i w tym roku wypróbować kilka przepisów. w zeszłym roku były pączki z jogurtem, tak w tym roku będą z kefirem. Pączki są mega puszyste i bardzo smaczne. Kompletnie(...)mokrych w niedużym garnku podgrzej olej łyżeczką nakładaj niewielkie porcje (niewielką ilość ciasta wrzuć delikatnie na olej , jeśli szybko odejdzie od dna to oznacza że temperatura jest odpowiednia ) smażymy pączki na złoty kolor z obu stron dokładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym tak aby odsączyć tłuszcz Gdy ostygną możemy oprószyć cukrem pudrem 😊 Smacznego
Gotowanie z pasjądzisiejszej kawusi proponuję pączki z czereśniami. Warto poświęcić parę chwil i przygotować te pyszne słodkości. Pączki ucieszą podniebienie niejednego smakosza. SKŁADNIKI: 2 szklanki mleka, 4 żółtka , 1 jajko, 50g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, 900g mąki, 50g ma sła , 50ml spirytusu, 250g czereśni, olej do smażenia, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE(...)Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę. Lekko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę czereśnię. Brzegi ciasta zlepiam formując kulę. 3. W garnku podgrzewam olej. Wrzucam pączki. Smażę na rumiano. Gotowe pączki oprószam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia KasiDziś tłusty czwartek, większość z nas pobiegnie do sklepów i kupi całą masę pączków. Jak powszechnie wiadomo najlepsze pączki znajdziemy The post Test pączków z marketów appeared first on CityTaste
CityTasteDziś zapraszam Was w dalszą podróż w poszukiwaniu pączków idealnych. Nie, żebym tym ostatnim, z samego serca Afryki, miała coś do zarzucenia - wyszły przepyszne i zniknęły błyskawicznie! I być może właśnie dlatego, gdy ciasto na tamte jeszcze rosło, zabrałam się za wyrabianie kolejnego. Tym razem, przebywając niepostrzeżenie tysiące kilometrów, wylądujemy w Nowym Orleanie... Przepis znalazłam u Komarki , i od razu(...)się spodobał. Są to pączki na drożdżach, a mimo to nie trzeba ciasta wyrabiać. W dodatku wyrasta na zimno, czyli przez noc w lodówce. Później wystarczy ciasto z rzeczonej lodówki wyjąć, rozwałkować i usmażyć. Podobno w Nowym Orleanie jada się je na śniadanie... Cóż, my w porze porannego posiłku zjedliśmy tylko po jednym, resztę zachowując na podwieczorek w doborowym towarzystwie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSłodkie i puszyste DONUTY CZYLI PĄCZKI Z DZIURKĄ to deser,... Artykuł Donuty czyli pączki z dziurką pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINETłusty Czwartek - ulubione święto C., które bardzo szybko postanowił zaszczepić na naszym domowym gruncie. Polega to na tym, że już w połowie stycznia zaczyna marudzić o pączki. Gdy dowiedział się, że w tym roku nic z tego nie będzie, bo nie tylko w sam najważniejszy w roku czwartek, ale też w jego okolicach w domu mnie nie będzie, popadł(...)pierwszego wejrzenia. Nietradycyjne, bo trójkątne, w dodatku pochodzące z dalekiej Afryki. Ciekawymi składnikami są tutaj mleczko i wiórki kokosowe, a także mąka ryżowa. Nie mogłam się oprzeć, musiałam spróbować. Pączki okazały się wyśmienite! Lekkie i delikatne, a do tego chrupiące! Wydaje mi się, że to właśnie dzięki mące ryżowej zyskują chrupiącą skorupkę. Wnętrze pozostaje przy tym miękkie i puszyste
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZnane są pod nazwą pączki wiedeńskie lub gniazdka. Przepis na nie pochodzi ze strony Moje Wypieki . Robiłam pierwszy raz i wyszły super. Mięciutkie, długo utrzymywały świeżość, a przede wszystkim smakowały Emilce ;). Składniki: szklanka wody 100g masła lub margaryny szczypta soli 200 g mąki pszennej 4 jajka tłuszcz do smażenia Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól, podgrzewamy(...)pieczenia. Kółka powinny być o średnicy 6-7 cm. Tłuszcz rozgrzewamy w szerokim rondlu do temperatury 180 stopni Celsjusza i smażymy po 4-5 minut z każdej strony. Wkładając pączki papierem do góry, jak się odkleją to papier wyjmujemy. Wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Składniki na lukier: 200 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny
Mam apetyt na ...posypką dawno temu znalazłam tutaj , zapisałam do wypróbowania i w końcu przyszła pora ..Posypka z cukru pudru z dodatkiem mleka w proszku to super pomysł..polecam..Moje pączki z braku czasu nie były nadziewane i nie były obtaczane, tylko posypane cukrem z mlekiem w proszku.. 270 g mąki [ u mnie ciut więcej] 3 czubate łyżki cukru(...)rozpuszczonego masła 1/4 szkl. wody 1/4 szkl. mleka 1 jajko 20 g świeżych drożdży szczypta soli dżem do szprycowania pączków 1 l o leju do smażenia Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dolać wodę, wsypać cukier, sól, wymieszać. Odstawić na około 10 minut. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, wbić jajko, wyrobić. Wlać rozpuszczone masło, jeszcze raz wyrobić. Odstawić
Moje domowe kucharzeniePrzepis dla osób lubiących śniadania na słodko. Drożdżowe bułeczki malinowe a'la pączki z piekarnika. Drożdżówki wykonane są z przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej(...)końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe mniejsze, aby wyrosło. Pączki: Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1,5 cm i wycinamy krążki wielkości ok. 7-8 cm. Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką
Kuchnia MagdaLenyPączki jak wiadomo domowe najlepsze...mam wypróbowanych sporo przepisów - bez jajek,, na białkach, na piwie,na śmietanie, z gotowanym budyniem itd..tym razem z dodatkiem maślanki..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ..moje są bez lukru , posypane cukrem pudrem i nadziewane przed smażeniem..Kiedyś jakiś czas temu robiąc ciasto drożdżowe przez przypadek wszystkie składniki włożyłam do miski(...)misce to i tak działałam dalej...i powiem Wam, że teraz robię prawie zawsze w taki sposób, ale piszę o tym dopiero teraz ..Tak samo i teraz robiąc pączki..na zdjęciu niżej widać wszystkie składniki od razu przełożone do miski..nawet masło nie rozpuszczone i jak widać pączki wyszły tak jakie powinne być.Ja pączki smażę we frytkownicy, , kiedyś smażyłam
Moje domowe kucharzeniekarnawał, to trza szaleć i smażyć pączki haha.. Tutaj podpatrzyłam przepis na pączki z dziurką..u mnie pączki z dziurką i małe pączuszki. 60 dkg mąki szczypta soli 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 5 dag drożdży 1 jajko 3 żółtka 2 łyżki waniliowego ajerkoniaku 7 dkg masła 1 szkl. mleka Masło roztopić i wystudzić. Mleko(...)ciepłe miejsce.Gotowe ciasto wyjąć na wysypaną mąką stolnicę i wałkować na grubość około 1,5 cm. Z ciasta wycinać np.szklanką koła ,a w środku np.kieliszkiem każdego dziurki. Uformowane pączki pozostawić po podrośnięcia.Wyrośnięte krążki wrzucać na rozgrzany olej stroną wyrośnięta do dołu.Smażyć z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenie