kilku lat robiłam na Tłusty Czwartek pączki z tego przepisu klik . W tym roku zdecydowałam się na zmianę i zrobiłam pączki z innego przepisu klik . Między innymi powodem było to, że w końcu kupiłam sobie szprycę do nadziewania i chciałam ją wypróbować. Pączki smaczne, puszyste i delikatne ale jednak wolę te moje "stare" wypróbowane. Składniki: 4 szkl mąki pszennej(...)minut by ciasto wyrosło. Smażyć na rozgrzanym smalcu w temperaturze około 170 stopni po około 1,5 minut z każdej strony. Przekładać na ręcznik papierowy. Lekko przestudzone pączki nadziewać marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówką. W zależności jak chcemy to polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Żeby był "pierścień" pączki muszą dobrze wyrosnąć przed smażeniem. * Jeśli ciasto będzie
Ala piecze i gotujePieczone pączki to doskonała alternatywa dla osób, które nie mogą jeść potraw przygotowywanych w głębokim tłuszczu lub po prostu nie przepadają za ich smażeniem. Nie są tak dobre jak domowy oryginał, lecz z kupnymi mogą śmiało konkurować, a nawet je zdecydowanie przebić. Ciasto ma dużo drożdży, więc jest wyjątkowo puszyste! Ja przygotowałam je w wersji z dziurką, ale bez problemu(...)można podzielić gotowe ciasto na 16 części i nadziewać konfiturą lub piec bez nadzienia. Powiem Wam, że takie pączusie pochłaniałam na śniadanie po dwa – raz się żyje. Pieczone pączki (donuty): 3,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu 50 g świeżych drożdży (pół standardowej kostki) 125 ml mleka (pół szklanki) 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do rozczynu
Poezja smakuNiedzielne popołudnie, dzieci zobaczyły jakieś zdjęcie pączków i prośba "mamo zrób pączki". Chwile szukania w internecie czegoś szybkiego, bo godzina zrobiła się już trochę późna. I znalazłam przepis na moje wypieki Pączki robią sie bardzo szybko i sa bardzo smaczne. Nie są to pączki drożdżowe i to się w smaku wyczuwa, ale jeszcze je na pewno powtórzę. Składniki(...)niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru. Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Ja na tym etapie zakończyłam, bo nie chciałam wkładac w nie więcej cukru. Natomiast można je jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cynamonowym cukrze (drobny cukier
Państwo Wojtczuk gotująPączki w 5 minut (serowe, z twarogu) – szybkie mini pyszności, które zajmują niewielką chwilę, a w dodatku są banalnie proste w wykonaniu :) Tłusty Czwartek i karnawał, to najlepszy czas, by je zrobić, chociaż myślę, że ze względu na ekspresowe wykonanie będą się pojawiały u nas przez cały rok :) Z podanych składników wychodzi […] The post Pączki w 5 minut
Kulinarne Przebojeidzie są mniej kaloryczne, a do tego robi się je szybciej. Upieczemy je w 2-3 partiach i sprawa załatwiona. Odpada nam stanie przy piecu i pilnowanie pączków podczas smażenia. Jeśli na Tłusty Czwartek planujecie dać pączka maluszkom to opcja domowego pączka z piekarnika będzie w sam raz. Dla kogo: dla dbających o linię dla kochających drożdżowe wypieki dla szukających(...)każdego nakładać marmoladę (ja lubię twardą, ale może być też miękka) i zlepiać jak pieroga. Podwinąć łączenie pod spód i łączeniem na dół umieścić w papilotce. Papilotki z pączkami poustawiać na blaszce do ciasta i zostawić pod przykryciem na ok. pół godziny by podrosły. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut. Po upieczeniu
Mania WypiekaniaTłusty czwartek już niebawem a jak wszyscy wiedzą jest to jedyny dzień w roku w którym pączki nie mają kalorii dlatego też z tej okazji przygotowałem przepis na mini pączki waniliowo-cynamonowe. Składniki : 400 gr serka waniliowego 2 szklanki mąki (ok 300 gr) 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Przygotowanie(...)ciasto odpoczywa ok 15 minut czekając w tym czasie na rozgrzany olej Ciasto w porcjach wielkości łyżeczki wrzucamy do rozgrzanego oleju Smażymy na brązowy kolor Obracać nie trzeba ponieważ pączki sprytnie robią to same Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy Cukier puder mieszamy z cynamonem i obtaczamy w nim pączki
Mechanik w kuchniChrupiące jabłka Crispy Natural mają bardzo wysoki poziom wartości odżywczych - z uwagi między innymi na wysoki poziom witaminy C zawartej w skórce jabłka. - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 66 kcal = 2 jabłka 2. Jabłko z cynamonem Idealne połączenie jabłek i cynamonu. - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 66 kcal = 2 jabłka 3. Marchew Chipsy(...)połączenie chrupiącej, suszonej marchwi z naturalnymi, pikantnymi przyprawami, które nadają jej bardziej wyrazistego smaku. - źródło kwasu foliowego - źródło potasu - wysoka zawartość witaminy A - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 60 kcal = marchewki 4. Burak Chipsy z buraka o smaku winegret. - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 57 kcal = 2 buraki 5. Topinambur Topinambur to bardzo wartościowy
Di gotujetakich ludzi jak Ryszard Jakubczyk pozyskiwano takie substancje z dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - kapusta kiszona - grzyby suszone - paczka mąki - pół szklanki wody - pół szklanki soku z buraków Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż się zrobią miękkie. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy razem z grzybami(...)prawie całej paczki mąki oraz płynów ugniatamy ciasto. Reszta mąki będzie nam potrzebna do podsypywania ciasta w czasie wałkowania. Posypujemy mąką stolnicę, wałkujemy ciasto, wycinamy szklanką kółka i nakładamy do nich farsz łyżką. Zlepiamy i gotujemy aż wypłyną. Placek fasolowy ze śliwkami Placki czy też leguminy fasolowe to nic nowego. W czasie wojny robiono nawet na słodko. Tutaj mieszanka świąteczna
Kryzysowa Książka KucharskaDzień dobry! Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pączki z dziurką czyli doughnuts. Czemu akurat ten wypiek, kojarzy mi się ze Świętami i często pojawia się w tym okresie na moim stole? Piękne kolorowe, oblane dużą ilością lukru, czekolady, z kolorowymi posypkami pączki przez długi czas, moich młodych lat, mogłam podziwiać jedynie przez szklaną szybę od telewizora, oglądając w Święta amerykańskie(...)kompletnie nic, nie było wtedy tak kolorowe jak te obrazy z filmów. Gdzieś ta daleka Ameryka postrzegana jako spełnianie snów i marzeń, właśnie kojarzyła mi się z tymi pączkami z dziurką. Pierwszy raz postanowiłam przygotować takie donaty całkiem niedawno bo około siedem lat temu, kiedy to na przyjacielską imprezę świąteczną, każdy miał coś przygotować, każdy chciał zrobić coś ekstra
SMYKWKUCHNIPrzepis na idealne pączki. Pięknie wyrastają, są lekkie i delikatne. W końcu wyszła mi złota „obwódka” 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 0,5 kg mąki + kilka łyżek do podsypywania 3 łyżki cukru szczypta soli 4 żółtka + 1 całe jajko (w temperaturze pokojowej) 50 g masła 1 łyżka wódki Dodatkowo: lukier lub cukier puder marmolada (do nadziewania(...)rozpuszczone masło i wódkę. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. godzinę, czasem krócej). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Pączki wykrajać szklanką. Z przepisu wychodzi 16 dość dużych pączków. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Olej rozgrzać w garnku lub frytkownicy. Temperatura smażenia powinna wynosić 180°C (w garnku
BullioCenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Tłusty Czwartek coraz bliżej , więc podaję przepis na pączki z glazurą i skórką pomarańczową ( raj dla podniebienia !). Składniki : ok. 3,5 szklanki ( pojemności 250 ml ) mąki pszennej – dałam po połowie różnych, jedną tortową Basia , a drugą uniwersalną Szymanowska(...)ręczniki papierowe . 14.Przygotowujemy jeszcze przed pieczeniem glazurę z cukru pudru i soku z pół pomarańczy. 15. Gdy już mamy nagrzany tłuszcz na początek wkładam jednego , zwykle najmniej udanego pączka, smażąc go, obserwuję jak się rumieni – w razie potrzeby zmniejszam albo zwiększam ogień pod naczyniem. 16. Gdy już mamy odpowiednią temperaturę pączki smażymy partiami , nie wkładając zbyt wiele sztuk
Pysznosci Babci BasiNigdy nie byłam ekspertem od smażenia pączków, dlatego w tym roku postanowiłam je upiec. Dobrze zrobiłam! Są lekkie, pyszne i można się zajadać bez większych wyrzutów sumienia 😉 Uwielbiam słowo “pączki” po włosku: to “bomboloni”. Fajne, prawda? 🙂 Brzmi jakoś tak śmieszno-rozczulająco. W tym roku piekę właśnie bomboloni, bo te moje pączki pochodzą z […] Artykuł Bomboloni – włoskie pączki
WiszniówkaNiedawno nawiązałam współprace z firmą Polsoja i w związku z tym otrzymałam paczkę wypełnioną różnymi rodzajami tofu i kiełbasek sojowych :). Już wkrótce na blogu pojawią się pierwsze przepisy z użyciem tych produktów :) Jednym z produktów, które znalazłam w paczce były dobrze mi znane białe kiełbaski grillowe. Po parówkach sojowych jest to mój ulubiony wyrób mięsopodobny od Polsoji. Świetnie sprawdzają(...)poprzednia wersja są dobrą opcją na grilla. Można też ich używać do fasolki po bretońsku, leczo czy bigosu :) Bardzo lubię tofu wędzone, dlatego ucieszyłam się, gdy znalazłam w paczce, aż 4 opakowania. Dwa z nich to standardowe tofu wędzone o wadze 180 gram. Miałam okazję je wcześniej próbować i uważam, że jest pyszne i idealnie nadaję się
wegujemyTłusty Czwartek - dzień pączkowej rozpusty i...odstawienia na chwilę wszelkich diet (występek nie do pomyślenia, dla co nie których, ale ich strata). Dzisiaj królują nie tylko pączki i faworki, ale na stołach pojawiają się też pączki portugalskie ( przepis ) alb o oponki serowe ( przepis ). Tradycja tradycją, a więc pączki z marmoladą muszą dzisiaj być i u mnie dzisiaj właśnie takie pączk(...)wybieracie? PĄCZKI TRADYCYJNE z MARMOLADĄ Składniki: (na około 14 szt) 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 150 g cukru 200 ml mleka 80 g masła 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli marmolada wieloowocowa 2-3 kostki smalcu do smażenia Przygotowanie: W 100 ml ciepłego mleka rozrabiamy drożdże, połowę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Bon appetit mon amiePACZKI Z KONFITUR Ą WIŚNIOWĄ Pyszne paczki z dzieciństwa, idealne na Tłusty Czwartek. Składniki: 4 szklanki maki 7 żółtek 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka 5 dkg drożdży 1,5 szklanki mleka 1/2 kostki margaryny słoiczek konfitury wiśniowej zapach rumowy 2 łyżki octu lub spirytusu tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) Przygotowanie: 1. Żółtka ucieramy z cukrem(...)spirytus oraz łyżeczkę zapachu rumowego. 8. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w cieple miejsce do wyrośnięcia. 9. W międzyczasie, gdy rośnie nasze drożdżowe ciasto na paczki, możemy przygotować konfiturę. W miseczce mieszamy nasza konfiturę wiśniową z kilkoma kroplami zapachu rumowego. 9. Gdy nasza masa wyrośnie, bierzemy kawałek i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej maka, na grubość
Kulinarnie z Polką na Kresach