podczas smażenia pączków tłuszcz nie pryskał nam po kuchni trzeba dodać do tłuszczu odrobinę octu. Pamiętajmy również o tym, aby tłuszcz nie miał za wysokiej temperatury. Optymalna temperatura podczas smażenia pączków to około 140 C. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że pączki mogą być surowe w środku, mają ciemną skórkę , a z tłuszczu do pączków dostają się szkodliwe, rakotwórcze substancje(...)Pączki powinny być smażone na smalcu, nie zaleca się stosowania do smażenia pączków olejów roślinnych, ponieważ są mniej wytrzymałe na wysoką temperaturę. Uważajmy także, aby do gorącego tłuszczu nie dostała się ani jedna kropla wody, gdy tak się stanie, tłuszcz natychmiast zacznie bardzo mocno pryskać ! Wtedy najlepiej jest na chwilę przykryć naczynie pokrywką lub zasłonić ścierką czy papierem
Przepisy i porady kulinarnePrzy tłustem czwartku, wiadomo, każden jeden pączki wpaździerza. Wpaździerzamy i my, ale że marmalada różana na zakąskie nie pasuje, zrobilim swojo wersję pączków – z wątróbko, z cebulo, z winiunciem – czyli tak, jak lubim najbardziej! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 400 ml mleka 6 żółtek 60 g drożdży 60 g masła 4 łyżki cukru smalec do smażenia Nadzienie: 40 dkg wątróbki(...)każdego z nich umieszczamy czubatą łyżeczkę nadzienia. Porządnie sklejamy, formujemy kulki i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Uformowane kulki przygniatamy lekko deską do krojenia, by uzyskać lekko spłaszczony kształt pączka. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W dużym rondlu roztapiamy 3 kostki smalcu. Pączki smażymy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu, zrumieniając z obu stron. Gotowe pączki posypujemy parmezanem
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaokazji Tłustego Czwartku, zrobiłam pączki z dziurką. Są miękkie, puszyste i nie wchłaniają tłuszczu. Polecam :) Składniki: -5 szklanek mąki pszennej -2 opak. drożdży instant -2 jajka -1,5 szklanki letniego mleka -1/4 szklanki letniej wody -0,5 szklanki cukru (ja wykorzystałam cukier z wanilią) -0,5 łyżeczki soli -1/3 szklanki roztopionej margaryny lub masła -2 łyżki rumu Wykonanie(...)ciepłym miejscu na ok. godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie, wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy szklanką i kieliszkiem pączki. Z wykrojonych małych kółeczek można usmażyć mini-pączki. Wycięte pączki kładziemy na tacy (oprószonej mąką) na ok. 30 minut. Wówczas smażymy je na głębokim tłuszczu z obydwu stron. Pączki nie wymagają
KasiekGotujedzień czekam zdecydowanie bardziej niż na walentynki. Zwykle nie żałuję sobie wtedy słodkości i chyba nie ja jedna. Wśród wielu smakołyków, które królują wtedy na stołach, to pączki kojarzą się z tym dniem najbardziej i mają najdłuższą tradycję. Początkowo jednak wcale nie były one słodkie i raczej daleko było im do tych, znanych nam obecnie. Dawniej przygotowywano je z ciasta(...)chlebowego, smażono w głębokim tłuszczu i okraszano słoniną. Miało być przede wszystkim tłusto. W końcu trzeba się było dobrze najeść przed nadchodzącym długim czasem postu. W XVI wieku pączki zaczęto przygotowywać na słodko, jednak nawet wtedy nie przypominały jeszcze dzisiejszych. Nadziewane były wówczas orzechami lub migdałami, ale nigdy wszystkie. Tylko do niektórych wkładano bakalie, a dla osoby, która na takie
Ratunku obiadPączki robię raz do roku. Nie lubię pączków ze sklepu, natomiast moje bardzo mi smakują. Może dlatego ,że robię tak rzadko. Zapewniam jednak ,że przepis jest bardzo dobry i nic nie może się nie udać. Pączki są leciutkie, puszyste i pyszne. Nadzienie dowolne, ja robię z marmoladą z róży, i z powidłami śliwkowymi. Polecam SKŁADNIKI(...)Wykrawamy z niego krążki o średnicy. (Używam szklanki). Na połowę krążków nakładamy nadzienie i przykrywamy pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepiamy. Następnie szklanką odcinamy zlepione brzegi. Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie. Przykrywamy ściereczką Pączki powinny być leciutkie i puszyste. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu w dużym naczyniu z obu stron. Pączki powinny
W kuchennym oknie Ewywyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. U mnie trwało to 1,5 godziny. Kiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy je dłonią, poklepując go. Są dwa sposoby formowania pączków. Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy kółka lub odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną(...)minutach lekko spłaszczam je dłonią i czekam do ponownego wyrośnięcia. Trwa to około 20 minut. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temp max 180 stopni C. Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Uważać przy przewracaniu pączka, aby go nie nakłuć. Osączyć na ręczniku papierowym. Ciepłe pączki nadziewać kajmakiem lub marmoladą. Posypać cukrem pudrem lub polukrować
O kuchni z uczuciemZebrałam podstawowe przepisy na pączki duże i małe, smażone i pieczone, czekoladowe, z nadzieniem różanym, bitą śmietaną a nawet z ajerkoniakiem. Ale Tłusty Czwartek to nie tylko pączki więc jest też przepis na faworki i obwarzanki. Pączki dla początkujących(...)super pączuszki pączki z ajerkoniakiem Pączki z różą Pączki z bitą śmietaną faworki pączusie w polewie czekoladowej obwarzanki
prawdziwe jedzenieMimo, że do tłustego czwartku jeszcze daleko, wczoraj miałam wielką ochotę na przygotowanie moich ulubionych pączków z ciasta parzonego. A w związku z tym, że karnawał w pełni pomyślałam sobie, że może i Wam przepis przypadnie do gustu? Lubicie pączki wiedeńskie? A może znacie je jako Gniazdka, albo pączki hiszpańskie? Wszystkie te nazwy określają pączki z ciasta parzonego smażone(...)jajka i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Z ciasta wyciskamy małe gniazdka na wycięte kawałeczki papieru do pieczenia. Następnie na rozgrzany olej (około 175`C) wkładamy ostrożnie każdy pączek - papierem od góry. Smażymy chwilę do momentu aż papier łatwo odejdzie od ciasta, następnie chwilę czekamy i odwracamy. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru (ok. 3 minuty). Pączki odsączamy
Słodkie Przyjemnościmnie prosta receptura. Jeżeli spojrzycie na listę składników, to zauważycie, że w składzie mamy tylko jedno jajko na 3 szklanki mąki! To bardzo oszczędna propozycja, zważywszy, że nasze rodzime pączki piecze się z ogromnej ilości często samych żółtek. No i otoczka - cynamon pomieszany z cukrem, mieszanka, którą osobiście uwielbiam do tego typu deserów, także nie jest wymagająca. Zakręcone donaty, pączusie(...)koreańskiego pochodzenia są ciekawe kształtem, podobne w smaku do naszych pączków kładzionych łyżką - są niczym bułeczki robione przez nasze Babcie. Jeżeli pozwolimy im podrosnąć odpowiednią ilość czasu, odwdzięczą się pięknymi jasnymi prążkami i mięciutkim wnętrzem. Idealne do filiżanki herbaty, najlepsze oczywiście na ciepło :-) Zobacz inne przepisy na pączki. Przepis znalazłam przypadkowo na YouTube, jeżeli chcesz, zobacz anglojęzyczny filmik , który ułatwi
Poezja Smaków - blog kulinarnyzasadzie na LCHF Tłusty Czwartek trwa cały rok, ale są oczywiście pewne tradycyjne smakołyki, którymi świętuje się ten dzień Znacie już przepis na pączki bez glutenu i laktozy a tym razem dzielę się z Wami pomysłem na oponki serowe, które możecie zrobić także w formie małych pączuszków Są naprawdę przepyszne, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i wilgotne w środku(...)można z wałkować rulonik i kształtować oponkę. Można też robić kuleczki i wydrążyć w nich dziurkę np małym kieliszkiem, jeśli robicie większe oponki. Najłatwiejsza opcja to po prostu małe pączki Smalec rozgrzać w wysokim i wąskim rondelku by smażyć w głębokim tłuszczu. Temperatura nie może być zbyt wysoka by oponki nie paliły się w tłuszczu. W trakcie smażenia należy odwracać
Ola la LCHFskoro pisało, że robi się je w 15 minut i że są pyszne , no to sami rozumiecie musiałam je upiec :P I faktycznie robi się je bardzo szybko. Pączki, a raczej pączusie finalnie mają chrupką skórkę i delikatny , puszysty środek. Do tego cukier puder wymieszany z cynamonem dla mnie pychota. Jedyny minus tych pączków to to, że jest(...)proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 3 łyżki roztopionego masła ¼ szklanki mleka ¼ szklanki maślanki/kefiru ¼ szklanki drobnego cukru Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder wymieszany z cynamonem do oprószenia pączków Wykonanie: do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, mieszamy i odstawiamy do drugiej miski dodajemy mleko, maślankę/kefir, rozpuszczone masło oraz cukier, całość mieszamy do suchych składników
Słodkie zapomnienieZapraszam na ekspresowe pączki z serka homogenizowanego. W Tłusty Czwartek nie można obejść się bez pączków – jeżeli nie macie ochoty lub czasu na zagniatanie tych drożdżowych, to zróbcie moje ekspresowe pączki z serka. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają z talerzy. Jeżeli chcecie żeby miały bardziej regularne kształty to polecam nakładanie ich na olej łyżką do lodów(...)mnie mają urok właśnie takie kosmate dlatego nakładam je zwykłą łyżką. Najsmaczniejsze tego samego dnia! EKSPRESOWE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO 200 g serka homogenizowanego 3 jajka 1,5 szkl mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać w misce ze sobą i kłaść łyżką niewielkie porcje na rozgrzany olej lub smalec. Smażyć do zrumienienia. Usmażone kłaść na ręcznik papierowy
Pieguskowa Kuchniaokresie karnawału o tych pączkach było bardzo głośno na mojej ulubionej grupie na Facebooku ;) Kulinarne czary Mary a przepis pochodzi z rąk niezawodnej Ewy D. Jakie ona cuda wyczynia, jestem pod ogromnym wrażeniem. Wszystko takie piękne i smakowite. A więc karnawał już dawno minął ale pączkami postanowiłam się z Wami podzielić, niezwykle pulchne, delikatne i nie nasiąknięte tłuszczem. PYCHA(...)się cały czas gotować. Musi nam wyjść gęsta masa, zdejmujemy z pary i jeszcze chwilę ubijamy, aż jaja staną się bardzo gęste. Ubicie jaj jest bardzo ważne, bo pączki są wtedy niezwykle pulchne. Podgrzewamy mleko, powinno być ciepłe ale nie gorące. Do miski wkładamy wszystkie składniki poza masłem. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki. Dodajemy rozpuszczone
Życie zaczyna się w kuchniŁatwe w przygotowaniu i lekko „odchudzone” pączki. Nie zawierają jajek a główną bazą jest jogurt naturalny. Podane z ciepłym syropem migdałowym smakują wyśmienicie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 1 szkl jogurtu naturalnego 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru ok.4 łyżki ciepłej wody szczypta soli syrop migdałowy 1 szkl cukru 3/4 szkl wody 1 łyżeczka soku z cytryny ekstrakt(...)miski wsypujemy pozostałą mąkę, sól, dodajemy jogurt i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce. 3. Kiedy powoi swoją objętość, za pomocą łyżki, kładziemy pączki na średnio rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 4. Trwa to trochę dłużej niż przy tradycyjnym cieście drożdżowym. Możemy sprawdzić patyczkiem czy pączki nie są surowe w środku
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyJuż jutro tłusty czwartek i wiele osób nie wyobraża sobie tego dnia bez pączka. Polecam takie domowe, są najlepsze. Pączki z tego przepisu wychodzą smaczne, miękkie i pulchniutkie. A z talerza znikają bardzo szybko, obawiam się, że moje nie wytrwają do jutra ;) Składniki na około 15 pączków: * 500 g mąki pszennej * 100 g cukru * 50 g drożdży świeżych(...)ciasta formować kule lekko je spłaszczając, układać na stolnicy podsypanej mąką, przykryć ścierką i pozostawić na około pół godziny. Po tym czasie w garnku rozgrzać olej. Wkładać partiami wyrośnięte pączki i smażyć na małym ogniu z obu stron. Wykładać usmażone paczki na ręcznik papierowy. Przestudzone pączki nadziewać marmoladą, posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznie