znamy osoby, która nigdy w życiu nie jadła pączka. Mało tego - większość je wprost uwielbia. Jako, że również i my należymy do grona wielbicieli tej słodkiej przekąski, postanowiliśmy podzielić się przepisem, który od klasycznego różni się zwłaszcza tym, że nie wymaga użycia całego arsenału jajek. Pączki z tej receptury są nieziemsko smaczne i znikają z talerza z prędkością kosmiczną(...)Idealne na Tłusty Czwartek oraz każdy inny dzień w roku. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 50 średniej wielkości pączków (mieszczących się w dłoni). CIASTO: ZACZYN: zaczyn 1/2 szklanka mleka 4 żółtka 1/2 kostki drożdży 1/2 kostki masła 1 czubata łyżka cukru 1 kg mąki 1/4 szklanki mąki szczypta soli 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru konfitura/marmolada/dżem olej
Kuchnia od dwojgaPołączyłam tutaj dwa przepisy Doroty – tradycyjne pączki nadziałam kremem budyniowym, który Dorota użyła do nadziania włoskich pączków Bomboloni . Okazuje się, że ilość pączków z jednego przepisu doskonale pasuje do ilości kremu budyniowego z drugiego przepisu. Kremu nie dawałam zbyt dużo i myślę, że dlatego go starczyło. Kto lubi dużo kremu, może zwiększyć ilość składników o połowę. Pączki udały się wyśmienicie(...)Szczerze polecam! Robiłam z połowy porcji i tak podaję przepis. Zmianą było to, że nie dałam skórki i soku z cytryny do ciasta. Gdybym robiła pączki z dżemem, na pewno dałabym cytrynę. Sposób wykonania - jak w Kuchni Polskiej . Domową produkcję pączków zaczęłam od kremu: Pączki z kremem budyniowym 30 sztuk Krem: 3 żółtka 50 g drobnego cukru
Posadzone i zjedzonechętnie nie można go wygonić. Na co dzień gubi cały zapał i ledwo zwleka się z łóżka. Dzisiaj wyjątkowo szybko wracaliśmy do domu. Z okazji Dnia Babci usmażyłam pączki. Ledwo zdążyłam przed wizytą mojej mamy, która mnie odwiedziła. Wybrałam ten przepis i nie żałuję, że go wypróbowałam. Pączki wyszły znakomite – lekkie, puszyste, złociste. Po prostu pysze. Polecam, z najlepszymi życzeniami(...)wszystkich Babć, Dziadków i Agnieszek. Składniki (na ok. 20 pączków): • 250 ml mleka • 30 - 40 g drożdży • 100 g cukru • 100 g masła • 3 całe jajka • ok. 700 g mąki • szczypta soli • cukier waniliowy Nadzienie: • powidła lub marmolada Nadzienie ajerkoniakowe: • budyń waniliowy • 1,5 szklanki mleka • masło • ajerkoniak • spirytus Sposób przygotowania: 1. W dużej misie (lub misie miksera) z ciepłego
W mojej kuchniDziś ogólnopolska dyspensa dietetyczna - czyli tłusty czwartek na całego. A jak jeden z ludowych przesądów głosi "Kto w tłusty czwartek nie zje choć jednego pączka, nie będzie mu się w życiu dobrze wieść" . Niby w przesądy nie powinno się wierzyć, ale po co kusić los. Na moim blogu znajdziecie przepis na szybkie serkowe pączki i śliczne, aromatyczne pączki(...)konsystencję, ciasta pierogowego, jest delikatne, ale wydaje się dość zbite - tak ma być! Gdy wyrobione ciasto jest już gładkie, rozwałkowujemy je na placek grubości 1cm. Wykrawamy okrągłe pączki, a w środku dziurkę. Musicie uważać, aby dziurka w środku nie była zbyt duża, bo pączki z dużą dziurą nie chcą wyrastać (nie wiem dlaczego hihi) . Wykrojone pączusie, przykrywamy ściereczką
FarmażonyMiałam nie smażyć, ale kiedy u Mirabelki zobaczyłam pączki z dodatkiem serka mascarpone, czym prędzej pobiegłam do sklepu i kupiłam serek. W końcu domowe pączki to domowe. Próbowałam, są obłędne! Nadziewałam je dżemem truskawkowym już po usmażeniu. Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 125 g serka mascarpone 5 żółtek 2/3 szklanki mleka ½ szklanki cukru 20 g masła(...)stopionym masłem, wyrobić gładkie, jednolite i odstające od miski i rąk ciasto. Miskę przykryć ściereczka i pozostawić na 45-50 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Nadziewanie pączków konfiturą wiśniową przed smażeniem: Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawać krążki. Na środek kłaść łyżeczkę konfitury wiśniowej, przykryć drugim krążkiem i dokładnie
Czerwień i błękitTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ale czy pączki i inne słodkie, smażone na tłuszczu pyszności możemy jeść tylko w ten dzień? Zdecydowanie nie :) Dlatego w poniedziałek przygotowałam szybkie mini pączki waniliowe. Idealny deser, który bardzo smakował całej rodzinie. Nawet tym, którzy nie przepadają za tradycyjnymi pączkami. A te zyskały aprobatę i zostały zjedzone z uśmiechem na ustach(...)mnie największy komplement. Dlatego dziś dzielę się przepisem również z Wami. Mam nadzieję, że i wśród Was te mini pączki waniliowe znajdą zwolenników i zostaną zjedzone ze smakiem. Polecam. Składniki: (duży talerz mini pączków) 1 1/2 szklanki mąki pszennej mała szczypta soli 3 jajka klasy M 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania serka homogenizowanego o smaku waniliowym
Słodkie okruszkiTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami a i tradycja nakazuje, by pączkami objadać się przez cały karnawał. Cale szczęście w tym roku jest on bardzo krótki i nie zdążę przytyć przez te rozpustne dania. Powyżej moje początki w pieczeniu pączków.. Zawsze musi być ten pierwszy raz. Wyszły smaczne :) Składniki (na 7-8 pączków): 350 gram mąki (użyłam(...)część delikatnie spłaszczamy w dłoniach i nakładamy łyżkę masy kajmakowej oraz 2-3 maliny. Ciasto zlepiamy i układamy na desce obsypanej mąką. Postępujemy tak samo z pozostałą częścią ciasta. Pączki odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut- aż podwoją swoją objętość. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Należy pamiętać
Mango PapajaMityczne pieczone pączki! Specjalnie dla tych, którzy nie mają chęci zadręczać swojej wątroby nawet ten jeden raz w roku oraz dla maluszków, dla których tłusty smażony pączek mógłby się okazać zdecydowanie za ciężki. Prawdę mówiąc przekopałam Internet w poszukiwaniu przepisu idealnego, widziałam ich całkiem sporo, ale jakoś mi nie grały. W końcu znalazłam przepis idealny, jedyny który do mnie przemawiał(...)Brioche! Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku, ale przemknął się już w naprawdę wielu miejscach. Pączuszki wyszły bardzo smaczne i rzeczywiście jak się nad tym zastanowiłam bliżej im do pączków niż do naszych rodzimych drożdżówek. Natomiast zdecydowanie preferuję wersję z keksówki, taką jaką możecie znaleźć TUTAJ w przepisie na Brioche. Pączuszki wychodzą tak znacznie bardziej miękkie i wydaje mi się
Przepysznik - BLW i nie tylkojednak! Zmobilizowałam się i usmażyłam domowe pączki :) Nie odpuściłam. Był to mój pierwszy raz :) Idealne z wyglądu może nie są - nie wszystkie wyrosły tak samo, nie są równe i nie mają słynnej pączkowej otoczki, aczkolwiek smak...ach, ten smak! Smaku domowych pączków żadne kupne, nawet te z najlepszej cukierni, nie zastąpią :) W pączkach wykorzystałam domową konfiturę różaną , którą(...)wakacje zrobiłam właśnie głównie zmyślą o nich i, wpasowała się tu idealnie! Jeśli nie macie domowej konfitury różanej dobrze sprawdzi się każdy inny dżem :) DOMOWE PĄCZKI Z KONFITURĄ RÓŻANĄ źródło przepisu: Asia's White Kitchen (robiłam z połowy porcji) // ok. 24 pączki ~500g mąki pszennej ~15g świeżych drożdży lub 7 g suszonych (ja robiłam ze świeżymi) ~2 jajka
chili & sugarTłusty czwartek był w zeszłym tygodniu i przepis na te a'la pączki miał się pojawić w ten dzień. Jednak postanowiłam opublikować go dopiero dzisiaj, ponieważ "pączki" te nie są takimi normalnymi pączkami. Co prawda smaży się je na głębokim oleju i formuje je jak tradycyjne pączki, jednak w swojej konsystencji, pączków nie przypominają. Bliżej im do brownie, niż(...)puszystego pączka. Dlatego przepis pojawia się dopiero dzisiaj. Dla miłośników czekoladowego ciasta i krówek :) oraz dla osób nie posiadających piekarnika :) 'czekoladowe "pączki" z nadzieniem karmelowym' Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 szklanki cukry - 1/3 szklanki kefiru/maślanki - 4 łyżki masła rozpuszczonego - 1 jajko - krówki
CookYourselfpączki pieczone można nazwać prawdziwymi? Moim zdaniem sami musicie odpowiedzieć sobie na to pytanie. Dla mnie pączki pieczone to idealne połączenie pączka i delikatnej drożdżówki. Prawdę powiedziawszy wolę je od tradycyjnych pączków. Ponadto nie kojarzą mi się jedynie z tłustym czwartkiem. W okresie karnawału piekę pączki z różą, można powiedzieć że nadaje im tradycyjnego charakteru. Latem uwielbiam pieczone pączki(...)świeżymi malinami lub jagodami. Pieczone pączki z jagodami są super alternatywą dla jagodzianek. Moim zdaniem są delikatniejsze i bardziej puszyste. Ja uwielbiam. Nowy post Pączki pieczone pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceDzisiaj tłusty czwartek, więc pączki musiały być. Z tym, że nie jestem ich zwolennikiem :-) Zdecydowanie bardziej wolę ciasta i inne wypieki. Ogólnie nie lubię robić pączków, a nawet mnie to męczy. Wolę pozostać przy ptysiach, faworkach, pączkach hiszpańskich, czy też innych plecionkach niezwiązanych z ciastem drożdżowym. SKŁADNIKI 300 ml mleka 50 g drożdży świeżych 2 łyżki cukru 700 g mąki(...)jajka szczypta soli 120 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kieliszek wódki 1 opakowanie marmolady (u mnie wieloowocowa) olej do smażenia cukier puder do posypania pączków WYKONANIE Masło rozpuścić i ostudzić. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i odstawić na 10 minut (w tym czasie można sobie przygotować pozostałe składniki). Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę
Passions hobbies lifePrzepis dostałam od znajomej, dokonałam tylko kilku modyfikacji. Ogólnie szukałam dietetycznych pączków, gdyż przeraziło mnie, że zwykły pączek ma ok 350 kcal. Z tego przepisu jestem całkiem zadowolona. Pączki smakują jak pączki, a nie jak drożdżowe bułeczki, jedynie skórkę mają chrupiącą, co odróżnia je od pączków tradycyjnych. Zrobiłam nadzienie budyniowe, można je oczywiście zastąpić marmoladą czy dżemem. Składniki(...)pączków) : 250 g mąki tortowej 100 ml mleka 1,5% 35 g drożdży duże jajko żółtko łyżka cukru ½ łyżeczki soli 2 łyżki masła roślinnego starta skórka z połówki cytryny Na nadzienie budyniowe budyń waniliowy niesłodzony 300 ml mleka 1,5% 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru
e-PrzepisyKulinarneDrożdżowe ciasto, nadziane czekoladą, marmoladą, masą budyniową czy inną na jaką akurat mamy ochotę. O czym mowa? Tak, to domowe pączki. Przepis na nie dostałam kilka lat temu od sąsiadki. Od tamtej pory nie sięgam po inny przepis, dla mnie ten jest idealny ;) Pączki są bardzo smaczne, leciutkie jak chmurka, wręcz rozpływające się w ustach, zdecydowanie lepsze(...)kupnych. Co prawda pączek nie należy do lekkich słodkości, jednak raz na jakiś czas można zjeść takiego prawdziwego domowego pączka. Przyznam, że te pieczone w piekarniku "pączki" to dla mnie nie pączki. A jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Składniki: 0,7 kg mąki pszennej luksusowej pół szklanki drobnego cukru do wypieków pół szklanki całych jajek
Krakowskie smaki Ani