Odkąd sięgam pamięcią w moim domu na Tłusty Czwartek zawsze "coś" było. Coś, to oczywiście nie zakupiony w cukierni pączek, który z daleka już można rozpoznać jako ten lekko hmn... oszukany, ale własnoręcznie przez Mamcię wyrobiony i usmażony.. Z marmoladą i cukrem pudrem bywały chyba najczęściej. Teraz zamiast tych tradycyjnych Mama przygotowuje ziemniaczane, bo akurat one przypadły pozostałym domownikom(...)przedstawiam Wam zbiór tego, co przez 2 lata udało mi się przygotować i zdradzę, że jeszcze w tym roku na Tłusty Czwartek mam plan usmażyć kolejne pyszności! Zaczniemy od pączków, bo wiecie... z nimi, to jednak najdłużej ;) Jeśli chcesz przejść bezpośrednio do przepisu, kliknij na zdjęcie ;) Dwukolorowe pączki pieczone Pączki z czekoladą i rodzynkami Pączki ziemniaczane Tradycyjne pączki
Kuchnia w czekoladziechyba szybszych „pączków” niż te robione na homogenizowanym serku. To nie żaden nowoczesny wynalazek – podobne ciastka zwane túrófánk zjecie na Węgrzech, kolobok w Rosji. Są znane wszędzie, raz robione z sera homogenizowanego, innym razem z twarogu, a jeszcze inne – z ricotty. Jeśli macie ochotę na szybki deser – nic prostszego! Wszystkie składniki wlewamy, wsypujemy i wrzucamy do miski – przesiewamy mąkę, dodajemy(...)niej proszek do pieczenia, sodę, aromat, cukier. Wlewamy alkohol żeby pączki nie wchłaniały podczas smażenia zbyt dużo tłuszczu. Dla smaku dodajemy skórkę otartą z pomarańczy na drobnych oczkach tarki. Wbijamy jajka i dodajemy serek. Całość łączymy miksując na średnich obrotach miksera przez 2-3 minuty. I już! Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego greckiego jogurtu i powoli spływać z łyżki
Karo in the KitchenJedliście kiedyś smażone cinnamon rolls? Jeśli nie, zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu. Pączki cynamonowe to zawijane bułeczki z cynamonem smażone w głębokim tłuszczu, tak jak większość karnawałowych przysmaków. Więcej wskazówek na temat pączków znajdziecie tutaj: jak zrobić pączki idealne? Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk . Pączki cynamonowe Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 260g mąki pszennej 150ml wody(...)plastry grubości 1-1,5 cm - plastry ułożyć w odstępach od siebie na blacie oprószonym mąką - przykryć, pozostawić na 20-25 minut do napuszenia - pod koniec wyrastania pączków rozpocząć rozgrzewanie oleju, jego temperatura powinna wynosić około 175 stopni - napuszone pączki delikatnie pozbawić nadmiaru mąki (najlepiej za pomocą pędzelka) - smażyć w rozgrzanym oleju z obu stron na złoty lub jasnobrązowy kolor
Smakołyki BerenikiKilka dni temu do drzwi zapukał kurier z długo wyczekiwaną przeze mnie paczką-niespodzianką. Zapewne wielu Was słyszało już o tego typu boxach subskrypcyjnych. GlutenFreeBox to comiesięczna paczka niespodzianka pełna wysokojakościowych produktów bez glutenu. Jak zaobserwowałam, w Ameryce i w innych krajach Europy, tego typu przesyłki cieszą się coraz większym zainteresowaniem. I wcale się nie dziwię :) Ta niepewność, jakie produkty(...)znajdziesz w paczce, oczekiwanie na nią... to sama przyjemność! :) Odbierając przesyłkę, zabrałam się czym prędzej do jej rozpakowania. Schludne, kartonowe pudełeczko zachęcało do jak najszybszego otwarcia. Co znalazłam w środku? Siedem ciekawych, pięknie opakowanych produktów. No dobrze... a jak to wszysto działa? Na stronie internetowej albo zamawiacie jedną paczkę na próbę albo wybieracie długość subskrypcji, a więc ile paczek
Poranek na słodkoPonieważ Tłusty Czwartek zbliża się dużymi krokami, dziś ponownie zapraszam na pączki. Tym razem skorzystałam z przepisu Dorotus . Jeśli będziecie przygotowywać pączki w swoich domach, pamiętajcie, aby ciasto było bardzo dobrze wyrobione, a później pozwólcie mu spokojnie rosnąć. Niczego nie przyspieszajcie, nie patrzcie nerwowo na zegarek. Ciasto musi podwoić objętość, ale to nie wszystko. Jeśli ukształtujecie już pączki, znów zostawcie(...)napuszenia. To będzie gwarancją powstania białej obrączki wokół ciastka podczas smażenia. A potem? A potem można już, zgodnie z tradycją, delektować się przepysznymi, słodkimi pączkami. To co? Może jeszcze jednego? Składniki: Ciasto: • 800 g mąki pszennej + dodatkowo 50 - 70 g do podsypywania • 40 g świeżych drożdży • pół łyżeczki soli • 100 g drobnego białego cukru • cukier waniliowy (16g) • 1,5 szklanki
W mojej kuchniPączki dawniej jadano z nadzieniem ze słoniny i były jedynie dodatkiem do różnego rodzaju mięs, natomiast faworki powstały przez nieuwagę pewnego cukiernika. Te dwa popularne smakołyki występują na całym świecie w najrozmaitszych odmianach. Francuska kokardka z ciasta pączkowego Faworki to pochodzące z Litwy i Niemiec delikatne w smaku, kruche ciastka kształtem przypominające wstążkę. Ich powstanie - według legendy było przypadkiem. Pewnemu(...)cukiernikowi do tłuszczu, w którym smażył pączki wpadł płatek pączkowego ciasta i pod wpływem wysokiej temperatury powyginał się w fantazyjny kształt przypominający tasiemkę. Tak powstały faworki. Przepis od tego czasu był wielokrotnie modyfikowany. Ponieważ ciasto drożdżowe było za ciężkie i wchłaniało zbyt dużo tłuszczu próbowano przyrządzać je z ciasta lanego i biszkoptowego. Ostatecznie faworki najlepiej smakowały wykonane z tzw. zbijanego
Moja smaczna kuchniaPączki (wspomnienie) Jak co roku przed Tłustym Czwartkiem po głowie chodzą mi pączki. Nigdy jednak ich nie robiłam. To był pierwszy raz, ale wyszły puszyste i lekkie, więc naprawdę jestem z nich zadowolona. Trzymałam się wskazówek mojej Mamy i Babci. Z podanych składników wyszło mi 17 średnich pączków 25g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 550g mąki tortowej(...)rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić
Smaki Przyprawy i KoloryNajlepsze są pączki z czekoladą i do tego domowe. Jak szybko je zrobiłam tak szybko znikneły z talerza. Można zrobić z nutellą jak kto woli(...)Pączki z czekoladą Składniki na 14 pączków Ciasto : mąka - 0,5 kg cukier - 3 łyżki cukier waniliowy - 0,5 opak olej -1 łyżka żółtka - 4 szt ocet -0,5 łyżki margaryna - 62,5 g mleko -1 szkl drożdże - 50 g Nadzienie : czekolada - 13 okienek Dodatkowo cukier puder
Kuchnia DanusiObiecałam tą nazwę posta babci :). Po 2 dniach zebirania się do faworków, racuchów i oponek stanęło standardowo na pączkach. Mój przepis był zły, przepis z książki termomixa również, wiec po ciężkich starciach wyszedł przepis własny w oparciu na tym z Ksiązki termomixa, Pączki mięciutkie pulchne, ciasto na nie pięknie wyrasta. Gorąco polecam bo pączki robi się ekspresowo. Składniki ( u mnie(...)średnich pączków) 50 g cukru 50 g świeżych drożdży 200 g mleka 4 żółtka 80 g margaryny 500 g mąki 1 szczypta soli 2 łyżki spirytusu (lub 1 łyżka octu 10 % albo wódki) 1 opakowanie cukru waniliowego (32 g) skórka starta z 1/2 lub 1 cytryny 1 kostka smalcu 1 szklanka oleju 1 opakowanie marmolady cukier puder do posypania
Piekielna Kuchnia PatiTłusty Czwartek, bez pączków się nie obejdzie :) Każdy pewnie ma swój ulubiony, sprawdzony przepis. Ja podaję swój, który polecam, bo pączusie wychodzą bardzo dobre - miękkie, lekkie i nie nasiąkają tłuszczem. Składniki na ok. 20 pączków: Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę 1/2 kg mąki pszennej tortowej 5 dkg świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 5 żółtek 1/2 szklanki cukru(...)kwadratu nakładać łyżeczką nadzienie ( jeśli powidła lub marmolada jest zimna należy ją lekko podgrzać) w odległości ok. 10 cm. Przykryć drugą połową ciasta i szklanką wykrawać pączki tak aby "górka" z nadzieniem znalazła się na środku pączka. Resztę ciasta ponownie delikatnie zagnieść, rozwałkować i w ten sam sposób wycinać pączki. Pozostawić do podrośnięcia na pół godziny Olej
Maślane ciasteczkoKlasyczne polskie pączki to gęste, puszyste i elastyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem masła, jajek i mleka. Da się to ominąć, i zrobić wegańskie mini-pączki, smakujące prawie tak samo dobrze, jak oryginalne. Mini pączki bez jajek, bez masła, bez krowiego mleka. W dalszym ciągu smaczne i lekko drożdżowe. Margarynę razem z mlekiem i dwoma łyżkami oleju rzepakowego rozpuszczamy w garnuszku(...)może zacząć się palić. W szerokim garnku lub rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Tłuszcz – jak do każdego głębokiego smażenia – musi mieć odpowiednią temperaturę – około 160-180⁰C. Jeśli włożycie pączki do za zimnej frytury opadną na dno i wchłoną jej mnóstwo zanim wypłyną i zaczną się smażyć. Po podrośnięciu pączki smażymy partiami, po kilka, w mocno rozgrzanym oleju przez około
Karo in the KitchenPączki powstały bardzo spontanicznie. Głównym zamierzeniem było wypróbowanie przepisu i nadzianie ich pyszną różaną konfiturą, domowej produkcji, przywiezioną z Polski. Cel był taki: usmażyć, poczęstować się jednym, max dwoma, poczęstować rodzinę a pozostałe rozdać w ekspresowym tempie, coby pózniej nie żałować zbyt wielkiej ilości pochłoniętych kalorii. Finał był taki: pączki zniknęły w ekspresowym tempie… zjadłam dużo za dużo, dzieci(...)mąż też gorsi nie byli Czeka mnie powtórka, gdyż nie zdążyłam rozdać sąsiadkom, znajomym… Pączki są dość klasyczne, pyszne, z konfiturą różaną smakują bardziej niż obłędnie. Składniki na 15 sztuk: 42 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka 150 g + 350 g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 50 g cukru kryształu 50 g rozpuszczonego, letniego masła 1 łyżeczka
Made By Mom And Sonpączki mogą być fit? Uważam, że tak! Nie wszystkie muszą mieć tonę kalorii i być smażone w głębokim tłuszczu. Postanowiłam przerobić swój stary przepis na pączki pieczone w piekarniku na takie, które będą jeszcze bardziej fit! Czy mi się udało? Sądzę, że tak! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 70 minut + około 1,5 h na wyrośnięcie(...)Ilość porcji: około 20 pączków Składniki: Ciasto: 360g mąki pełnoziarnistej pszennej 170g masła 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 3 jajka 2 łyżki ksylitolu ½ łyżeczki brązowego cukru Szczypta soli Dodatki: Dżem truskawkowy , najlepiej własnej roboty Lukier pomarańczowy: 200g cukru pudru, sok ze świeżej pomarańczy i kilka kropli cytryny RADA: Jeśli pączki mają być jeszcze bardziej odchudzone to zamiast lukru
Kolizje SmakówWitam serdecznie Dzisiaj zrobiłam pączki troszkę inne bo nie smażone a pieczone w piekarniku. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, góra pączka jest delikatnie chrupiąca a środek mięciutki i pulchny. Może komuś spodoba się przepis i zrobi takie same pączki lub podobne. Będziemy potrzebować: 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka 40 g cukru(...)pudru 40 g masła o temperaturze pokojowej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny dżem lub marmolada do nadzienia cukier puder do posypania gotowych pączków Link do filmu z przygotowania: Pączki bez smażenia z piekarnika https://www.youtube.com/watch?v=US5YbEB1PYo Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam dłonią tak aby składniki dobrze się połączyły
Uwaga Babcia Gotujeobiecałam dziś zamieszczam przepis na pączki. W moim domu smażę je tylko raz w roku i zawsze jest to tłusty czwartek. W tym roku będzie trochę inaczej bo najprawdopodobniej zrobię je jeszcze raz za tydzień. Przepis, który Wam prezentuję pochodzi z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki. Pączki wychodzą z niego bardzo smaczne, puszyste i co najważniejsze nie chłoną(...)oleju. Zapraszam!!! Składniki na około 25 -30 pączków (mnie wyszło 25 dużych) 4 szkl. mąki pszennej, 6 żółtek ( z dużych jaj), 3 czubate łyżki cukru, 50 g masła, 50 g drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 125 ml jogurtu naturalnego, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżki spirytusu, tłuszcz do smażenia ( olej, smalec), konfitura do nadziania, cukier puder
Passion of Cooking