wciąż trwa, zatem zapomnijmy o kaloriach i zajadajmy się taka pychotka jaka jest Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji. Proste w wykonaniu, polecam nawet poczatkujacym . Wymiary blaszki: 32x22 Składniki : 2 paczki słonych krakersów 100 g płatków migdałowych 250 g masła 3/4 szklanki cukru 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej puszka kajmaku
Słodkości i nie tylkosmak rzeczywiście jest tak niesamowicie genialny, czy po prostu byłam już tak głodna że nawet marchewka powaliłaby mnie na kolana... Zostańmy przy pierwszej wersji, dobrze? :) Składniki: -ok.100g wędzonego łososia -paczka świeżego szpinaku -1/4 cebuli -ząbek czosnku -ok. 100g ugotowanej ciecierzycy -duża łyżka ricotty -przyprawy: granulowany czosnek, sól, pieprz, majeranek, oregano, słodka papryka -do łososia: koperek
Gawron w rosole200ml słodkiej śmietanki 30% 200ml tłustego mleka 2 żółtka 2 łyżki kakao 80g cukru pudru 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 wafelki czekoladowe Lusette 4 wafelki nugatowe Lusette 1 większa paczka herbatników 1 mały słoik drylowanych wiśni Do przygotowania deseru będziemy potrzebować także pudełka po lodach i np. malutkiej keksówki. Sposób przygotowania : Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i kakao. Czekoladę rozpuszczamy
Kuchnia w czekoladzieilości dopraw czarnym pieprzem serwuj, póki gorąca Uwaga : Dla wzbogacenia buraczkowej możesz dodać do zupy wywar z tymianku i pastę czosnkową. Napar tymiankowy: wsyp do szklanki pół paczki suszonego tymianku i zalej wrzącą wodą (ok. 200 ml). Nakryj spodkiem szklankę i odstaw na 5 - 10 min, aby powstał esencjonalny napar. Napar dodaj do zupy wraz z gorącą wodą
Szybko Szybkowarpieczenia tniemy na kawałki i na każdy szprycą wyciskamy nieduże pierścienie. Na rozgrzany olej wrzucamy kwadraty z ciastem ( papierem do góry). Gdy ciasto odklei się od papieru usuwamy go. Pączki smażymy na złoty kolor. Gdy ostygną smarujemy je lukrem ( mieszamy cukier puder z sokiem z pomarańczy
Zainspirowana w kuchnijest. Od kiedy w sklepach pojawiły się prozdrowotne dżemy Łowicz, w tym Dzika Róża, życie stało się prostsze i można się nią zajadać codziennie, nie tylko przy okazji pączków na tłusty czwartek lub różanego mazurka na Wielkanoc ;) Czas przygotowania: 35 minut + 2-10 godz. moczenie mąki Porcje: 2 Stopień trudności: łatwy Forma: 30 cm Składniki: Farinata
SzczyptaSmaQOpis: Donut (donat) to rodzaj wysmażanego na głębokim oleju wyrobu cukierniczego w kształcie zbliżonym do „oponki”. Wyrabiany jest często z polewą czekoladową lub lukrową. Od polskiego pączka odróżnia go głównie kształt i brak nadzienia. Składniki: 3 szklanki mąki 1 jajko 1 szklanka mleka lub kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta gałki muszkatołowej Opis
Ciastka i ciastawaniliowego homogenizowanego (możemy zastąpić serkiem mascarpone) 50g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 400g herbatników (6 paczek) kakao bez cukru do posypania na wierzch Ciasto: 1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca
Kocham Czekoladęmoja propozycja na zbliżający się Tłusty Czwartek. Może z powodzeniem zastąpić faworki lub pączki :) Składniki : 25 dag zmielonych orzechów włoskich 6 jajek 2 tabliczki czekolady 12 dag drobnego cukru 2 łyżki kawy instant 20 dag bakalii : figi, rodzynki, morele Przygotowanie : Bakalie : figi i morele pokroić na drobne kawałki
Proste PotrawyDziś polecam Wam pyszne mini pączki! Robi się je ekspresowo! Kto chętny? Składniki; 30 dag sera twarogowego 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki olejku cytrynowego olej do głębokiego smażenia Przygotowanie; Ser blendujemy na mus (może być też ser z wiaderka lub 3 krotnie mielony). Wbijamy
Radość kipiąca uśmiechem.takie kulki zrobione z manioku, które z kuchni azjatyckiej przeszły do polskiej, bo są hipoalergiczne i bezglutenowe. Mój dziadek pracował w brytyjskim Towarzystwie Biblijnym i na Święta dostawał paczkę z żywnością z UK. Jak na standardy wczesnych lat ‘90 były to bardzo dziwne rzeczy. Pamiętam puszkę w której znajdowały się parówki w słodkawym sosie. Było też niedobre spaghetti w puszce
Ugotowane pozamiatanePączki , chrust , faworki , oponki i karnawałowe róże – genialne słodkości, które królują na naszych stolach w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Dziś mam dla Was przepis na Cenci – chrupiące, toskańskie faworki, które podbijają serca nie tylko Włochów! Usmażone mają przypominać powiewające na wietrze kawałki materiału, bo Cenci to po włosku szmaty, łachmany. Mimo tej niezbyt romantycznej nazwy
Ostra na Słodkojest to akurat ten rząd przepisów, który można dowolnie modyfikować pod własne kubki smakowe, dodając lub zmieniając składniki oraz przyprawy. Jak romantyczna kolacja to... WINO ! Kilka dni temu dostałam paczkę z chilijskimi winami Panul i przygotowałam danie, które nie tylko jest popularne w Chile, ale przede wszystkim doskonale komponuje się z jednym z nich - wytrawne, białe wino Panul Chardonnay , które
Kolorowy Przepisownikokoło 3 - 4 minuty z każdej strony. Ja zaczynam zawsze smażenie od jednej sztuki by temperatura oleju zanadto się nie obniżyła. Stopniowo zwiększam ilość wkładanych do oleju pączków. Usmażone paczki wyjmować widelcem i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym by osączyć nadmiar tłuszczu. Wystudzić na kracie kuchennej. Lukier: 2 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny
Wiem co jem