przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:69/867)

Chleb pszenny, dokładny przepis. 158

Propozycja na pyszny, pulchny, pachnący i świeży chleb. Skład: mąka 650 1 kg, mąka 2000 ~1 szklanka,ciepła woda 2 szklanki, drożdże 50 g,  cukier 1 łyżka, sól 1 łyzka, ugotowane ziemniaki 4-5 szt. Zaczyn: woda, cukier, drożdże, 3 łyżki mąki...łączymy razem w misce dokładnie mieszając, następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie tzn. powiększy się o 2 -3 razy wtedy zagniatamy je i wyrabiamy chleby. Podana ilość wystarczy na zrobienie dwóch dużych chlebów w foremkach 30cm x 11cm Foremki z chlebami przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min.   lub jak nie mamy

chleba naszego
Trzy sałatki na brunch do pracy czy uczelni! Zdrowo i Fit! 139

pyszne trzy pomysły na zdrowy brunch do pracy czy uczelni. Trzy wiosenne, pełne witamin i minerałów propozycje na odżywcze sałatki podane z pysznym w pełni naturalnym Chlebem Czystoziarnistym. Sałatki są lekkie w formie, jak zawsze zadbałam o to, aby były proste w wykonaniu, smaczne, chrupiące i kolorowe. Jestem fanem sezonowości w kuchni i w tych daniach stawiam, na świeże składniki(...)które oferuje nam wiosna. Dobrze też wiecie, że uwielbiam dobrej jakości pieczywo, sama wielokrotnie wypiekam chleb w domu, jednak kiedy za oknem co raz cieplej, nie mam ochoty na pieczenie chleba w domu i nagrzewanie mieszkania, dlatego szukam dobrych produktów w sklepach.  Chleb Czystoziarnisty dostępny w Piekarni Otrębusy, mogę Wam polecić, nie tylko ze względu na pyszny smak

SMYKWKUCHNI
Chleb. 173

prostu chleb na niedzielę :) Warto w ten świąteczny dzień mieć na stole świąteczne pieczywo. Pachnące, chrupiące, domowe i smaczne :) Potrzebujemy tylko 1 kg mąki 650, 1/2 kost. drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli. dwa ugotowane i rozgniecione ziemniaki, z tego upieczemy dwa porządne  chleby :) Zaczyn drożdżowy robimy z wody, cukru i drożdży dokładnie mieszając...  potem(...)wyrośnięty zaczyn...mieszamy do połączenia się składników, ... i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy razem z naczyniami żaroodpornymi do 225 st.C  Z wyrośniętego ciasta zagniatamy chleby i czekamy na piekarnik :) Gdy jest 225 st. wyjmujemy naczynia, wkładamy chleb, smarujemy pomadą *** nacinamy,  posypujemy makiem, wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy :)  1/2 h pod przykryciem

chleba naszego
Chleb pszenny z płatkami kukurydzianymi (na drożdżach) 184

jęczmiennych; 50 g świeżych drożdży; 3 łyżeczki soli; 1 szklanka letniego mleka; 3 szklanki letniej wody; 1 łyżeczka białego cukru; 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika do oprószenia po wierzchu chleba. Dodatkowo: 2 formy keksowe o wymiarach 34 x 12 cm; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml   Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć(...)obsypanych mąką keksówek, oprószyć ziarnami słonecznika po wierzchu i odstawić do ponownego wyrośnięcia na czas nagrzewnia się piekarnika. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180 stopni (grzałka górna i dolna). Chleby piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) przez 60 minut. Na czas pieczenia chleba można umieścić w piekarniku, na najniższej półce, naczynie żaroodporne

Gospodyni Miejska
DOMOWY CHLEB ORKISZOWY Z MIODEM. 129

DOMOWY CHLEB ORKISZOWY Z MIODEM NA ZAKWASIE ŻYTNIM Kilka dni temu dzieliłam się z Wami przepisem na domowy chleb. Dzisiaj chleb orkiszowy. Orkisz to jedno z moich ulubionych zbóż, a chleb z tego ziarna ma niesamowity smak i aromat. Bardzo lubię kolor tego chleba i unikatowy zapach. Chleb domowy robiłam na zakwasie żytnim, z dodatkiem miodu, oliwy z oliwek(...)soli himalajskiej. Cały proces pieczenia chleba opisałam w poście  Domowy chleb pszenno- żytni , dodatkowo na Insta stories pokazywałam całą technikę zagniatania chleba, jak i samo ciasto i jego strukturę, aby ułatwić zadanie wszystkim początkującym.  Bardzo gorąco zachęcam Was do wypieku domowego chleba, nie ma nic piękniejszego niż zapach świeżego chleba w domu! SKŁADNIKI: ZACZYN: -  150 ml zakwasu

SMYKWKUCHNI
Szybki i prosty chleb pszenno-żytni na drożdżach z ziarnami 423

Jeśli marzycie o domowym wypieku chleba, to z powodzeniem możecie zacząć swoją przygodę od tego przepisu. Przepis jest bardzo prosty, a chlebek wychodzi naprawdę świetny. Ładnie wyrasta, ładnie wygląda, doskonale smakuje. Aż chce się chrupać go, jeszcze zanim wystygnie. Na zrobienie chlebka, jego upieczenie i wyrośnięcie potrzebujecie jakiś 2 h. Szybciej się już nie da Chleb nie wymaga również żmudnego(...)wyrabiania, wystarczy połączyć składniki. To jak, rezerwujecie już swój czas na wypiek tego chleba? To, co było dla mnie nowością to ocet, który poleciła mi dodać znajoma. Dodam, że nie byłam przekonana zbytnio do dodatku octu i użyłam jabłkowego, chociaż znajoma dodaje zwykły spirytusowy. Ocet oczywiście nie jest wyczuwalny w smaku. Zaszalałam również z dodatkami do chleba. W środku, oprócz

Mieszam w Garnku
Chleboteka - z miłości do glutenu 141

kawy bywa to nad wyraz trudne, ale myślę, że bym już nie zdążył. Okej, udało się dotrzeć. Mogę usiąść do wspólnego stołu. Bogu dzięki tam nie pieką tylko chleba, ale także robią szybko-działające iniekcje z kofeiny. Dobra, obudziłem się, mogę zacząć pisać rzetelnie. Mąka + woda + sól + ❤ = chleb Mówi się, że standardowy przepis na chleb zawiera(...)sobie mąkę, wodę i sól. W Chlebotece jednak w każdym bochenku znajdziemy jeszcze jeden magiczny składnik: jest to miłość do pieczenia, która sprawia, że ich chleb rośnie lepiej niż na drożdżach (tfu! zakwasie!). Cały zespół przepełniają pozytywne emocje, które wędrują wprost do ciasta (później zachodzi szereg nudnych reakcji chemicznych). I możecie wierzyć lub nie, ale to one (te emocje) sprawiają

Food Square
Chleb bez mąki Melvit 140

dobrego macie na śniadanie? Jogurt? koktajl? owsianka? A co powiedzielibyście na kromkę chleba? Ale, ale - od razu uprzedzam, że nie jest to zwykły chleb. To chleb, który składa się z samych ziaren i w dodatku możecie go przygotować w domu. Bez męczącego zagniatania ciasta, bez hodowania zakwasu. Po prostu - wystarczy wymieszać kilka składników:) Firma Melvit ma w swojej ofercie mieszankę(...)ziaren do wypieku chleba bez mąki . Zawiera ona pestki dyni, słonecznika, ziarna orkiszu, siemię lniane, płatki owsiane, otręby, czarnuszkę. Samo zdrowie! Byłam bardzo ciekawa tego smaku. Upiekłam chleb zgodnie z przepisem na opakowaniu: roztrzepałam 5 jajek ze 150g maślanki i 0,5 łyżeczki soli, wlałam to do ziaren, wymieszałam i wyłożyłam do foremki (keksówka o długości 22cm pasuje idealnie

Obiad gotowy
DOSKONAŁY CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ I JAGLANEJ, BEZGLUTENOWY 519

doskonałym chlebie z kaszy gryczanej , czas na kolejny eksperymentalny wypiek, tym razem z mieszanki kasz bezglutenowych: gryczanej i jaglanej. Bo choć na co dzień zajadamy się chlebami orkiszowymi i żytnimi na zakwasie , to niekiedy lubię poeksperymentować. Ten eksperyment zakończył się wielkim sukcesem. Ten chleb jest wprost bajeczny, jest jeszcze smaczniejszy niż sam gryczany. Delikatniejszy w smaku (choć nadal jest(...)wyczuwalna gryka), ma idealną strukturę i wilgotność. Praktycznie jest nie do odróżnienia od zwykłych chlebów na zakwasie, a to jego ogromny plus. O to przecież chodzi, by chleb bezglutenowy jak najbardziej przypominał zwykły chleb z glutenem... I co jeszcze mnie bardzo zaskoczyło w tym chlebie... To to, że on najzwyczajniej w świecie sobie rósł... , tak jakby miał dodany zakwas

Smaczne Zdrowe
Żytni ze śliwką, metoda trzyfazowa 143

Przepyszny chleb, pachnący jesienią. Miąższ wilgotny i aromatyczny za sprawą śliwki  i lekko słodkawy. Melasa również dodała słodkości a ocet balsamiczny delikatnie zrównoważył słodycz i wspomógł wyrastanie. W miarę upływu czasu od upieczenia staje się coraz smaczniejszy,dojrzewa jak śliwki na drzewie w promieniach jesiennego słońca. Można jeść sam albo tylko z masłem. Pasuje do różnego rodzaju serów. Jadłam(...)również z wędliną. Świetnie smakuje z ostrymi, warzywnymi zupami kremowymi. Chleb wyjęłam z piekarnika wieczorem a kroiłam dopiero w dniu następnym rano. Minęło jakieś 12 godzin i tak naprawdę czas ten jeszcze był zbyt krótki. Dopiero wieczorem osiągnął pełną dojrzałość. Bardzo polecam! Dość często celowo zostawiam kawałek chleba do ususzenia albo pozostają  odkrojone piętki, które wrzucam do koszyczka. Usychają

Leśny Zakątek
Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy 214

Dodatek majonezu, jogurtu lub serka twarogowego sprawia, że każda z warstw jest kremowa i łatwa do rozsmarowania. Najczęściej tort kanapkowy ma kształt prostokąta, na który składa się kilka kromek chleba tostowego (jego wielkość zależy tylko od Was;). Chleb okraja się ze skórek i układa kromki tak, aby ściśle przylegały do siebie. Następnie nakładana jest warstwa nadzienia, na którym układa się(...)kolejną warstwę chleba.  Wysokość tortu jest dowolna, ale najłatwiej pokroić go gdy składa się z  3 warstw nadzienia i  4 warstw chleba. Nadzienie nie powinno być zbyt wilgotne, ponieważ chleb tostowy łatwo rozmięka. Majonezu czy jogurt najlepiej dodawać do składników nadzienia tylko tyle, aby się połączyły. Po ułożeniu wszystkich warstw tortu, wierzch i boki posmarować majonezem

Codziennik Kuchenny
Jak zrobić klasyczną bruschettę al pomodoro (grzankę z pomidorami)? 161

pomidorami! W końcu to ostatnie chwile, żeby cieszyć się ich pełnym słońca smakiem. W dzisiejszym wpisie pokażę Wam jak zrobić bruschettę al pomodoro , najprostszą włoską przystawkę złożoną z opiekanego chleba przystrojonego sałatką z pomidorów i bazylii. Smak Włoch, słońca i wakacji zamknięty w małej, apetycznej kanapeczce :)  Bruschettę al pomodoro zjecie chyba we wszystkich włoskich restauracjach i wielu pizzeriach, jednak(...)Charzykowy. Otrzymałam grzanki z pomidorami i oliwkami, zapieczone z serem mozzarella i polane octem balsamicznym, do tego niezbyt smaczne. A prawdziwa, tradycyjna bruschetta al pomodoro to po prostu opieczony chleb posmarowany oliwą i roztartym czosnkiem, zwieńczony sałatką z drobno pokrojonych pomidorów i bazylii. Na pewno nie zawiera roztopionego sera, choć zdarzyło mi się jeść bardzo udane wariacje, w których

Chilli Czosnek i Oliwa
CHLEB Z GARA PSZENNO - ŻYTNI Z LNEM 185

tego pomysłu upieczenia takiego chleba sprowokowała mnie Joasia z bloga Grunt To Przepis.  Za oknem 30 C., a ja szalałam z piekarnikiem , bo nie tylko upiekłam CHLEB , ale tež chałki.Pieczywo wyszło delikatne , miękkie i pyszne.Troszkę przepis zmodyfikowałam , aby uzyskać lepszy efekt wypieku i się udało.Przepis podam taki jaki ma być i obok moje wariacje(...)sobie wybierzecie jaki będzie Wam pasował.Zapraszam. Chleb pieczony w garnku z pokrywką , jednak od Joasi "spapugowałam " i zrobiłam w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.Pamiętajmy , chleb  w niektórych miejscach pęka i tym się nie przejmujmy .   1 okrągłe naczynie żaroodporne z pokrywką 23 cm.- ( u mnie podłużne ) 35 dag.mąki pszennej typ 650- u mnie  na szklanki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie 151

Coś w tym faktycznie jest, że jak już raz posmakuje prawdziwego chleba na zakwasie, to innego już nie chcesz jeść, zresztą moja rodzina patrzy na mnie wymownie, gdy mówię, że trzeba kupić chleb, i wtedy strajkują i wyżerają mi orzechy. Tak więc co tydzień grzecznie piekę dwa bochny, po 1 na każde piętro domu, a co weekend po całym domu(...)rozchodzi się zapach domowego chleba. Zachęcam Was do pieczenia własnie tego typu chleba, bo największa zabawa jest jedynie z przygotowaniem zakwasu, a potem tylko mąką i woda, wymieszać, poczekać i na tydzień nie musicie się martwić o pieczywo, bo gwarantuję, że odpowiednio przechowywany ( w bawełnianej lub lnianej szmatce) po tylu dniach jest nadal smaczny. Prezentowany chleb jest mniej kwaśny poprzez

greenscarf
Chleb pszenno-żytni 239

Kromka świeżego chleba z masłem. Czy jest coś lepszego? W kategorii świeżych wypieków na pewno nie. I chociaż swego czasu dosyć często piekłem pieczywo dla siebie i swojej rodziny, wykorzystując zarówno zakwas żytni, pszenny jak i bigę (czyli specjalny rodzaj zaczyny stosowany głównie do wypieku ciabatt), to ostatnio ten proceder zaniedbałem.   Być może z braku czasu, być może(...)faktu, że mieszkając we dwoje, gdzie większość swojego czasu spędzamy jednak poza domem ciężko by nam było zjeść cały chleb. Ostatnio jednak zostałem poproszony przez siostrę o upieczenie dla niej chleba słonecznikowego. Wybór padł na pszenno-żytni, tzw. żytni 30. Co oznacza ta liczba? Otóż jest to procentowy udział mąki żytniej w stosunku do mąki pszennej. I chociaż chleb

Jacob Tastes
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 296

ciasto drożdżowe piecze się szybko i bezproblemowo. Poniższe wskazówki wynikają z mojego doświadczenia i rad zebranych od kilku mądrych osób. Nie trzeba być piekarzem, aby piec wspaniałe ciasta, chleby czy bułki. Drożdże Najlepsze są świeże (w sensie kupowanych w kostkach), a nie suszone, w torebeczkach. O świeżości w sensie nieprzeterminowania nie muszę chyba wspominać.  Świeże drożdże łatwiej i szybciej(...)ciast drożdżowych jest mąka typ 550 (do ciast i drożdżówek) oraz typ 750 (do pieczywa). Zawsze należy mąkę przesiać, aby ją spulchnić (napowietrzyć). Jeśli chcemy upiec ciasto (lub chleb) z mąki mieszanej, to powinniśmy pamiętać, ze mąki pszennej powinno być minimum polowa - to zagwarantuje dobra puszystość. Mniejsza ilość mąki pszennej sprawi, ze ciasto może być bardziej zbite. Temperatura  Ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb na zakwasie z garnka żeliwnego 200

Prawdziwy chleb na zakwasie który swoim niesamowitym zapachem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa kiedy to babcia wypiekała chleb w piecu chlebowym…. Myślę, że jakakolwiek inna zachęta czy reklama jest tu zbędna. WYKONANIE / 1 chleb: * 2 łyżki zakwasu żytniego * 100 ml letniej wody * 60 g mąki żytniej Wszystkie składniki mieszamy w misce a następnie przykrywamy folią spożywczą. Miskę zostawiamy w ciepłym miejscu(...)około 6-8 godzin. Z powstałej ilości zakwasu możemy odłożyć około 2 łyżki zakwasu do pojemnika z przykrywka (np. słoika) i schować do lodówki do wykonania następnego chleba. Pozostałą ilość zakwasu mieszamy z następującymi składnikami do uzyskania jednolitego ciasta: * 750 g mąki pszennej * 500 ml letniej wody *30 g soli Ciasto zostawiamy w misce przykryte ściereczką lub folią spożywczą

Mohiella
DOSKONAŁY CHLEB GRYCZANY, BEZ DROŻDŻY, MĄKI, BEZGLUTENOWY 204

naprawdę to można rzec iż to chleb z jednego składnika, z dodatkiem tylko wody i soli..., choć ja swój jeszcze wzbogaciłam o otręby, płatki i ziarna. Ten chleb to dla mnie pełne zaskoczenie i to pomimo tego , że mam bardzo duże doświadczenie z chlebami na zakwasie. To wręcz cud natury. Zakwas żytni i orkiszowy obserwuję już od kilku(...)prawie jak zakwas. Można miksować ją już nawet po jednym dniu, ja chciałam by moja skiełkowała, niestety nie udało mi się to i to mimo iż piekłam już ten chleb dwa razy i za każdym razem miałam inną kaszę. Niemniej te dwa dni sprawiają, że moja kasza pieni się i wzrasta tak samo jak zakwas. Tak upieczony chleb, ma cudownie

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny z kozim serem i kminkiem 193

miałem możliwości uczestniczyć we wrześniowej piekarni Amber , ale zaproponowany tam przepis tak mnie zaciekawił, że znalazł się on na mojej liście chlebów do szybkiego upieczenia. I znalazł się na samym początku tej listy. Co tu będę krył - połączenie sera pleśniowego z kminkiem, a następnie umieszczenie tego w chlebie, działa zniewalająco i uzależniająco, co widać na jednym z umieszczonych poniżej zdjęć(...)się okazuje, nawet zdeklarowani mięsożercy nie mogą oprzeć się poezji smaku i aromatu tego chleba. Chleb jest po prostu mniam! Acha, muszę dodać, że zamiast mąki jęczmiennej użyłem owsianej, zamiast owczego sera pleśniowego użyłem koziego, zamiast..., a reszta jest bez zmian. Zaczyn: 50 g zakwasu żytniego razowego 100 g mąki pszennej chlebowej 120 g o temp. pokojowej Rozpuść zakwas

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb toskański 134

początku sierpnia na stronę któregoś z portali zbierających przepisy kulinarne trafiło z rzędu kilka przepisów właśnie na chleb toskański. Tak mnie zaintrygowało to pieczywo, że zaczęłam szperać i znalazłam przepis na blogu Eleny , pisarki podróżniczej mieszkającej w okolicach Florencji. I dziś upiekłam :) Przepis Eleny nie zawierał różnych sztuczek, które przy okazji tego chleba trzeba jednak zastosować i choć moja intuicja(...)doświadczenie, bo przecież chleb piekę prawie co niedziela od wielu lat) podpowiadała mi, że coś jest "nie halo", nie chciałam jej słuchać i wyszedł chleb-brzydal. Tak pokracznego w życiu nie upiekłam ;) A brak mu urody, bo w pewnym momencie musiałam bardzo ratować sytuację. Ale od początku... Składniki : 1 kg mąki pszennej + mąka do podsypania (ok. szklanki; wzięłam

Weekendy w domu i ogrodzie
ZAKWAS ŻYTNI & CHLEB 100% ŻYTNI 162

Domowy chleb, trudno mu się oprzeć! Z chrupiącą skórką, a w środku wilgotny... Wyjątkowy smak dzięki zakwasowi. Warto przez kilka dni pamiętać o dokarmieniu zakwasu, aby potem móc cieszyć się przepysznym, domowym chlebem. To był mój pierwszy - i szczerze mówiąc bałam się że nie wyjdzie, ale jego smak zdecydowanie przerósł moje oczekiwania! Chlebek został upieczony wczoraj wieczorem, a połowa już(...)zniknęła! Zapraszam po przepis na zakwas, a następnie chleb, naprawdę warto go upiec! Ale pamiętacie - jeśli już raz upieczecie swój własny chleb, będziecie chcieli mieć go cały czas! :) ZAKWAS ŻYTNI przepis z tego bloga // ok. 500g zakwasu ~mąka żytnia wysokiego typu (użyłam T720) ~ciepła woda    miska o pojemności min. 1l Dzień 1. W misce wymieszać 100g mąki żytniej

chili & sugar
Worek lniany, część 1 109

widać powyżej na zdjęciu. A nawet dwa takie worki ;) Służą one, jak łatwo się domyśleć, do przechowywania pieczywa. Pani ze sklepu www.aleworek.pl zapewnia, że ma on same zalety. Że chleb w nim trzymany dłużej trzyma świeżość i że len  to w ogóle ekologia i samo zdrowie, że właściwości antybakteryjne ma. Cytując z ulotki dołączonej do worka: "Len znany jest(...)nowoczesnych ozdób ze starannym oraz indywidualnie dobranym wykończeniem, sprawiło, że trzymasz ulotkę prezentującą produkty marki aleWorek!  Im więcej otrąb i zdrowych ziaren oraz wysokiej klasy mąki, tym dłużej chleb zachowuje świeżość, ale tylko jeśli przechowuje się go w odpowiednich warunkach. AleWorki uszyte z grubego 100% lnu, zabezpieczają przed pleśnią, spowalniają proces wysychania i chronią pieczywo." Czy ekologia i samo

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy na piwie 146

Orkiszowy chleb na piwie, tym razem drożdżowy, chyba najlepszy ze wszystkich drożdżowych jakie upiekłam. W pierwszym dniu po upieczeniu zachwycający, pyszny, z niesamowicie chrupiącą skórką. Trudno mu się oprzeć. Pieczenie chlebka to sama przyjemność. Bardzo prosty do przygotowania, ciasto mieszałam przy pomocy ręcznego robota, no i ten cudny zapach wydobywający się z piekarnika. Składniki na 1 bochenek: 2,5 szklanki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Toskańska sałatka z chleba i pomidorów 164

Uwielbiam Toskanię! Kolor Sieny, słoneczniki, winnice i złote, malownicze wzgórza. No i jedzenie - wino, sery, pomidory, oliwa... i ten ich chleb bez soli. Przyzwyczaiłam się do niego dopiero po kilku dniach podróży. Tamtejsi Włosi nie solą ciasta chlebowego, żeby... nie zepsuć jego smaku, smaku doskonałej lokalnej mąki. Kiedy odkryłam przepis Jamiego Olivera na toskańską sałatkę, nie mogłam jej nie zrobić

Kulinarne Inspiracje
Pasta do chleba z soczewicy 150

Moja przygoda ze smarowidłami do chleba zaczęła się od popularnego humusu i przerodziła w szereg eksperymentów bardziej lub mniej udanych. Poniższa pasta to wynik jednego z takich eksperymentów. W sumie to jedna z past którą robię najczęściej ponieważ jest szybka (soczewicy nie trzeba moczyć ani obierać) , smaczna a składniki są dostępne cały rok. Dzisiejszy post otwiera cykl paru past które

Lubczyk i Wanilia
Arabski chleb daktylowy z orzechami 179

Jeden z moich lokalnych przysmaków to chlebek daktylowy z orzechami włoskimi. Mam nadzieję, że ten przepis także i Wam przypadnie do gustu :) Składniki  - proporcje na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Orkiszowy chleb z amarantusem i czarnuszką na zakwasie 78

Kolejny weekend spędzany w mieszkaniu oznacza pieczenie kolejnego chleba. Dziś kolej na orkisz z dodatkiem nasion amarantusa, a dla urozmaicenia smaku i wyglądu - nasiona czarnuszki. Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 500 g mąki orkiszowej 80 g amarantusa czubata łyżka otrębów owsianych łyżeczka czarnuszki

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami 126

Chleb na Święta zobowiązuje, więc zadbałam o więcej dodatków, wśród których znalazł się niedawny nabytek, zupełnie nowy w mojej kuchni - złociste siemię lniane. Do tego ciemne siemię, słonecznik i żurawina. Użyłam razowej mąki i dużej ilości ziaren, by pomóc żołądkowi w świątecznym opychaniu się różnymi potrawami. Składniki (na formę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno razowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 161

Chleb domowy, jest zawsze wyjątkowy. Bo jak sami go przygotowujemy, to najlepsze składniki dodajemy. Ja mąkę z zaczynem drożdżowym zmieszałam, ziaren słonecznika, siemienia lnianego i płatków żytnich dodałam. Ciasto dokładnie wyrobiłam i w siemieniu jeszcze je obtoczyłam. W cieple ciasto rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowała wyśmienicie. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczka cukru, 200 g mąki

Moniki Smakołyki
Chleb żytni razowy na zakwasie 258

Pyszny, domowy chleb na zakwasie :) Składniki: 200 g mąki żytniej razowej typ 720 Kłos Pol , 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 400 ml letniej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka cukru, ok. 170 g ziaren (pestki dyni, słonecznik, sezam, siemię lniane, otręby). przygotowanie zakwasu: 200 ml letniej wody, 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 3 łyżki

Aga w kuchni
Smażony chleb 115

KOLACJA Mleko i jajko - rozbełtać razem dodać chilli Kromki chleba pełnoziarnistego obtaczamy w jajku z mlekiem. Smażymy do uzyskania chrupiących tostów, dodajemy ulubiony ser i boczek (ja wybrałam boczek duński wędzony z Pekpolu) Podajemy z sałatką :) Zółte i czerwone pomidorki koktajlowe, czerwona cebulka, zielone oliwki i świeża bazylia

ClauditteMissCooking
Chleb z kiszoną kapustą 118

pieczenia rynienki i odstawić na ok. 20 min. 6. Po upływie 20 min. posmarować roztrzepanym żółtkiem. 7. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C. 8. Upieczony chleb wyjąć z rynienki, ściągnąć papier do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia

A Ty Smakuj Mnie
Chleb orkiszowy z orzechami 162

Uwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Składniki: 25g drożdży 500ml ciepłej wody

Pyry na Gaz
100 % chleb orkiszowy na drożdżach :) 240

Bułki, które pokazywałam Wam TUTAJ zniknęły migiem :D Dlatego też postanowiłam upiec "coś" większego, a konkretnie chleb. Dodatkowo, dodałam do niego ostropest mielony, o którym pisałam  TUTAJ . Cały chlebek obficie obsypałam ziarenkami "Słoneczne Pola" od Ziarenkowo :) Składniki: 500 g mąki orkiszowej 1 łyżka ostropestu mielonego 1 łyżeczka soli morskiej 40 g świeżych drożdży 200 ml wody 100 ml gorącej

Zdrowie na języku :P
Chleb żytni na drożdżach z pestkami słonecznika. 262

zbliża się wielkimi krokami, a w chlebaku robi się coraz więcej miejsca. Tak naprawdę pusto, że aż przeciąg się zrobił. Czas zatem na kolejny wypiek. Tym razem będzie żytni chleb z pestkami słonecznika i otrębami pszennymi. Niestety jeszcze nie na zakwasie , bo ten się jeszcze robi, ale już niebawem... Czego potrzebujemy? -mąka żytnia TYP 720 500 gram -mąka pełnoziarnista pszenna

BaRepas
Pasta czosnkowa do chleba 189

utarłam”pastę na kanapki. Pasty na kanapki są idealne dla tych, którzy mają marudne dzieciaki i niejadki w domu. W takiej paście można sporo ukryć ! Pastę położyłam na kromeczkach chleba ciemnego, razowego.  Jeszcze troszkę natki pietruszki i zdrowa przekąska gotowa. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Dlaczego chleb z margaryną spada zawsze margaryną do PCV? I przepis na pyszną pastę z soczewicy 92

każdym razie na jego płycie czarnej, winylowej wychowałam, a moja młodsza siostra radośnie podskakiwała w łóżeczku ze szczebelkami przy „Chłopcach radarowcach” I czytając ostatnio artykuł na temat... Dlaczego chleb z margaryną spada zawsze margaryną do PCV? I przepis na pyszną pastę z soczewicy is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Pełnoziarnisty chleb z płatkami 159

Zdrowy pełnoziarnisty bochenek chleba, który przygotowuje się w kilka chwil bez konieczności zagniatania ciasta. Smaczna propozycja nie tylko na pierwsze i drugie śniadanie, ale także na kolację. Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g płatków owsianych  100 g płatków orkiszowych paczuszka drożdży suchych łyżeczka soli łyżeczka brązowego cukru 250 ml letniego mleka 250 ml letniej wody W misce

wyzwania kuchenne
Chleb ze wszystkim 140

się już powoli do Świąt ;) i to, czego nie może zabraknąć na świątecznym stole, to pyszny, świeży i domowy chlebek ;)Przepis przywędrował do mnie od Dominiki ;) Polecam - sprawdzony przepis ;)Chleb ze wszystkim :)Składniki:ok. 70 dag mąki pszennej5 dag drożdży3 szklanki ciepłej wodyłyżeczka soliszczypta cukrudodatki: otręby, siemię lniane, słonecznik, mąka żytnia, kminek, prażona cebulkaPrzygotowanie:Drożdże mieszamy z solą i cukrem

Lawendowe Niebo
Chlebek Watykański zwany również Chlebem Przyjaźni Amiszów 141

ogóle, gdyby nie nasi przyjaciele, którzy odwiedzili nas na chwilkę w sylwestrowy wieczór. Zaczyn tego ciasta wędruje z rąk do rąk, razem z przepisem, pod nazwą Chlebek Watykański, Chleb Przyjaźni Amiszów lub Niemieckie Ciasto Hermana. I choć traktowany jest jak łańcuszek szczęścia, co nie przez wszystkich jest mile widziane, to ja takiemu łańcuszkowi zdecydowanie mówię TAK! Ciasto w smaku jest

bistro mama
Schabowy w panierce z chleba żytniego z dodatkiem szałwii i brązowego cukru 150

gotować lubię. Choć jak zobaczył te kotlety, pierwszym komentarzem było: czemu tak je spaliłaś???. O, nie mój drogi, nie spaliłam.... ten wyjątkowy kolor uzyskały dzięki wyjątkowemu połączeniu suchego chleba żytniego z brązowym cukrem - odpowiedziałam! Kiedy spróbował - jego mina mówiła wszystko, powiem więc krótko - absolutne polecam! Połączenie smaków jest genialne.Czytaj więcej

bistro mama
834. Kokosowa kasza manna & chleb z żurawiną 157

kokosowym* i sosem wiśniowym*z częścią gotowana, część na górze I jak tam po świętach?I w tym roku nie mogło zabraknąć u mnie drugiego dnia świąt domowego chleba z żurawiną (i słonecznikiem). Taka mała tradycja się już z tego robi, nie muszę wspominać, że po śniadaniu już go nie było

More food, love and dreams
Chleb pszenny Graham 143

Caly czas marzy mi sie graham ,ale taki jak za dawnych lat.I choc wszyscy psiocza na pszenna make ( ja sama ja powoli eliminuje ze swojej kuchni) to smak pszennego chleba ,szczegolnie wlasnie grahama jest jedyny w swoim rodzaju,niepowtarzalny.To jedna z pierwszych nieudolnych prob przyblizenia tego smaku grahama sprzed lat.Graham to nie jest,ale chlebek jest tak smaczny,ze dziele

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowy chleb dyniowy na drożdżach z pestkami 164

Zapraszam na bardzo smaczny,mięciutki w pięknym,intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy.Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dynii nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu.Chlebek jest bardzo łatwy,pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam!Składniki na 1 bochenek:średnia dynia Hokkaido (300 g puree)450 g mąki orkiszowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno warzywny 148

Chleb z warzywami to super pomysł, zwłaszcza dla dzieci bo możemy przemycić im warzywka. A wiadomo, że domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne i każdy się na takie skusi. Wystarczy tylko taki chlebek posmarować masłem i nic więcej nie trzeba.500 g mąki pszennej typ 500350 ml letniej wody5 łyżek oleju rzepakowego50 g świeżych drożdży1,5 łyżeczki soli1 łyżka cukru3 szczypty

Ewa w kuchni
Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką 112

Zawsze powtarzam, że domowe pieczywo jest najlepsze. A do tego przy tym jest fajna zabawa bo możemy dodawać różne składniki. Ja dzisiaj wykorzystałam do chleba prażoną cebulkę, którą uwielbiam właśnie w wypiekach i słonecznik, który dostałam do testów. Oba te składniki świetnie się uzupełniają. Cebulka ta daje fajny smak a pieczywo z jej dodatkiem jest aromatyczne i smaczne.Rozwi

Ewa w kuchni
Razowo - pszenny chleb 131

razem do ciasta na chleb wykorzystałam drożdże suszone. I tu zauważyłam jedną rzecz, do suszonych drożdży należy dodawać wodę cieplejszą niż przy użyciu drożdży świeżych. Ale drożdże same w sobie spełniają swoją funkcję jak należy, no troszkę więcej czasu potrzebują aby ciasto wyrosło ale jest okey.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb z otrębami 92

Jest to mój stary przepis a jednocześnie pierwszy chleb jaki sama upiekłam.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb ryżowo - gryczany ze śliwkami (bez glutenu, mleka i jajek) 270

Atmosfera zbliżających się Świąt sprawia, że myśli same krążą wokół aromatów śliwkowych i korzennych. Nawet chlebek upiekłyśmy taki, że w wersji słodszej z powodzeniem mógłby być

głodny alergik
Jak zrobić żytni zakwas do chleba 142

Zakwas do chleba w mojej kuchni to podstawa. W lodówce zawsze musi się znajdować choć mały słoiczek. Mój zakwas ma ponad rok czasu. Upiekłam na nim sporo chlebków jak i również był bazą do innych zakwasów np do zakwasu do żurku klik. Trzymam go w lodówce a gdy ma coś z niego powstać to dokarmiam go zazwyczaj na 12 godzin

Basia w kuchni
696. A na "deser" chleb czekoladowy. 93

bananowe pancakes na mleczku kokosowym z borówkami*, z ricottą i płatkami kokosa(inspiracja)*w środku i na zewnątrzNie ma malin, jest za to cała miska borówek i włoski chleb czekoladowy.Który do końca nie wyszedł tak jak powinien, bo książki lubią bardzo pochłaniać, ale ma czekoladę i nadal dobrze smakuje, a więc wybaczam

More food, love and dreams
698. Chleb czekoladowy w puddingu. 110

lekko kakaowy pudding chlebowy z domowego chleba czekoladowego podany z malinami, borówkami i tartą czekoladąDobrze mi tak jak jest teraz.5

More food, love and dreams
Pomidorowiec orkiszowy z czarnym sezamem 163

Arcyciekawa propozycja Kwietniowej Piekarni, a właściwie zaproponowana tam receptura z Leśnego Zakątka, od razu mnie zainteresowała. Zwłaszcza, że już wcześniej przymierzałem się do zrobienia chleba na soku pomidorowym. Bardzo przyjemnie się chleb robiło, a efekt końcowy - rewelacyjny. Miąż o bardzo przyjemnej, sprężystej strukturze, o pomarańczowym kolorze, oraz wyczuwalnym aromacie i smaku pomidorów. Smak i zapach pomidorów jest zdecydowany(...)natrętny. Sprawia, ze chleb bardzo dobrze komponuje się z serami i wędlinami. No i jeszcze te kropki z czarnego sezamu...Użyłem trochę więcej zaczynu i mąki, niż było to w przepisie oryginalnym. Po prostu starłem duże jabłko, i użyłem cały zaczyn, nie odmierzając go wg receptury. Musiałem zatem dodać trochę mąki, aby ciasto miało odpowiednią zwartość. Dzięki temu wyszły trzy

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb 134

Wypiek mojej mamy :) Naprawdę warty spróbowania bo jest przepyszny ! Od jakiegoś roku jem tylko ten chleb, bo tak mi zasmakował :D Sami zobaczycie :)Składniki: -1 kg mąki pszennej-0,5 kg mąki żytniej razowej-1/2 szkl siemienia -1 szkl. ziarem słonecznika1szkl płatków owsianych4 łyżki oleju5 i 1/2 łyżeczki soli5-6 szkl ciepłej wodyrozczynPrzygotowanie:Wszystkie składniki wymieszać - ma być

charlotte gotuje
Dyniowy chleb 121

wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 1h , ciasto powinno nam się napuszyć na całą wysokość blaszki :)Piekarnik nagrzewamy do 220st C i wkładamy chleby na 30min. (Zależy też od piekarnika, ja piekłam chyba 40-45min także sprawdzajcie)* Jeśli zacznie nam się za bardzo przypiekać to warto nakryć go folią aluminiową :)Smacznego

charlotte gotuje
Chleb bezglutenowy wielozbożowy 130

Ostatnia wizyta u endokrynologa potwierdziła ostatecznie samodzielne diagnozy: gluten sio, laktoza sio (można trochę, ale z jednoczesnym przyjmowaniem laktazy), ziemniaki sio. Przychodzi taki czas, wiek i

Gotuj z Blue Raven
Słodki chleb z owocami tropikalnymi wg.książki kucharskiej Kenwood 205

Nazywa się chleb , ale smakuje jak ciasto. Trudno wyczuć jaka nazwa do niego pasuje. Bo obie są bezbłędne. Niczym człowiek się zastanowi nad nazwą, chlebowego ciasta...już nie ma. Uwaga! Szybko znika ! Składniki u mnie -100 g masla -115 g drobnego cukru -200 g dojrzałych bananów – to waga obranych bananów.To jest m/w 2 banany. -3 jaja -200 g zwykłej

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pszenny z oliwkami i przyprawą arabską zatar. 140

Naszło mnie na chlebek o odmiennym smaku, i tak powstał chleb na pół przygotowany z mąki pełnoziarnistej i pszennej, z zielonymi oliwkami i arabską przyprawą zatar halabi. Chlebek podałam z pastą z pieczonych bakłażanów.  Było pysznie ;-) Buziaki! SKŁADNIKI: - 250 g mąki pełnoziarnistej - 250 g mąki pszennej - 1/3 opakowania drożdży świeżych - 1/3 szklanki oliwek zielonych, pokrojonych w plasterki - przyprawa zatar

SMYKWKUCHNI
Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem 206

kilka razy i zobaczyć jak to wszystko wygląda i w sumie okazało się to nie takie trudne.  Na początku musiałam zapoznać mój piekarnik z takim wypiekiem jakim jest chleb na zakwasie. Bałam się, że chlebek się nie dopiecze, czasem skórka od góry bardzo mi się przypiekała i była twarda ale po kilku pieczeniach znalazłam odpowiednią temperaturę i czas. Dlatego

Monia miesza i gotuje
Gotowane mięso mielone do chleba 247

Składniki : 70 dag mięsa mielonego, najlepiej kupić kawałek mięsa i samemu je zmielić 2 jajka 2 łyżki kaszy manny połowa dużej bułki, 2 płaskie łyżeczki soli

Proste Potrawy
Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi 103

kiedy go piekłam.  Poszperałam jednak na blogu i znalazłam.  Przepis był jedną z propozycji w ramach 53 wydania Weekendowej Piekarni u Alicji.  To był czasy.  Chleb niby jest już na blogu , ale może dzięki temu wpisowi ktoś go odkryje?  Polecam, bo naprawdę warto.     Składniki: 300 g mleka 150 g wody 200 g dokarmionego

Sto kolorów kuchni
Szybki chleb półrazowy 127

Bardzo prosty, puszysty  chleb na drożdżach z mąką pszenną razową.Składniki;250 g mąki pszennej razowej250 g mąki pszennej300 ml wody1 łyżeczka cukru białego lub brązowego1 łyżeczka soli25 g drożdży2 łyżki oleju słonecznikowegoDrożdże pokruszyć w 100 ml wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 10 minut, aby zrobił się rozczyn. Do miski wsypać obie mąki, sól pozostałą część

wyzwania kuchenne
Tutorial klinarnie - szybki chleb i płatki owsiane górskie Melvit 262

mój kolejny hit czyli przepis na szybki chleb.I obiecuje wam ,że każdy kto go zrobi zakochuje się w nim natychmiast .  Ale najpierw o płatkach owsianych ,które są głównym składnikiem chleba . Czytaj więcej

Farmażony
Chleb z ziarnami dla leniwych :) 34616

Przepis na ten chlebek dostałam od znajomej i od tamtego czasu przechodził różne metamorfozy w mojej kuchni :) Ja nazwałam ten chleb "chlebkiem dla leniwych", ze względu na to, że szybko się go przygotowuje i długo zachowuje swoją świeżość... nawet do tygodnia... choć śmiem wątpić, że aż tak długo wytrzyma :) Koleżanka zaś ochrzciła go "chlebkiem dla zapracowanych". Jedno wiem na pewno

Delicious Titbits
Szybkie ciasto z automatu do wypieku chleba 316

testowaniu' prezentu od Zakładów Tłuszczowych Kruszwica, który udało mi się otrzymać dzięki zabawie organizowanej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja. Oczywiście w pierwszej kolejności upiekłam chleb, potem jednak nadszedł czas na eksperyment. W instrukcji urządzenia znalazłam przepis na ciasto, ale ponieważ nie miałam mąki pszennej, która była głównym składnikiem tego wypieku użyłam mąki kukurydzianej i pełnoziarnistej. Należało

Ze smakiem i z pasją
NAAN - CHLEB INDYJSKI 114

Lubię świeży naan. Jest chrupiący i aromatyczny. Idealny nie tylko do indyjskiego jedzenia. Przepis jest bardzo prosty i chleb wychodzi przepyszny. Musiałam dosypywać mąki, ponieważ ciasto wyszło dość rzadkie.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Chleb z mąki pełnoziarnistej 162

początku, czyli od pierwszego dnia stosowania Metody Montignac piekę domowy chleb. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chleb wielozbożowy 151

Już jakiś czas temu przekonałam się, że pieczenie chleba wcale nie jest trudne, a daje tyle radości i satysfakcji, że zrobiło się je samodzielnie;) Kilka przepisów już Wam podałam, dzisiejszy chlebek składa się z mąki pszennej oraz żytniej i płatków owsianych. Ponadto wzbogaciłam go o słonecznik i siemię lniane oraz otręby pszenne. Wyszło smacznie, zdrowo i przede wszystkim domowo:):) Składniki

Z miłości do słodkości
Chleb z ziarnami i suszonymi morelami 149

elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić.  Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach na skos. Piec ok. 60min w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Schacciata - płaski chleb toskański 160

kolejny wzięłam udział w akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem mieliśmy upiec chleb toskański. Przepis jest bardzo prosty a chlebek puszysty, po prostu idealny! Można do niego dodać różne ulubione dodatki, np. zioła, oliwki, pomidorki, co chcecie:) Ja swój chlebek skropiłam oliwą i posypałam odrobiną estragonu. Składniki: 450g mąki pszennej,  125 ml letniej wody,  30g świeżych drożdży

Z miłości do słodkości
[TEST] Chleb wielozbożowy + forma silikonowa 96

zakupach, między innymi w sklepie IKEA. Jakiś czas temu na jednym z blogów widziałam ten produkt, więc postanowiłam go kupić. Chodzi o BRODMIX FLERKORN - wielozbożową mieszankę do pieczenia chleba. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread) 463

Dzień dobry!Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować całkiem oryginalny chlebek, który miałam okazję przygotować w zeszłym tygodniu w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie".Chleb tygrysi miałam okazję zobaczyć już kilka miesięcy temu w jednej z krakowskich piekarni, oczywiście kupiłam go, żeby spróbować. Charakteryzował się właśnie taką chrupiącą i popękaną skórką. Jak ją uzyskać? Zaraz się przekonacie. Szczerze mówiąc

Pora coś zjeść
CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI. 130

dowiedziono poprzez empiryczne doświadczenie. Po melasę śmiało mogą sięgać osoby starsze i kobiety w ciąży, zalecana jest też sportowcom. Wpływa ona korzystnie na układ odpornościowy, trawienny i nerwowy.  CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI. /źródło: http://wypiekibeaty.com.pl/chleb-melasa/ / 1/2 szklanki płatków owsianych  1 szklanka gorącej wody (do płatków) 7 g suchych drożdży (czyli 20-25g świeżych

W kuchni Karmel-itki
Tort z chleba / tort z kanapek 233

I zapowiadana druga odsłona przygotowanego, chlebowego tortu. Do jego przygotowania wykorzystałam różnego rodzaju szynki, sery, pomidory, kiszone ogórki, paprykę konserwową, sałatę, oliwki, jajka, musztardę, majonez i

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wypiekacz do chleba firmy Panasonic i chleb orkiszowy ;-) 153

WYPIEKACZ DO CHLEBA PANASONIC SD-ZB2512 Wypiekanie chleba samemu w domu, jak się okazuje wcale nie musi być trudne i skomplikowane. Wystarczy dobry sprzęt i 5 minut na wsypanie składników do komór i tyle! Urządzenie za nas wyrobi ciasto i upiecze. Wypiekacz do chleba Panasonic, posiada aż 18 różnych programów do wypieku chleba, oraz programy dodatkowe.  Model SD-ZB2512(...)wyposażono w 33 różne tryby pieczenia i wyrabiania ciasta, w tym nową funkcję wypiekania chleba wiejskiego na zakwasie obejmującą długi proces fermentacji. Tryb ten pozwala uzyskać pyszny, lekko kwaśny smak przy zastosowaniu naturalnych składników. Domowy chleb można teraz piec także z dodatkiem dowolnych składników, takich jak ser, zioła lub warzywa. Przygotowując nieco słodsze ciasto, można uzyskać lekkie

SMYKWKUCHNI
Chleb z mąki gryczanej w lutowej Piekarni Amber 203

razem w lutowej Piekarni Amber  pieczemy chleb gryczany. Ania zaproponowała dwa przepisy: pierwszy to chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska, drugi - chleb gryczany na zakwasie wg pomysłu Gucia . Mimo, że mieszkam bardzo blisko Radomska i wiele razy tam bywałem, nigdy nie słyszałem o tatarczuchu. Kusiło mnie jego upieczenie ale ostatecznie wybrałem wersję Gucia, czyli na zakwasie. Chleb wyszedł bardzo(...)smaczny, gryka nie jest mocno wyczuwalna, chleb jest słodkawy, delikatny w smaku. Zdecydowanie do powtórzenia. Tatarczucha też mam zamiar upiec, ale innym razem. Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska  (przepis na drożdżach) 2 szklanki mąki gryczanej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżki śmietanki 30% 1/2 szklanki letniej wody 1 paczka drożdży

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb Pałanga (Litwa) 143

Kolejny chleb znaleziony na blogu Siergieja , Pałanga - litewski jasny chleb żytnio-pszenny. Jak dla mnie, ten chleb jest rewelacyjny! Aromat żytniej mąki, słodycz miodu i delikatna nuta kminku. No i ta niesamowita, chrupiąca skórka o karmelowym posmaku. Najlepszy jak na razie, jasny chleb jaki upiekłem. Gorąco polecam! Składniki (na jeden duży bochen o wadze powyżej(...)cukier lub miód 2 g - kminek mielony 5 g -drożdże świeże prasowane 10 g - słód jasny żytni  600-630 g woda (nawodnienie ciasta 60-63%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 16:00 Zakwas  21:00 Zaparka  0:00 Zakwaszona zaparka 10:00 Zaczyn drożdżowy 12:00 Ciasto właściwe 13:30 Formowanie

Przepisy na domowy ser i chleb
Kryzysowa wigilia 183

niedostatek. To wigilia kryzysowa, więc zgodnie z tradycją zamieszczam tutaj 5 potraw plus napój więc prawie 6 :) W tym roku na topie jest temat marnowania jedzenia, dlatego króluje czerstwy chleb i zahaczamy też o inne odpadki ;) W tym roku choinka papierowa, trochę nowoczesna, równie kryzysowa :) Faramuszka Podobno bardzo modna świąteczna zupa w Rosji . Dlaczego na naszym wigilijnym stole królują(...)prostu dzień staje się coraz dłuższy. Tutaj mamy przetworzony jęczmień, bo piwo jest z jęczmienia, a nie z chmielu jakby ktoś nie wiedział i przetworzone zboże w formie chleba. Składniki: - piwo - chleb - sól - cynamon - kminek - olej Wykonanie: Piwo możemy rozcieńczyć wodą, wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, kminkiem i odrobiną cynamonu. Zagęszczamy pokruszonym chlebem i chwilę gotujemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 183

Chleb pytlowy na rynku można kupić bardzo rzadko. Jest to chleb z samej mąki żytniej białej oznaczonej jako typ 720. Pytel - był to rodzaj worka w kształcie rękawa przez który przesiewano zmielone ziarna żyta. W ten sposób uzyskiwano delikatną mąkę pytlową. Kilka lat wstecz mogłam kupić mąkę, która posiadała w nazwie "mąka pytlowa" i mimo oznaczenia jako typ 720 była(...)zupełnie inna od tej tradycyjnej o tym samym typie. Chleb jaki piekłam klik był bez porównania delikatniejszy. Dawno takiej mąki nie widziałam w sprzedaży. W październikowej Piekarni chleb pytlowy z pestkami dyni. Chleby żytnie szczególnie te z mąki białej są moimi ulubionymi. Piekę je na co dzień bo są bezproblemowe i zawsze się udają. Dobry zakwas jest podstawą do każdego

Leśny Zakątek
Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem 178

wrześniowej Piekarni Amber upiekliśmy wyjątkowy chleb. Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Wisły Zapach chleb a.  Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem, ma bardzo chrupiącą skórkę, wilgotny, sprężysty miękisz. Ser dojrzewający znajduje się w każdej ukrojonej kromce chleba i nadaje mu wytrawnego charakteru. Kminek jest ledwie wyczuwalnym w smaku dodatkiem. Niewielki dodatek mąki jęczmiennej (u mnie zmielona(...)kasza jęczmienna;) nie zmienia zdecydowanie zapachu i smaku chleba, ale dodaje mu ,,tajemniczości", to nie jest typowy chleb pszenny. Ten chleb najlepiej smakuje z dobrym, świeżym masłem i pomidorem, jak dla mnie nic więcej do niego nie potrzeba. Składniki na 2 bochenki chleba: zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki pszennej, chlebowej 120 g wody bibosz

Codziennik Kuchenny
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi. Łatwy chleb pszenny. 130

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi, przygotowuje się szybko i łatwo. Z tym wypiekiem poradzą sobie nawet osoby, które nigdy nie piekły chlebaChleb jest bardzo mocno pachnie ziołami i ma chrupiącą skórkę. Do mojego chleba dodałam dużo ziół, można część z nich pominąć lub dodać inne ulubione. Następnym razem dodam łyżeczkę suszonego czosnku. Przygotowałam chleb z połowy porcji, ponieważ(...)pieczywo pszenne na drożdżach dosyć szybko traci świeżość.  Chleb piekłam razem z innymi blogerami w Kwietniowej Piekarni Amber. Składniki zaczynu drożdżowego: 4 łyżki mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szkl. letniej wody Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut. Zalewa ziołowa : 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mielonych ziaren  kolendry 1 łyżeczka

Codziennik Kuchenny
Chleb żytni z tartym jabłkiem 155

niecodziennie udekorowany chleb piekłam w doborowym towarzystwie blogerów we wrześniowej  Piekarni Amber .  Autorką przepisu jest Dana Budzyńska, autorka świetnego bloga Leśny Zakątek. Piekłam wiele chlebów według przepisów Dany i wszystkie były pyszne. I ten przepis nie jest inny.  Chleb z tartym jabłkiem bardzo przypomina chleb staropolski, ma miękką skórkę, wilgotny, sprężysty i lekko kwaskowy miękisz. Dana udekorowała(...)swój wypiek plastrami jabłka, ja również. Ja widać na zdjęciu chleb urósł, a jabłko się skurczyło, następnym razem pominę tą ozdobę ponieważ chcę mieć równe kromki krojonego chleba.  Poza tym chleb z jabłkiem na wierzchu w upalne dni trzeba przechowywać w lodówce, aby nie zapleśniał. Chleb żytni z tartym jabłkiem jest jedym z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Polecam również

Codziennik Kuchenny
Chleb Tandir (tandoori) - Azerbejdżan 140

Prosty chleb pszenny (składający się tylko z mąki, wody, soli i dodatku drożdży) pieczony w formie dużych placków. Pochodzi z Azerbejdżanu, gdzie zazwyczaj podaje się go na specjalne okazje, jak śluby, urodziny czy święta. Chleb ten oryginalnie piecze się w okrągłym, glinianym piecu zwanym tandir lub tandoor, stąd jego nazwa.  Przepis ze strony: 196flavors.com Składniki na 1 średniej wielkości(...)bochenek: 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych 1 i 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 3 szklanki mąki pszennej  typ 500, 550 do posmarowania chleba: 1 żółtko roztrzepane z łyżką wody  do posypania chleba: szczypta czarnuszki (albo maku lub sezamu)  W małej miseczce wymieszać letnią wodę z drożdżami, aż drożdże dobrze się rozpuszczą

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenno orkiszowy 144

Chleb Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta, Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży, Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta. Gdy wedle doświadczenia niechybnych probieży, Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta, Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta, Kędy cierpliwie pory wypieku doleży. I uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki W gorący piec je wsuwa(...)długiej kociubie, Skąd roztaczając zapach kuszący i miły Wychodzą wnet pożywne, razowe bochenki, Brunatne i okrągłe – ku piekarki chlubie - Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły . Tak o wypieku chleba napisał Leopold Staff . Orkisz jest jednym z najstarszych gatunków pszenicy, znany był już w epoce kamiennej. Prawdopodobnie pochodzi z Azji południowo-wschodniej i był rozpowszechniony w epoce brązu

mojewypiekiinietylko
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 152

pewnego czasu, obserwuję akcję wspólnego wypiekania chleba z Piekarnią Amber , i w końcu zdecydowałem się wziąć w niej udział. W kwietniu wypiekamy wspólnie chleb ziołowy z płatkami owsianymi, wg. przepisu Kasi z bloga Smaki i Aromaty .  Jest to chleb pszenny, na drożdżach, z dodatkiem płatków owsianych i duuużej ilości rozmaitych ziół. Trochę się obawiałem, że z taką ilością różnych(...)ziół chleb będzie "przepachniony", ale nic tych rzeczy, chlebek wyszedł pyszny, a ziół jest w sam raz. CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI duży bochen ok 1300 g / forma 20 x 35 cm/ lub 2 małe bochenki Zaczyn: *  4 łyżki mąki pszennej chlebowej *  20 g świeżych drożdży (użyłem 7 g suszonych) *  1 łyżeczka cukru *  1/2 szkl. letniej

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb razowy żytnio-orkiszowy z ziarnami 128

Pyszny i zdrowy chleb, który działa dla organizmu jak miotełka, oczyszczając jelita ze złogów. U mnie z dużą ilością zakwasu żytniego (z mąki żytniej razowej typ 2000), ale można jego ilość zmniejszyć. W chlebie połączyłam mąkę żytnią z orkiszową, z wykorzystaniem również mąki razowej i mieszanych ziaren. Jeżeli nie posiadacie takiej ilości zakwasu, to wystarczy dzień wcześniej go dorobić poprzez(...)przegotowaną wodą. Mieszankę odstawić należy na 12 godzin i po tym czasie powinien utworzyć się nam z podanych składników zakwas. Z podanych poniżej składników wychodzą 2 chleby pieczone w formach keksowych o wymiarach 35x12,5 cm. SKŁADNIKI 600 g zakwasu żytniego 300 g mąki orkiszowej graham typ 1850 100 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 500 g mąki żytniej

Passions hobbies life
Chleb na zakwasie z czarnuszką 139

Chleb na zakwasie z gatunku tych, które stają się ulubionymi. Przepis jest bardzo uniwersalny i możecie piec chlebek w zasadzie z każdego typu mąki. My jak zwykle piekliśmy chlebek mieszany – w tym wydaniu pszenno-żytnio-gryczany z dodatkiem czarnuszki. Czarnuszka, przed przeprowadzką do Krakowa nie była mi znana. Za to tutaj, korzystam w pełni z jej wspaniałych właściwości. Trafia(...)często to chleba, mięs czy sałatek. Polecam tym, którzy lubią ostrawe czy też wyraziste smaki. Jak to chleb zakwasie tak i ten długo pozostaje świeży, jest mięciutki i naprawdę smaczny. W przepisie na 1 keksówkę mamy 400 gr mąki. Może być tutaj użyta mąka pszenna, orkiszowa, żytnia czy gryczana. Ważne, aby ok 160 gr mąki było mąką pszenną chlebową. Inaczej

Mieszam w Garnku
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 112

też marzy się taki pachnący, chrupiący jeszcze gorący, wyjęty prosto z pieca chleb? Na naturalnym zakwasie, zrobionym przez Was samych? Bez ulepszaczy, spulchniaczy itp. Przygoda z pieczeniem chleba w moim domu co jakiś czas powraca. Ostatni rok, piekłam niewiele, prawie w ogóle. A to z powodu sklepu obok, w którym mogłam dostać bagietki na prawdziwym zakwasie. Przepyszne. I tak się(...)rozleniwiłam, że pieczenie chleba odkładałam zawsze na później. Na wszystko przychodzi czas i pora. Tym razem postanowiłam zrobić chleb tylko i wyłącznie na zakwasie. I tu miałam problem, bo zrobienie zakwasu wcale nie jest takie łatwe. Wszystko zależy od mąki. Przeczytałam chyba wszytko o chlebach pieczonych w domu i robieniu zakwasu. Szczerze? Na guzik się przydało. Kupowałam dużo różnych mąk

SMYKWKUCHNI
CHLEB MARCHWIOWY Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 192

Genialny chleb z przepisu Jim'a Lahey'a - chleb marchwiowy z bakaliami, w tym wypadku z suszoną żurawiną i siekanymi orzechami włoskimi, o pięknym , intensywnym kolorze. Chleb robi się niezwykle łatwo, bez zagniatania, mieszając tylko drewnianą łyżką wszystkie składniki i z minimalną ilością drożdży. Najlepiej przygotowywać go popołudniem/wieczorem, aby rano upiec świeży bochenek lub wymieszać ciasto dosłownie przed pójściem(...)spać, aby po pracy cieszyć się jego smakiem :) Ja nie byłabym sobą, gdybym odrobinę nie zmieniła jego proporcji :) Ale oczywiście chleb wyszedł świetnie :) Do jego przygotowania potrzebny jest świeżo wyciśnięty sok z marchwi, ale nie musicie uruchamiać sokowirówki w tym celu. Taki jednodniowy sok z butelki (do kupienia w większości sklepów) jest idealny.  Musze Wam powiedzieć, że chleb mnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowy chleb pszenny. Najprostszy – bez wyrabiania 193

chyba najprostszy przepis na lekki, pszenny chleb jak możecie zrobić w domowym piekarniku. Chleb pszenny bez zakwasu – na drożdżach. Szybko rośnie, pięknie pachnie, każdemu smakuje. Chrupiąca złota skórka, miękki i puszysty jasny miąższ. Spróbujcie! Miód, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże(...)objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat, dzielimy na pół i formujemy dwa bochenki. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube- formowanie bochenka . Chleby odłóżcie łączeniem do spodu na naszykowaną wcześniej

Karo in the Kitchen
Pszenny chleb codzienny na drożdżach 195

mojprzepisna.pl | Pszenny chleb codzienny na drożdżach Mój pierwszy wypiek z książki Piotra Kucharskiego pt. „Chleb”. Powiem nieskromnie, udany. Fajna książka, bardzo smaczny chlebek. Polecam! Składniki na 1 bochenek: 10 g świeżych drożdży 400 ml letniej przegotowanej wody 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1 lub 1,5 łyżeczki soli W dużej misce umieścić drożdże(...)znów spróbować uformować bochenek. Bochenek położyć na blaszce od piekarnika, przykryć ściereczką, odstawić do drugiego wyrastania. Może to potrwać od 30 min do 1,5 godziny. Po tym czasie chleb wstawić do nagrzanego do 220 st. piekarnika. Piekarnik, boki i sufit, spryskać wodą (takim spryskiwaczem do kwiatków) przed wstawieniem chleba i po wstawieniu chleba, dzięki temu chleb równomiernie się zarumieni

moj przepis na
Prosty chleb ktory zawsze wychodzi 41521

Trochę trików piekarniczych przy domowym wypiekaniu chleba   Przekopując ostatnio czeluście Wujka Google, natknęłam się na ideę zastosowania do chleba pomady wodno-mącznej . Sprawia podobno, że wypiekany chlebek ma błyszczącą i chrupiącą skórkę. Zdecydowałam się pomysł wypróbować i muszę przyznać, że z rewelacyjnym skutkiem! Chleb smaruje się pomadą już po jego wyrośnięciu, tuż przed włożeniem do piekarnika. Po upieczeniu - faktycznie(...)skórka jest bardzo lśniąca i twarda w dotyku. A po rozkrojeniu - niebywale chrupiąca i przesmaczna! Pomada sprawdza się zwłaszcza przy tradycyjnym chlebie pszennym, w efekcie daje pieczywko jakby przed chwilą przyniesione z pobliskiej piekarni. Na pewno będę ją szeroko stosować przy moich chlebowych ekscesach piekarniczych :) Składniki na 1 średni bochenek: ROZCZYN: 20g świeżych drożdży 150ml wody - ciepła 75ml mleka - ciepłe

Grunt to przepis!
Chleb z Kaszą Gryczaną , Pestkami Dyni i Słonecznikiem 135

Witam serdecznie Propozycja na chleb z kaszą gryczaną, pestkami dyni i słonecznikiem, jest smaczny i pięknie pachnie. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji upieczemy chleb o wadze około 1200 g 600 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 360 ml letniej wody 100 g kaszy gryczanej 45 g drożdży świeżych 2 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni 10 g soli 1 łyżeczka cukru(...)łyżka oleju do pomalowania chleba przed pieczeniem użyłam foremki o wymiarach 26 cm x 13 cm Link do filmu z przygotowania: Chleb z kaszą gryczaną https://www.youtube.com/watch?v=Dma8ZMAU9m4 Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia. Teraz przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniej wody , jedną dużą łyżkę mąki

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi - grudniowa piekarnia 153

grudniowej piekarni u  Amber  pyszny chleb z płatkami żytnimi i owsianymi. Chętnie się do pieczenia zabrałam, gdyż dawno już moje chleby nie wyrastały w koszyczkach. Ostatnio piekę głównie takie co w foremce rosną. Tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Pozmieniałam typy mąk, na dostępne w Polsce. Nie obyło się bez małych wpadek. W dniu pieczenia zorientowałam się że zapomniałam(...)zamiast w lodówce, użyłam po ok 7 godzinach. Poza tym przez nieuwagę wrzuciłam wszystkie składniki do robota równocześnie, i od razu wymieszałam - czyli inaczej niż w przepisie. Na koniec chleby w koszyczkach ułożyłam odwrotnie niż zwykle, czyli łączeniem do dołu - ostatni błąd dał akurat ciekawy efekt, gdyż chleb podczas pieczenia naturalnie się rozszedł, nie musiałam go nacinać - spodobało mi się

Stare Gary
Z miłości do chleba! 217

miłości do chleba! O miłość trzeba zawsze walczyć! My walczymy od lat o chleb doskonały! Pierwszy raz piekliśmy chleb w styczniu 2009 roku! Prosty chleb na drożdżach, który wystarczyło wymieszać i upiec w foremce - radość i duma z jego upieczenia była zupełnie niewspółmierna do włożonej pracy - w końcu upiekliśmy chleb! Pyszny chleb! Wiele razy wracaliśmy do tego pierwszego przepisu! Potem(...)próbowaliśmy z innymi chlebami, z innymi przepisami, a potem przyszedł w końcu czas na chleb na zakwasie! Też wychodziły, ale zawsze brakowało jakiegoś wow! Dwa razy upiekliśmy nieziemski chleb z książki Tartine, ale potem ten chleb przestał nam wychodzić! Nawet nie wiecie ile kolejnych prób podejmowaliśmy! Przez ponad rok co jakiś czas wracaliśmy do przepisu, zmieniając i próbując innych sposobów

Plate of Joy
Chleb pszenny na drożdżach 319

Chleb pszenny na drożdżach to proste domowe pieczywo, które możemy przygotować z podstawowych składników, jakie zazwyczaj są w naszej kuchni. Chlebek jest miękki, ładnie wyrośnięty, w zależności od piekarnika może mieć bardziej lub mniej chrupiącą skórkę, ale na pewno się udaje :) Ciasto na chleb przygotowujemy analogicznie do wszystkich ciast drożdżowych: najpierw przyrządzamy rozczyn, a po jego wyrośnięciu wyrabiamy ciasto, które(...)musi dwukrotnie wyrosnąć: tuż po wyrobieniu oraz już uformowane w bochenek tuż przed pieczeniem. Z poniższego przepisu przygotujecie bochenek o wadze około 600g. Z tego samego ciasta można zamiast chleba upiec 6 bułek, należy je wtedy piec w 200 stopniach przez około 30 minut. Chleb pszenny na drożdżach Składniki: 400g mąki pszennej typ 650 + do podsypywania 250ml letniej wody

Smakołyki Bereniki
CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCA SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA 165

okazji Światowego Dnia Chleba  oprócz moich tradycyjnych chlebków na zakwasie , które piekę przynajmniej raz w tygodniu, upiekłam także chleb z garnka żeliwnego, na drożdżach. Chleb, który już kiedyś bardzo zauroczył nas swym smakiem. Wtedy piekłam go jednak z ziarnami, dzisiejszy powstał tak jak i tamte na mące orkiszowej, tym razem jednak bez dodatku ziaren. To taki tradycyjny chlebek, tylko(...)drugi garnek sprawdził się idealnie. Jakiś czas trwało nim się na niego zdecydowałam pierwszy raz, choć z perspektywy czasu sama się sobie dziwię, jest to bowiem jeden z najłatwiejszych chlebów, co prawda powstaje w kilku etapach, ale każdy etap zajmuje tylko chwilę, wystarczy tylko odpowiednio rozplanować sobie czas. Ja zwykle pierwszy etap zaczynam późnym wieczorem

Smaczne Zdrowe
Chleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie 102

Chleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie To już któryś z kolei chleb z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia", który piekę, ale do tego przepisu ostatnio wracam najczęściej, bo jestem nim po prostu zachwycona! Chleb zachowuje świeżość przez 5-6 dni (tyle udało mi się go mieć najdłużej), a aromat podczas pieczenia jest niebywały! Czasem zmieniam rodzaj mąki(...)każdym razem wychodzi pyszny!  Piotr Kucharki co prawa robi zakwas inną metodą, niż ta, którą robiłam chleby z przepisów Beaty Pawlikowskiej, bowiem nie wyrzuca połowy każdego dnia, tylko dokarmia go codziennie 100 g mąki żytniej typ 2000 i 60 ml przegotowanej letniej wody i trzyma w dużym słoiku. Po 96 godzinach zakwas jest gotowy! Jeśli jednak masz już gotowy

Moje Qulinaria
Chleb toskański - sierpniowa piekarnia 158

Upały w ostatnim tygodniu duże, więc chleb toskański, wybrany do pieczenia w sierpniowej piekarni przez   Anię ,  jest jak najbardziej na miejscu. Przepis podany przez Anie nie zawiera soli. Piekłam z połowy porcji,użyłam mąki chlebowej, dodałam jednak sól ( 2 łyżeczki na całą porcję), która dla mnie jest w chlebie ważna. Z resztą, jak doczytałam w oryginalnym przepisie(...)mnie ilość wystarczająca. Bochenek jest całkiem spory, większy na pewno nie zmieściłby się w moim piecyku. Jak pisała Ania, możemy moczyć go w sosach, zrobić zupę pomidorową z chlebem ( pappa al pomodoro), zrobić pyszne grzanki ( bruschette, crostini)   Bardzo polecam ! Przepis podaję za  Anią Chleb toskański przepis z tej strony –  klik ! 1000 g mąki typu

Stare Gary
Chleb orkiszowy na zakwasie II 116

zakończona sukcesem. Zatem pomęczę was kolejnym orkiszowcem. Taki zwykły zupełnie, tyle że na zakwasie. No i mam pewne nowe uwagi co do tego naczynia. Otóż musiałem dwa razy ten chleb zrobić, bo pierwszy niestety wylądował w śmietniku :( Nie to żeby to była wina naczynia, nie o to chodzi. Po prostu przyzwyczaiłem się, że robię teraz chleby w formach silikonowych(...)też innych nieprzywieralnych. No i kierując się tym przyzwyczajeniem niczym tego naczynia nie natarłem. Po prostu myślałem, że do szkła nie przywrze. Źle myślałem :( Chleb wyrósł cudownie, był tak fajnie okrągły jak te ze sklepu, naprawdę byłem zachwycony. Ale w żaden sposób nie dało się go z naczynia wyjąć. Przykleił się jakby go ktoś klejem nasmarował. Musiałem po kawałku nożem

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy na zakwasie III 127

Kolejny chleb orkiszowy na moim blogu :) Kolejny na zakwasie. Prawdę mówiąc niezbyt często robię chleby zakwasowe. Głównie jest to spowodowane czasem jaki wymagają zakwasowce. Jednak chleby na drożdżach robi się zdecydowanie szybciej. Ale tym razem czas miałem i wyszedł mi naprawdę pyszny chleb orkiszowy. Co prawda nieco skórka momentami odchodziła od chleba, ale czasami niestety tak się robi. Ale dramatu(...)było, tylko przy niektórych kromkach skórka odchodziła :) Chleby na zakwasie smakują mi o wiele bardziej niż na drożdżach i zawsze przy takich okazjach mówię, że na pewno częściej będę robił chleby zakwasowe. Taaaa, zawsze na mówieniu się kończy, pewnie kolejny chleb na zakwasie zrobię za miesiąc, a pewnie nawet i dwa :) A ten chleb podpatrzyłem (i poddałem nieznacznym zmianom

Marder&Marder Manufacture
Mój pierwszy chleb - chleb gryczany 125

Chleb gryczany Bardzo długo wzbraniałam się przed zrobieniem własnego chleba. Wydawało mi się to zajęcie żmudne i wymagające anielskiej cierpliwości (przy chlebie na zakwasie z pewnością tak jest). Postanowiłam w końcu spróbować, ale nie rzucać się na głęboką wodę - wybrałam więc przepis, który nie wymaga wielkiego nakładu czasu ani nie jest trudny w przygotowaniu. Padło na chleb gryczany - wilgotny(...)ciężki, przepełniony mnóstwem dodatków w postaci pestek, siemienia lnianego, żurawiny i czarnuszki. Kiedy po upieczeniu chleba szykowałam sobie na śniadanie dwie kromki, okazywało się, że jestem w stanie zjeść tylko jedną - tak jest syty.  Przepis bazowy na chleb gryczany zaczerpnęłam z opakowania mąki Melvit - dostosowałam go jednak do własnych upodobań - zwykłą sól zastąpiłam himalajską, dodałam suszoną żurawinę oraz czarnuszkę

Moje Qulinaria
Chleb pita 184

Pita już mi się przejadła, trudno zrobić z niej klasyczną kanapkę z przemyconą z Polski lub z Bahrajnu kiełbasą, ale mam nadzieję, że Wam ten przepis

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb kokosowy - wersja dla niecierpliwych 152

  Składniki - proporcje na dwie małe keksówki 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru   1 szklanka oleju roślinnego   1 szklanka maślanki   1 szklanka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb kokosowo - orzechowy lub kokosowo - rodzynkowy 174

Składniki 400 g mąki pszennej chlebowej 50 g drobno posiekanych (ale nie mielonych) dowolnych orzechów lub rodzynek 70 g wiórków kokosowych 200 ml mleka kokosowego lub

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik z automatu do chleba 143

Leniwi się robimy, oj leniwi - nawet piernik pieczemy w automacie. Jeśli Małżonka Ma Aleksandra zrobi jeszcze w tej maszynie gulasz to też nie będę specjalnie zdziwiony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb orkiszowo-owsiany 120

Składniki na keksówkę:     1 łyżka miodu     1 łyżeczka soli morskiej      200 ml wody    

w mojej kuchni
Chleb pszenno-żytni 135

Chlebek robiony według tego  ..tylko , że bez ziaren i pieczony tradycyjnie w piekarniku. 2 łyżki oleju  1 łyżka miękkiego masła  100 ml mleka

Moje domowe kucharzenie
Pasta do chleba z watróbki i jajek 230

Dzisiaj zapraszam na pyszne, tanie i ławe w wykonaniu smarowidło do pieczywa. Uwielbiam takie pasty i przyznam szczerze, że nie kupuję gotowych pasztetów. Wykonanie tego "pasztetu

Gosia gotuje
Wurzelbrot – Szwajcarski zawijany chleb 97

Uwielbiam zapach unoszącego się w domu domowego chleba, coś niesamowitego. Wprawdzie nie tak często piekę domowy chleb, ale, gdy tylko mam chwilę staram się to robić. Przez długi czas nie mogłam dostać mąki chlebowej u nas, ale gdy w końcu dopatrzyłam się takowej w sklepie musiałam ją nabyć i był to strzał w dziesiątkę. Mąka mące nierówna, a przekonałam się(...)chleb wychodzi na takowej inny, smaczniejszy, rozpływający się w ustach. Biorąc udział w akcji Szwajcarskie Inspiracje nie chciałam powielać przepisów na znane placki ziemniaczane, czy ciasto marchewkowe, które bardzo lubię. Z tego co zauważyłam szwajcarska kuchnia nie należy do „lekkich”, ale jak się cały dzień jest na nogach to nie można jeść samych warzyw. Wurzelbrot, czyli Szwajcarski chleb

dom-agi.pl
Najprostszy chleb żytni na zakwasie 181

Chleb ten wypatrzyłam u Amber na blogu Kuchennymi drzwiami , natomiast przepis pochodzi z najnowszej książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". A, żeby było jeszcze ciekawiej to powiem Wam, że ten chleb upiekłam na zakwasie, który dostałam właśnie od Piotrka w zeszłym roku na warsztatach, które prowadził we Wrocławiu. Ten chleb, to idealny chleb dla osób zaczynających swoją przygodę z zakwasem(...)pieczeniem chleb a. Nie może się nie udać ! A w smaku jest idealny.   Najprostszy chleb żytni na zakwasie  Czas przygotowania: 28 godzin Proporcje na 2 bochenki Składniki Zakwas: 60 g zakwasu żytniego wyjętego z lodówki  200 g maki żytniej typ 720 180 ml wody Ciasto właściwe: 350 g zakwasu 800 g mąki żytniej

Kulinarne przygody Gatity
chleb z ziarnami 156

WIECZOREM---3/4szkl. mąki pszennej 550-u mnie grahamka, 1/3 szkl. żytniej mąki,2/3 szkl.wody,5 łyżek zakwasu.Wszystko wymieszać ,zawinąć szczelnie w folię i zostawić na

w mojej kuchni
Ś... Śniadaniowe grillowane kanapki w 3 wariantach! 194

Śniadanie i kanapki wcale nie muszą być nudne! Dzisiaj przedstawiam Wam moje weekendowe propozycje z pysznym chlebem pełnoziarnistym z migdałami, które wczoraj kupiłam. A że w weekend mamy więcej czasu, głównym składnikiem jest grillowany chleb. Śniadanie odrazu smakuje inaczej! I propozycja: grillowany chleb z serkiem czosnkowym, szynką i grillowaną cukinią z mozarellą. Rozgrzewamy patelnię, kładziemy na niej skibki chleba(...)grillujemy z dwóch stron. 1/3 cukinii myjemy i kroimy w plastry. Ściągamy chleb, a na tą samą patelnię wkładamy pokrojoną cukinię i grillujemy z każdej strony. Lekko ostygnięty chleb smarujemy serkiem (może to być Almette, u mnie o smaku czosnkowo-ziołowym). Na chleb kładziemy sałatę, plaster szynki, mozarellę i grillowaną cukinię. Posypujemy solą, pieprzem i bazylią z oregano. II propozycja

Kitchens Alphabet
Moja Bajka, czyli kilka refleksji matki... oraz chleb z bobem, salami i ziemniakami. 157

Dziś wpis inny niż zwykle. Zapraszam Was na małą podróż współczesno-sentymentalną. Taką za jeden uśmiech :)Podobno przychodzi taki wiek w życiu kobiety i mężczyzny, kiedy

bistro mama
Chleb nadziewany warzywami 123

Ciasto:- 500 g mąki pszennej- szklanka letniej wody- 20 g drożdży- łyżeczka soli- łyżeczka masłaDrożdże rozpuścić w wodzie, wsypać mąkę, sól i masło. Wyrobić i zostawić

Pasje Jolki
Porady kulinarne: Jak sprawić by chleb nie pleśniał? 126

Domowy biały chleb (źródło: hobbshousebakery.co.uk)Czy często zdarza Ci się, że chleb pleśnieje w chlebaku? Jest kilka sposobów na to, aby zapobiec pleśnięciu chleba:nie wkładaj ciepłego chleba do foliowego worka, a jeśli kupiłeś już zafoliowany świeży i ciepły chleb, rozerwij trochę worek aby para mogła się ulotnić a chleb nie spleśniał.włóż do chlebaka chleb wraz z przekrojonym jabłkiem(...)jabłko wchłonie nadmiar wilgoci i chleb szybko nie spleśnieje. Pamiętaj jednak o wymianie co dzień lub dwa jabłka, które z nadmiaru wilgoci samo może zacząć pleśnieć a pleśń przeniesie się na chleb!chleb można również przechowywać w lnianym worku – taki worek jest przewiewny a chleb nie schnie tak szybko, jakby się wydawało. Len ma właściwości bakterio- i grzybobójcze więc

WojnaNaSmaki.pl
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 124

O jarmużu po raz pierwszy przeczytałam całkiem niedawno u Bei. W domu nigdy tego cuda nie jadłam, gdzieś kiedyś o uszy obiła mi się nazwa, aż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 291

Chlebek z cieciorki z dodatkiem suszonych pomidorów i kolendry. Wreszcie mam dobre zastosowanie dla mąki z ciecierzycy :) Mam też już pomysł na następny, z dodatkiem przecieru

głodny alergik
Chleb ze słonecznikiem na poolish 185

Bread with sunflower seeds on poolish Składniki. Zaczyn poolish. 150 g wody 150 g mąki typ 650 3 g drożdży Ciasto właściwe. 60 dag mąki pszennej

Kulinarny karnet Christophera
Irlandzki chleb sodowy 93

Chlebek na Dzień Św. Patryka... Składniki; 510 g mąki pszennej razowej, 170 g mąki pszennej tortowej, 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 100

Anioły w kuchni
Chleb dyniowy 106

Składniki: 1 kg mąki (u mnie tortowa) 14 g suchych drożdży 250 ml mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła 500 g  

kulinarnyswiatdomi
Do chleba. Klops wieprzowy z cydrem i leśną nutą 225

No to klops ! Ale za to jaki - z wieprzowiny, doprawiony grzybami, rozmarynem, cebulą i cydrem. Jako dodatek do kanapek jest naprawdę świetny. Taka pieczeń sprawdzi się

Smaczna Pyza
Chleb z czosnkiem i rozmarynem 84

Ten chlebek w formie koła jest bardzo aromatyczny, idealny do zup i sałatek. Pachnie świeżym rozmarynem i czosnkiem, a co najważniejsze , że swojski i zdrowy!Składniki

Apetyczna babeczka
Mięso rosołowe do chleba 156

To jeszcze jeden sposób na wykorzystanie mięsa ugotowanego wcześniej w rosole.Składniki: ugotowane mięso z rosołu ( gotuję rosół z 4 rodzajów mięsa: indyczego, kurzego, wieprzowego-golonki

Proste Potrawy
Chleb pszenno - żytni 118

Składniki : 1 szklanka mąki żytniej ze sklepu z MIESZANKI CHLEBOWE - dawne receptury  1 szklanka ciepłej wody 1 szklanka mąki pszennej 1/8 część 10 dag paczki

Proste Potrawy
Chleb z pomidorami suszonymi 115

Składniki : mąka  żytnia 90 g mąka pszenna 370 g około 250 - 300 ml letniej wody suszonych drożdży1 płaska łyżeczka 5 suszonych pomidorów drobno pokrojonych sól

Proste Potrawy
Do chleba 129

Htipiti Pasta z pieczonej papryki Pasta z czerwonej fasoli  Dip z buraków z za'atarem Hummus z południowych Włoch Turecka pasta z bakłażana Pasta z

Chilli Czosnek i Oliwa
Co do chleba? #3 Pesto z (u)palonym słonecznikiem made by Lucjan 216

Zachciało mi się pesto do obiadu. Znowu ze słonecznikiem, tyle że tym razem zielone. Zaczęłam robić. Słonecznik wylądował na patelni, do lekkiego prażenia. Młody mnie

bastalena
Chleb z cebulą 207

Nie było mnie kilka dni...brak wolnego czasu dalej doskwiera....a przepisów nazbierało się do opublikowania... przedświątecznych, świątecznych .itd..i sama nie wiem od czego zacząć

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny na zakwasie! 113

ZACZYN: - 1 szkl aktywnego zaczynu - 1/2 szkl letniej wody - 3/4 szkl mąki żytniej - 1/3 łyżeczki suszonych drożdży Mieszamy zostawiamy na 12 godzin SKŁADNIKI: - w/w zaczyn - 4

SMYKWKUCHNI
Chleb na zakwasie z makiem 171

SKŁADNIKI: ZACZYN: - 1/2 szkl zakwasu żytniego -1/2 szkl wody - 4 czubate łyżki mąki żytniej Odstawiamy na 12 godzin na ciasto główne: - 2,5 szkl mąki

SMYKWKUCHNI
Jajka. Twaróg. Do chleba. Pasta jajeczna z białym serem i ziołami 189

Pasta do smarowania kanapek, grzanek albo krakersów. Robi się szybko a wykorzystać można na różne sposoby. Poza smarowaniem można nią napełnić ćwiartki papryki albo serwować z

Smaczna Pyza
CHLEB TOSTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z ZIARNAMI 229

   Dla mojej Małej Wielbicielki "telegrzanek" zdrowsza wersja chlebka tostowego. Dzisiejszy chlebuś wyszedł równie smaczny co pszenny a duuużo zdrowszy. Polecam zarówno na kanapki jak

Smaczne Zdrowe