tamtejszych mieszkańców, wczułam się w ich klimaty i winka kosztowałam w niemałych ilościach :D U Solomona zakupiłam też oliwę z oliwek. Co ciekawe, w Grecji gości wita się chlebem polanym właśnie oliwą i posypanym oregano. Nie uwierzycie jak taka prosta przekąska, z dobrej jakości oliwą i świeżym oregano smakuje wybornie :) Zobaczcie jak wygląda taka grecka winiarnia. Wino Melitis
Mój Smak na Życiełyżką przyklepać na wierzchu i schować do lodówki najlepiej na całą noc takie śledziki są pyszne na zakąskę do zimnej wódeczki ale też i na kolację np. do razowego chleba.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsosem sojowym, dusimy na dużym ogniu do zredukowania sosu. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą do smaku. Gotowe polędwiczki wykładamy na talerz, najlepiej smakją ze świerzym chlebem i prawdziwym masłem. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąMojego pieczenia bezglutenowego ciąg dalszy. I z dumą muszę ogłosić, że usłyszałam, smakuje jak normalny chleb. Musze popracować jeszcze nad stroną estetyczną, ale przepis mogę z czystym sumieniem polecić, szczególnie tym którzy zaczynają przygodę z dietą bezglutenową. Proporcje składników z tej strony, sposób wykonania mój. 1/2 szkl mąki z brązowego ryżu 1/2 szkl mąki ryżowej
Polska Zupadodając roztopioną margarynę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut) [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na 5 części.Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta , delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane kawałki ciasta posmarować serkiem
Moje domowe kucharzenieBardzo często wykorzystuję pozostałą po obiedzie pieczeń do zrobienia przepysznych kanapek. Wystarczy dodać kilka ciekawych skłdników i można stworzyć naprawdę coś wspaniałego :) SKŁADNIKI 2 kromki ulubionego pieczywa ( u mnie chleb staropolski) pieczony kurczak ( u mnie pierś z kurczaka, doskonałe będą też udka czy skrzydełka lub pieczony schab) pomidor czerwona cebula kiełki ( lucerny, brokuła, rzodkiewki) majonez krem balsamiczny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
DefinicjaSmakudomu. Jednym ze sposobów jest przygotowanie wędlin w szynkowarze. Bardzo polecam zaopatrzyć się w takie urząddzenie, nie jest drogie (ok. 50 zł), a pozwala na wyczarowanie fantastycznych dodatków do chleba :) Na początek zróbcie tę pyszną kiełbasę szynkową, do której te sklepowe nawet się nie umywają :) SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 łyżka soli peklowej 1 łyżka soli 5 ząbków
DefinicjaSmakubyło ścięte, a żółtko płynne. Układamy kolejno: pieczywo, sałata, szynka, pomidor, cebula, jajko, posiekany szczypiorek, świeżozmielony pieprz, pieczywo. Aby kanapka wyglądała efektowniej użyłam metalowej obręczy do nadania kromkom chleba oraz jajku okrągłego kształtu. Smacznego
DefinicjaSmakuolej ryżowy i blendujemy aż do uzyskania gładkiej pasty. Podajemy z nachosami, jako dodatek to tacos, tortilli lub jako dip do warzyw. Świetnie sprawdza się również jako smarowidło do chleba. Smacznego
DefinicjaSmakuściągamy z ognia. Fasolę miksujemy na gładką pastę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i krótko miksujemy, tak aby kawałki jabłka i cebuli wciąż pozostały wyczuwalne. Podajemy z pajdą świeżego chleba i ogórkiem kiszonym. Smacznego
DefinicjaSmakuwersji wytrawnej z pesto i fetą, a do jednego dołożyłam pomidora i muszę wam przyznać, że chlebek wyszedł przepyszny więc jak tylko będziecie mieli ochotę na upieczenie chleba koniecznie wypróbujcie ten przepis :) Składniki : -20 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 2/3 szklanki mleka - 2 szklanki mąki (ja użyłam połowę żytniej razowej i połowę pszennej) - 1 jajko - 5 łyżek
zdrowa vege kuchniajest jedynie to, że zmusza mnie do jedzenia żytniego pieczywa zamiast mojego ulubionego pszennego. Ale i tu można jakieś plusy znaleźć: wkrótce, być może, dostaniecie jakieś nowe przepisy na chleby żytnie. Ale wracając do śniadania... Do miski wkładamy: 150-200 g jogurtu naturalnego 1 banana pokrojonego w plasterki 20 borówek 1/2 kiwi pokrojonego w kostkę 1 łyżeczkę siemienia lnianego
Marder&Marder Manufacturewygląda nieco inaczej. O ile w zabieganym tygodniu najczęściej zadowalam się smoothie lub owsianką, skądinąd bardzo smaczną i pożywną, o tyle weekendowe śniadania rządzą się swoimi prawami. Leniwe babeczki..chleby… bułeczki… a dziś gofry; już od jakiegoś czasu uporczywie chodziły mi po głowie. Podjęłam kilka eksperymentalnych prób, które spoczęły na niczym; a chyba najgorszą klapą okazały się gofry marchewkowe
Roślinna - blog wegańskiwarzywo będzie prawie miękkie. Następnie odcedź wodę ,wlej olej i smaż jeszcze kilka minut, aby warzywo było całkiem miękkie. Na końcu dopraw solą do smaku. Podawaj gorące z kromką chleba. Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Chronią nasz organizm przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią , oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi , co jest szczególnie ważne
Przepisy i porady kulinarnemokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Drobno posiekaną cebulę smażyć na oliwie z masłem, na niewielkim ogniu. Kiedy cebula nieco zmięknie, dorzucić pokrojone drobno łodyżki, smażyć aż cebula i botwinkowe łodygi lekko
Stare Gary