przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:573/867)

Zupa pomidorowo-pomarańczowa 174

pomarańczy (około 3 pomarańcze) 1 czerwona cebula 4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżka listków tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu sok z cytryny sól Grzanki: 4 kromki ulubionego chleba 50-80 g żółtego sera 1. Pomidory, sparzyć, zdjąć skórkę. Przekroić na pół i wydrążyć pestki. Umieścić w garnku i dusić, aż się rozpadną (około 15-20 min). 2. Czerwoną cebulę

Moja Galeria Smaku
Kasza gryczana z warzywami i jajkiem sadzonym 175

tego dania ;) Kaszy w tym daniu towarzyszą papryka, szpinak i jajko sadzone. W sam raz na lekki obiad lub kolację. Gorąco polecam! Składniki na 2 porcje: przepis z bloga Chlebem i solą 1 woreczek kaszy gryczanej 1 czerwona papryka 2 jajka duża garść szpinaku 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku szczypta chilli szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz

Moja Galeria Smaku
Zakwas buraczany 165

łyżki soli Buraki obrać, pokroić w plasterki. Ząbki czosnku obrać. W dużym słoiku umieścić buraki wraz z czosnkiem i przyprawami. Zalać 3 szklankami gorącej wody (nie wrzącej). Dodać kromkę chleba razowego na zakwasie (przyspieszy proces zakwaszania). Przykryć słoik gazą. Zakwas będzie gotowy po 5 dniach. Gotowy zakwas przecedzić przez gazę. Przelać bo butelek. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni

Moja Galeria Smaku
Kokosowe ciasteczka z płatkami teff i słonecznikiem 173

Przyznaję się - chyba wpadłam w wir pieczenia ciasteczek ;) Korzystając z kolejnego dnia 'normalnych' temperatur na zewnątrz znowu uruchomiłam piekarnik, co zresztą dodatkowo przydało się też bochenkowi chleba, któremu brakowało słońca, by wyrosnąć :) Tych ciastek byłam bardzo ciekawa, tak samo jak jednego ze składników - płatków teff*. Wykorzystałam je już w owsiance, ale przypomniałam sobie o tym przepisie i postanowiłam spróbować

FitKot
Gulasz barani w wolnowarze 233

bulionem, pomidorami i soczewicą. Gotować przez 4-6 godzin w ustawieniu high lub  8-10 godzin w ustawieniu low. Podawać posypane  listkami mięty i pietruszki z  chlebem i warzywami. Smacznego

Stare Gary
Delikatna pasta z kurczaka 245

prosty i pyszny sposób spożytkować resztki z ugotowanego/pieczonego mięsa? Zrobić pastę! :) Smarowidło gotowe w 5 minut, o konsystencji pasztetu, fantastyczne do posmarowania chleba czy jako dip do przekąsek. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, to wystarczy dodatek chili czy odrobinę cayenne, dla fanów orientalnych smaków polecam świeżą kolendrę lub harissę- ile upodobań tyle wersji smakowych! :) Ja najbardziej lubię jej delikatną i klasyczną

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżówki z makiem 192

masło. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.Posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Drewnianą łyżką nacisnąć

Moje domowe kucharzenie
Pyszne pierogi z białym serem, na słodko 168

Pierogi z białym serem, twarogiem, robię rzadko. Nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz je robiłam więc chyba bardzo dawno. Dobry twaróg wolimy po prostu zjeść z ciemnym chlebem i galaretką porzeczkową albo w postaci twarożku z ogórkiem. Nie ma problemu z lepieniem bo to akurat lubię robić - gorzej jest z jedzeniem. Niby lubimy, ale wolimy po prostu inaczej nadziewane pierogi

Smaczna Pyza
Marchwianka i inne sposoby na kłopoty z małym brzuszkiem 219

jest mleko - jedni nie wykluczają z diety, inni tak - ja nie podaję żadnych produktów mlecznych. 3. Lekkostrawne posiłki - unikamy potraw ciężkostrawnych, tłustych, ostrych, produktów o wysokiej zawartości błonnika - np. chleba razowego, surowych owoców i warzyw, słodyczy.  Starajmy się wprowadzić jak najwięcej gotowanej marchwi i ryżu np. ryż zapiekany z jabłkami ( oczywiście przyrządzony bez jagód goji ) lub płatki / kleik ryżowy

Atlas Smaków
Pesto alla genovese 243

wyprawy morskie, bo jego spożywanie zapobiegało szkorbutowi. Dziś, kiedy choroba ta praktycznie nie występuje, możemy cieszyć się pesto wyłącznie ze względu na jego niesamowity smak. Pesto podaje się do chleba, makaronu i sałat. Nie należy go podgrzewać, bo w wysokiej temperaturze bazylia może nabrać gorzkiego posmaku. Do zrobienia pesto najlepiej użyć bazylii rosnącej w gruncie, na słońcu - jest dużo bardzej

W SMAK
Frittata cukiniata 204

zgrilowane z dwóch stron, przekrawamy pomidory na pół i wcieramy je w czosnkową stronę. Tak przygotowaną ciabattę skrapiamy oliwą i posypujemy drobno posiekanym oregano. Jemy na ciepło- frittata, kromki chleba i sałatka (z braku rukwi wodnej u nas była to po prostu sałata lodowa). Zrezygnowałam ze świeżego chilli, którego użył Jamie, bo cayenne jest dla mnie wystarczająco ostry.  Świetny

les mirabelles
Pasta z makreli i groszku 193

wszystko sokiem z cytryny i pieprzymy. Dodajemy maslo i wszystko razem miksujemy 20 sekund Odstawiamy do lodówki ,na 20-30 minut do polączenia smaków-u mnie jedli od razu.Smarowali chleb i plaster jajka na wierzch

w mojej kuchni
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 246

kapusty, więc czas ich duszenia był dużo krótszy, oraz z mielonej szynki i ryżu. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami posypane koperkiem, ale równie dobrze można je zjeść z pajdą chleba lub bułką. Składniki: 1 kg zmielonej szynki (każde inne mięso będzie równie dobre) duża kapusta (wielkość oczywiście zależy od tego jak dużo chcecie gołąbków, wielkość kapusty ma również znaczenie przy

na moim stole...
Wegański serek kokosowo-bananowy 134

jeżeli macie, nie jest to konieczne). Całość zmiksujcie za pomocą blendera do otrzymania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym „serem” możecie faszerować naleśniki albo go używać jako pasty na chleb. Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Lasagne czy polska lazania 190

starożytnej Grecji. Słowo lasagne może pochodzić od greckiego słowa laganon, które oznacza cienkie kawałki ciasta pocięte na paski. To słowo jest nadal używane w Grecji do określania cienkiego rodzaju chleba. Inna teoria

wegetalerze