przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:569/867)

Zapiekanki z pieczarkami na chlebie tostowym 159

mieliśmy rożno (tak nie rożen, bo dla mnie rożen to hak do opiekania a ja zawsze na to ustrojstwo mówiłam rożno) i do niego właśnie mama wkładała kromki chleba z masą pieczarkową, które zapiekała. To chrupiące pieczywo było najlepsze na świecie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jagodzianki z serem i marzenia podróżnicze 212

dziecka, tej radości, wspomnienia beztroski. Nasze wakacje w górach takie były, niezliczona ilość szlaków do przejścia. Przystanki w schroniskach, które mają piękną nazwę (moje ulubione schronisko to Strzecha Akademinka), chleb z masłem, który smakował inaczej, fioletowe buzie od jagód spotkanych na trasie, obtarte nogi i pokaleczone kolano, ale wszystko to miało swój urok, niepowtarzalny urok. Dziś takim wspomnieniem i marzeniem

dom-agi.pl
Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy 146

świeża bazylia świeżości. Zupę możecie jeść na ciepło, ale równie świetnie będzie smakować na zimno. Polejcie porcję jogurtem, udekorujcie pieczoną ciecierzycą i bazylią i podajcie z kromką świeżego chleba. Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy na podstawie przepisu z "The Green Kitchen" David Frenkiel, Luise Vindahl Andersen z moimi zmianami Składniki (na 4 porcje): 1 kg dojrzałych pomidorów, przekrojonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Rolada z mięsa wołowego nadziana musem z wątróbki, kaparami i suszonymi morelami podana z ziołowym sosem beszamelowym oraz piwem 216

Znów ściągamy z ognia, dodajemy posiekane zioła i mieszamy. Upieczoną roladę pozostawiamy w foremce przez 10 minut, wyjmujemy i kroimy na plastry. podajemy z sosem ziołowym, świeżym i chrupiącym chlebem oraz piwem Brown Ale. Smacznego

Symfonia smakowa
Kokardki z warzywami i gorgonzolą 190

planach na dziś miałam zapiekankę makaronową. Ale przypomniałam sobie wczorajszy wypiek chleba i papryk faszerowanych i odechciało mi się podwyższonej temperatury w mieszkaniu ;) Co prawda dziś pojawił się wiatr i łatwiej przewietrzyć cztery kąty... Wygrał czas czekania na obiad :) Składniki (na 3 porcje): ok. 200-300 g makaronu mała cukinia (ok. 200 g) mała cebula zielona papryka chili suszone pomidory

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegańska nadziewana papryka 162

chili. Doprawić do smaku. Wypełniać papryki masą z pęczaku. Przykryć odciętymi czapeczkami i piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Można piec równolegle z domowym chlebem ;) Papryki podawać gorące jako przystawkę lub danie główne (to ostatnie dla niezbyt głodnych gości). Forma przygotowania papryk nakrytych czapeczkami może skusić do degustacji również dzieci :)   Farsz użyty do napełniania

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka wiejska 232

chłodniej i dało się włączyć piekarnik :) Na początek zrobiłam sałatkę wiejską. Szybka, sycąca i smaczna. Składniki: 1 sałata toskańska 2 pomidory 1 cebula cukrowa 100 g boczku 3 kromki chleba tostowego Sałatę opłukać i osuszyć.Pomidory pokroić w ósemki, cebulę w piórka. Boczek pokroić w cienkie plastry i zrumienić na suchej patelni. Wyłożyć na talerz do ostygnięcia. Tosty pokroić

O kuchni z uczuciem
Tosty z jajecznicą, awokado i wędzonym łososiem 167

łóżka z pewnością będą wspaniałym początkiem udanego dnia. Tosty z jajecznicą, awokado i wędzonym łososiem są naprawdę bardzo proste i nie wymagają specjalnych umiejętności. Składniki: – kilka kromek chleba tostowego – kilka jajek – łyżka masła – 1 awokado – 100g wędzonego łososia w plastrach – 1 łyżeczka soku z cytryny – sól, pieprz – świeża bazylia – opcjonalnie tarty

Pociąg Do Kuchni
Gazpacho z truskawkami 162

skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Umyte truskawki i pomidory umieszczamy w zamrażalniku na 15-30 minut. Po tym czasie wyciągamy, dodajemy do nich wodę, miętę, oliwę, miąższ chleba oraz cukier, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, jeśli czujemy taką potrzebę możemy przetrzeć przez sito. Podajemy z pokrojonym pomidorem, truskawkami i listkiem mięty

Mango Papaja
DORADA PO LIBAŃSKU – PIECZONA DORADA Z PAPRYKĄ W MARYNACIE ZIOŁOWEJ 273

pokrojonymi paprykami, a następnie przykrywamy rybę. Zamykamy folię pozostawiając mały otwór i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut. Podajemy gorące np. ze świeżym, chrupiącym chlebem. Dodatkowo możemy posypać świeżym szczypiorkiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Lody kokosowo - limonkowe 271

Przy okazji upałów nie bardzo jest ochota na pieczenie. Ostatnio ograniczam się jedynie do pieczenia chleba, ale robię to zazwyczaj z samego rana kiedy jeszcze upał nie dokucza tak jak w ciągu dnia. Postawiłam więc na lody kokosowe wzbogacone nutą cytrusową dzięki której nie są mdłe. Delikatna konsystencja i kwaskowa nuta to jest raj dla moich kubków smakowych

apetytnapieczenie
Grzanki z kurkami i suszonymi pomidorami 232

keczupem w wykonaniu mojej babci, a dziś z przyjemnością bym taki zjadła... Jakiś czas temu odstawiłam białe pieczywo i przerzuciłam siebie i całą naszą rodzinkę na grahamki i pełnoziarnisty chleb. Oczywiście zdarzają się odstępstwa, kiedy najdzie nas ochota na świeże kajzerki, ale staramy się trzymać ciemnego pieczywa. Dlatego podstawą moich grzanek są grahamki, które zostały nam z poprzedniego dnia - grzanki

Kulinarne Inspiracje
Twarogowo-ogórkowa sałatka z oscypkiem 159

Właściwie nie wiem czy to sałatka, ale nazwałam tę pyszność sałatką. Genialna na upały, jako dodatek do chleba, lub jako po prostu samotne danie,przekąska..ochłodzenie! Syta ,ale lekka. Pachnąca i aromatyczna. Orzezwiająca, gdyż pierwsze skrzypce gra tutaj ogórek, na którego właśnie w tym czasie mamy wysyp. Dobrego ogórka nigdy dość. Składniki -ogórki gruntowe -pomidory -oscypki lub inny ser mocno

Z Kuchni Do Kuchni
TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 214

pastę a'la pasta z wędzonej makreli. Takie tofu jest zresztą super smaczne samo w sobie, wystarczy pokroić je w plasterki i objadać się podobnie, jak serem wędzonym, z chlebem i towarzystwem równie dobrze, jak i bez ;) No i z zupełnie z innej beczki, na słodko, w ubiegłym roku pokazywałam Wam   serki z tofu owocowe . Do zestawu polecam jeszcze

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Hummus z cukinii 153

razem z czosnkiem, sokiem z limonki, tahiną i przyprawami (ja dodaję jeszcze 2 łyżeczki za’ataru i nim posypuję wierzch swoich kanapek). Taki hummus można zjadać w towarzystwie chleba lub makaronu. Można go też zawekować i cieszyć się jego smakiem przez całą zimę! Życzę Wam smacznego i dajcie koniecznie znać jak sprawdza się przepis na cukiniowy hummus

Szybko Tanio Smacznie