przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:191/867)

Zakwas Z Mąki Żytniej 159

Rano 2 łyżki mąki żytniej i 2 łyżki wody letniej, mieszamy i odstawiamy na 5-6 godz. Następnie wstawiamy go do lodówki na 2-3 dni. Kiedy chcemy upiec chleb z naszego młodego zakwasu , wyjmujemy go rano z lodówki, dokarmiamy 2 łyżkami wody oraz 2 łyżkami maki żytniej, odstawiamy na 3-4 godziny aby zaczął pracować i potem możemy już(...)lodówki pamiętając aby raz na tydzień zakwas dokarmić (najczęściej 2 łyżkami mąki i tyle samo wody w przypadku rozwarstwianie oczywiście mniej wody) ! Starszy zakwas z którego chcemy upiec chleb - wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy 1/2 szkl maki żytniej i 1/2 szkl wody, czasami oczywiście nie cała jeśli zakwas się rozwarstwia i jest za rzadki. W chłodne zimowe dni, przed pieczeniem

Gotowanie...to proste !
Drożdżówki ze Śliwkami – Ciasto Drożdżowe z Olejem 190

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki ze śliwkami. Śliwki możemy zastąpić innymi owocami a ciasto drożdżowe pomimo że z olejem a nie

Uwaga Babcia Piecze Chleb
WYPASIONE, WEGAŃSKIE KANAPKI BURGEROWE 166

Dziś prezentuję kanapkę na wypasie! Jest niesamowicie smaczna i syta, a to za sprawą burgera - serca tej kanapki. Ten jaglano - ziemniaczany kotlet zapakowany w chleb ze skiełkowanego orkiszu z dodatkiem pysznego "majonezu", kiełków, sałaty i suszonych pomidorów zapewni prawdziwy orgazm podniebienny :-).  Przy przygotowywaniu tej kanapki nie rezygnujecie z kiełków! To jej najzdrowszy składnik. O właściwościach i sposobie uprawy kiełków(...)wielkości ziemniaki, 1 szklanka posiekanych liści świeżego szpinaku, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Chleb: przepis  TUTAJ . "Majonez": przepis  TUTAJ . Dodatkowo: sałata, suszone pomidory, kiełki alfa alfa. Wykonanie: Ugotowane ziemniaki ugniatamy. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i łączymy. Następnie dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez

Jeść, by żyć w zdrowiu
Grzanki z rukolą, granatem, cebulką i serem pleśniowym 124

głowie TEN pomysł.  Wczoraj kupiłam rukolę i powstały najpyszniejsze (w mojej subiektywnej ocenie) grzanki na świecie :) Grzanki z rukolą, granatem, cebulką i serem pleśniowym 2 kromki wiejskiego dobrego chleba 4 plastry sera typu Brie spora garść rukoli pestki z 1/3 średniego granatu 1/2 czerwonej cebuli szczypta soli i cukru trzcinowego Rukolę myjemy i osuszamy, pestki granatu wyjmujemy z owocu(...)Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżeczce oliwy. Gdy zmięknie i zacznie się rumienić posypujemy szczyptą soli i cukru. Mieszamy by się ładnie cebulka karmelizowała. Kromki chleba opiekamy w tosterze na rumiano. Plastry sera kładziemy na chwilę na patelni obok cebulki. Na ciepłe grzanki układamy warstwę rukoli i ciepły ser. Posypujemy granatowymi pestkami i karmelizowana cebulkę. Zjadamy póki ciepłe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenno - ryżowy 108

Dawno nie piekłam chleba, czas to nadrobić. Dziś mam smaczny chleb z mąki pszennej i ryżowej. W chlebie fajnie wyczuwa się drobinki mąki ryżowej co daje mu fajną strukturę. Chleb upieczony oczywiście na produktach Kłos Pol Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
koreczki z pastą rybną 163

każdej kombinacji. Oprócz klasycznych koreczków z pomidorków często robię też mini kanapeczki na patyczkach. Skuszą się na nie nie tylko dorośli ale też dzieci.  Składniki: 6 kromek chleba tostowego kilka liści sałaty lodowej kilka rzodkiewek kilka żółtych pomidorków oliwki nadziewane 100 g wędzonej makreli lub dorsza 100 g białego sera 1/2 cebuli łyżka majonezu sól, pieprz Kromki chleba obkroić(...)skórek. Biały ser wymieszać z rybą, posiekaną cebulą i majonezem, doprawić solą i pieprzem. Na kromkach chleba ułożyć sałatę, posmarować pastą rybna, przyłożyć sałatą i kolejną kromką chleba. Na wierzchu położyć po kawałku sałaty i pomidorki, rzodkiewki lub oliwki, Nadziać na wykałaczkę. Pokroić na małe kwadraciki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 217

mąka luksusowa świetnie nadaje się do pieczenia babek, ciast drożdżowych, racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra do przygotowania piernika, naleśników, racuchów, domowego chleba; Każdą z powyższych mąk możemy używać do zagęszczania sosów, potraw, panierek do kotletów i ryb czy zasmażek. Mąki o wyższych typach są wykorzystywane najczęściej do wypieków chleba. Im wyższy typ takiej(...)ziaren (mieli się ją tylko raz). typ 3000, to mąka z pełnego przemiału. Są jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest do produkcji

Zasmakuj Kuchni
Zrazy wołowe zawijane 6703

wołowiny bez kości ( udziec, antrykot ) 20 dag boczku wędzonego, surowego 3 ogórki kiszone 2 cebule 3 kromki razowego chleba ostra musztarda 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie olej rzepakowy sól i pieprz Mieso kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości ok 1 cm.  Plastry wołowiny układamy na desce, przykrywamy folia spożywcza i rozbijamy cienko tłuczkiem(...)mięsa. Powierzchnia powinna się zwiekszyć dwukrotnie. Boczek, ogórki i chleb kroimy w słupki podobnej wielkości. Cebulę kroimy w piórka. Plastry wołowiny oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Na każdym płacie wołowiny układamy słupki boczku, chleba, ogórka i kilka piórek cebuli. Płaty mięsa ciasno zwijać, zakładając brzegi do środka. Spiąć wykałaczkami, szpilkami metalowymi do zrazów lub obwiązać nitką. Na patelni rozgrzewamy

Atlas Smaków
Chleb razowy z ziarnami 154

Przepyszny drożdżowy chleb bogaty w ziarna, z mieszanki mąki pszennej razowej, żytniej razowej oraz zwykłej pszennej. Chleb długo zachowuje świeżość. 300 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego(...)łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce

Bullio
Sery z francuskich Alp 187

pomyśleć, że jako dziecko szczerze nienawidziłam serów żółtych. Dziś, szczególnie za francuskie dam się pokroić i uwierzcie gotowa jestem żyć przez tydzień o chlebie i wodzie, ale nie odmówię sobie zjedzenia kawałka najprawdziwszego francuskiego sera. Jestem tego pewna! Mówi się, że we Francji jest tyle odmian serów ile dni w roku. Błąd! Jest ich o wiele więcej, bo około(...)gospodarstwach hodowców albo w warsztatach zwanych Fromagerie , których właściciele skupują mleko od rolników.    Zastosowanie w kuchni Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku, chleba i sera właśnie. Chociaż bez dwóch zdań to ser, który zajadam sam lub w towarzystwie oliwek albo suszonych pomidorów.   Proponowane wina W degustacji zaleca się wykorzystanie lokalnych białych, wytrawnych

gutfut
CHLEB KMINKOWY NA SODZIE 133

Chleb,cudowne pieczywo bez którego żaden człowiek nie może się obejść.Wypiekany z różnych gatunków mąki oraz wody,,z dodatkiem drożdży.Dziś podam przepis na chleb zrobiony bez ich użycia ,na sodzie.Prosty i szybki ,w parę sekund zarobiony bochen pachnącego chleba.   450g.maki pszennej 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej kminek 1 płaska łyżeczka soli ok.350ml.mleka(...)dolać więcej ale po troszku bo te 350ml.może być za dużo-wlać tyle aby się połączyło,zarabiamy szybko ręką i formować od razu okrągły bochen chlebka-nie wyrabiać.Chleb posmarować oliwą i do pieca na 180 s. piec na złoty kolor ok.20-30

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zapiekane okienka chlebowe 159

dietetyczna niż moja, ale cóż poradzić na to, że choć powinnam, to jednak kalorii nie liczę... Jeśli więc i Wy nie liczycie kalorii, a macie na zbyciu lekko czerstwy chleb, to zróbcie Rodzince taką kolacyjkę. Tak naprawdę możecie do środka dać co się Wam tylko podoba.  Nie zapomnijcie tylko o serze, czym go więcej, tym lepiej smakują ;)  Składniki(...)mały chleb z foremki keksowej 150g pieczarek 1 papryka 1 cebula 1 jajko 350g sera żółtego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Chleb kroimy na kanapki (możemy kupić krojony) i nożem wycinamy miękkie środki, które kroimy w małą kostkę. Pieczarki myjemy i ścieramy na grubych oczkach lub drobno siekamy. Dodajemy do nich posiekaną paprykę,cebulę, jajka, przygotowany chleb

Kuchnia w czekoladzie
Czy przekąski to ZŁO? 162

swoje, żyjemy w innej niż kiedyś rzeczywistości. Kiedyś dzieci dostawały słodycze od święta, kiedy rodzicom udało się je kupić na kartki. Przekąski stanowiły owoce z babcinego sadu, ewentualnie kromka chleba posmarowana gęstą śmietaną i posypana cukrem. Wypasem był kogel mogel ukręcony z żółtek, a z dodatkiem kakao to już był mega deser! Nie uciekniemy od podjadania. To coś jak smartfony(...)właśnie te warzywa na miejscu pierwszym, a druga to pieczywo, którego zostało zachowane dość wysoko. Tutaj mogą się posypać na mnie gromy, ale ja jestem i będę zwolenniczką pieczywa. Chleba na zakwasie, bułek z ziarnami. I choć wszyscy krzyczą teraz, że gluten to złoooo, że od pieczywa się tyje, to ja wiem swoje i koniec! Nie zrezygnuję z pieczywa

bistro mama