przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:195/867)

Mąka migdałowa 182

Mąka migdałowa jest na liście składników wielu przepisów na wypieki paleo, szczególnie chleby. Oczywiście mąkę migdałową można kupić w nielicznych sklepach i w sprzedaży wysyłkowej, ale jest dość droga, kilogram kosztuje ponad 50 zł. Może nie wiesz, ale mąkę migdałową możesz zrobić samodzielnie w domu ! Mąkę migdałową ciężko znaleźć, za to migdały są w każdym sklepie. Już nie ma problemu(...)najmniej 10-12 godzin i choć to nie jest krok obowiązkowy, to pozwala na zmniejszenie ilości niektórych substancji antyodżywczych (czytaj o nich dalej). Przykładowe przepisy wykorzystujące mąkę migdałową : Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) oraz Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) . Są dwa typy mąki migdałowej , większość sklepów oferuje mąkę z migdałów blanszowanych, czyli pozbawionych łupinki – jest ona jaśniejsza

PaleoSMAK
Chleb owsiany 186

Smaczny chleb na zakwasie z dodatkiem maki owsianej i płatków owsianych . Pierwszy raz piekłam chleb z dodatkiem mąki owsianej , od dziś będę go piekła częściej . Składniki: 1 kilogram mąki pszennej  300 gram mąki owsianej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrąb owsianych 300 gram aktywnego zakwasu żytniego 25 gram świeżych drożdży 1 litr letniej wody 2 łyżki cukru brązowego(...)łyżki soli Dodatkowo: 1 jajko płatki owsiane do posypania chleba Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki ,płatki i otręby owsiane,dodajemy zakwas,sól,cukier i rozpuszczone w wodzie drożdże.Za pomocą drewnianej łyżki wszystko dokładnie mieszamy ,pozostawiamy pod przykryciem na dwie godziny . Po tym czasie ciasto chlebowe odgazowujemy i pozostawiamy pod przykryciem na godzinę. Przekładamy do kek sówek wyłożonych

Bajeczna Kuchnia
Chleb z orzechami laskowymi, rodzynkami i rozmarynem 107

Pyszny, miękki, łatwy i najlepszy chleb jaki miałam przyjemność zrobić i zjeść. Brakuje mi słów na to, by wyrazić Wam jak bardzo jest dobry i jak skradł moje serce. Jego przygotowanie zajęło mi dosłownie kilka chwil a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Bez drożdży, bez zakwasu- jedynie na proszku do pieczenia. Uznałam, iż jest to najlepszy chleb na Święta. Może(...)dodatek orzechów laskowych, rodzynek i rozmarynu. A może ta chrupiąca skórka albo mięciutki środek. Nie wiem, wiem natomiast, że to nie ostatni mój raz z tym właśnie chlebem. Przepis pochodzi z tej strony, zmodyfikowałam go jednak według własnych potrzeb. Składniki (na niewielki bochenek dla 2-4 osób): 100 gram mąki gryczanej 150 gram mąki pszennej 200 gram kefiru 1 łyżeczka

Mango Papaja
Twarożek łososiowy a la myszka 253

regaty na liściach sałaty" inne takie;) Zainspirowana właśnie tą książką nadałam kształt myszki twarożkowi z łososiem. Dziewczyny jedzą taki serek bez problemu nawet kiedy jest po prostu rozsmarowany na chlebie, ale tym razem oszalały z radości. Tekst "nie baw się jedzeniem" w tej sytuacji byłby całkiem nie na miejscu;)   Składniki: 100 g twarogu półtłustego miękkiego 50-60 g łososia(...)wędzonego na ciepło (może być także makrela) 2 kromki chleba żytniego kiełki lucerny rzodkiewka cienki szczypiorek ziarenka pieprzu kilka pomidorków koktajlowych pieprz mielony opcjonalnie koperek pieprz mielony Przygotowanie: Twaróg rozgniatamy z łososiem na gładką masę - najlepiej za pomocą widelca. Doprawiamy mielonym pieprzem, ewentualnie solą - ale bez przesady, ponieważ ryba jest dość słona. Na talerzu układamy kromkę chleba. Twaróg dzielimy

Kulinarne Inspiracje
Krojenie skrzepu serowego 149

Co to jest skrzep serowy? Skrzep to połączone w galaretowatą masę (skoagulowane) białka mleka, które oddzielają się od serwatki  po dodaniu podpuszczki, kwasów (cytrynowy, octowy

Przepisy na domowy ser i chleb
Pszenno-żytni chlebek na zakwasie 171

ciasto, wyrównujemy. Posypujemy wierzch  płatkami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na 12 godzin do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220st. Zaparowujemy piekarnik (spryskujemy kilkakrotnie woda ze spryskiwacza). Wkładamy chleb i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu, wyciągamy chleb z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Przepis na zakwas 1 dzień.   W dużym słoiku (co najmniej 1 litr(...)Dodajemy 100g mąki żytniej razowej i 60ml cieplej przegotowanej wody. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do szafki na 12godzin 5 dzień   Zakwas powinien być gotowy. 350g wykorzystujemy do wypieku chleba. resztę dzielimy na dwie części i przekładamy do małych słoiczków. Jedną porcję wkładamy do lodówki i wykorzystujemy do pieczenia następnego chleba. Z drugą porcję można się z kimś podzielić

Gotowanie moimi oczami
Chleb marchwiowy. Listopadowa piekarnia 155

Chleb marchwiowy w bardzo energetycznym kolorze i z ogromną dawką karotenu - chleb Jim`a Lahe`ya - to wybór Amber z bloga Kuchennymi drzwiami na wspólne pieczenie W Listopadowej piekarni.  Świetny wybór, bo to smaczna odmiana dla chleba powszedniego. Wyjątkowo smaczny i kolorowy, o cudownie pachnącym miąższu z wielkimi dziurami. Lekko słodki słodyczą rodzynek, a orzechy nadają mu chrupkiej tekstury(...)SMACZNEGO ! Ten smaczny chleb piekłam razem z: Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Polska zupa Leśny zakątek Weekendy w domu i ogrodzie Stare gary Kuchnia Gucia Ogrody Babilonu Para w kuchni Moje małe czarowanie Akacjowy blog W poszukiwaniu Slowlife Proste potrawy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Słodko-kwaśna sałatka z chlebem, na ciepło i po włosku 217

znalazłam coś prostego do przygotowania ze składników obecnych w domu a była to sałatka na ciepło. Rewelacyjnie wykorzystująca warzywne resztki i starsze pieczywo. Słodko -kwaśna sałatka z chlebem, na ciepło i po włosku 1 mała marchewka, obrana, pokrojona w cienkie słupki 100 ml oliwy z oliwek 2 filety z saradeli (anchois) 2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki(...)cienkie słupki 2 gałązki tymianku, listki 2 łyżeczki cukru 3 łyżki stołowe octu z białego wina sól i pieprz 100 g grzanek ( u mnie z wczorajszego chleba) listki bazylii do dekoracji W osolonym wrzątku blanszujemy 5 minut marchewkę. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy saradele i mieszając smażymy aż się rozpadną. Dodajemy szalotkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy ser pleśniowy typu Gorgonzola (z niebieską pleśnią) 245

Sery pleśniowe nie każdemu smakują, ale ja jestem ich wielkim miłośnikiem. Postanowiłem  więc zrobić tego typu ser samodzielnie. Korzystałem z przepisu zamieszczonego na blogu

Przepisy na domowy ser i chleb
Ser COLBY 199

Ser COLBY po tygodniu dojrzewania Źródło przepisu 4 litry mleka surowego lub mikrofiltrowanego 80 ml maślanki  lub bakterie starterowe mezofilne (wg. wskazówek producenta) chlorek wapnia

Przepisy na domowy ser i chleb
Forma do prasowania sera 198

Forma do prasowania sera wykonana z dwóch pudełek na płyty CD/DVD  wg. pomysłu zamieszczonego na YouTube  Пресс для домашнего сыра Do wykonania formy

Przepisy na domowy ser i chleb
Kanapka z… kaszanką 237

mamy co z nimi zrobić korzystam z przepisu Rysia a dokładnie jego Cioci i robię ją na patelni z ogórkiem i musztardą ale zamiast na talerzu układam ja na chlebie - ot tak - bo po co tyle talerzy brudzić ;-D Kanapki z kaszanką nie podaję dokładnych proporcji: kawałek kaszanki ogórek kiszony musztarda cebula chleb Do dzieła! Kaszankę wysypujemy z kiszki(...)pokrojoną w grube talarki aż ta stanie się miękka. Gdy nasze danie będzie już mięciutkie i gorące wrzucamy do niego pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego, mieszamy i wykładamy na chleb który wcześniej upiekliśmy w tosterze i posmarowaliśmy musztardą. Podajemy z dowolnymi dodatkami - PYCHA! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Smak dzieciństwa - ziemniaki z zsiadłym mlekiem 182

pamiętasz w ogóle smaki z czasów gdy byłeś tak mały, że musiałeś zbierać truskawki na drabinie? Z pewnością Twoje skojarzenia gastronomiczne różnią się od moich. Chociaż... czy jadłeś chleb z masłem i czymś co nazywano ketchupem? A może chleb z margaryną i vegettą? A może coś bardziej wyrafinowanego jak kromka chleba z prawdziwym masłem, śmietaną i cukrem lub chleb

Right Behind The Kitchen