Surowiec -szynka (waga zależy od wielkości szynkowara lub praski) Przyprawy i materiały pomocnicze -peklo sól (ilość według http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm) -czosnek zgnieciony przez praskę(ilość
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki i materiały pomocnicze -mąka pszenna typ 650 -250 g -mąka żytnia typ 720-100 g -zakwas żytni 150 g -drożdże suszone 4 g -woda 250
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Surowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 4
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Surowiec -płat boczku 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest do całości masy mięsnej -17 g soli nie jodowanej warzona -8,5
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Surowa Na gorąco. Na zimno. Surowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Myślałem że już nic mnie nie zaskoczy na temat słoniny a tu proszę kupiłem kawałek niestety ostatni 1 kg 7 cm słoniny..Ale co mnie zaskoczyło
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki [ miska, w której wyrasta ciasto, musi być spora bo ciasto bardzo powiększa swoją objętość]. Rano wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik(...)takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 15-20 minut – chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu wydawać będzie głuchy odgłos. minut. Wyjąć naczynie z piekarnika i wyciągnąć chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował. Najprostszy chleb z garnka
Moje domowe kucharzenieSurowiec -płat boczku 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest do całości -peklosól 20 g -sól morska 15 g -sól wędzarnicza 10
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Kiedy w lodówce widnieją pustki, mimo wszystko można wyczarować coś dobrego. Wystarczy nam chleb (może być lekko zeschnięty – to jeden ze sposobów na jego wykorzystanie) i jajka. Smak przypomina mi poranki dzieciństwa, kiedy zajadałam się chlebem w jajku na śniadania Składniki: 4 kromki chleba 2 jajka sól ketchup olej do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content(...)kromki chleba 2 jajka sól ketchup olej do smażenia'; document.write(" "); Krok 1 Jajka rozbijamy, lekko solimy i je roztrzepujemy widelcem. Krok 2 Rozgrzewamy mocno patelnie, chleb maczamy dokładnie w jajku i smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Krok 3 Jemy z ketchupem! *Ja dodatkowo posypałam chleb parmezanem. Można sobie zrobić także podobne „kanapki” z serem. Po przypieczeniu
Kuchnia Bazyliizjedzenie jak największej ilości cukru. Wakacyjną, wieczorową porą, tuż po godzinie 22 biegniemy z rodzeństwem do pobliskiej piekarni. Już kilka przecznic wcześniej czuć unoszący się w powietrzu zapach chleba. Do piekarni wchodzi się od zaplecza, ale przed nami długa kolejka. Wszędzie unosi się biały pył z mąki. Na drewnianych regałach leżą już pierwsze, ogromne bochenki pachnącego chleba. Kupujemy dwa bochenki(...)trzeci na drogę i powolnie wracamy do domu, aby w tym czasie zjeść jak najwięcej jeszcze gorącego i chrupiącego chleba. W domu poprawka – grube, niefortunnie pokrojone kromki smarujemy takim prawdziwym solonym masłem, sprzedawanym na wagę. Bieganie po chleb to jedyna okazja, aby wcześnie nie trzeba było iść spać. Jest początek września. Na drzewach rumienią się jesienne jabłka. Od kilku
Wędrówki po kuchniPrzepis Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wycinamy wszystkie kostki i chrząstki i przyprawiamy peklo solą lub solą nie jodowaną 17-18
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Kupujemy serki "typu włoskiego". W Lidlu nazywają się PILOS, w Biedronce Capreggio Moczymy je 24 godz. w solance 80 g soli warzonej zwykłej (nie w
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Będziemy potrzebowali -szynki z tłuszczykiem Przyprawy -peklo sól ilość według tabeli dziadka wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm -ziele angielskie 10-15 kulek do parzenia
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Mięso -szynka 2 kg -karkówka 3 kg Przyprawy -peklo sól 18 g/kg -pieprz kolorowy świeżo mielony 2 g/kg -kminek 2 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.