Czekoladowe naleśniki z mascarpone i borówkami amerykańskimi 208Naleśniki. Uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Można je jeść na śniadanie, obiad, kolację, deser... Słodkie i wytrawne. Dzisiejsze naleśniki to zdecydowanie słodka pyszna przekąska. Delikatny serek mascarpone i borówki to połączenie idealne. Zapraszam :) Składniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 2 jajka ok 3 -4 łyżek cukru szczypta soli mąka 2 łyżki kakao łyżka oleju serek mascarpone
ChilliJemy
Sałatka Grecka 184Ostatnio jestem tu gościem, ze względu na "lekkie" zawirowania w moim życiu. Pozytywne. Także pozytywnie podzielę się z Wami klasyką. Sałatka Grecka to pyszna zapowiedź lekkiej przekąski, obiadu czy kolacji. Znajdzie miłośników, wśród tych, którzy są amatorami świeżych warzyw, słonego smaku fety i specyfiki oliwek (wiem, że w większości przepisów są one czarne, ale zielone jak dla mnie mają
ChilliJemy
Sałatka z wędzonym łososiem i czarnymi oliwkami, czyli przekąska do pracy 221mały głód", a jednocześnie nie podjadać słodyczy, które i tak dodają jeszcze więcej kształtów, naszym pięknym kobiecym kształtom? Moja propozycja to lekka sałatka, która nie tylko będzie stanowiła przekąskę, ale doda jednocześnie energii na cały dzień pracy (aż do obiadu oczywiście :) ). Składniki: garść mieszanki sałat ok 50g wędzonego łososia garść kukurydzy pokrojony pomidor ok 10-15 całych czarnych oliwek
ChilliJemy
OwocoweLove, czyli trochę lata jesienią 146plastrujemy. Nektarynki nie obieramy, ale delikatnie wydrążamy z pestki i kroimy w kwadraciki. Wszystkie owoce, łącznie z winogronem łączymy i dodajemy jogurtu naturalnego. Jedna z moich ulubionych owocowych przekąsek. Polecam
ChilliJemy
Zielona sałatka na świeżym szpinaku z łososiem i serami 205Piątek - weekendu początek :) Z racji tego, że u mnie w domu w piątki nie jada się mięsa, łososiowo dzień witamy :) Zdrowo i smacznie - polecam. Fajna na przekąskę w pracy, ale również na wczesna kolację w domu lub lekki obiad. Składniki: 150g wędzonego łososia (u mnie z czarnym pieprzem) 100g sera pleśniowego camembert 100g sera Feta czerwona papryka 150g
ChilliJemy
Paprykowe ślimaki zrolowane z wędzoną szynką 188Zdecydowanie bardzo szybki i smaczny przepis na przekąskę. Dla mnie ogromnym plusem ślimaczków jest ich podzielność i delikatny smak z nutka aromatu i smaku ostrej papryki. Spróbujcie sami, a z pewnością będziecie je robić częściej :) Składniki: duży płat ciasta francuskiego (u mnie 375g) papryka czerwona ząbek czosnku kawałek papryczki chilli sól, pieprz ok 150g szynki delikatnie wędzonej Przygotowanie: Paprykę
ChilliJemy
Ziemniaki faszerowane 183ziemniaków, po czym każdy smarujemy odrobiną masła i zawijamy w folię aluminiową. Zapiekamy na grillu do zrumienienia skórki, u mnie trwało to około kwadransa. Jednak z fajniejszych, sycących przekąsek grillowych tego lata
Kuchenna Kontrrewolucya
Tradycyjny schab ze śliwką 257Tradycyjne danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego ok. 15 sztuk suszonych śliwek szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula pieprz, sól olej do smażenia Schab płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Jeśli jest na nim dużo tłuszczu, warto go nieco skroić
Kuchenna Kontrrewolucya
Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami 236około pół godziny. W tym czasie należy pieczeń dość często polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek, roladę kroimy na plasterki grubości ok. 1cm. Podajemy na liściach sałaty, jako przekąskę lub polane sosem z marchewkami i morelami, jako danie główne. Szynka w tej postaci jest pyszna, aromatyczna i krucha. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze
Kuchenna Kontrrewolucya
Rolada z piersi indyczej z serem, pieczarkami i papryką 234Rolady mięsne to moja miłość. Względy smakowe są oczywiste, jednak szczególnie darzę sympatią fakt, że na zimno idealnie pasują do kanapek. Nie są suche, również idealnie sprawdzają się, jako przekąski w ciągu dnia. Zapraszam do wypróbowania kolejnego wymysłu mojego autorstwa. :) 1 średni filet z piersi indyczej (zwykle około 1kg) 1 czerwona papryka kilka sztuk pieczarek 4 duże plastry żółtego sera
Kuchenna Kontrrewolucya
Cebulowa zupa krem 223Kolejna kremowa, prosta, tania i przyjemna przekąska. Tym razem coś dla fanów cebuli (czyli również dla mnie. ;) ). 8 dużych cebul 1 litr wywaru warzywnego 50g żółtego sera szczypta kurkumy sól morska świeżo mielony pieprz czarny grzanki klarowane masło do smażenia Zagotowujemy wywar warzywny. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Szklimy je na maśle
Kuchenna Kontrrewolucya
Szwajcarska inspiracja na 130 lecie firmy Victorinox - Black pudding w szynce parmeńskiej 152ryzach bez większego problemu. Postępujemy tak ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Gotowe zawijasy przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy około 25 minut. Przekąska jest gotowa. Podajemy gorące z domowym sosem czosnkowym
Kuchenna Kontrrewolucya
Śledzie korzenne Seko z sosem musztardowo-cytrynowym 224Śledzie to moja ulubiona przekąska, czy to imprezowa, czy gdy zwyczajnie mam ochotę na coś innego, niż kanapka. Mój szanowny partner nauczył mnie jedzenia tej ryby z majonezem, co wykorzystałam również w tym przepisie. Śledzie w oleju, w przyprawie korzennej, które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Seko, nadają się świetnie do podania w takiej postaci, a dodatkowo, dzięki swojemu charakterystycznemu różowemu
Kuchenna Kontrrewolucya
Poniedziałkowy "fit" - Zielona sałatka z mozzarellą, szynką i migdałami 241stonowanego, lekkiego i smacznego. Co powiecie na kompozycję smaków sałata, szynka, ser feta i migdały ? Dla mnie to świetne zestawienie i idealnie nadaje się na śniadanie jak i na przekąskę w ciągu dnia czy też kolację. Ład na talerzu utworzył piękną kompozycję smaku. Zielona sałatka z mozzarellą, szynką i migdałami SKŁADNIKI : 6 liści sałaty masłowej 100 g mozzarelli
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Paratha śródziemnomorska z koperkiem 213Paratha, jest idealną przekąską na ciepło jak i zimno, można ją zjeść jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs czy sałatek. Soli praktycznie nie używamy, bo w serku i kapary słony smak wyczuwamy. Sezon jest teraz na świeży koperek, a jak dodamy do niego serek i kapary, to będziemy mieć przysmak doskonały. Składniki: 200 g mąki orkiszowej
Moniki Smakołyki