Perlage Tasting Club - Cisowianka - kulinarno winna przygoda 169malizną czuć” ;) Drugim deserem był sorbet z gruszki w sosie truskawkowym. A do niego Araldica Moscato d'Asti 2013. Na zakończenie spotkania otrzymaliśmy dwie petit fours, czyli dwie przekąski cukiernicze. Pierwsza wzbudziła uśmiech na naszych twarzach – rzodkiewki w białej czekoladzie, wiszące na drzewku. Każdy sam musiał zdjąć z drzewka swoja rzodkiewkę. Ostatnim akcentem była śliwka nałęczowska. Podsumowując
królestwo garów
Surówka z kalarepką 193Kalarepkę mogłabym jeść kilogramami, najlepiej obraną, surową, pokrojoną na kawałki. :-) To moja ulubiona zdrowa przekąska. Póki co nie naszła mnie jeszcze ochota by sprawdzać czy lubię ją też w wersji pieczonej/gotowanej. Dzisiejsza propozycja to surówka z dodatkiem kalarepki. Charakterystyczny smak kalarepy przełamuje słodycz jabłka. Wersja najbardziej podstawowa, w planach są kolejne wariacie. :-) 1 kalarepka 2 młode marchewki 1 jabłko
Szefowa kuchni
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 271jeszcze siłę i ochotę, to nie żałujcie sobie. Zwłaszcza, jeżeli zostało Wam coś z obiadu – na przykład gotowane ziemniaki i resztka warzyw w lodówce. W sam raz na przekąskę po spacerze! Składniki: 4-5 ziemniaków 1 cukinia garść fasolki szparagowej 1 cebula 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki gałki
GRUBY WAŁEK
Musaka 273Było ostatnio na blogu trochę zup, chłodników, przekąsek. Oczywiście wszystkie pyszne, ale jednak przyszedł czas na konkret. Więc dzisiaj jeden z najsmaczniejszych konkretnych posiłków jakie kiedykolwiek jadłem. Klasyczna kuchnia grecka w moim wydaniu, czyli musaka. Coś na kształt lazanii, tylko bez makaronu i moim zdaniem smaczniejsza. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mielonego mięsa wołowego, 1 kg ziemniaków, 2 średnich
Wyprawy kulinarne
Przepis na… – oliwki faszerowane i o oliwkach słów kilka 309starty parmezan świeże zioła i jajko. Masą faszerujemy oliwki , następnie obtaczamy je w roztrzepanym jajku, mące i bułce tartej. Smażymy i solimy do smaku :) Przepis sprawdza się idealnie jako przekąska. Faszerowane oliwki wyśmienicie smakują podane z kieliszkiem wina! PS Jeśli Wam smakuje, zapraszamy do polubienia nas na Facebook’u: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy
Bon Ton Italia
Letnie smaki Francji. Sałatka z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego 248biec dalej w poszukiwaniu przygody. Nawet gotować się nie chce bo przecież tak łatwo sięgnąć po chrupiące sałaty, młode warzywa czy soczyste owoce. Do takich letnich sałatek czy przekąsek doskonale nadają się sery, które podkreślą walory innych składników same stając się gwiazdami na talerzu. Aromatyczne, pełne smaku, przenoszą nas w odległe krainy, na łąki mlekiem płynące. Tak właśnie jest
Smaczna Pyza
Gravlax 212norw. gravlaks, fin. graavilohi, est. graavilõhe, isl. graflax) – tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej jako przekąska, krojone na plastry z ziemniakami lub na chlebie. Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania
Jemy Pijemy
Carpaccio z cukinii 259Zainspirowałam się daniem mojej znajomej. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła przepisu. Wyszła bardzo smaczna i lekka przekąska. 1 młoda cukinia garść mieszanych sałat 2 łyżki wędzonego twarogu (może też być parmezan) prażony sezam olej arachidowy sos balsamiczny sól morska pieprz Cukinię pokroić w bardzo cienkie plastry. Najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw. Ułożyć jeden obok
Jemy Pijemy
Łosoś w sezamie na roszponce 209szybka sałatka będzie doskonałą przekąską. Przygotowanie bajecznie proste. Składniki na dwie porcje duży kawałek świeżego łososia 8 pomidorków cherry 4 garści roszponki 4 cm pora 12 czarnych oliwek 4 łyżeczki sezamu 1-2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki oleju z pistacji sól pieprz ewentualnie oliwa chilli i sos balsamiczny Łososia umyć i wytrzeć do sucha. Pokroić
Jemy Pijemy
Guacamole, pyszna przystawka z awokado :) 280Już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie guacamole. O wspaniałych właściwościach awokado nie będę się rozpisywać :) To bardzo smaczna i lekka przekąska, z nutką pikanterii i limonkowego orzeźwienia. Składniki: 2 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor ( np. malinowy ) 1/2 papryczki chilli 1 mała cebulka dymka sok z 1/2 soczystej limonki 1-2 łyżki oliwy ( może być
Jemy Pijemy
Gniazdka wielkanocne 151kogo: dla szukających inspiracji na Wielkanoc dla chcących zaprosić dzieci do pomocy w kuchni dla chcących zrobić choć częściowo zdrową przekąskę Składniki: 10 da g czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej płatki typu błonnik np. firmy Granex, czy Britta lub inne jajeczka czekoladowe (np. duże M&M-sy lub inne) Płatki zamaczać w roztopionej czekoladzie (lub wsypać do czekolady
Mania Wypiekania
Muffinki z ananasem i płatkami owsianymi 206kogo: dla nie mających pomysłu jak wykorzystać zalegającą na półce puszkę ananasów dla lubiących wilgotne muffinki dla szukających pomysłu na zdrową przekąskę na 2 śniadanie Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 190g) 2/3 szklanki cukru (ok.100g) jajko pół szklanki oleju pół szklanki płatków owsianych (górskich) - ok. 50g 100ml maślanki 80ml syropu ananasowego (z puszki) 1,5 łyżeczki
Mania Wypiekania
Deser jagodowy 199kogo: dla fanów owocowych przekąsek dla szukających orzeźwiającego letniego deseru dla miłośników borówek/jagód Składniki: galaretka o smaku jagodowym (ewentualnie o smaku owoców leśnych) jagody (ok. 125g) 300g serka homogenizowanego o smaku owoców leśnych 2 łyżeczki żelatyny bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Przyrządzić galaretkę (wg instrukcji z opakowania) w zmniejszonej ilości wody. (Moja galaretka była na 375ml więc przygotowałam
Mania Wypiekania
Deser kiwi-ananas-truskawka 196kogo: dla szukających zdrowej przekąski dla owocołasuchów dla lubiących bomby witaminowe Składniki: 300g kiwi (ok. 5 sztuk) 300g ananasa 300g truskawek 250g jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu naturalnego bita śmietana (opcjonalnie) cukier (do smaku - jeśli dla kogoś same owoce są zbyt kwaśne) Wykonanie: Kiwi obrać ze skórki i zmiksować/zblendować. (Dodać ewentualnie 2-3 łyżki cukru). Wyłożyć
Mania Wypiekania