Już Wam pisałam, że uwielbiam domowe pieczenie z mięsa mielonego, więc często je przyrządzam z różnymi dodatkami. (Tu możecie zerknąć na kilka przykładów - klik
Di gotujeJeszcze niedawno kapary były kojarzone z luksusem, z czymś drogim i trudno dostępnym. Obecnie w sklepach można kupić bez większych problemów słoiczek tych pysznych oliwkowo-zielonych
Codzienna kuchnia niecodziennaPomysł na smaczną przekąskę idealną zarówno na świąteczny stół, jak i sylwestrową czy karnawałową imprezę. Banalny w wykonaniu, genialny w smaku tatar z wędzonego łososia. Wiecie, że uwielbiam ryby. Ta przystawka jest prawdziwą gwiazdą na karnawałowym stole. Tatar, ale nie z mięsa i nie surowy. Wędzony łosoś z ostrą cebulką i kwaśnym ogórkiem, to połączenie wręcz doskonałe. Te łososiowe kulki(...)smakowo. Niektórzy nie lubią, bądź też nie mogą spożywać surowego mięsa (tutaj ukłon dla przyszłych mam oczekujących potomstwa), dlatego z chęcią skorzystałam z łososia wędzonego. Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje wędzonego łososia – na zimno i na gorąco. Czym one się różnią? Oczywiście temperaturą wędzenia. Ten na zimno spędza dobę, lub nawet
Dietologdynia makaronowa. Odkryta przypadkiem na stałe zagościła w naszym jesiennym jadłospisie. W kolejnych latach na pewno będziemy do niej wracać. Propozycja dania z tym cudnym warzywem znajduje się tutaj . Przekąska, która stała się hitem I o którą moje dzieci bardzo często proszą. Może nie najzdrowsza, ale za to jaka pyszna. Ślimaki ziemniaczane zdecydowanie królowały w tym roku. Przepis znajduje się(...)uznały babeczki sowy :) Polecamy! Tortowo i wytrwanie czyli tort ziemniaczany z boczkiem i pieczarkami. Pychota i cudowny dodatek do obiadu, czy kolacji. U nas sprawdzał się też na zimno w czasie pikników, czy podczas grilla. Przepis znajdziecie tutaj. Świeta, święta i po świętach.. ..a w czasie ich trwania fenomen zrobiły choinki z brownie. Przepis jest tutaj. Słodkości najczęściej
Kolizje SmakówPieczony kalafior, odrobina oliwy z oliwek, trochę kuminu, sól i chili - mówię Wam, to jest niebo w gębie ! Generalnie uwielbiam pieczone warzywa, czy
Kulinarne przygody GatityJak wiecie jestem ogromną , ale to ogromną wielbicielką słodkich kuleczek Rafaello. Zajadając je ostatnio przy filmie wpadł mi do głowy pewien genialny pomysł! A jak wpadł
Ostra na SłodkoNa zewnątrz coraz zimniej, Pani jesień nie pozwala nam stopniowo adaptować się do niskich temperatur. Na termometrze z samego rana można zauważyć liczby z minusem z
Be Fit Be Strongkaszy pszennej z groszkiem cukrowym. Zapraszam na pyszną, lekką i pełną witamin sałatkę przygotowaną na bazie kaszy pszennej z dodatkiem rzodkiewek i pomidorków. Doskonała na lekki letni lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Idealnie sprawdzi się jako danie na wynos. Sałatka z kaszy z groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 150 g kaszy pszennej(...)przestudzenia. Do kaszy dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól. Dokładnie mieszamy. Groszek cukrowy wkładamy do garnka i blanszujemy go przez 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, pomidorki na pół. Na talerz wykładamy kaszę, na wierzchu układamy groszek, rzodkiewki, pomidorki i listki rukoli. Delikatnie skrapiamy oliwą, solimy i pierzymy
Kulinarne przygody GatitySajgonki , krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z
mojewypiekiinietylkomielone mięso ryb. Do zdrowych dań niestety nie należy, ale od czasu do czasu lubimy się na nie skusić i zjeść je jako dodatek do sałatek lub jako imprezowe przekąski. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z surimi i jajkiem – Składniki: 50 g makaronu ryżowego (w kształcie cienkich, przezroczystych niteczek) pół opakowania surimi (paluszków krabowych)- 125 g 1 średni ogórek szklarniowy(...)surimi i jajkiem: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, najlepiej w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić makaron na durszlaku i pozostawić do ostudzenia lub od razu przelać zimna wodą. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Paluszki krabowe (surimi) o ile kupiliście je w wersji mrożonej ,to należy je najpierw rozmrozić, a następnie pokroić w około 0,5 cm paseczki. Ogórka
Kulinarne Przebojesezon grzybowy jest w pełni i mamy wystarczającą ilość zasuszonych i zamrożonych leśnych grzybów, warto przygotować również na zimę kilka słoiczków grzybów marynowanych w occie, które doskonale pasują jako przekąska czy dodatek do sałatek. Do marynowania wyśmienite będą podgrzybki, prawdziwki, rydze i maślaki Poniżej sprawdzony przepis na grzyby marynowane w occie: Grzyby marynowane w occie Składniki(...)myjemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie ( 1 łyżeczka soli na 1kg grzybów) przez 20min. W czasie gotowania zbieramy pianę łyżką cedzakową wydzielającą się podczas gotowania. Po odcedzeniu, przelewamy grzyby zimna wodą w celu zahartowania i zachowania koloru. Cebulę obieramy, kroimy w półcentymetrowe krążki i sparzamy wrzątkiem. Słoiki wyżarzamy w piekarniku przez 10 min w temperaturze 150 stopni, (zakrętek nie wkładamy
Księga-SmakuMacie ochotę na kolację na ciepło, ale obawiacie się, że spędzicie w kuchni długie godziny? Mam dla Was prosty i smaczny pomysł, do tego dość szybki
Smaki Na TalerzuCrostini nasmarowane czosnkiem, skropione oliwą i podane z gorącym, wędzonym serem góralskim, do tego plastry cukinii i czereśnie – niebanalne połączenie, ale jakie pyszne! Kolorowo, letnio
Zasmakuj KuchniImprezowe bułeczki z pieczarkami i sosem serowym Karnawał trwa. Dziś polecam Wam kolejną pyszną propozycję idealną na spotkania z przyjaciółmi. Imprezowe bułeczki z pieczarkami i sosem
Słodkie okruszkiPrzepis na te bułeczki wypatrzyłam na blogu Gotuj z prezesem. Przyznam, że pomysł wydał mi się ciekawy i wart wypróbowania. Sama nie wpadłabym na to, by
Smaki Na TalerzuJedynym wyzwaniem, szczególnie dla niecierpliwych, jest zrobienie nakłucia skórki w każdym ziarenku bobu ;) Bób wyszedł bardzo smaczny dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Będzie świetną propozycją na lunch, czy przekąskę do pracy na upalne dni. Składniki: 1 kg bobu 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki suszonego oregano 1/3 szkl. oliwy z oliwek 1/3 szkl. wody 1 łyżka soli Przygotowanie: Oregano(...)marynaty. Bób wymieszać z marynatą, odstawić do lodówki na minimum godzinę, najlepiej na całą noc. W trakcie marynowania 2-3 razy wymieszać bób w marynacie. Bób podawać na zimno ze świeżą bułką. Smacznego
Codziennik Kuchennymnie nie zawiodła, a ponadto, ,,robi się sama"- daję słowo. Przygotowanie jest banalnie proste oraz nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Wystarczy dosłownie parę składników i voilà, mamy gotową przekąskę. Powiedzcie, kto nie skusiłby się na takiego ziemniaczka? Składniki: 7-8 mniejszych ziemniaków (jeśli mamy bardzo małe-można więcej) pasta pomidorowo-paprykowa BeVege odrobina oliwy z oliwek kilka zielonych oliwek(...)pół i wydrąż środek (jednak nie całkowicie, zostaw trochę ,,ziemniaczanej warstwy"). Ziemniaki nafaszeruj pastą BeVege, a na wierchu połóż przekrojoną na pół oliwkę. I już, gotowe! Podawaj na zimno lub ciepło, wybór należy do Ciebie :) #GotujzBevege #BeVege #BądźWege
Smiling Shrimpcynamonem sprawdzą się przez cały rok, przysmak na drugie śniadanie bądź idealne na chłodne jesienno- zimowe dni gdzie cynamon i jabłko idealnie komponują się z aurą chłodu i zimna. Na szczęście te cudne muffinki nas rozgrzeją i pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie. Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim(...)warte grzechu! Muffinki są tak łatwe do zrobienia, w rzeczywistości nie potrzebujemy umiejętności pieczenia aby je zrobić. Jabłko i cynamon – czego tu nie kochać? Idealne muffinki na wynos, na przekąskę , na drugie śniadanie , cóż za zdrowa uczta! MUFFINKI JABŁKOWE Z CYNAMONEM! The post Muffinki jabłkowe z cynamonem. appeared first on Zdrowy Styl Życia Joanny
Zdrowy Styl JoannyDziś zapraszam na jarskie krokiety z nadzieniem pieczarkowo - serowym. Chrupiące z zewnątrz, w środku miękkie i soczyste z ciągnącym się serem. Takie krokiety to nie
Kuchnia z widokiem na ogródMoje dzisiejsze śniadanie to zarazem genialna przystawka! Carpaccio z łososia można również podać na przyjęciu – ale koniecznie zróbcie go z podwójnej, a nawet potrójnej porcji
PatiGotujePomysł na szybkie do przygotowania i tanie placuszki. Do ich przyrządzenia nie będziecie potrzebować mleka ani masła. Wystarczy tylko kilka składników. Uwierzcie mi na słowo - poniższe
UgotowaćDla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Dla innych kwintesencja lata. Prawdziwy kisiel ze świeżych owoców. U nas z czerwonych i pachnących porzeczek. Można go także
Moja Mama GotujeMoja dzisiejsza propozycja to szaszłyki z ciastem francuskim. Idealnie sprawdzają się jako przekąska lub kolacja. Czas przygotowania nie zajmuje czasu. Polecam! Szaszłyki z ciastem francuskim Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2 czerwone papryki, 6-7 parówek, 2 cebule, czarne oliwki, patyczki do szaszłyków. Wykonanie: Ciasto francuskie kroimy na podłużne paski. Cebule, papryki kroimy w kostkę, parówki w krążki. Na patyczek(...)pieczenia blaszce i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut (do czasu zrumienienia się ciasta). Szaszłyki są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
paapilotkaaIdealny dodatek do ryb i drobiu. Sprawdza się także jako przekąska. Składniki 600 g selera naciowego 60 g suszonych moreli cytryna 250 ml wytrawnego białego wina sól pieprz czarny 3 łyżki oleju Przygotowanie Selery po umyciu oczyściłem, łodygi pokroiłem na kawałki długości ok. 5 cm, trochę natki posiekałem. Morele zagotowałem z ¼ l wody, łyżeczką soli i skórką cytrynową. Kawałki(...)wywaru wymieszałem z 3 łyżkami i sokiem z cytryny, solą , pieprzem i olejem. Sosem polałem jarzynkę, posypałem natką selera. Można podać zarówno na ciepło jak i na zimno
R'n'G Kitchen