dziś, co jakiś czas na blogu pojawi się propozycja na szkolne kanapki i przekąski, czyli wszystko to co można spakować do lunch boxa. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo. Pamiętajcie, że Wasze dzieci muszą w szkole zjeść energetyczny, zdrowy posiłek. Głód nie jest sprzymierzeńcem nauki, niezdrowe posiłki także. Osobiście uważam, że batonik czy ciastko od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi(...)tylko dodatkiem, nie jedynym posiłkiem wciągu kilkugodzinnego pobytu w szkole. Dziś mam dla Was przepis na słodkie tosty do szkoły. Tosty smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Także śmiało, możecie pakować je do plecaków swoich pociech. Składniki: 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego 1 łyżka masła orzechowego 1 banan Wykonanie: Na kromkach pieczywa tostowego rozsmaruj masło orzechowe. Pokrój
kolorowotorcikowoJak już nieraz Wam mówiłam uwielbiam specjały z dodatkiem ciasta francuskiego( łosoś chodzi za mną już chyba od miesiąca! ). Dlatego też wykorzystuję je bardzo często w
Ostra na SłodkoUpieczone w domu wafle na pewno są lepsze niż kupowane, a przełożone pysznym kremem serowym smakują jak ciasto z najlepszej cukierni świata. Bardzo szybkie i
Kuchnia ŁukaszaFocaccia to rodzaj płaskiego pieczywa pochodzącego z kuchni włoskiej. Stylem i fakturą podobna jest do ciasta na pizzę. Focaccia może być podawana jako dodatek do różnych posiłków, przystawka, przekąska lub jako pieczywo kanapkowe. W starożytnym Rzymie "panis focacius" oznaczało płaski chleb wypiekany w palenisku. Uważa się, że podstawowy przepis pochodzi od Etrusków, ale dziś jest szeroko kojarzony z kuchnią(...)razem w wersji z cukinią, czerwoną cebulą i rozmarynem. Składniki: 300 g mąka pszenna typ 650 (użyłem mąki młyńskiej z Lidla 11% białka) 200 g woda z lodówki, zimna nawet lodowata Z mąki i wody wyrobić mikserem ciasto (na najwolniejszym biegu), aż będzie gładkie, lśniace i jednolite. Przy wyrabianiu mikserem planetarnym zajmuje to u mnie ok. 20-25 minut. Zwracać
Przepisy na domowy ser i chleb(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jako że Święta coraz bliżej, pora pomyśleć o słodkościach, jakie upieczecie. Na pewno macie swoje sprawdzone przepisy, ale zachęcam Was też do wypróbowania
BabskiePorady.pl - PrzepisyJeśli jesteście fanami placków na słodko to mam dla Was świetny przepis na placuszki z budyniem. Ja, gdy ich spróbowałam po prostu przepadłam. Delikatne, puchate
Simply FoodDziś zapraszam na typowo biegowe śniadanko. Powiem szczerze, że nie byłam przekonana bo od dziecka nie znoszę tego typu mlecznych papek. Nie było jednak najgorzej - amarantus
peggiwkuchniPogoda za oknem niestety nas nie rozpieszcza. Pochmurnie, zimno, deszczowo. W takie dni jak ten bardzo często sięgam po szybkie ciasta i desery, które w kilka chwil poprawiają nastrój. Dziś zapraszam Was na pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką . Pysznie, szybko, nic tylko jeść i jeść… Każda łyżeczka poprawia nastrój Spróbujcie i Wy. Do mojego pieczonego serniczka(...)karmelu DeliDeli , które nadały mu oryginalnego, niepowtarzalnego smaku. O orzechach pisałam Wam już tutaj . Polecam je nie tylko jako dodatek do ciast czy deserów, ale również jako wspaniałą przekąskę na przyjęcia, do ulubionej książki lu b od tak bez powodu Pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką Składniki: (na mniejsze naczynie do zapiekania, u mnie w kształcie serca
Słodkie okruszkilato , a danie, które chcę Wam dzisiaj przedstawić zdecydowanie lepiej nadaje się na upały… Chodzi o keto gazpacho pomidorowe, czyli taką zupę pomidorową w trochę innym wydaniu. Serwowaną na zimno i nie z koncentratu… Jest to zatem danie mocno warzywne i pomidorowe, a zarazem bardzo orzeźwiające w smaku. Wprost idealne na gorące dni. Liczmy więc na to, że takowe jeszcze(...)już niestety nie doczekać… Gazpacho pomidorowe Sezonowa propozycja na upalne dni rodem ze słonecznej Hiszpanii. Oto keto gazpacho - pachnące latem, orzeźwiające i takie pyszne... Must-do sezonu pomidorowego. Dania Przekąska , Zupa Kuchnia Hiszpańska , Śródziemnomorska Keyword chłodnik , gazpacho , zupa krem Porcje 4 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas oczekiwania 1 godzina Składniki 500 g pomidorów podłużnych lub bawolich serc
Modern Cave GirlKruche, chrupiące, wytrawne babeczki z łososiem w towarzystwie dojrzewającego w słońcu, soczystego mango, zdrowego awokado, delikatnie pikantnej, orzechowej rukoli i orzeźwiającego granatu to świetny pomysł imprezowej
Szalona Kuchnia Ewelinytylko do deserów czy babcinych kompotów i domowych galaretek, owoc ten także wspaniale komponuje się z daniami wytrawnymi. Drób i jabłka, to idealny duet, zarówno na ciepło, jak i na zimno, tak jak nasza dzisiejsza salsa. Duszone mięso wieprzowe z odrobiną białego wina i jabłek smakuje wybornie. Jabłka Grójeckie nie powstydzą się także towarzystwa zdrowych ryb, możemy je pokroić w plastry(...)zimową pora upieczona z nimi szarlotka jest obłędna. Nie mogę się też obejść bez suszonych cienkich plasterków jabłek, które dodaje do herbaty lub po prostu chrupię w ramkach przekąski – doceniam wtedy wyjątkowe walory Jabłek Grójeckich, zwłaszcza ich charakterystyczną kwasowość! W mojej spiżarce zawsze też jest zapas domowego octu jabłkowego, którego przygotowanie jest nadzwyczaj proste. Jak widzicie, jabłko to produkt
Kulinarne przygody GatityKotlety inaczej Zwykłe kotlety z piersi kurczaka po pewnym czasie mogą się znudzić, dlatego warto czasem coś urozmaicić. Moje urozmaicenie tego dania to właśnie
Gotuj Się Kto MożeWarto mieć w lodówce. Idealna jako pasta do kanapek, dodatek do obiadu, czy przekąska na kolację. Ładuję to pesto wszędzie – do makaronów, do mięs, jako dip. No i dorwałam się do rukoli z małego, lokalnego gospodarstwa, więc poznałam różnicę i w wyglądzie i w smaku od tych z supermarketów. Ta z gospodarstwa jest zdecydowanie większa i dłużej zachowuje świeżość(...)smaku. Składniki na słoik ok. 250 ml: 100g rukoli 80g pestek słonecznika (to wersja tańsza, jeśli pragniecie droższej wybierzcie orzechy piniowe bądź orzechy nerkowca) 80ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, bądź oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 20 g sera carskiego twardego długodojrzewającego (u mnie wciąż to rodzimy zamiennik parmezanu) sól i pieprz do smaku
gutfutJa za nimi przepadam, ale do tej pory sama ich nie robiłam. Chyba wydawało mi się, że są bardzo trudne do zrobienia... No cóż, tak mi
Zasmakuj KuchniWitam niedzielnie :) Dzisiaj mój blog obchodzi drugie urodziny i z tej okazji zapraszam Was na pyszny schab nakłuwany boczkiem i nadziewany śliwkami. Tak przygotowany schab wychodzi
Kuchnia z widokiem na ogród