sposób jak wina gronowe. Zacznę od wina gruszkowego, które skradło moje kubki smakowe :-) Jest to wino lekkie i orzeźwiające o delikatnym smaku. Wino białe półsłodkie, idealnie pasujące do przekąsek, owoców morza i delikatnych deserów, takich jak pyszne ciasteczka też :-) Kolejne wino, które dodaję do kolekcji ulubionych to wiśnia :-) Jest to wino czerwone, półsłodkie o bardzo wyrazistym smaku wiśni. Pierwszy(...)sprawdzi się naprawdę super :-) Nietypowym winem okazało się dla mnie wino lodowe. Na jeden litr wina lodowego potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek. Uzyskaną esencję poddaje się fermentacji na zimno, tak wymrożony moszcz ulega przemianie w ekstraktywne wino lodowe. Efekt finalny to wino o niespotykanej intensywności walorów smakowych i aromatycznych. Jest to wino białe, naprawdę ciekawe w smaku. Idealne
kruche babeczkiPomysłów na przygotowanie jajek jest wiele. Kulinarna elastyczność jajek jest po prostu niesamowita! Jednym z ulubionych sposobów ich serwowania są jajka w sosie musztardowym. Mnie
Szybko Tanio SmacznieSzybka przekąska na imprezę, kolację lub do lunchboxa. Tortille zapiekane z szynką, serem żółtym oraz mozzarellą i sosem czosnkowym, podane w postaci roladek. To bardzo proste
Kuchnia MagdaLenySzybka przekąska na imprezę, kolację lub do lunchboxa. Tortille zapiekane z szynką, serem żółtym oraz mozzarellą i sosem czosnkowym, podane w postaci roladek. To bardzo proste
Kuchnia MagdaLenyRobiłam już śledzie z dodatkiem suszonych pomidorów z oleju a teraz inna wersja. Dodałam suszone pomidory ale w postaci suszonego granulatu z dodatkiem czosnku i czarnuszki
Monia miesza i gotujePieczeń mięsna z papryką i serem żółtym. Bardzo smaczna, soczysta, dzięki dodaniu papryk i sera nabiera niepowtarzalnego smaku. A podczas pieczenia w kuchni unosi się niesamowity
Kuchnia z widokiem na ogródHummus przygotowany wg. podstawowego przepisu wystarczy zmiksować z suszonymi pomidorami, posypać tymiankiem i czarnym sezamem żeby otrzymać pastę w stylu śródziemnomorskim. Polecam :) Czas przygotowania:
SzczyptaSmaQSkładniki: jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, łosoś wędzony 15 dag, rzodkiewka 1 duża, szczypiorek 6 łodyg, koperek 1 łodyga, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, majonez
W Mojej Kuchni LubięPrzepis ten to numer popisowy mamy Sławka. Schab jest bardzo kruchy, lekko słodki dzięki morelom i łatwo się kroi. Idealna przekąska, która wygląda znakomicie i równie wybornie smakuje! Składniki: • ładny kawałek schabu środkowego ok. 1,5 kg • 40 dkg moreli suszonych • 1/4 szklanki oleju • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Schab naciąć wzdłuż w trzech miejscach(...)Piec w temperaturze 180 st.C przez 1,5 godziny. • Podczas pieczenia kilkakrotnie skropić mięso wodą – najlepiej silikonowym pędzelkiem. • Kroić po upieczeniu i podawać na zimno
To co kochamWitajcie po świętach. Zapewne były udane i obfite w pyszne jedzenie :) Mamy dla Was propozycję przekąski świątecznej lub tak jak my ją przygotowaliśmy, bardziej sylwestrowej. Idealne na przekąskę w sylwestrowy wieczór. Zobaczcie jak je przygotować. Ciasteczka z brzoskwiniami, wiśniami i chutney. Składniki: 2 ciasta francuskie 1 puszka brzoskwiń chutney wiśnie w syropie płatki migdałów brązowy cukier Ciasto rozkładamy(...)użyć innego. Sklejamy ciasteczka i smarujemy oliwą z oliwek. Posypujemy brązowym cukrem i płatkami migdałów. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Podajemy ciepłe lub na zimno. Ciasteczka są przepyszne, ponieważ nie są zbyt słodkie i mają nutę kuchni indyjskiej. Polecamy je na wieczór sylwestrowy. Życzymy smacznego
vegetanieCałość powinna stać w niezbyt chłodnym miejscu co najmniej przez tydzień, raczej dwa. Słoik można postawić między oknami lub do spiżarki, natomiast lodówka nie jest odpowiednia. Spożywa się na zimno z chlebem.składniki: CZESKIE UTOPENCE. (prasa kobieca; ) 400g cienkich, krótkich paróweczek drobiowych 1 średnia cebula 1 czerwona papryka 2-3 ogórki konserwowe 3 szklanki wody szklanka octu (10%) przyprawy: sól(...)też zrobiłam. W słoiku ułożyłam przygotowane kiełbaski, zalała ostudzoną zalewą i odstawiłam na 3 dni. Po otwarciu przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte w słoiku z zalewą. Idealne jako przekąska lub zagrycha
W kuchni Karmel-itkiKurczak w cieście francuskim Dawno już mięska na blogu nie było a przecież lubimy mięsko :) Dziś więc przepis absolutnie nie wegetariański czyli filet z
Gotuj Się Kto MożeZiemniakami polska kuchnia stoi. Chociaż kiedyś naszą rodzimą kuchnię charakteryzowały dania z wszelakich kasz, już od dawna ich miejsce zajęły ziemniaki. Można nie znać smaku kaszy
Kuchnia od dwojgaCzasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej
Kuchnia ŁukaszaCzasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej
Kuchnia Łukasza