przekąska - 23005 przepisów (strona:242/1534)

JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM 97

Faszerowane, z majonezem, sadzone, gotowane na miękko... Dziś proponuję jajka faszerowane tuńczykiem w sosie własnym. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a idealne są praktycznie na każdą okazję jako przekąska lub jako posiłek na śniadanie.  Składniki: * 4 jajka * 1 puszka (150 g) tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka majonezu * szczypta ostrej papryki * szczypta soli Wykonanie: Jajka ugotować na twardo

Zrób to smacznie
ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 267

Szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska.  Taki zawijasy w ciasta francuskiego smakują wyjątkowo pysznie na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika.  Składniki: 1 płat ciasta francuskiego  ok. 400g szpinaku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka suszonych pomidorów 3-4 łyżki startej na oczkach mozzarelli sól pieprz ziołowy masło klarowane czarnuszka do posypania 1 roztrzepane

Walijskie Pichcenie
Mini pączki na bazie serka homogenizowanego 107

Tłusty Czwartek już coraz bliżej 😊 Jeżeli szukacie pomysłu na szybką do przygotowania, słodką przekąskę to zachęcam do usmażenia mini pączków przygotowanych na bazie serka homogenizowanego obtoczonych w cukrze wraz z dodatkiem cynamonu. Poniższe pączusie są miękkie, puszyste i nie za słodkie w smaku.  Składniki na 2 duże talerze: 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g) 300 g serka homogenizowanego

Ugotować
Pizzerniki z szynką i żurawiną 102

Dziś kolejna propozycja szybkiej przekąski karnawałowej, imprezowej. Pizzerinki z ciasta francuskiego z serem i szynką z dodatkiem żurawiny i majonezu. Niebanalne połączenie, pysznie jest! Pizzerinki podaję na ciepło lub zimno, z dodatkiem dipów, najczęściej czosnkowego, pomidorowego lub pasty ajvar z pieczonej papryki, pasuje w sam raz do wytrawnej wersji pizzerinek. Opcjonalnie można gotowe pizzerinki posmarować jajkiem i posypać czarnuszką

Zasmakuj Kuchni
Koszyczki z chleba tostowego z szynką i serem 147

Jako dodatek do mięsa? Pewnie. Razem z ciastem francuskim? Pycha! Na pizzy? Obowiązkowo. Nie inaczej jest też w przypadku tych koszyczków. Co lepsze jest to bardzo szybka i prosta przekąska, którą można przygotować nawet na ostatnią chwilę. U nas spisała się celująco:) około 12 kromek chleba tostowego 120-150 g szynki wieprzowej kawałek sera żółtego (u mnie cheddar) kawałek mozzarelli

Smaki Na Talerzu
Lizaki z kurczaka na ostro 193

jest w ostrym sosie chilli (sriracha) i soku z limonki. Takie połączenie jest niezwykle smaczne, aromatyczne i wyraziste. Kurczak jest przepyszny.  Lizaki z kurczaka świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę, a w sezonie letnim będzie to idealne danie na grilla lub na piknik, ponieważ są smaczne również na zimno. Polecam! Lizaki z kurczaka na ostro Składniki:  skórka

Codzienne Gotowanie
Klasyczne włoskie bruschetty 318

Klasyczne włoskie bruschetty to przekąska w której zamknięty jest cały smak słonecznych Włoch. Ta przystawka powinna rozpoczynać każdą włoską ucztę. Jest to przepis świetnie pasujący na lekką kolację , albo jako przystawka na spotkanie ze znajomymi. Składniki bagietka 2 dojrzałe pomidory oliwa garść świeżej bazylii sól pieprz Przepis na klasyczne włoskie bruschetty Bagietkę kroimy w kromki (po skosie). Skrapiamy oliwą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą 164

Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą to szybka przekąska idealna na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi, ale również możecie przygotować ją na lekką i smaczną kolację. Szynkę parmeńską możecie zastąpić dowolną inną długo dojrzewającą. Składniki bagietka oliwa szynka parmeńska mozzarella w kulce oregano oliwa Składniki na sos pomidorowy puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Boczniaki w oleju z żurawiną i cebulą (a'la wegańskie "śledzie") 186

moich słabości. Powszechnie dostępne, niedrogie i do tego pyszne. Całe szczęście poza daniami na ciepło, jak np.  kotlety  czy  "flaczki"  świetnie nadają się także do przekąsek na zimno. Dzisiaj proponuję przygotowane w oleju jak śledzie. Świetnie pasują na kolację czy jako przystawka na przyjęciu. Składniki (3 porcje) -400 g boczniaków -cebula -2 garści suszonej żurawiny -olej

Zielona Kuchnia
Skrzydełka pieczone w miodzie z pomarańczami, czosnkiem, imbirem i chili 155

krzydełka z kurczaka to fajna przekąska na imprezę, czy smakowity pomysł na obiad. Jeśli szukasz na nie nowego pomysłu, to ten sprawdzi się znakomicie! Skrzydełka zamarynowałem w miodzie z sokiem pomarańczowym, czosnkiem, imbirem i chili, dzięki czemu są naprawdę pyszne! Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, aby nabrały aromatu, a następnego dnia upiec w piekarniku. Skrzydełka z tego przepisu wychodzą aromatyczne

Food Square
Bruschetty z awokado 154

Bruschetty to typowo włoska przystawka, idealnie sprawdzi się na każde spotkanie i każdą imprezę. Tym razem propozycja na bruschetty z awokado. Sprawi ono, że będą jeszcze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gofry z żółtym serem/serowe 114

najlepszy oraz uniwersalny, więc tym razem chciałabym przedstawić jego wersję wytrawną, a mianowicie gofry z dodatkiem żółtego sera. Są pyszne i doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację albo zwykłą przekąskę. Możecie też ich użyć do zrobienia nietuzinkowych kanapek np. na przyjęcie. W moim domu takie gofry znikają najczęściej jeszcze ciepłe oraz bez żadnych dodatków, ale przyznam, że również świetnie komponują

Di gotuje
Waniliowy budyń z tapioki - wegański 174

takie potrawy, które od pierwszej łyżeczki kradną nasze serca doprowadzając do euforii kubki smakowe :D .  Taki jest właśnie budyń z tapioki! Banalnie prosty, dobry na śniadanie, podwieczorek, przekąskę i deser. Przygotowujemy go na mleku roślinnym, najczęściej na gestym kokosowym z dużą porcją wanilii (ziarenka z laski, pasta lub ekstrakt waniliowy). Używając rzadszego mleka np. migdałowego, ryżowego z nerkowców

SzczyptaSmaQ
Małdrzyki 176

Szczególnie uwielbiane jako przekąska dla mojej 4 latki. Przepis pochodzi z serii książek Pastelowe Smaki - Zdrowe Desery wyd. Buchmann. Składniki 50 dag mielonego białego sera 1-1 ½ szkl. mąki (ilość mąki zależy od rodzaju sera) 3 jaja 1 op. cukru waniliowego szczypta soli olej do smażenia cukier puder Sposób Jaja utrze ć z białym serem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli

Kuchenne aromaty
Meksykańskie rollsy 88

serkiem śmietankowym z nutą ostrej papryczki, z dużą ilością szynki, plastrów żółtego sera, świeżej sałaty i chrupiącej kukurydzy oraz papryki. Rollsy są doskonałą propozycją na imprezową przystawkę lub przekąskę. Sprawdzą się również w roli drugiego śniadania. Składniki: 4 placki tortilli 280g śmietankowego serka 1 papryczka chilli 1 czerwona papryka 1/2 puszki konserwowej kukurydzy 12 plastrów szynki 12 plastrów żółtego sera

Szalona Kuchnia Eweliny