całość jest warta zachodu. Składniki: szklanka ciepłej wody 2,5 szklanki mąki pszennej typ 550 100ml oliwy z oliwek łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka gałki muszkatołowej 30g drożdży 100g przecieru pomidorowego chilli, mielona kolendra, oregano, mielony kmin rzymski, pieprz Sposób przygotowania: W ciepłej wodzie rozprowadź drożdże, cukier oraz sól. Kiedy drożdże się rozpuszczą dodaj szklankę mąki oraz oliwę z oliwek(...)dobrze zagnieć ciasto. Może to zająć jakieś 10-15 minut. Ciasto musi ładnie odchodzić od ręki, być lśniące i sprężyste. Następnie odstaw na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy wymieszaj z 50ml wody, oraz przyprawami (chilli, kolendrą, oregano, kminkiem oraz pieprzem) Ciasto rozwałkuj dość cienko i posmaruj wcześniej przygotowaną pasta pomidorową. Zwiń w rulon a następnie ucinaj
wysmienityindyka 2 jajka 5 łyżek bułki tartej przyprawy:pieprz, sól lub kucharek, czosnek granulowany Mąka ziemniaczana do obtaczania Olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku Sos 500 ml przecieru pomidorowego 500 ml wody Pieprz,kucharek, czosnek granulowany, suszona pietruszka, suszona papryka chilli ok 1/2 łyżki. 1 pęczek szczypiorku PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obieram a następnie drobno siekam(...)pieprz, czosnek granulowany. Mieszam dokładnie. Z mięsa robię małe kulki a następnie obtaczam w mące ziemniaczanej. Na tej samej patelni smażę ze wszystkich stron na rumiano. W garnku wlewam przecier pomidorowy oraz wode, dodaję pulpety. Duszę na malym ogniu ok 25 min, doprawiam. Sos musi być gęsty. Na koniec posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. Pulpety podaję od razu do kaszy
Gotowanie Patkiserca – dziś dodaję przepis na zupę. SKŁADNIKI : wędzone frankfuterki – 4 sztuki ziemniaki – 4 sztuki puszka fasoli – 400 g cebula – 1 sztuka ocet – 1 łyżeczka keczup lub przecier pomidorowy – 4 łyżki majeranek słodka papryka sól i pieprz olej do smażenia cukier – opcjonalnie pół łyżeczki PRZYGOTOWANIE : Frankfuterki gotować przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z wody, pokroić(...)wywaru z frankfuterek wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Dodać soli, pieprzu i gotować 10 minut. Następnie dodać fasolę z puszki z całym płynem, keczup lub przecier pomidorowy i ocet. Można dodać odrobinę cukru w razie potrzeby. Doprawić majerankiem i papryką słodką. Dodać frankfuterki i jeszcze gotować wszystko 5 minut. Ekspresowa fasolowa jest gotowa
kuchniabellissima.wordpress.comkapusta=duże liście=łatwo zwiniecie gołąbki) szklanka ryżu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku łyżka oliwy 1 jajko sól pieprz kilka liści laurowych kilka zieli angielskich słoiczek przecieru pomidorowego 200 ml śmietany 18% Sposób przygotowania: Gotujemy ryż i studzimy. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Wkładamy kapustę do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania(...)dość ściśle. Na koniec można wszystko przykryć odrzuconymi liśćmi. Zalać gołąbki wodą, tak aby wszystkie gołąbki były pokryte wodą. Wrzucić do garnka liście laurowe, ziele, pieprz, posolić, dodać przecier pomidorowy i dusić na małym ogniu przez około godzinę( jeśli kapusta jest młoda, jeśli jest to późna kapusta, to czas gotowania wydłuży się nawet do 2 godzin). Pod koniec gotowania, dodajemy
na moim stole...przykryte kołderką serowo-beszamelową. Składniki: (na 2-3 porcje) 8-9 rurek Cannelloni 5-6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki pół dużego bakłażana pokrojonego w małą kosteczkę szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła łyżka wódki ser- najlepiej tarty parmezan, opcjonalnie inny rodzaj sera. Sos beszamelowy: 25 g masła 1,5 łyżki(...)patelni rozpuścić masło, dodać bakłażana. Smażyć aż bakłażan się zarumieni 2. Dodać pomidory oraz wyciśnięty czosnek, sól oraz pieprz. 3. Smażyć aż pomidorki zmiękną 4. Dodać szklankę przecieru pomidorowego i wódkę 5. Podgrzewać jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Sos powinien być gęsty, nie płynny by łatwo się go nakładało do makaronu. 6. Nadziewać każdą z rurek makaronu farszem
KreatywnePinypropozycji. SKŁADNIKI: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gorczyca, ziele angielskie, tymianek, majeranek oliwa do podsmażenia WYKONANIE: W dużym garnku podgrzewamy oliwę. Cebule siekamy w kostkę(...)doprawiamy przyprawami. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem, posypane natka pietruszki
Pyry na Gazdzień fasolę gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, oraz pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Dodajemy przecier pomidorowy, listki laurowe i ziela angielskie, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Do wolno gotującego się sosu dodajemy majeranek i gotujemy razem kilka minut. Na samym końcu dodajemy fasolę
Bon Appetit Małgorzatypokrojonymi pieczarkami podsmażamy na patelni, dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.Całość smażymy ok 15minut.Następnie dorzucamy wszystko do kapusty, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,sól,paprykę, pomidory lub przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem ok 25 minut. Ponieważ kapusta pekińska po ugotowaniu jest bardzo delikatna w smaku, dość mocno przyprawiam bigos. Całość na zakończenie posypuję koperkiem . Podajemy z pieczywem
Walijskie Pichceniecebule 2 ziemniaki czerwona papryka 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka pikantnego ketchupu, 3 łyżki oleju liść laurowy ziele angielskie(...)osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz z pietruszką i marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso wraz z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku odrobiną ketchupu pikantnego lub odrobiną cukru
Walijskie Pichcenienastępnie dusi w towarzystwie cebuli, poszatkowanej białej kapusty oraz startej marchewki i pietruszki. Podczas duszenia warzywa miękną i rozpadają się, tworząc zawiesisty sos, który na koniec doprawiany jest przecierem pomidorowym. To smaczne danie podajemy z ziemniakami lub chlebem, w zależności czy będzie to obiad, czy kolacja. Przepis Pani Beaty Szarowicz z Dobrkowa został opublikowany w wydanej przez Dom Kultury(...)jarzyny. Wszystko oprószamy mąką pszenną i podsmażamy na dużym ogniu. Podsmażone mięso z jarzynami podlewamy gorącą wodą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, lubczyk i doprawiamy solą i pieprzem. Gulasz z jarzynami – kuchnia podkarpacka Więcej podkarpackich specjałów znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam
Trzeci talerzcebula · 1 opakowanie marchewek mini · 1 opakowanie brukselki · 200 ml przecieru pomidorowego · 3 łyżki ketchupu pikantnego · 2 łyżki mąki pszennej · Sól(...)Cebulę obieramy, drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy marchewki oraz brukselki, podlewamy wodą, solimy i gotujemy. 3. Gdy warzywa będę już miękkie dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, chili i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotujemy i łączymy z kotletami. 4. Danie gotowe. 5. Smacznego
Kulinarna ChwilaWaszą ulubioną. Tania, pyszna i pożywna. SKŁADNIKI NA 4-5 PORCJI: ½ kg mięsa mielonego z szynki 10-12 sztuk średnich ziemniaków 25 dag ulubionej mieszanki warzyw 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 cebule 1 szklanka śmietany 18% 2 jajka 20 dag żółtego sera np gouda ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka przyprawy do ziemniaków 1 łyżka(...)Cebulę obrać pokroić w kostkę zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso i smażyć do chwili, aż zarumieni się, dodać mieszankę warzyw, wlać przecier pomidorowy, doprawić solą , pieprzem , suszonymi ziołami oraz ostrą papryką i wymieszać. Smażyć do miękkości warzyw. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, by składniki zapiekanki nie przywierały do jego ścianek
Wanilia i KardamonMakaron z podsmażoną wiejską kiełbasą i cebulą, na wędzonym boczku, doprawiony pieprzem. Makaron z kiełbasą można podawać z białym albo żółtym serem. Makaron świetnie smakuje wymieszany ze śmietaną albo przecierem pomidorowym i posypany posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Jak zrobić klasyczny, domowy makaron z kiełbasą? Oto wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie makaronu z kiełbasą krok po kroku. Przepis(...)wiejskiej, wędzonej kiełbasy 1 cebula 2 plastry wędzonego boczku (ok. 0,5cm) sól i pieprz do smaku dodatkowo mogą być jeszcze : tarty, żółty ser pokruszony ser biały śmietana przecier pomidorowy posiekana zielenina do posypania makaronu Przepis na makaron z kiełbasą - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. boczek pokroić w kostkę cebulę obrać i posiekać kiełbasę pokroić w kostkę (jeżeli trzeba
Moja Książka Kucharskapieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej Mąka ziemniaczana 1 kostka rosołowa 4 liście laurowe 3 ziela angielskie 200 ml przecieru pomidorowego Kasza kuskus PRZYGOTOWANIE: Cebulkę obieram i kroję w kostkę. Następnie marchewkę obieram i trę na grubych oczkach. W garnku o grubym dnie wlewam olejem a następnie dodaję cebulkę(...)Formuję klopsiki wielkości orzechów włoskich. Obtaczam w mące ziemniaczanej. Do garnka wlewam wodę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz kostkę rosołową. Gotuję. Do gotującej wody dodaję klopsiki. Dodaję przecier pomidorowy. Doprawiam do smaku. Zmniejszam ogień i gotuję ok 15 min. Podaję z kaszą kuskus lub inną
Gotowanie Patkilekkiej propozycji. Składniki: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gorczyca, ziele angielskie, tymianek, majeranek oliwa do podsmażenia Sposób przygotowania: W dużym garnku podgrzewamy oliwę. Cebule siekamy(...)doprawiamy przyprawami. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem, posypane natka pietruszki
Pyry na Gaz