przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:93/368)

Drożdżowe łódeczki z mięsem i pieczarkami 301

mielonej łopatki 250-300 g pieczarek (u mnie mix białych i brązowych), posiekanych na cząstki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru pomidorowego garść kukurydzy konserwowej sól, pieprz słodka papryka Przyprawa bazyliowa z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim (lub inne ulubione przyprawy/ ew. przyprawa do mięsa mielonego) Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy dalej. Następnie dokładamy pokrojone na cząstki pieczarki. Gdy mięso straci już różowy kolor, a i pieczarki będą podsmażone dokładamy pomidory wraz z zalewą oraz przecier pomidorowy. Smażymy do momentu aż wszystkie płyny z patelni odparują. Na koniec wrzucamy kukurydzę. Doprawiamy całość solą, pieprzem, słodką papryką oraz ulubionymi przyprawami. Odkładamy farsz do przestudzenia. Mąkę przesiewamy razem

Smaki Na Talerzu
Risotto z kurczakiem i warzywami 208

pojedyncze filety z piersi kurczaka - 7-8 łyżek ryżu - ćwierć czerwonej papryki - 3 nieduże pieczarki - pół cebuli - pół marchewki - 3 łyżki groszku konserwowego - 3-4 łyżki oleju - 3 łyżki przecieru pomidorowego - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, tymianek, czosnek granulowany Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę i oprószyć przyprawami, odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki - w pół(...)patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę marchew i paprykę. Wszystko zalać wodą (tak aby przykryć mięso i warzywa wodą), na wrzątek wsypać ryż i dusić pod przykryciem. Dodać groszek i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku

Kulinarne blogowanie
Faszerowane kalarepki 187

trochę roboty ale warto bo są przepyszne. składniki: 6 niedużych kalarepek 1 duża cebula, ja dałam czerwoną 200 g mięsa mielonego sól,pieprz oregano 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki przecieru pomidorowego ser żółty do posypania Kalarepki obrać. Moje były nieduże po obraniu miały ok 120-150 g. Obrane kalarepki wrzucić na wrzątek i obgotować ok 15 minut. Następnie kalarepki wystudzić(...)oleju. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone kawałki kalarepki pokroić drobniej. Przełożyć do małego garnuszka, zalać wodą i przecierem pomidorowym i ugotować do miękkości. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę, to będzie sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Kalarepki nadziać mięsnym farszem

Monia miesza i gotuje
Bigos 250

który jem nie za często, ale właśnie wtedy smakuje najlepiej! Idealny na Sylwestra i Karnawał! Bigos Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 4 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego słoiczek przecieru pomidorowego 3 marchewki 2 korzenie pietruszki pokrojone w kostkę i wcześniej podsmażone: 250 g kiełbasy głogowskiej 250 g winerek  250 g wieprzowiny  filet z kurczaka  sól(...)liście laurowe i ziele angielskie.  Gotujemy. Po 45 minutach dodajemy kiełbasę, winerki, wieprzowiną i filet z kurczaka wcześniej przygotowane, razem z pokrojoną w kostkę marchewką i pietruszką oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy, mieszamy i całość gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, co pewien czas mieszając. Bigos najlepszy na następny dzień

Moja smaczna kuchnia
Postna kapusta z grzybami 225

kapusty kiszonej 2 garście suszonych grzybów, miałam prawdziwki 1 duża cebula tłuszcz ziele angielskie 2 liść laurowy 2  sól, pieprz mąka 2 łyżki  1 łyżka przecieru pomidorowego      Wykonanie:   Grzyby umyłam pod bieżącą wodą, włożyłam do garnuszka, zalałam 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody, moczyłam przez  noc. Grzyby zagotowałam w wodzie w której się(...)dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odcisnełam i posiekałam, włożyłam do garnka i zalałam przecedzonym wywarem z grzybów, doprawiłam sola i pieprzem, dodałam ziele i listek laurowy i przecier pomidorowy. Gotowałam prawie 2 godziny . Marchewkę obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach, dodałam ja przy końcu gotowania kapusty Obrałam i pokroiłam drobno cebulę . Zeszkliłam

Różowa kuchnia
Biodrówka duszona w sosie pomidorowym 215

Składniki: 1,30 kg mięsa (biodrówki wieprzowej) 3 cebule 4 ząbki czosnku 1 litr przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz  tutaj  ) 1 mały koncentrat pomidorowy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cukinia 25 dag pieczarek 20 dag kukurydzy z puszki słodka i ostra papryka w proszku do smaku sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy(...)Solimy i pieprzymy. Nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po wysmażeniu przekładamy do garnka i zalewamy odrobiną wody (do połowy wysokości mięsa) i przecierem pomidorowym. Dusimy pod przykryciem.  W tym czasie kroimy cebulę w piórka, paprykę i cukinię w kostkę a pieczarki w ćwiartki. Następnie na patelni po mięsie smażymy pokrojone warzywa

Qchnia po prostu
 Warzywne leczo z makaronem ryżowym 180

dużo czasu w kuchni.   Warzywne leczo z makaronem ryżowym Składniki: -jedna cukinia -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół papryki żółtej -30 dag pieczarek -dwa ząbki czosnku -łyżka przecieru pomidorowego - łyżeczka oregano - bazylia świeża - pół łyżeczki rozmarynu -sól -pieprz -szczypta ostrej papryki -olej -kilka kropel ciemnego sosu sojowego Cebulę pokroić w półkrążki, małe pieczarki na pół a duże(...)podsmażyć każde osobno na dobrze rozgrzanej patelni. Podsmażone warzywa kolejno przekładamy do głębokiej patelni w której będą się dusić. Na koniec dodajemy pokrojoną cukinię, podlewamy wszystko szklanką wody, dodajemy przecier pomidorowy, oregano, rozmaryn  i dusimy 10 min. W tym czasie gotujemy makaron ryzowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowe warzywa doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, sosem sojowym . Na środek

Kulinarne przemyslenia
Zapiekane warzywa 200

już nadrabiam wszystkie zaległości :) i nie mogę się doczekać aż odwiedzę moich ukochanych blogerów :) Składniki: 1 cukinia 10 brukselek 3 ziemniaki 1/2 kalafiora 2 pomidory 1 pęczek natki przecier pomidorowy (użyłam z  tego  przepisu) 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 3 łyżeczki oregano i tymianku 1/2 łyżeczki  papryki wędzonej słodkiej i ostrej pieprz, sól(...)Całość skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min.  Następnie przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać dodajemy przecier pomidorowy,czosnek, przyprawy, zioła i zapiekamy przez kolejne 10 min w  180 st. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Łycha smaków
Śledzie w miodzie 737

danie wszystkim, którzy szukają domowych przepisów na `Śledzika`d ;) Śledzie w miodzie – Składniki: 1kg filetów śledziowych (matiasów) 4 duże cebule 200ml oleju (ok. 1 szklanka) 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w miodzie – Wykonanie: Śledzie zalać zimną(...)się nadmiaru soli). Śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić w paseczki o szerokości ok. 3cm. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Dodać przecier pomidorowy, ketchup, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusić przez kilka minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Następnie dodać pokrojone śledzie i miód, delikatnie przemieszać i podgrzać

Kulinarne Przeboje
Zupa z soczewicą 114

Gorąco polecam:) Składniki: 200 g soczewicy 2 marchewki 1/2 małego selera 3 duże ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 L wody  400 ml przecieru pomidorowego 1/2 pęczka szczypiorku 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól, pieprz, Wykonanie: Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę. Soczewicę opłukać(...)chwilę dusić. Wlać wodę,(można dodać bulionu drobiowego) dodać soczewicę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy 35 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki, przecier pomidorowy, mieloną słodką paprykę, sól pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze ok 20 minut, do miękkości ziemniaków.  Zupę rozlewamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem (koperkiem). Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Klopsiki zapiekane z makaronem 148

sztuka cebula, 1 sztuka bułka tarta, 3 łyżki czosnek, 2 ząbki sól, pieprz śmietana 30%, 300ml woda, 600ml śmietana 12%, 2 łyżki majonez, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki przecier pomidorowy, 2 łyżeczki sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia ser żółty, 100g Przygotowanie Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem(...)klopsików (w zależności od tego jak duże mamy naczynie do zapiekania). Do każdego gniazda wkładamy po jednej kulce lekko dociskając. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany, wodę, majonez, przecier pomidorowy, mąkę, doprawiamy. Zalewamy sosem klopsiki. Zalewy musi być tyle, żeby makaron był przykryty. Wierzch posypujemy startym serem. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Gotowanie moimi oczami
Gulasz z chorizo i ciecierzycą 133

Składniki : 150-270g chorizo 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 1 listek laurowy łyżeczka świeżego rozmarynu puszka ciecierzycy (400g) z zalewą puszka krojonych pomidorów (400g) 300ml przecieru pomidorowego (passaty) słodka i pikantna papryka w proszku wędzona papryka w proszku sól, pieprz 1-2 garście świeżego szpinaku (opcjonalnie) Przygotowanie : Rozgrzać patelnię, chorizo pokroić w plasterki grubości około pół centymetra(...)czasu mieszając aż tłuszcz się wytopi. Dodać drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, listek laurowy i posiekany rozmaryn. Wszystko chwilę przesmażyć, aż cebula zmięknie, dodać pomidory i przecier pomidorowy, dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut, w razie potrzeby podlewać wodą z ciecierzycy. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę. Dodać

Codzienne Gotowanie
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym 226

papryka 1 por (biała część) 1 cebula 1 jajko 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek oleju 4 łyżki cukru 3 łyżki octu winnego (może być jabłkowy) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka czystej wódki 1 łyżeczka soli  1/2 szklanki pędów bambusa konserwowego (opcjonalnie do bogatszej wersji) Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski(...)czasie dodać roztrzepane jajko z łyżką mąki ziemniaczanej i wymieszać. Paprykę pokroić w paski, pora w krążki, a cebulę drobno posiekać. Włożyć do rondla, dodać ocet, sos sojowy, cukier, przecier pomidorowy i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej roztartej z niewielką ilością zimnej wody i wymieszać. Do woka lub głębokiej patelni wlać olej

Kuchcik gotuje
Bigos z cukinii 131

kapusty. Spróbujcie bo warto a i pracy przy nim nie wiele:) Składniki: 6 małych cukinii 1 kg kiełbasy suszonej 0.7 kg wędzonego boczku 4 duże cebule  300 g przecieru pomidorowego Wykonanie: Kiełbasę,boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Cukinie wymyć, obrać i pokroić na kostkę (nie musi być drobna). Gdy cebula i mięso będzie już(...)piekarniku przez około godzinę w 200 stopniach, co jakiś czas przemieszać. Po tym czasie, gdy cukinia będzie już miękka, dodać sól i pieprz do smaku. Następnie dodać 300 gram przecieru pomidorowego, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 20 minut w 200 stopniach

Krakowskie smaki Ani
Śledź po grecku 401

wigilijnych.  Przygotujcie ją przynajmniej dzień wcześniej, żeby smaki się pomieszały.Składniki: 220 g płatów śledziowych w oleju,250 g marchwi,2 cebule czerwone,1 mała puszka przecieru pomidorowego,60 g rodzynek,1/3 szklanki oleju ryżowego,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie:Śledzie przełóż na sito do odcedzenia z nadmiaru oleju. Marchewki ugotuj w całości (powinny być lekko(...)Cebule obierz i pokrój na osiem części. Wrzuć je na patelnię, na zimny olej, duś często mieszając, aż stracą swą surowość (nie podsmażaj). Dodaj do niej rodzynki, marchew i przecier pomidorowy. Śledzia pokrój w centymetrowe paski i dodaj do wystudzonych warzyw i wymieszaj. Dodaj szczyptę pieprzu, dla wyostrzenia smaku.  Przełóż do słoika i szczelnie przykryj. Wstaw do lodówki, żeby

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania