przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:195/368)

Śledzie po kaszubsku 188

Chętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych grzybów i cebuli, a jednocześnie wzbogacone rodzynkami i suszonymi śliwkami, to połączenie smaków, które jest w moim guście. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem(...)wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1/2 szklanki marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych śliwek garść rodzynek słoiczek przecieru pomidorowego (100-150 ml) sól, pieprz, majeranek, sok z połowy plasterka cytryny Marynata do śledzi: 100 ml octu 1,5 szklanki zimnej wody 1 łyżka cukru 2 listki laurowe kilka

Trzeci talerz
Śledzie w marchewce i pomidorach 133

misce. Śledzie w marchewce i pomidorach Składniki: 1/2 kg śledzi matjas 2 cebule 2 marchewki 1/4 szklanki oleju 1/2 łyżeczki cukru ziele angielskie ( 2 ziarna) liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku pół pęczka koperku Marchewki zetrzeć na grubej tarce, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć

Smaczny zeszyt
Karkówka po karkonosku 172

dodatkami. Ja dzisiaj użyłam gotowych gnocchi marki Hilcona. Były przepyszne. Potrzebujemy: 600 g karkówki wieprzowej 200 g cebuli (po obraniu) 1 ząbek czosnku kilka plasterków suszonych grzybów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku sól, pieprz woda Do podania: Gnocchi Hilcona Mięso kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Dużą patelnię rozgrzewamy i układamy na niej

MamaOskarka
Leczo. 173

pewno nie ostatnie :) Składniki: 3 papryki czerwone 2 papryki żółte 2 papryki zielone 1 nie duża cukinia 4 pomidory 2 cebule 500 g. kiełbasy śląskiej 1/2 szklanki przecieru pomidorowego z kartonika sól, pieprz, papryka słodka trochę oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażyć chwilę i dodać sparzone

Agusiowe smakołyki
Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym 118

które podczas smażenia powinno być rozdrabniane. Dorzucić na patelnie przepuszczony przez praskę lub drobno pokrojony czosnek i paprykę pokrojoną w małą kostkę. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Zagotować przez kilka minut. W tym czasie umyć cukinię i przekroić na cztery części (krojenie poziomo wzdłuż warzywa i pionowo w poprzek), wydrążyć zbędny środek

Karola gotuje
ZAPIEKANKA MIĘSNA Z KALAFIOREM ROMANESKO 160

SKŁADNIKI : 1 kalafior romanesco 300 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów 2 młode marchewki, pokrojone w kostkę  1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść mrożonego groszku 3 łyżki oleju 150 g żółtego sera, tartego tarty parmezan do posypania sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju(...)PRZYGOTOWANIE : Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, lub na prze na miękko, odcedzamy, studzimy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju, następnie dodajemy mięso, pomidory,  przecier, groszek, marchew, kostkę rosołową i dusimy często mieszając.  Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem

Kulinarne Fantazje Marioli
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i warzywami 214

jaglanej 400 g filetu z piersi kurczaka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 150 g zielonej fasolki mrożonej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki curry 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego sól,pieprz PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżeczce oliwy (pozostałą część zostawiamy do cukinii). Dodajemy pokrojonego

Moje Kuchenne Rewelacje
Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto 148

cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto Składniki (4 porcje): - 0,5 kg fasolki szparagowej - 1 cukinia - 4 łyżki pesto paprykowo-pietruszkowego ( klik! ) - 2 szklanki przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy do smaku, szczypta cukru - np. bazylia, chili cayenne, papryka słodka - olej/oliwa do smażenia - kasza/ryż Fasolkę szparagową ugotuj i pokrój na mniejsze części. Cukinię pokrój w kostkę

Corner With Recipes
Ryba po grecku 252

oleju). Dodać ziele angielskie, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 minut co kilka minut  mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy.  Dusić kolejne 10 minut.  Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny).Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekanka warstwowa z topinamburem i pieczarkami 136

warstwowa z topinamburem i pieczarkami SKŁADNIKI: - ok 500 g topinamburu - 250g pieczarek - 1 duża papryka czerwona - 2 papryczki jalapeno - 200g zielonych oliwek w puszce - 250g sera żółtego   - 250g przecieru pomidorowego - przyprawy (bazylia, oregano, sól) Topinambur dokładnie myjemy, kroimy w cieniutkie plasterki i wykładamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy niewielką ilością oregano. Podobną czynność wykonujemy z pieczarkami: dokładnie myjemy, kroimy

Związek na patelni
Zupa gulaszowa 174

energii.  Zupa gulaszowa jest ku temu odpowiednia.   500 g chudej szynki wieprzowej 1 cebula  1 papryka czerwona 1 żółta papryka 3 ziemniaki  1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 ogórki konserwowe  800 ml bulionu  1 łyżeczka mielone słodkiej papryki świeżo mielony pieprz szczypta chili cayenne sól  olej do smażenia  W garnku rozgrzać olej(...)pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso,lekko podsmażyć. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotować do miękkości ziemniaków.  Zdjąć z ognia dodać starte na plasterki ogórki i,doprawić do smaku. Podawać posypaną natką pietruszki i kromką ulubionego pieczywa

Kolorowa kuchnia Elki
Solianka 172

gulasz. W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojone mięso. Przyrumienić je z każdej strony. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek drobno posiekany. Podsmażyć wszystko razem. Następnie dodać przecier pomidorowy i wlać zawartość rondla do garnka z warzywami. Gotować około 15 minut i  dodać posiekane kapary, paprykę pokrojoną w paski i ogórki pokrojone w plasterki. Wszystko gotować

O kuchni z uczuciem
Kiełbaski w sosie paprykowym, czyli obiad w 15 minut 175

olej i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidory, podlewamy wodą lub bulionem, przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy warzywa aż będą al dente. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy razem, dodajemy kiełbaski. Podajemy z ryżem i zielona cebulką

Apetyczna babeczka
PASTA Z MAKRELI, SUSZONYCH POMIDORÓW I OLIWEK 139

SKŁADNIKI :  1 duża, wędzona makrela 250 g twarogu 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 cebula, pokrojona w kostkę 4 suszone pomidory z zalewy olejowej 1 łyżka oleju z pomidorów sól, pieprz do smaku kilka pokrojonych oliwek natka pietruszki do posypania(...)PRZYGOTOWANIE :  Makrelę pozbawiamy skóry i kręgosłupa, mielimy w maszynce do mięsa. Twaróg rozkruszamy w misce i dodajemy, makrelę, drobno pokrojoną cebulę, pomidory i oliwki (kilka pozostawiamy do posypania) przecier, olej i przyprawy.  Dokładnie mieszamy najlepiej widelcem aż powstanie jednolita pasta. Przekładamy ją do miseczek, posypujemy oliwkami, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Przechowujemy w lodówce do 2 dni, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Wegetariański pasztet pomidorowy – dwie wersje 232

czosnku (wszystkie warzywa ugotowane do miękkości, ja wykorzystałam warzywa z rosołu który gotowałam dzień wcześniej) 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka sosu sojowego 3 łyżki oliwy 3 łyżki przecieru pomidorowego KROKUS łyżeczka majeranku łyżeczka lubczyku łyżeczka suszonej cebuli spora szczypta pieprzu i soli opcjonalnie do podania czarnuszka z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Soczewicę

Mienta blog