rybnego 1 limonka 2 liście laurowe 500 g świeżego filetu rybnego ( użyłam łososia) 1 papryczka chilli 1 gałązka lubczyku ogrodowego ( często nazywana jako maggi) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej, papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do rozgrzanego bulionu dodaj liście laurowe, gałązkę lubczyku
Niezły Młynekjest gęsta i kremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 500 g przecieru pomidorowego szczypta czosnku niedźwiedziego Piątnica do smaku sól cytrynowa Piątnica świeżo mielony pieprz suszona bazylia Piątnica około łyżeczki 2 litry wody Warzywa kroimy i wkładamy do garnka razem(...)liściem laurowym. Zalewamy wodą i gotujemy około godzinę, tak aby warzywa były miękkie, a mięso ugotowane. Wyjmujemy mięso, ziele angielskie i liście laurowe na talerz. Do zupy dolewamy przecier, dodajemy czosnek niedźwiedzi i bazylię i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę z warzywami, aby powstał nam krem, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy dolać nieco więcej
MamaOskarkatego dania wykorzystałam resztki pieczonego kurczaka z poprzedniego dnia. ☺️ Składniki -poszarpane mięso z kurczaka - ryż - cebula - pieczarki -groszek -czerwona papryka -przecier pomidorowy -przyprawy- sól, ostra papryka, bazylia, oregano, natka pietruszki Przygotowanie Cebulę i pieczarki podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę marchew i paprykę. Zalać wodą, dodać groszek, kurczaka, ryż, przecier, doprawić solą. Gotować na małym ogniu do miękkości ryżu
Kulinarne blogowaniepieczonego lub grillowanego kurczaka (100 g) - 1/5 główki młodej kapusty - 4 pieczarki - 1 cebulka wraz z dymką - 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka - łyżeczka oliwy - 2 chlusty wody - sól/ pieprz - przecier pomidorowy około 100 ml Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj kurczaka, chwilę podsmażaj, dodaj wodę, poszatkowane pieczarki, kapustę i cebulę, całość duś pod przykryciem 8 minut. Dodaj
SMYKWKUCHNIcebula do panierowania : 2 jajka mąka bułka tarta Sposób wykonania: makaron i kiełbasę pokrój na drobno, cebulę w drobną kostkę, dodaj przyprawy, otręby pszenne , jajka i przecier pomidorowy, wymieszaj. Formuj małe kotleciki, panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor
Darcia w kuchniszeroko dostępny makaron kukurydziany, o podobnym kolorze. O tyle ciekawy, że można wykorzystać go później jako dodatek do obiadu z ziemniakami. Przynajmniej ja tak zrobiłem :) Składniki: - fasolka szparagowa - żółta - przecier pomidorowy - cebula - czosnek - bazylia Wykonanie: Fasolkę "obieramy", a konkretnie przycinamy końcówki z dwóch stron. Jest to dość żmudna praca, w przypadku większej ilości, dlatego ja robię to za pomocą nożyczek
Kryzysowa Książka Kucharskapięknie! Dzisiaj na zamówienie koleżanki powstały rogaliki Wikingi , na zamówienie rodzinki zebra i zupa a'la gulaszowa (tym razem na wodzie) . Poza tym ugotowałam też pomidorową i dyniową (najprostszą z możliwych, o której niebawem napiszę na blogu). Nie byłabym sobą gdyby na śniadanie nie pojawiła się jakaś bułka, tym razem chałka z rodzynkami(...)kapusta z pomidorami i boczniakami 1/2 cebuli olej 250 g kiszonej kapusty z marchewką po 2 liście laurowe i ziarna jałowca 1 łyżeczka majeranku spora szczypta soli pół szklanki przecieru pomidorowego 5 suszonych sliwek 250 g boczniaków Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na łyżce oleju. Dodajemy posiekaną dobrze odsączoną kapustę, jałowiec, majeranek i liście laurowe, a także szklankę wody
Dzieje kuchennej Wiewióryzabija delikatności ryby a jedynie delikatnie go podkreśla. Składniki |4 porcje| * 400 g dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki * 150 ml śmietanki 36% * 4 łyżki ajwaru * 3 łyżki przecieru pomidorowego * 1/2 łyżeczki suszonego tymianku * sól, pieprz Do posypania: 1/2 papryczki chili Wykonanie Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy solą i pieprzem. Układamy w formie do zapiekania. Śmietankę, ajwar przecier
Mohiellazupy (możesz wybrać dowolną, ja sięgnęłam po zwykłą włoszczyznę), jeżeli zaś chodzi o pomidorową bazę, można by zasugerować krojone pomidory w puszce, ja jednak nie do końca jestem do nich przekonana; zdecydowanie lepsze będą obrane ze skórki i pokrojone świeże pomidory lub domowy przecier. To aromatyczne warzywne danie jest rozgrzewające i bardzo sycące, a wędzona kruszonka sprawia wrażenie mięsnego dodatku(...)około 150g mrożonej warzywnej mieszanki do zupy (dowolnej) 1 ząbek czosnku 2 ½ łyżeczki syropu klonowego ¾ szklanki makaronu orzo 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone lub 400 ml domowego przecieru pomidorowego sól 2 ½ ostrej papryki w proszku ½ kostki (100g) wędzonego tofu 1 łyżka orzechów piniowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki octu jabłkowego pieprz Paprykę oraz cebulę umyj, osusz
Roślinna - blog wegańskiaromat. Uduszone pomidory zestawiamy z ognia. Miksujemy jeszcze w garnku na gładką masę, a następnie przecieramy starannie przez gęste sito do innego garnka (pozwoli to m.in. usunąć pestki). Gotowy przecier pomidorowy stale podgrzewamy, ale już nie gotujemy, i mieszając stopniowo dolewamy bulion. Następnie dodajemy drugą łyżkę masła i podgrzewamy aż do jego rozpuszczenia się. Odlewamy do innego naczynia pół szklanki
Kulinarna Pokusajutro na ciasto, które już chłodzi się w lodówce oraz już niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:) Składniki: 6 kotletów schabowych papryka czerwona 5 pieczarek 100g sera żółtego pół cebuli przecier pomidorowy 5 pomidorów ( lub puszka pomidorów bez skórki) bazylia oregano zioła prowansalskie papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku masło do smażenia olej do smażenia Wykonanie:Kotlety(...)skórki, wrzucamy pokrojone do garnka i dusimy. Resztę papryki kroimy w paski i dorzucamy do pomidorów. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do sosu. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy przecier i doprowadzamy do wrzenia. Do sosu wkładamy roladki i dusimy około 1 godziny. Na koniec doprawiamy ulubionymi przyprawami i gotowe ;)Jeśli sos jest za rzadki, możecie go zagęścić mąką, to już
Czerwona Porzeczkagłębokiej patelni, wrzuć pora na średni-mały ogień i smaż, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje, ok. 7-10 minut. Dodaj posiekany koperek (cześć zostaw do dekoracji), koncentrat pomidorowy, ryż oraz gorącą wodę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut. W międzyczasie sprawdź, czy ryż nie jest zbyt suchy(...)pieczarek 2 łyżki oliwy Monini GranFruttato sól, pieprz po pół pęczka natki pietruszki i koperku 150 g sera feta 4 papryki (żółte i czerwone) 1 kartonik (500 ml) przecieru pomidorowego ząbek czosnku sól, pieprz, suszone oregano Przygotowanie faszerowanych papryk: Ryż ugotuj w osolonej wodzie i wystudź. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Piekarki przekrój na pół, a następnie
Chilli Czosnek i Oliwajedną z najpopularniejszych zup, występuje w wielu wersjach i z różnymi dodatkami. Dzisiejszy przepis jest niezwykle łatwy, zupę można przygotować ze świeżych pomidorów lub w porze zimowej z domowego przecieru pomidorowego . Zupę zmiksowałam, uzyskując w ten sposób gładką kremową konsystencję. Świetnym dodatkiem do zupy są lane kluseczki, ale z makaronem lub świeżymi chrupiącymi grzankami zupa będzie również bardzo smaczna. Można
SprawdzonaKuchnia.pl