przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:173/368)

Leczo warzywne 86

zaoferowania mój ogród i półki z marketu Składniki: * 1 laska kiełbasy * 1 mała cukinia * 2 papryki ( miałam pomidorową) * 1 cebula czerwona * 1/2 puszki czerwonej fasoli * 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego * 1 pomidor * 6 pieczarek * 2 łyżki kukurydzy * 1 łyżka oleju * sól, papryka ostra i słodka Cebulę pokroiłam w piórka, kiełbasę w krążki. Podsmażyłam na patelni z odrobiną oleju.  Paprykę

Pieprzyć z Fantazją
Leczo warzywne 140

zaoferowania mój ogród i półki z marketu :) Składniki: * 1 laska kiełbasy * 1 mała cukinia * 2 papryki ( miałam pomidorową) * 1 cebula czerwona * 1/2 puszki czerwonej fasoli * 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego * 1 pomidor * 6 pieczarek * 2 łyżki kukurydzy * 1 łyżka oleju * sól, papryka ostra i słodka Cebulę pokroiłam w piórka, kiełbasę w krążki. Podsmażyłam na patelni z odrobiną oleju.  Paprykę

Pieprzyć z Fantazją
Penne z pomidorami 141

Makaron penne z aromatycznym sosem pomidorowym z suszonymi pomidorami i ziołami. Wszystko podane z serem. Wspaniały szybki obiad. Składniki: 300 g makaronu penne 1 duży pomidor 1,5 szklanki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 suszone pomidory z zalewy sól, pieprz, cząber, lubczyk, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia parmezan lub żółty ser pokrojony w talarki lub starty oliwa(...)czosnek. Gdy się lekko zeszklą dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i drobno posiekane suszone pomidory, przypraw. Duś chwilę, dodaj przecier. W razie potrzeby dopraw. W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron al dente, odcedź i dodaj do gotowego sosu pomidorowego, wymieszaj. Podawaj z serem i bazylią lub natką

Zasmakuj Kuchni
Domowy przecier pomidorowy z bazylią 151

tylko zaczyna się sezon pomidorowy wyruszamy z moją teściową na łowy na poznańską giełdę rolno-ogrodniczą. W zeszłym roku przerobiłyśmy na przecier pomidorowy po 120kg pomidorów. Takie zapasy starczyły do marca więc w tym roku pewni po raz kolejny padnie rekord. Na przeciery zdecydowanie polecam odmianę lima. Jest mięsista, "konkretna" i ma mało wody za to dużo smaku. Taki przecier

Pyry na Gaz
Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr. Dąbrowskiej) 178

wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 kalafior 500 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku sól morska lub himalajska pieprz płatki chili 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w drobna kostkę(...)wrzucamy na suchą patelnię i chwilę je prażymy na średnim ogniu, aż lekko się przypieką. Teraz dodajemy 3-4 łyżki wody, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy przyprawy, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Po wyłączeniu dodajemy natkę. Kalafiora dzielimy na różyczki. Ja warzywa gotuję zawsze na parze, bo wtedy zachowują najwięcej

Kulinarne przygody Gatity
Paluchy drożdżowe z pesto pomidorowym. 95

samodzielną przekąskę albo dodatek do barszczu czy innych czystych zup. Ja podałam z pomidorowa. Pyszota!  Składniki; 450 dag mąki pszennej 15 g świeżych drożdży  2 jajka 50 g rozpuszczonego masła 250 ml wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli ok pół   słoiczka pesto pomidorowego  Ponti * jajko do posmarowania paluchów bazylia do dekoracji Przygotowanie; Do miski przesiewamy(...)pieczemy do zrumienienia około 25 minut w temp. 180C.  To świetna przekąska na piknik czy dodatek do zupy.  Pomidorowe pesto ma łagodniejszy smak od tradycyjnego. * Użyte pesto pomidorowe to nic innego jak zmiksowane suszone pomidory, olej słonecznikowy, przecier pomidorowy, orzechy nerkowca i odrobina bazylii. Nigdy wcześniej nie jadłam pomidorowego pesto, ale naprawdę jak dla mnie jest dużo lepsze

Radość kipiąca uśmiechem.
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 128

Fasolka po bretońsku zrobiona na skróty, mocno pomidorowa, pikantna, sycąca i rozgrzewająca. Czas : 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Fasolka po bretońsku to pyszna, zawiesista zupa, z którą problem polega na tym, że jest dość uciążliwa w przygotowaniu. Dzień wcześniej, na noc, trzeba trzeba namoczyć fasolę, a potem ugotować – na co trzeba trochę czasu. My idziemy(...)minut na ugotowanie. Możesz użyć marchewki mrożonej, która jest już podgotowana. Możesz wreszcie przyspieszyć cały proces i, zamiast sosu pomidorowego, dodać do fasolki i pozostałych warzyw 2 duże łyżki przecieru pomidorowego i rozrzedzić potem wodą lub bulionem. Nasza fasolka po bretońsku, jak napisaliśmy we wstępie jest mocno pomidorowa. Nie chodzi przecież o to, żeby gotować szybko, ale i zdrowo

Niedzielny kucharz
Klasyczna zupa pomidorowa 112

Klasyczny przepis na zupę pomidorową jest dziecinnie prosty – należy zrobić wywar mięsny lub warzywny i wrzucić do niego pomidorowy dodatek (zwykle świeże pomidory, pomidory z puszki, koncentrat lub przecier pomidorowy) . Bardzo często do przygotowania wykorzystuje się rosół z poprzedniego dnia Zależnie od upodobań, pomidorowa bywa podawana z ryżem lub makaronem, ale można je zastąpić również tortellini, pulpecikami lub lanymi

Kulinarny S.O.S.
Pizza rybna Graala 160

blasze, wskazane jest przesmarować ciasto olejem tak aby łatwo się je rozciągało. Ponakłuwać dużo dziurek. Ciasto posmarowałam sosem pomidorowym własnej roboty. Do małego garnka włożyłam ok. pół słoiczka przecieru pomidorowego, dodałam trochę wody do rozcieńczenia, bazylię (idealna do pomidorów), sól, pieprz i trochę oleju. Podgotowałam to wszystko na małym ogniu. Z dodatkami można oczywiście poeksperymentować:) No więc takim sosem posmarowałam

Ukojenie Podniebienia
KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU 8597

zieloną papryką od Bonduelle 125 g czerwonej fasoli gotowanej na parze od  Bonduelle pomidor 300 g sosu pomidorowego a właściwie kawałki pokrojonych pomidorów domowej roboty 1 łyżka przecieru pomidorowego sok z połowy limonki 1 łyżeczka nasion kolendry 7 szt. goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka chili pieprzu cayenne firmy Kamis 1 łyżeczka papryki chili sól pieprz czarny świeżo zmielony

potrawyregionalne
Domowa pizza z pieca 374

ustawić program do wyrastania ciasta drożdżowego. Rękodzielnicy muszą wszystkie składniki dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.W czasie gdy ciasto rośnie możemy przygotować SOS. U mnie:1/2 cebuliczosnekok. szklanki przecieru pomidorowego domowego1 łyżka koncentratu pomidorowegoziołasól, pieprz, cukierCebulę chwilkę poddusiłam, dodałam czosnek, zalałam przecierem, dodałam resztę składników i gotowałam na wolniutkim ogniu w celu zredukowania wody.Gdy mamy sos zaczynamy szykować wszystkie

Z butelką mleczka w tle
Penne al forno 147

okazją dla kucharza, aby popisać się pomysłowością, nawet jeśli jak to zwykle w pasta al forno  bywa, składnikami będą resztki z lodówki.  Składniki: - makaron penne - groszek - pieczarki - przecier pomidorowy - czosnek Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki kroimy i podsmażamy. Mieszamy makaron, przecier, pieczarki oraz groszek i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, a samo naczynie w piekarniku, który ustawiamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 190

wędzonej papryki szczypta płatków chili sól po 1 łyżeczce kuminu i kolendry (utarte w moździerzu) 2 suszone pomidory z zalewy, pokrojone w paski 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka przecieru pomidorowego po 1 puszce białej i czerwonej fasolki 2 jajka łyżeczka wody sól W rondlu na łyżce oliwy podsmażamy cebulę. Po minucie dorzucamy czosnek i przyprawy. Mieszamy i smażymy(...)minuty. Dodajemy pomidory z puszki, przecier i pomidory suszone. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. W tym samym czasie gotujmy ryż wg przepisu na opakowaniu. Do sosu pomidorowego dorzucamy odsączona fasolę i dusimy dalsze 5 minut. W tym czasie roztrzepujemy jajko z wodą. Smażymy na patelni z odrobina tłuszczu na płaski placek. Placek po usmażeniu z obu stron rolujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Brak tytułu 250

Taka pomidorowa na szybko. POMIDOROWA ZUPA - przepis 1,5 l wody 2 kostki rosołowe marchew - starta na tarce ( szybciej się ugotuje ) kawałek selera - te starty cebulka liście laurowe szklanka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu 1 łyżka śmietany Sól, pieprz do smaku. Makaron Wielicki - wstążka Wodę zagotować, dodać kostkę, warzywa i przyprawy. Gdy warzywa zmiękną wlać przecier, gotować(...)jednocześnie przyrasta prawie 400%. Nie zawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - zapiekanek warzywnych, mięsnych, serowych - potraw mięsnych. Opakowanie: 250 g Makaron bardzo smaczny, idealnie pasuje do zupy pomidorowej, Nie klei się, nie zniekształca, nie rozgotowuje. Smaczny i zdrowy makaron, bez konserwantów i sztucznych barwników. Jak domowy - polecam - spróbujcie i Wy. O Makaronach Wielickich czytajcie na stronie producenta

kolorowotorcikowo