Kocham, kocham i jeszcze raz kocham taka postać rybki... Składniki: 3 duże filety u mnie panga 5 marchewek 2 łyżki przyprawy do ryb 1 łyżka pieprzu ziarnistego 500 gram przecieru pomidorowego Rybę płuczemy, kroimy w paseczki około 2 cm, mieszamy w przyprawach...podsmażamy...Marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach dodajemy przecier, sól i pieprz...I dusimy około
NaKońcuJęzykałyżka soli -1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży -łyżka cukru -2 łyżki oliwy z oliwek -300 ml wody letniej Składniki na sos do pizzy -słoik/puszka przecieru z pomidorów. -czosnek (dwa małe ząbki) – oregano, zioła prowansalskie, bazylia do smaku wedle uznania -sól -odrobina cukru – łyżka oliwy z oliwek Składniki na sos czosnkowy (podobno robię najlepszy pod słońcem) -kubek(...)dzień. Przygotowanie sosu pomidorowego do pizzy: Czosnek pokrój drobniutko i podsmaż krótko na małym ogniu na oliwie. Uważaj aby go nie przypalić, bo szybko robi się gorzki. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, ziołami oraz cukrem. Zestaw z ognia i poczekaj aż wystygnie. Sos czosnkowy: przygotuj kilka godzin wcześniej: Historia tego przepisu sięga jeszcze czasów kiedy studiowałam w Lublinie. Mieszkałam wtedy
ArbuziakiZupa pomidorowa na rosole z mięsnymi małymi pulpecikami z koperkiem, podana z łyżką gęstej śmietany to bardzo sycący obiad! Tradycyjna, ulubiona pomidorowa trochę inaczej. Składniki : 500 g mięsa mielonego, pęczek koperku, cebula, łyżka bułki tartej, jajko, sól, pieprz, łyżka masła, bulion rosołowy - ok 2 litrów z ugotowaną marchewką *2 duże sztuki 40 g przecieru pomidorowego, pomidory krojone w puszce Przygotowanie(...)kulki, podsmażamy przez 5 minut, aby się lekko zarumieniły. Dodajemy do ciepłego bulionu/rosołu wraz z pokrojoną w plasterki marchewką. Podgrzewamy na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy przecier i pomidory, gotujemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy ze śmietaną i ulubionym makaronem
Lena GotujeTroszeczkę inna wersja zupki pomidorowej. Polecam Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, grzybki suszone, pokrojone pieczarki, gałązki majeranku lub suszony majeranek,przecier pomidorowy. Dodać kostkę rosołową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 5 minut. Przygotowanie klopsików – mięso mielone wrzucić do miski. Dodać posiekaną drobno cebulkę, jajko, majeranek i bułkę tartą. Wymieszać
Kuchnia Pokoleńrównież testuję kolejne, nowe przepisy, w tym roku zapewne również pojawi się coś nowego na blogu. Tymczasem zapraszam Was na 7 sprawdzonych przepisów - proste, smaczne, bardzo pomidorowe :-) KONCENTRAT POMIDOROWY (PRZECIER) Ketchup pomidorowo-śliwkowy Suszone pomidory w oliwie Orientalny ketchup z mango Chutney pomidorowo-brzoskwiniowy Ketchup warzywno-owocowy Dżem pomidorowy z lawendą i limonką Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćmożna się nim zajadać. Składniki: 6 - 8 płatów śledziowych małosolnych 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego + 4 łyżki wody do rozmieszania 1 łyżeczka miodu 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziaren gorczycy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu mielonego(...)pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać miód, ocet, przecier lub koncentrat rozmieszany z wodą, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zagotować, pod koniec dodać gorczycę i pieprz. Zalewa jest dość łagodna. Wystudzić. Śledzie wymieszać z zalewą, włożyć do słoika
Kuchcik gotujedużą ilością szczypioru ! Bardzo rozgrzewające ! Składniki: schab bez kości 10 grubych plastrów sól do oprószenia papryka słodka mielona 3-4 łyżki olej do smażenia bulion drobiowy 600 ml. przecier pomidorowy 1 mały słoiczek cukier 1 łyżka pieprz do smaku mąka 1.5 łyżki sól do smaku papryka konserwowa 1 słoik ogórek konserwowy 4-5 szt. dymka szczypiorku smażona cebula(...)patelni rozgrzać olej. Ułożyć roladki i smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Przełożyć do dużego garnka. Zalać bulionem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Dodać przecier i cebulę. Dalej gotować jeszcze 10 min. Po tym czasie doprawić sos solą, cukrem i pieprzem. Zagęścić mąką. Gotowy sos posypać posiekaną dymką szczypiorku
Kuchnia Paulettesmożecie posmarować ciasto własnym sosem pomidorowym lub zrobić jak ja. Na głęboką patelnię wlać pomidory z puszki, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosneku, suszoną bazylię, oliwę z oliwek, przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą i pierzem. Gotować co chwilkę mieszając około 20 minut. Zmiksować sos, ale nie jest to konieczne. Zależy od tego jakich pomidorów z puszki użyjecie
Kuchnia Pokoleńzastąpić sosem pomidorowym. Do przygotowania potrawy potrzebujemy: – po 1 cykorii na osobę (mój małżonek zjadł dwie, tak mu smakowały!) – szynkę konserwową (plaster na sztukę cykorii) – przecier pomidorowy, pasatę z pomidorów – sól, pieprz – świeże zioła – 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku Cykorie obrać ze zwiędniętych i brzydkich liści. Ugotować w osłodzonej wodzie (ja gotuję do miękkości
Szybko Tanio Smaczniewyglądało tak pysznie, że postanowiłam zrobić swoją. Kasiu, dziękuję za motywację. Szparagi w takim wydaniu bardzo przypadły mi do gustu. Jesteś wielka! Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - pół słoiczka przecieru pomidorowego - pół pęczka szparagów - garść pomidorków koktajlowych - kulka mozzarelli - suszona lub świeża bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie: Ciasto rozłożyć na blaszce i posmarować przecierem, zostawiając nieposmarowane około
W poszukiwaniu inspiracjiłyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos: Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy
NaKońcuJęzykadużych główek cebuli sól morska i pieprz olej do smażenia 1 czerwona papryka 3 ziela angielskie 2,3 liście laurowe 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 4 czubate łyżki ketchupu ( ja dodaje ostrego) 2 łyżki cukru Przygotowanie: Śledzie wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy zimną wodą aby całe się pokryły i odstawiamy 3-4 h aby straciły(...)duszenia dodajemy 2,3 liście laurowe i 3 ziela angielskie i dusimy całość aż cebulka i papryka będzie miękka. Między czasie można posolić i popieprzyć. W kubku 3 łyżki przecieru rozrabiamy z odrobią wody. Gdy cebulka z papryką miękka dodajemy rozrobiony przecier i wsypujemy do całości 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu około 10 min i dodajemy
Sprawdzone przepisy kulinarnechodzi tu o ugotowanie zupy pomidorowej, a raczej o pewien sposób abstrakcyjnego myślenia, co zrobić z daniem już ugotowanym. Ta magia dzieje się zazwyczaj w poniedziałek. Do rosołu dodajemy przecieru pomidorowego i mamy zupę pomidorową. Znacie tą piosenkę? Dzisiaj znowu będzie pomidorowa, zrobiona z rosołu z wczoraj Nawet jeśli założymy, że każdy lubi zupę pomidorową zgodnie
Kryzysowa Książka Kucharskacukinie, ilość zależy od wielkości 300 g makaronu muszelki sól 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta płatków chili 1 puszka krojonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 10 plasterków sera typu oscypek Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cukinie myjemy i kroimy w plastry. Obsmażamy je lekko na odrobinie oliwy, na rumiano, z obu stron
Dzieje kuchennej Wiewióry