piecz kolejną godzinę – sprawdzaj kiedy liście będą miękkie. Gołąbki możesz również gotować, jednak zajmie to więcej czasu. Sos pomidorowy to u mnie kilka zblendowanych pomidorów, cebula oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Jeśli gołąbki chcesz zamrozić, po godzinie wyciągnij je z piekarnika i włóż do zamrażarki, kiedy ostygną. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji
Via Gustogustu. SKŁADNIKI: (na 1 pizzę wielkości tortilli) 2 placki tortilli 50 g sera żółtego startego 3 łyżki passaty pomidorowej z ziołami i czosnkiem (można zastąpić np. keczupem lub innym przecierem pomidorowym) Wierzch: * (celowo nie podaję ilości, bo każdy lubi inaczej) kawałeczki kurczaka w przyprawie gyros (zostały mi po przygotowaniu Zapiekanki gyros ) pieczarki (pokrojone w plastry) pomidorki koktajlowe (pokrojone
Kto ugości moich gości?Okazało się być bardzo smacznym a całości dopełnił jeszcze pieczony czosnek. Zupa pomidorowa z karmelizowanym fenkułem i soczewica 1 fenkuł (koper włoski) 4 ząbki czosnku 3/4 szkl. przecieru pomidorowego litr bulionu warzywnego sok z połowy cytryny kwaśna smietana pół szklanki ugotowanej czarnej soczewicy oliwa bazylia do dekoracji sól i pieprz Nieobrane ząbki czosnku skrapiamy oliwą i zawijamy w folie(...)Pieczemy ok 20 minut w 180 st.C. Powinny zacząć intensywnie pachnieć i stać się miękkie. Fenkuła myjemy, drobno kroimy i rumienimy w garnku na łyżce oliwy. Dodajemy przecier, upieczone i obrane ząbki czosnku. Gotujemy 5 minut a następnie zalewamy bulionem, ew. dolewamy szklankę wody. Gotujemy 20 minut a następnie miksujemy i doprawiamy sola, pieprzem oraz sokiem z cytryny
Dzieje kuchennej Wiewióryzmiany i eksperymenty w kuchni, ponieważ nie lubię monotonii, ale tradycja też gości na moim stole. Zupę pomidorową przygotowałam na pysznych pomidorkach bez skórki z puszki marki Łowicz oraz przecieru pomidorowego. Głównym podkładem do zupy jest domowy bulion bez konserwantów i chemii przygotowany z warzyw i mięska z kurczaka. Dla wzbogacenia smaku, aby była bardziej we Włoskich klimatach dodałam
Kuchnia PaulettesKotleciki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 sucha bułka 1 jajko Nieco bułki tartej Sól, pieprz Sos pomidorowy: Puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki suszonej bazylii 100ml śmietany 12% Przygotowanie zaczynamy od kotlecików. Bułkę namaczamy przez 10 minut w wodzie a następnie ją z tej wody odciskamy. Staramy
Kolizje SmakówSpaghetti z dodatkiem warzyw bije je na głowę:). Tym razem dodałam dużo selera naciowego a spaghetti podlałam czerwonym winem. Wyszło pysznie! 500g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 3 duże marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki suszonego oregano 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina(...)Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy. 3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i przecier, gotujemy kilka minut. 5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy
Szefowa kuchniłopatka, szynka ok. 40-50 dkg * liść laurowy, ziele angielskie * 2-3 łyżki smalcu bądź stopionej słoninki * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, majeranek * przecier pomidorowy 500 ml * mały słoik koncentratu pomidorowego Przepłukuję fasolę i zalewam wodą na kilka godzin. Przy weekendzie zalewam na noc a na tygodniu jak idę do pracy – z samego(...)popsuje. Warzywa tak długo nie wytrzymają w słoiku. Jak już się wszystko gotuje i fasola jest na wpół miękka, dolewam swojskiego przecieru z pomidorów. Na taką ilość to ok. 500 ml plus dodaję koncentrat pomidorowy ze sklepu. Mamy już w garnku prawie wszystko. Przyszedł czas na zasmażkę. Topię słoninkę na tej samej patelni, co smażyłam boczek i kiełbaskę
Pieprzyć z Fantazjązostawieniu komentarza co sądzicie o tej zupie pod wpisem. SMACZNEGO!!! Składniki: 2 l wywaru drobiowego ( Przepis na idealny rosół- link ) 660 g przecieru pomidorowego 70 ml śmietanki 18% 1 żółtko sól, pieprz ew. cukier do smaku lub 1 ugotowana duża marchewka Przecedzony wywar podgrzej w garnku(...)gotuj. Wlej przecier, najlepiej domowy lub sprawdzony kupny, na małym ogniu zagotuj. . W miseczce wymieszaj śmietanę z żółtkiem, dolej kilka łyżek gorącej zupy aby śmietana się „zahartowała” i nie zwarzyła się w garnku. Następnie cały czas mieszając zupę ,wlej powoli mieszaninę śmietany z żółtkiem.Podgrzej do delikatnego mrugania, dopraw solą
kuron.com.plciasto. Miskę nakryć czystą ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Dodatki do pizzy: Sos pomidorowy do pizzy: 200 g pomidorów z puszki bez skórki, krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru brązowego 1 mały ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki zmiksować, następnie dodać po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: bazylii i oregano - wymieszać. 10 plastrów
Moja Książka Kucharskamiękkości Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem W niewielkiej ilości wody rozmieszać koncentrat pomidorowy i dodać do całości- wymieszać i pogotować chwilę razem. Jeśli dysponujemy własnym przecierem pomidorowym warto dodać go zamiast firmowego koncentratu pomidorowego
Proste PotrawyZupę można podawać z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, lanymi kluseczkami (tak jak tutaj zupa pomidorowa ) lub fetą. Zamiast świeżych pomidorów można również użyć około 700 ml gotowego przecieru pomidorowego w butelce. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujeżółtego 1 ząbek czosnku Sól pieprz 5 tortilli Sos pomidorowy: 1 łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 op. krojonych pomidorów lub 400 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 szkl śmietany sól, pieprz Przygotowanie: Podgrzać olej na patelni. Włożyć posiekaną cebulę(...)smażyć, często mieszając, przez 8-10 min, aż mięso równomiernie się przyrumieni. Zdjąć patelnię z ognia. Sos: Rozgrzać olej. Dodać posiekane: cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory lub przecier, cukier, oregano, pieprz kajeński, słodką paprykę doprawić solą i pieprzem. Zwiększyć ogień i gotować aż całość zgęstnieje (odparuje nadmiar wody z pomidorów). Po czym dodać śmietanę i gotować na małym ogniu
Fabryka pomysłówzupa pomidorowo-kokosowa 1 cebula, posiekana 1/2 łyżeczki imbiru pokrojonego w paseczki po 1/2 łyżeczki soli i przyprawy garam masala 2 łyżki oleju puszka krojonych pomidorów po pół puszki przecieru pomidorowego, wody i mleczka kokosowego Cebulę podsmażamy na oleju razem z paseczkami imbiru. Dodajemy przyprawy, mieszamy i smazymy 1 minutę. Zalewamy pomidorami, przecierem i wodą. Zagotowujemy. Dolewamy mleczko i gotujemy
Dzieje kuchennej WiewióryPost troszkę spóźniony, ale mam nadzieję, że może się przyda na przyszły rok) Początek sierpnia to w Italii czas na robienie conserva, passata, czy sugo- czyli różnistego przecieru pomidorowego. Włoskie rodziny kupują na spółke nawet 600 kg pomidorów, w przeciągu paru poranków przetwarzają je i obdzielają rodzinę pysznym sugo. Niemal w każdym włoskim domu, od rana w wielkich(...)przemyslowej produkcji” moich sasiadów. Choć z drugiej strony, te 19 słoiczków pysznego przecieru( passata) wystarczy, aby przez całą zimę cieszyć się wspomnieniem lata, pod postacią aromatycznych pomidorów. Jest kilka sposobów przetwarzania pomidorów, przedstawię chyba najbardziej popularną passate z warzywami i solo. Passata czyli sos pomidorowy po włosku Składniki na około 20 słoiczków 0,5 lt: 20 kg dojrzałych pomidorów
Mia Cucina Sofieta