Chili con carne, to potrawa kuchni meksykańskiej. Nie wiem, jak się ma do tego fakt, że „… w 1977 roku ogłoszono chili con carne „oficjalnym daniem stanu
mojewypiekiinietylkoTradycyjnie przynajmniej większość z nas w Święta Wielkanocne przygotowuje żurek. Część z nas posiłkuje się gotowymi produktami, część przygotowuje swój własny. Nie ukrywam
Smaczne Zdrowewedle uznania. Do mrożenia używam sylikonowych foremek. Gotową masę arbuzową przelewam do foremek i odstawiam do zamrażalnika. Artykuł Lody z arbuza pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnetrafić ;-). Każdy kompot to prosta sprawa, praktycznie wszystkie owoce możecie wrzucić do garnka i zalać wodą. Ja zdecydowałam się go zrobić, bo znalazłam tanie czereśnie, czasem nie "marnujcie" takich za około 20 zł za kilogram! Warto je lepiej wykorzystać ;-). Moje kosztowały kilka zł, a wcale nie były najgorsze. A kompoty, cóż... najlepsze do obiadu na gorący dzień! Zapraszam
Pora coś zjeśćNa liście pozytywnych stron jesieni powinno się znaleźć jeszcze jedno – grzybobranie! Kocham grzyby całym sercem, właściwie chyba wszystkie. Wiadomo, że najbardziej jednak te z naszych
Garniec MagalieZ cyklu "deser w 20 minut" (3 min przygotowanie + 17 min pieczenie) :) Pozostała mi połowa puszki masy kajmakowej z KRUCHEGO CIASTA MILIONERA, więc postanowiłam
My Culinary Artwszystko spróbować tamtejszej kuchni. Ktoś jednak nas w tym ubiegł... Tutaj (słowem wprowadzenia) należy się ogromny, wręcz gigantyczny plus dla obsługi restauracji, bo poza przeprosinami, zwyczajnie zaproszono nas na obiad. Chyba jeszcze nigdy nie zostałem ugoszczony w żadnej restauracji w tak miły i nieoczekiwany sposób. Dlatego jeszcze raz pragnę za to podziękować i odwdzięczyć się, chociażby napisaniem kilku ciepłych słów(...)niego pójdę. Jest on podstawą kulinarnych rozmów z moimi znajomymi i wszelkich dysput na temat dobrych restauracji we Wrocławiu. Dla mnie szczególnie niesamowite jest to, jak z tak prostego dania można było stworzyć dzieło kulinarne najwyższej klasy, którego artyzm podania zachwyciłby każdego estetę i entuzjastę piękna oraz sztuki. Spójrzcie tylko na zdjęcia! Oczywiście poza przepiękną formą równie ważny jest smak
Food Square"Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam rozpoczęcie słonecznego dnia od zjedzenia posiłku na dworze. Czy to taras, czy balkon, czy koc w ogrodzie - to już
Słodkie PrzyjemnościOzorki, maja tyle samo zwolenników co przeciwników, jedni je kochają, inni nienawidzą i nawet pod groźbą śmierci ich nie spróbują. Ja i córa należymy do osób
Bernika - moj kulinarny pamietnikmnie bardzo cenne. Przecież o to właśnie chodzi w gotowaniu. Podążaj za swoim smakiem - chciałoby się powiedzieć i dużo w tym racji. Ja staram się wyznawać tą prostą zasadę i właśnie w taki sposób powstała... Pikantna zupa wielowarzywna na żeberku przepis na duży, całorodzinny garnek Potrzebujemy: ok. 250 żeberka wieprzowego z kością 100 g rolady boczkowej lub parzonego, wieprzowego boczku(...)mamy chudziutki boczek bez tłuszczyku) trochę startego na tarce żółtego sera (najlepiej ostrego i wyraźnego w smaku) Żeberko najlepiej ugotować dzień wcześniej. Chyba że macie dużo czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy nie ma to znaczenia. Jeśli natomiast przygotowujecie zupę po pracy, to dobrze byłoby to jednak zrobić. Żeberko zalewamy zimną wodą, tak żeby było całkowicie zanurzone, przykrywamy i stawiamy
Ratunku obiadsize:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Oto pyszna domowa surówka obiadowa. Sprawdzi się do pysznego obiadu piątkowego z rybą w roli głównej. Taką surówkę pamiętam z dzieciństwa i taką właśnie ostatnio zrobiła mi Mama do smażonego amura na pyszny wspólny obiadek. Do surówki użyłyśmy pysznej oliwy(...)tarce o grubych oczkach. Cebulkę drobno siekamy. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem i odrobiną cukru. Dolewamy oliwę i mieszam. Gotowe. Nie tylko jedzonko ale i porządki ogrodowe były Smak tak prosty i pewnie doskonale Wam znany. Ponieważ dawno nie jadłam - na mnie ten smak zrobił duże wrażenie. Zawsze moja kochana Babcia robiła tę surówkę i nie jadłam jej odkąd
Kuchnia po mojemuKochani moi! Estetyka zawsze była u mnie rzeczą priorytetową, zarówno w życiu codziennym jak i w kuchni, na talerzu. Smak musi iść w parze z wyglądem
Wanilia i Kardamonwykorzystanie resztek z obiadu. Gdy zostaną nam ziemniaki i resztki sosu od spaghetti możemy przygotować kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem od spaghetti, a właściwie tym co zostało z sosu mięsa mielonego z cebulką, papryką i koncentratem pomidorowym. Ale do środka kotletów ziemniaczanych możemy dodać również jakąś siekaną wędlinę, podsmażone z cebulką pieczarki. Jest to przepis na proste, szybkie i smaczne danie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW związku z choróbskiem, które się do mnie przyplątało, naszła mnie dzisiaj ochota na małe, słodkie co nieco. Biały puch za oknem natchnął mnie do zrobienia
Ratunku obiadDORSZ POD TAJEMNICZĄ PIERZYNKĄ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ W mojej kuchnia jak już wiecie często gości ryba. Jedną z ulubionych jest dorsz. Lubię go przygotowywać na
Kuchnia Paulettes