Naleśniki to danie proste do wykonania i zawsze na czasie. Idealne zwłaszcza wtedy, kiedy nie mamy zbytnio czasu na bawienie się w kuchni, kiedy jesteśmy zmęczeni po pracy lub mamy nawał spraw do załawiania. Wystarczy odpowiedni farsz, na który mamy tego dnia ochotę i już mamy pyszny, ekspresowy obiad! Dzisiaj propozycja naleśników na słodko z farszem serowo-malinowym. Czas przygotowania
Kolizje SmakówChoć to dopiero koniec listopada, święta widać już praktycznie wszędzie. Półki sklepowe uginające się od zabawek i słodyczy, reklamy zachwalające najlepsze okazje i dekoracje pojawiające się
peanutbuttermonsterOd jakiegoś czasu używam majonezu swojego wykonania :) jest naprawdę pyszny no i zdrowy. Nie dodaję do niego żadnych konserwantów, a przydatność w lodówce to około dwóch
Niezły MłynekSzybka i prosta do wykonania frittata. Z podsmażonymi ziemniaczkami, pikantną kiełbaską chorizo, szpinakiem i kremowym twarożkiem. Bardzo smaczna i sycąca, może być świetnym pomysłem na weekendowe śniadanie lub późną kolację. Jest dobrym sposobem na wykorzystanie ugotowanych wcześniej ziemniaków. Warzywa i kiełbaskę najpierw podsmażamy, a następnie zalewamy roztrzepanymi jajkami, dodajemy twarożek i na krótko wstawiamy do piekarnika. Jeśli nie możecie(...)możecie przygotować frittatę na zwykłej patelni. Wystarczy zredukować płomień i przykryć całość pokrywką. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 2 ugotowane ziemniaki np. z pozostałe z obiadu 30 g kiełbaski chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku garść listków szpinaku 3-4 pomidorki koktajlowe 4 duże jajka (rozmiar L) 4 łyżki mleka sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
cool and mintyjest naprawdę smaczna. Zupa rybna Julii jest prostym przykładem na to jak można wykorzystać w rybę, nawet zwykle filety tak popularne w sklepach jak mintaj, morszczuk, miruna, czy dorsz. Ja użyłam mrożonych filetów z miruny, które oczywiście najpierw odmroziłam a potem włożyłam do zupy pomidorowo-cebulowej. Zupa plus bagietka to był wystarczający obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSPhinxie i od tamtej pory przymierzałam się do zrobienia wersji domowej. A powiem Wam, że warto przygotować ją samemu, gdyż smakuje obłędnie, a poza tym jest to obiad w 20-30 minut. Ja tym razem użyłam piersi z kurczaka, gdybyście brali inny rodzaj mięsa to czas smażenia się wydłuża. Możecie również dowolnie je zarumienić lub wzbogacić o szereg dodatków(...)wybrałam tę opcję) lub przygotować własną. Na opakowaniu również jest podany przepis dania, i to praktycznie w tej samej wersji jak ja go przygotowałam. Ta potrawa jest tak prosta, że nie da się tu nic innego stworzyć. Swoje danie podałam z frytkami, surówką z marchewki oraz sosem czosnkowym. Świetna będzie również z ryżem ugotowanym z dodatkiem curry lub kurkumy. Składniki
Fabryka pomysłówWielu z nas ma swoje popisowe danie na schab, ja w dalszym ciągu szukam tego, które takim będzie. Jednak chyba właśnie ta wersja od zawsze jest
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSushi :) Razem z moim Najukochańszym je uwielbiamy i możemy spożyć w ilościach przez rozsądek niepojętych i niewskazanych. To właśnie ze słabości do tego przysmaku rodem z
Taste Of My DayPyszny czerwony barszczyk. Smak zawdzięcza dodaniu soku z kiszonych buraczków. Prosty do zrobienia. Oczywiście najlepszy z dobrym mięsnym wywarem, ale kiedy go nie mam , zastępuję bulionem z kostki.składniki3 - 4 buraczkiok 500 ml wody4 ząbki czosnkuparę ziarenek pieprzu500 ml wywaru mięsnegook 250 ml kwasu z buraków ( z tego przepisu)majeraneksólpieprzparę suszonych grzybów - opcjonalnieprzygotowanieBuraki obrać, pokroić w grube plastry(...)zakryła buraczki, dodać grzyby, pieprz, czosnek. Ugotować do miękkości. Najczęściej robię to w szybkowarze. Ugotowane buraczki odcedzić, odłożyć na bok (można zetrzeć i zjeść do obiadu), a do wywaru buraczanego dolać wywar mięsny, zagotować. Dodać kwas z buraków ( ilość zależy od jego kwaśności i naszego smaku), podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić, jeżeli trzeba, solą, pieprzem i odrobiną cukru
Stare GaryPrawda jakie proste? A jakie dobre. Pasuje do wielu rzeczy, a kiedy dodamy do niego sos, np. beszamelowy lub na bazie sera pleśniowego typu "Lazur" (albo podobnego, z zieloną/niebieską pleśnią) może stanowić samodzielne danie. Nasz pyszny obiadek :) Dzisiejsze pomysły są smaczne, tanie i szybkie, więc takie, jak lubię najbardziej. Z podanych w przepisie składników przygotujemy obiad dla czterech
Ratunku obiadCzy u Was na półce w kuchni stoi passata pomidorowa ? Taki żelazny zapas na wypadek gdyby naszła Was pilna potrzeba jej użycia? Ja nie miałam
Proste PotrawyChyba nie ma łatwiejszej w przygotowaniu sałatki. Składa się z 4 składników i małej ilości majonezu. Jeżeli zaskoczą Was goście, a chcecie podać coś smacznego, to
Ania i Marcin gotująTakie danie (bardzo zbliżone) jedliśmy we Włoszech w trakcie naszej podróży poślubnej, dlatego poświęcam mu osobny post. To prawda, że potrawy z którymi powiązane są jakieś
Karola gotujekupowałam ryż w torebkach, taki pakowany po 100 g i gotowałam tak jak podano w przepisie. Niestety nie wychodził smaczny i może to dlatego nie był pożądanym dodatkiem do obiadu. Pomyślałam, że jeśli ziarna ryżu będą miały luźniej to i będą mniej sklejone. Niestety to też nie podziałało. Obecnie kupuję ryż zapakowany luźno najczęściej w opakowaniu kilogramowym, przesypuję do metalowego(...)czyli 2 razy więcej wody niż ryżu. Wodę doprowadzić do wrzenia, osolić. Następnie wsypać ryż. Tu uwaga! Gaz trzeba zmniejszyć na jak najmniejszy płomień i gotować. Zasada jest prosta W czasie kiedy ryż się gotuje nie należy go mieszać. Mieszanie powoduje, że uwalnia się skrobia, która powoduje sklejanie ziarenek. Jeśli ziarna ryżu zwiększą swoją objętość wyjmuję łyżką kilka i sprawdzam
Niebieski kubek z kawamajonezem;) Może właśnie pora zmienić jego przyzwyczajenia. Jajka faszerowane to pomysł na podanie jajek ale w nieco innej formie. Jedyną trudność stanowi tutaj przekrojenie skorupki, które nie jest prostym zadaniem. Najlepiej sprawdzi się tutaj naprawdę porządny nóż. W zasadzie jajka możemy faszerować w sposób dowolny. Tutaj prezentuję zupełnie podstawowy przepis. Możemy dodać do farszu pieczarek, albo obrać całe jajka(...)oczywiście tego nie robimy. Te jajka mają taki plus, że można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Fajnie sprawdzą się jako przystawka na imprezie czy rodzinnym obiedzie. Koniec gadania, czas zabrać się za jajka. Drukuj Jajka faszerowane Składniki 4 jajka 4 gałązki szczypiorku 2 łyżeczki masła 2 łyżki sera żółtego sól pieprz trochę bułki tartej 2 łyżki
Mieszam w Garnku