proste ciasta - 17526 przepisów (strona:93/1169)

Ciastka piernikowe i konkurs "Gotuj z Wielbłądami" 217

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Staub - zestaw do przystawek - nie tylko do przystawek :) 160

Pewnie wielu z Was korzysta z naczyń żeliwnych i ceramicznych francuskiej firmy Staub (obecnie grupa Zwilling J.A. Henckels) , ale w nasze ręce trafiły stosunkowo niedawno. Zaczęliśmy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek 185

Potraficie wyobrazić sobie święta bez piernika ? My nie. Dlatego wśród ostatnio dodanych przepisów znalazły się m.in. ten na piernik staropolski dojrzewający  - najlepszy z polskich pierników

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" 195

Mam, mam, mam i podzielę się z Wami przepisem na doskonałą karkówkę :) Tak samo smaczną na ciepło, jak i na zimno. Wyśmienitą, mięciutka i soczystą. Jednym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego 194

Trafiła właśnie w nasze ręce najnowsza książka wydana nakładem sieci marketów spożywczych Lidl. Autorem większości przepisów jest Mistrzostwa Polski Cukierników Paweł Małecki, z którego poprzedniej książki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym 204

Kto z Was nigdy nie jadł zupy ogórkowej, niech się zgłosi 😀 Zupa z kiszonych ogórków, to chyba jedna z bardziej znanych, tradycyjnych polskich zup. Zazwyczaj gotujemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej 190

Nie jestem, jak chyba większość blogerów kulinarnych, profesjonalistką. Nie ukończyłam żadnego kursu, ani tym bardziej szkoły kucharskiej. Cała moja wiedza kulinarna pochodzi z własnych, nie zawsze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :) 254

Pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, a prognozy na najbliższe dni też nie wyglądają najlepiej. Do tego niebawem Święta, więc wszyscy mamy pracy co nie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik staropolski dojrzewający - do przygotowania już dziś 179

Najlepszy z polskich pierników, miękki, rozpływający się w ustach, przepełniony korzennym aromatem   😋 Można go przełożyć powidłami, marcepanem lub masą orzechową, można polukrować lub oblać czekoladą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kulinarne prezenty na święta 189

Święta zbliżają się wielkimi krokami i jak co roku pojawia się dylemat " co na prezent ". Aby uniknąć zakupowej gorączki i nie narażać swojego budżetu na pozbycie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Boeuf strogonow przepis z 1963 roku 158

Po raz kolejny sięgamy do jednaj z naszych najbardziej wyeksploatowanych książek kucharskich. I bynajmniej nie dlatego, że aktualnie na rynku księgarskim nie można znaleźć nic ciekawego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka herbaciana z bakaliami 219

Trudno byłoby mi wśród naszych znajomych wskazać osobę, która nie pije herbaty, ale kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto herbaciane wszyscy byli zaskoczeni. Ja zresztą również

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka drożdżowa - na bazie przepisu z 1963 roku 242

Przepis na tę przepyszną, bardzo puszystą babkę drożdżową, którą widzicie na zdjęciach pochodzi z wydanej w 1963 roku książki Kuchnia Polska pod red. dr Stanisława Bergera

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 196

Słowo keema lub kheema  oznacza w języku urdu " mielone mięso " i nie ma w tym przypadku znaczenia czy mówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sól - jaką wybrać i do czego stosować 232

Soli używamy praktycznie każdego dnia. Nawet jeśli sami nie dodajemy jej do potraw, to i tak sól spożywamy. Warto więc czasem zastanowić się czym właściwie doprawiamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata