prosta zupa - 3675 przepisów (strona:188/245)

Krótki przewodnik po najpopularniejszych mąkach paleo 136

tłuszcze w niej zawarte są niestabilne termicznie. Jest to błędne przekonanie ponieważ mąka zachowuje się inaczej niż olej wylany prosto na patelnię. Sama mąka używana do pieczenia jest bezpieczna . Prosty przepis do przygotowania : Indyjski chlebek naan. Mąka kokosowa Mniej kaloryczna od mąki migdałowej i też znacznie od niej tańsza – około 10 zł za kg. Wysoka zawartość białka i błonnika(...)szerokie zastosowanie. Wytwarzana jest z manioku. Jest zgodna z AIP i nie uczula. Jest najbardziej podobna w swoich właściwościach do mąki pszennej. Można ją używać do zagęszczania sosów, zup, (jest bez smaku). W wypiekach ładnie “wiąże”. Sprawdza się też dobrze do pieczenia chleba, muffinek, brownies i innych ciastek, wszędzie tam gdzie zależy nam, aby gotowy produkt nie był zbyt kruchy

PaleoLife
DRINK Z GINEM, CUKREM TRZCINOWYM I GAŁKĄ – DISHONORED 2 170

Znacie powiedzenie „uczeń przerósł mistrza”? Najnowsza część serii Dishonored dowodzi, że i w grach ma ono swoje zastosowanie. Większość zalet jedynki została w dwójce

Nerds Kitchen
Flaki wołowe 237

Specjalnie dla niego jego nadworny kucharz przygotował zupę z wnętrzności odyńca. Król był nią tak zachwycony, że nie wierząc w zapewnienia kucharza dotyczące pochodzenia składników nazwał ją „dziką zupą”. W tradycje kulinarną Polski flaki wołowe wpisały się również m.in. dzięki obrazowi Jana Norblina, który sportretował kobietę handlującą tym przysmakiem pod warszawską kolumną Zygmunta III Wazy. Obecnie istnieje przynajmniej(...)gotowe do tego, aby użyć je do przygotowania gotowego dania. Na całe szczęście w sklepach możemy kupić też wcześniej oczyszczone i ugotowane flaki. Dalszy sposób postępowania jest już dziecinnie prosty. Składniki: 500g flaków wołowych 500g kości wieprzowych 1 duża cebula 300g włoszczyzny (może być mrożona, krojona) 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziele angielskie liść laurowy

Jacob Tastes
"Szczęśliwe garnki" Beata Pawlikowska 163

książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej - "Szczęśliwe garnki". Książek jest 6 (wiosna, lato, jesień, zima, święta i ciastka). W książkach znajdziemy własne przepisy pani Beaty na lekkie, pożywne, zdrowe dania z prostych, naturalnych składników i przypraw. Autorka w swojej kuchni do gotowania używa tylko polskich, łatwo dostępnych składników, ale dania przygotowane są zgodnie ze starożytną chińską filozofią pięciu przemian. Dzisiaj przedstawiam(...)migdałami, gulasz dyniowy z czerwoną fasolą, świąteczne wieże elfów, chleb gryczany z orzechami włoskimi, ciastka świętego Mikołaja z żurawiną itd.  3. Wiosna - 34 ulubione przepisy autorki na wiosnę. Zupa z zielonym groszkiem, zupa kalafiorowa z młodych warzyw, pasta z bobu do kanapek, brokuły pod migdałowymi płatkami, wiosenne ziemniaki z fasolą i inne. 4. Lato - również 34 przepisy na lekkie

kruche babeczki
Zakwas na barszcz czerwony 207

Składniki : 2 kg czerwonych buraków 3 litry przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki soli Przygotowanie : Wodę zagotować z

Proste Potrawy
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 202

gotowanym godzinami na wolnym ogniu mięsie różnych gatunków. Rosół bazowy to genialna sprawa – doskonale się przechowuje i może być podstawą niezliczonej ilości zup. Jest aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie do kostek rosołowych czy zup w proszku. Rosół wystarczy mocno podgrzać i przyprawić, np. sosem sojowym oraz odrobiną oleju sezamowego i posiekanego imbiru lub ostrej papryczki chilli. JAK ROZMRAŻAĆ(...)żadnym pozorem nie rozmrażajcie mrożonek polewając je wrzątkiem – to zabójstwo dla ściętego mrozem jedzenia. Jeśli głód Was dociska i nie możecie dłużej czekać, możecie rozmrozić gotowane danie, np. zupę, podgrzewając w garnku z zamiarem skonsumowania zaraz po odgrzaniu. Zobacz nasz przewodnik o zasadach przechowywania mięsa, w którym znajdziesz m.in. informację, jak długo można przetrzymywać rosół w pokojowej temperaturze. Piątek

Niedzielny kucharz
10 najlepszych wpisów 2015 roku 127

zbudowania napięcia, miejsce pierwsze znajdziecie na samym dole posta ;) Aby przejść do wpisu, kliknijcie na tytuł, albo zdjęcie.  10. Zupa z fasolą borlotti Zestawienie otwiera sycąca i gęsta zupa z najpiękniejszej odmiany fasoli - fasoli borlotti o fakturze przypominającej marmur. Danie jest idealne na obecną, mroźną zimową pogodę, wszak opublikowałam je w styczniu. 9. Marokańska sałatka z marchewki Tak naprawdę(...)polskich realiów, szczególnie gdy mróz za oknem, a nas ciągnie do tłustego i słodkiego jedzenia. 6. Libańskie gołąbki w liściach winogron Pracochłonne, bo wiadomo zawijanie w liście winogron do prostych nie należy. Ale zdecydowanie warte zachodu. Nadziane ryżem, ciecierzycą, warzywami i ziołami. Pyszne! 5. Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem O matko, ale to było dobre! Zdecydowanie będę

Chilli Czosnek i Oliwa
Restauracja Sketch w Teatrze Wielkim | Warszawa 172

mnie przekonało. Nie było w nim nic co zasługuje na uwagę, no może tylko fakt, że to jagnięcina z Merynosa. Gdybym mogła przekalkulować, zdecydowanie zamówiłabym za ten budżet pielmieni, zupę rybną i deser Waniliowy Cream Brulee z marakują – 16 zł Mniam, mniam, mniam. Delikatnie słodki, o kremowej konsystencji z marakują, która podkręciła smak i nadała wyrazistości. Jeżeli nie lubicie(...)dziwne. Kolejnym razem wrócę na burgery i nowe menu. Ceny w stosunku do jakości i wielkości porcji są bardzo ok. Tylko mam jedną małą uwagę, brakowało mi w karcie prostego, niedrogiego makaronu. Poza tym… POLECAM Z CZYSTYM SUMIENIEM! ADRES: Artykuł Restauracja Sketch w Teatrze Wielkim | Warszawa pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
“Naturalna kuchnia wegetariańska” – recenzja 203

zupełnie inny. Budyń z kaszy jaglanej czy kotlety sojowe weszły już na stałe do naszej kuchni i jedzą je nawet mięsożercy. “Naturalna kuchnia wegetariańska” zawiera sporo przepisów podstawowych na zupy, kotlety czy chleby, więc będzie łatwo znaleźć dla nich zastosowanie, ale też na ich przykładzie zobaczyć jak zmieniła się nasza dieta przez ostatnie 20 lat. Dziś dużo więcej mówi się(...)wegetariańskiej”.   Co bym ugotowała z tej książki? Na pewno gofry owsiane, jabłka z granolą, budyń z ryżu, surówka z natki pietruszki i sałatka z cieciorki czy pieczeń Salomona. Proste i pyszne wydaje się mleko kokosowo-owsiane czy kukurydziane. A na deser? Placek z dynii i bułeczki jabłkowo-owsian Naturalna kuchnia wegetariańska Autor: Carolin Mueller-Pawlak Wydawnictwo: Źródła Życia

Ugotowane pozamiatane
Just Nicole: La Veganista. Superfood. RECENZJA + KONKURS 182

Trzeci rozdział – lunch w pracy – to zbiór inspiracji, które możesz zabrać ze sobą na wynos – od sałatki ze szparagów i zielonego groszku poprzez zupę fasolową aż do pełnoziarnistej tortilli. Jedzenie dające szczęście – już sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. To podróż przez wszystkie pory roku. Moją uwagę zwróciły placki z kalarepy i marchewki(...)Książka ta będzie idealnym prezentem. Książkę znajdziecie tu. A teraz – K O N K U R S ! Dzięki Wydawnictwu Esteri , mam do rozdania 2 książki „La Veganista”. Zadanie jest proste. Odpowiedz na pytanie: Dlaczego książka powinna trafić akurat do Ciebie ? Na odpowiedzi czekam do czwartku 26 maja do godziny 23:59. Wyniki będą opublikowane 27 maja w tym wpisie

Moja pasja smaku
Placuszki dyniowo-jogurtowe ( pancakes ) 189

Propozycja w sam raz na leniwie sobotnio-niedzielne poranki. Proste składniki + szybkie wykonanie = pyszny efekt. Lubimy dynię zarówno w słodkiej jak i wytrawnej postaci. W placuszkach jej smak nie jest dominujący, natomiast jej dodatek powoduje, że są one miękkie, wilgotne i puszyste w środku. Proporcja na 4 bardzo głodne osoby ( ok 18 sztuk ) - 1 szklanka* jogurtu naturalnego - 1 szklanka(...)powierzchni placuszków zaczynają pojawiać się bąbelki - odwrócić na drugą stronę. Smażyć do zezłocenia. Podawać posypane cukrem pudrem i kwaskowatą konfiturą ( u mnie morelowa ). Z dynią proponuję również zrobić: Zupę z dyni i soczewicy ( klik ) Krem jarzynowy z dynią ( klik ) Dynię w słodko kwaśnej zlewie ( klik ) Puree z dyni ( klik ) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Skąd się bierze głód? 67

Najprościej rzecz ujmując – głód się bierze z pustego brzuszka. Jednak to nie takie proste, bo sygnałów jest więcej. Pusty żołądek, to sygnał motoryczny, zależny wprost od stopnia wypełnienia żołądka. Ten sygnał jest dość słaby. Aby doszedł do mózgu potrzebuje nawet kilkunastu minut. Dlatego, jeśli jesteś bardzo głodna, możesz zjeść zdecydowanie więcej, niż zwykle jadasz i nie czuć(...)częściej, szczególnie gdy wracamy zmarznięte do domu. I odwrotnie. W lecie apetyt maleje. Częściej sięgamy po wodę, lżejsze dania, mniej sycące. Nie mamy ochoty na ciężkie potrawy i rozgrzewające zupy. Kolejnym rodzajem sygnałów dających znać, że czas na jedzenie są sygnały metaboliczne. Dostępność substratów energetycznych (aminokwasy, kwasy tłuszczowe i glukoza) we krwi odbierana są bezpośrednio przez podwzgórze. Po spożyciu posiłku

Kucharzyca
Placki z cukinii sprawdzony przepis 173

Przepis na placki z cukinii: Co można zrobić z cukinii? Prawdopodobnie najpopularniejszą potrawą z tego warzywa są placki z cukinii, bardzo szybkie w wykonaniu, delikatne w smaku, proste i smaczne, przypadną do gustu smakoszom zielonych warzyw. Doskonale smakują z keksem ze śmietany, bądź sosem czosnkowym.   Składniki na 14-15 placków 1 cukinia (ok. 800g) 1 jajko(...)układamy na ręcznikach papierowych, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podajemy z sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną lub po prosu solo Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów Leczo z cukinią Zupa krem z cukinii Sos czosnkowy Artykuł Placki z cukinii sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Zupa chlebowa 166

potrzeba do niej wiele, większość składników zawsze mamy w domu. Jest to obiad niezwykle tani, szybki i smaczny. W sam raz na tą naszą niepogodę. Dziś na obiad... Zupa chlebowa z boczkiem i kwaśną śmietaną Świeżo zmiksowana i jeszcze spieniona,ale i tak ślicznie się prezentuje w białym talerzu :) Do jej przygotowania potrzebujemy: 3 razowe, żytnie bułki (lub odpowiednią ilość(...)Całość miksujemy na gładką masę. Przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy masło, a w razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i podsmażonym boczkiem. Proste. Pyszne. Szybkie. Wiem, wiem, powtarzam się ;) Miłego wieczoru

Ratunku obiad
Klasyczne mule w sosie pomidorowym 172

Klasyczne mule w sosie pomidorowym to przepis stary jak świat. Bardzo często w ten sposób danie to przygotowują rybacy zaraz po powrocie z połowów. Ja pokażę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mleko kokosowe 123

jaglankę lub gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu orzechowego . Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy(...)deseru, resztę możemy spokojnie zużyć do płatków lub w wersji dla mniej oszczędnych… wylać (ale moim zdaniem szkoda marnować coś tak dobrego). Przepis na mleko kokosowe jest naprawdę prosty, a dla osób, które nie lubią wyrzucać jedzenia, a nawet resztek z jego produkcji wręcz idealny, bo z pozostałych po odsączaniu mleka wiórek można zrobić mąkę kokosową! Mąka kokosowa jest

Blendman
Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym 119

Wiele osób nie lubi szpinaku, a przecież odpowiednio przyprawiony stanowi doskonałą podstawę wielu dań, nie wspominając już o jego dobroczynnych właściwościach. Tym razem proponuję Wam prosty przepis na kurczaka duszonego w śmietanie ze szpinakiem i gorgonzolą, do którego zainspirował mnie już wiele lat temu przepis znaleziony w książce Roberta Sowy, i do którego bardzo lubię powracać. Dla 4 osób(...)miękkości, nie przestając mieszać. Przed podaniem dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawaj na przykład z ryżem.   *Np. śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tradycyjne udka pieczone 144

Nauczyłam się je piec w ten sposób od mojej Mamy. Zawsze wychodzą pyszne i soczyste! Przygotowanie i pieczenie - proste.   Podaję proporcje na przyjęcie dla 15-20 osób (2 brytfanny udek) Składniki: 15 udek z kurczaka 1,5 opakowania przyprawy do kurczaka 2 kostki masła 82% tłuszczu sól Sposób przygotowania: Udka dokładnie myjemy, wkładamy do dużej miski/garnka i zalewamy(...)pieczeniu tłuszcz można wykorzystać! Np. przelewając do foremek na lód, lub małych plastikowych pojemniczków - po zamrożeniu będziemy mieć domowe, naturalne kostki rosołowe! W pojemniczkach możemy zamrozić jako bazę do zup. Możemy również na nim przygotować sos pieczeniowy: Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Tak przygotowanym sosem możemy polać

Kolorowy Przepisownik
1451.Sałatka z pesso 261

produkt firmy Wodzisław..dla mnie to jest nowość..nie widziałam wcześniej takiego produktu..i jestem mile zaskoczona...na pierwszy rzut wykorzystałam pesso pszenno- kukurydziane..sposób przyrządzania ..bardzo prosty..wystarczy zalać zimną lub wrzącą wodą i odstawić,aż napęcznieje..a potem wykorzystać w dowolny sposób...u mnie pesso w sałatce spisało się wyśmienicie.. pesso pszenno -kukurydziane Wodzisław 1 pierś(...)wodą, aby po kilku minutach rozkoszować się smakiem potrawy. Ten beztłuszczowy makaron instant stanowi bowiem zamiennik kaszy, ryżu, czy też makaronu do gotowania. Doskonale nadaje się do przyrządzania śniadań (zupy mleczne), jak również daniach obiadowych- smakuje wyśmienicie w połączeniu z sosami czy mięsem. Stanowi również bazę do sporządzania różnego rodzaju sałatek

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania