prosta zupa - 3675 przepisów (strona:189/245)

Restauracja Sketch w Teatrze Wielkim | Warszawa 163

mnie przekonało. Nie było w nim nic co zasługuje na uwagę, no może tylko fakt, że to jagnięcina z Merynosa. Gdybym mogła przekalkulować, zdecydowanie zamówiłabym za ten budżet pielmieni, zupę rybną i deser Waniliowy Cream Brulee z marakują – 16 zł Mniam, mniam, mniam. Delikatnie słodki, o kremowej konsystencji z marakują, która podkręciła smak i nadała wyrazistości. Jeżeli nie lubicie(...)dziwne. Kolejnym razem wrócę na burgery i nowe menu. Ceny w stosunku do jakości i wielkości porcji są bardzo ok. Tylko mam jedną małą uwagę, brakowało mi w karcie prostego, niedrogiego makaronu. Poza tym… POLECAM Z CZYSTYM SUMIENIEM! ADRES: Artykuł Restauracja Sketch w Teatrze Wielkim | Warszawa pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
“Naturalna kuchnia wegetariańska” – recenzja 196

zupełnie inny. Budyń z kaszy jaglanej czy kotlety sojowe weszły już na stałe do naszej kuchni i jedzą je nawet mięsożercy. “Naturalna kuchnia wegetariańska” zawiera sporo przepisów podstawowych na zupy, kotlety czy chleby, więc będzie łatwo znaleźć dla nich zastosowanie, ale też na ich przykładzie zobaczyć jak zmieniła się nasza dieta przez ostatnie 20 lat. Dziś dużo więcej mówi się(...)wegetariańskiej”.   Co bym ugotowała z tej książki? Na pewno gofry owsiane, jabłka z granolą, budyń z ryżu, surówka z natki pietruszki i sałatka z cieciorki czy pieczeń Salomona. Proste i pyszne wydaje się mleko kokosowo-owsiane czy kukurydziane. A na deser? Placek z dynii i bułeczki jabłkowo-owsian Naturalna kuchnia wegetariańska Autor: Carolin Mueller-Pawlak Wydawnictwo: Źródła Życia

Ugotowane pozamiatane
Just Nicole: La Veganista. Superfood. RECENZJA + KONKURS 176

Trzeci rozdział – lunch w pracy – to zbiór inspiracji, które możesz zabrać ze sobą na wynos – od sałatki ze szparagów i zielonego groszku poprzez zupę fasolową aż do pełnoziarnistej tortilli. Jedzenie dające szczęście – już sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. To podróż przez wszystkie pory roku. Moją uwagę zwróciły placki z kalarepy i marchewki(...)Książka ta będzie idealnym prezentem. Książkę znajdziecie tu. A teraz – K O N K U R S ! Dzięki Wydawnictwu Esteri , mam do rozdania 2 książki „La Veganista”. Zadanie jest proste. Odpowiedz na pytanie: Dlaczego książka powinna trafić akurat do Ciebie ? Na odpowiedzi czekam do czwartku 26 maja do godziny 23:59. Wyniki będą opublikowane 27 maja w tym wpisie

Moja pasja smaku
Placuszki dyniowo-jogurtowe ( pancakes ) 184

Propozycja w sam raz na leniwie sobotnio-niedzielne poranki. Proste składniki + szybkie wykonanie = pyszny efekt. Lubimy dynię zarówno w słodkiej jak i wytrawnej postaci. W placuszkach jej smak nie jest dominujący, natomiast jej dodatek powoduje, że są one miękkie, wilgotne i puszyste w środku. Proporcja na 4 bardzo głodne osoby ( ok 18 sztuk ) - 1 szklanka* jogurtu naturalnego - 1 szklanka(...)powierzchni placuszków zaczynają pojawiać się bąbelki - odwrócić na drugą stronę. Smażyć do zezłocenia. Podawać posypane cukrem pudrem i kwaskowatą konfiturą ( u mnie morelowa ). Z dynią proponuję również zrobić: Zupę z dyni i soczewicy ( klik ) Krem jarzynowy z dynią ( klik ) Dynię w słodko kwaśnej zlewie ( klik ) Puree z dyni ( klik ) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Skąd się bierze głód? 60

Najprościej rzecz ujmując – głód się bierze z pustego brzuszka. Jednak to nie takie proste, bo sygnałów jest więcej. Pusty żołądek, to sygnał motoryczny, zależny wprost od stopnia wypełnienia żołądka. Ten sygnał jest dość słaby. Aby doszedł do mózgu potrzebuje nawet kilkunastu minut. Dlatego, jeśli jesteś bardzo głodna, możesz zjeść zdecydowanie więcej, niż zwykle jadasz i nie czuć(...)częściej, szczególnie gdy wracamy zmarznięte do domu. I odwrotnie. W lecie apetyt maleje. Częściej sięgamy po wodę, lżejsze dania, mniej sycące. Nie mamy ochoty na ciężkie potrawy i rozgrzewające zupy. Kolejnym rodzajem sygnałów dających znać, że czas na jedzenie są sygnały metaboliczne. Dostępność substratów energetycznych (aminokwasy, kwasy tłuszczowe i glukoza) we krwi odbierana są bezpośrednio przez podwzgórze. Po spożyciu posiłku

Kucharzyca
Placki z cukinii sprawdzony przepis 168

Przepis na placki z cukinii: Co można zrobić z cukinii? Prawdopodobnie najpopularniejszą potrawą z tego warzywa są placki z cukinii, bardzo szybkie w wykonaniu, delikatne w smaku, proste i smaczne, przypadną do gustu smakoszom zielonych warzyw. Doskonale smakują z keksem ze śmietany, bądź sosem czosnkowym.   Składniki na 14-15 placków 1 cukinia (ok. 800g) 1 jajko(...)układamy na ręcznikach papierowych, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podajemy z sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną lub po prosu solo Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów Leczo z cukinią Zupa krem z cukinii Sos czosnkowy Artykuł Placki z cukinii sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Zupa chlebowa 161

potrzeba do niej wiele, większość składników zawsze mamy w domu. Jest to obiad niezwykle tani, szybki i smaczny. W sam raz na tą naszą niepogodę. Dziś na obiad... Zupa chlebowa z boczkiem i kwaśną śmietaną Świeżo zmiksowana i jeszcze spieniona,ale i tak ślicznie się prezentuje w białym talerzu :) Do jej przygotowania potrzebujemy: 3 razowe, żytnie bułki (lub odpowiednią ilość(...)Całość miksujemy na gładką masę. Przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy masło, a w razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i podsmażonym boczkiem. Proste. Pyszne. Szybkie. Wiem, wiem, powtarzam się ;) Miłego wieczoru

Ratunku obiad
Klasyczne mule w sosie pomidorowym 166

Klasyczne mule w sosie pomidorowym to przepis stary jak świat. Bardzo często w ten sposób danie to przygotowują rybacy zaraz po powrocie z połowów. Ja pokażę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mleko kokosowe 114

jaglankę lub gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu orzechowego . Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy(...)deseru, resztę możemy spokojnie zużyć do płatków lub w wersji dla mniej oszczędnych… wylać (ale moim zdaniem szkoda marnować coś tak dobrego). Przepis na mleko kokosowe jest naprawdę prosty, a dla osób, które nie lubią wyrzucać jedzenia, a nawet resztek z jego produkcji wręcz idealny, bo z pozostałych po odsączaniu mleka wiórek można zrobić mąkę kokosową! Mąka kokosowa jest

Blendman
Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym 112

Wiele osób nie lubi szpinaku, a przecież odpowiednio przyprawiony stanowi doskonałą podstawę wielu dań, nie wspominając już o jego dobroczynnych właściwościach. Tym razem proponuję Wam prosty przepis na kurczaka duszonego w śmietanie ze szpinakiem i gorgonzolą, do którego zainspirował mnie już wiele lat temu przepis znaleziony w książce Roberta Sowy, i do którego bardzo lubię powracać. Dla 4 osób(...)miękkości, nie przestając mieszać. Przed podaniem dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawaj na przykład z ryżem.   *Np. śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tradycyjne udka pieczone 140

Nauczyłam się je piec w ten sposób od mojej Mamy. Zawsze wychodzą pyszne i soczyste! Przygotowanie i pieczenie - proste.   Podaję proporcje na przyjęcie dla 15-20 osób (2 brytfanny udek) Składniki: 15 udek z kurczaka 1,5 opakowania przyprawy do kurczaka 2 kostki masła 82% tłuszczu sól Sposób przygotowania: Udka dokładnie myjemy, wkładamy do dużej miski/garnka i zalewamy(...)pieczeniu tłuszcz można wykorzystać! Np. przelewając do foremek na lód, lub małych plastikowych pojemniczków - po zamrożeniu będziemy mieć domowe, naturalne kostki rosołowe! W pojemniczkach możemy zamrozić jako bazę do zup. Możemy również na nim przygotować sos pieczeniowy: Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Tak przygotowanym sosem możemy polać

Kolorowy Przepisownik
1451.Sałatka z pesso 257

produkt firmy Wodzisław..dla mnie to jest nowość..nie widziałam wcześniej takiego produktu..i jestem mile zaskoczona...na pierwszy rzut wykorzystałam pesso pszenno- kukurydziane..sposób przyrządzania ..bardzo prosty..wystarczy zalać zimną lub wrzącą wodą i odstawić,aż napęcznieje..a potem wykorzystać w dowolny sposób...u mnie pesso w sałatce spisało się wyśmienicie.. pesso pszenno -kukurydziane Wodzisław 1 pierś(...)wodą, aby po kilku minutach rozkoszować się smakiem potrawy. Ten beztłuszczowy makaron instant stanowi bowiem zamiennik kaszy, ryżu, czy też makaronu do gotowania. Doskonale nadaje się do przyrządzania śniadań (zupy mleczne), jak również daniach obiadowych- smakuje wyśmienicie w połączeniu z sosami czy mięsem. Stanowi również bazę do sporządzania różnego rodzaju sałatek

Moje domowe kucharzenie
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym 133

talerzu jest i dodatkowe witaminki też. Idąc za ciosem zrobiłam klopsiki w sosie, sosie koperkowym :) Sos lekki, bez dodatku mąki, klopsiki delikatne z udźca indyka. Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu obiad. Polecam :) Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - duży ząbek czosnku - szczypta majeranku - sól - olej - pół pęczka koperku(...)lubicie klopsiki/pulpeciki to poniżej jeszcze kilka moich propozycji : Delikatne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie.  Pulpeciki w młodej kapuście.   Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym. Lekkostrawna zupa z klopsikami drobiowymi.   Pulpety w sosie własnym. Delikatne klopsiki mięsne.  Zupa jarzynowa z klopsikami

Kuchnia z widokiem na ogród
Suszone wędliny, prosty przepis 211

naczynie, a mięso przewracamy. Na 1 kg mięsa dajemy 2 łyżki soli +2 łyżki cukru. Odcięte mięso wykorzystamy na gulasz lub do innych potraw. Możemy od razu zrobić pyszną zupę na bazie bulionu warzywnego, do którego dodamy świeżo podsmażone kawałki schabu... -- Gdy mięso już nie wydziela soków, posypujemy trochę solą, nacieramy czosnkiem i potem wcieramy pozostałe ulubione przyprawy, które dadzą(...)wędlina łososiowa. Ja suszyłem 7 dni, bo chciałem wędlinkę bardziej podsuszoną, a na łososiową jeszcze sobie nastawię za kilka dni jak znikną teraz przygotowane mięsiwa. Polecam każdemu ten super prosty sposób na wędliny. Smacznego

chleba naszego