praski - 500 przepisów (strona:9/34)

3 sosy do grilla w paprykowych miseczkach 184

mnie z czosnkiem) 15 kropli tabasco lub 1 łyżka sosu sweet chilli SOS CZOSNKOWY: 1/2 szkl Majonezu Kieleckiego 1/2 szkl jogurtu naturalnego 5-6 ząbków czosnku przepuszczonych przez praskę sól, pieprz, ostra papryka SOS CURRY: 1/2 szkl jogurtu naturalnego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 2 łyżki Musztardy Kieleckiej 1 łyżeczka curry

Kto ugości moich gości?
Kieszonki kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym 322

myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wrzucamy por i resztę warzyw, obsmażamy 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia zostawiamy do wystygnięcia.Następnie mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem żółtym, doprawiamy solą do smaku. Kieszonki

Wanilia i Kardamon
Paprykowe curry z cukinią 159

marchewka są mrożone, to rozmrażamy je gotując w osobnym garnku. Uważamy, żeby nie rozgotowały się, a były al dente.  3. Do dużego garnka dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i całość blendujemy. 4. Naczynie z pomidorami dajemy do zagotowania się i dodajemy do niego mleczko kokosowe, a także całość doprawiamy przyprawami.  5. Teraz pozostaje

Bananowe Pole
Pomarańczowa pierś z kurczaka pod kruszonką. 245

całość dokładnie ręcznie mieszamy.  Przykrywamy folią spożywczą i władamy do lodówki na minimum 2 godziny. Teraz czas na przygotowanie " kruszonki ". Do miseczki wsypujemy bułkę tartą , Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek , drobno posiekaną natkę pietruszki i bazylię ( ewentualnie suszoną bazylię ).  Następnie dodajemy startą skórkę z połowy pomarańczy , drobno pokrojoną papryczkę chili , tarty parmezan. Całość solimy , pieprzymy , dodajemy oliwy

Bazylia kontra Rozmaryn
Szparagowa zupa krem 177

plastry. Cebulę obrać, posiekać. Do garnka włożyć szparagi, cebulę, liście bazylii oraz ziele angielskie zalać wcześniej przygotowanym bulionem. Gotować około 15 minut, wyjąć ziele angielskie, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość zmiksować na jednolitą masę, na koniec przyprawić szczyptą soli oraz pieprzem, dodać starty ser Mozzarella, wymieszać. Zupę podawać z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego.  Smacznego

Fit-amina
Placuszki z kuskusu z wędzonym łososiem i kremowym serkiem Apetina 197

minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobna kostkę, siekamy koperek (zostawiamy kilka gałązek do przyozdobienia placków) i szczypiorek, kruszymy serek sałatkowy Apetina, czosnek przeciskamy przez praskę. Po 10 minutach mieszamy nasz kuskus, jeśli nie wchłonął całej wody-odcedzamy go na sitku. Doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami papryki słodkiej i jedną płaską łyżeczką papryki ostrej, dodajemy wszystkie

Zawsze głodna!
Pasja jajeczna ze szpinakiem 176

pieprz do smaku 1. Cebulę kroimy w kostkę, ze szpinaku odcinamy twarde łodygi, liście siekamy.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do wyparowania wody. Studzimy. 3. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. 4. Do misy blendera przekładamy jajka, szpinak z cebulą, majonez. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji

Szefowa kuchni
Mięsny hot dog 232

łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie. Do miseczki przełożyć mięso mielone, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę,posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą , pieprzem, papryką i wszystkie składniki dokładnie połączyć. Parówki przekroić na pół, aby były krótsze. Z mięsa zrobić jeden cienki kotlet, ułożyć

O kuchni z uczuciem
Dorsz w pomidorach z wędzonym boczkiem 134

drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach wlać pomidory z puszki (ja miałam całe, więc je zmiksowałam). Doprawić do smaku sosem sojowym, cukrem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczyptą ziół prowansalskich i papryką. Przelać do garnuszka i trzymać na ogniu kilkanaście minut..niech sos się lekko zredukuje. Na końcu wmieszać pokrojony szczypior.  Na patelni położyć kilka plasterków

Gaździnka warzy
Tarta z chorizo i rucolą 185

mąki pszennej 25 dag margaryny 1 jajo 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  szczypta soli  Dodatki: chorizo sos pomidorowy czosnek w plastrach lub przeciśnięty przez praskę por cebula oliwki  pomidory ser feta słonina lub boczek ser żółty do starcia świeże listki rucoli 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników, na ok. 30 minut umieszczamy w lodówce. 2. Formę

Apetyczna babeczka
Penne w sosie śmietanowo - szpinakowym 181

żółtego sera 1-2 ząbki czosnku 2-3 cebule 1 kostka warzywna 200 g śmietany 18% Sposób Na oleju zeszklić cebulę, dodać pokruszoną kostkę warzywną oraz czosnek przepuszczony przez praskę.  Do całości dorzucić zamrożony szpinak, podgrzewać aż się rozpuści, po odparowaniu wody wlać śmietanę, całość pogotować kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron, oraz potrzeć żółty ser. Gotowy makaron odcedzić

Kuchenne aromaty
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym. 310

serek topiony pieczarkowy 100g ( duży) - sos sojowy - łyżka mąki - olej Dodatkowo - wywar mięsny domowy ( lub kostka rosołowa ) Wykonanie Do mięsa dodaję jajko,namoczoną i odciśniętą bułeczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszam najpierw łyżką potem bardzo dokładnie ręką. Zmoczonymi dłońmi nabieram porcję i formuję kuleczki. W szerokim garnku gotuję ok. 2-3 litry wywaru ( lub wodę z dodatkiem kostki

Kuchnia z widokiem na ogród
Spaghetti ze szpinakiem i wołowiną- Viva l’Italia 140

łyżeczki lubczyku Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem do rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kosteczkę fetę. Cebulę i pomidora kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy mielone mięso i pomidora. Dolewamy wodę, przyprawiamy przyprawami. Na talerzu układamy

VioletoweKucharzenie
Czosnkowo-imbirowa pierś z kurczaka 233

łyżeczki pieprzu Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i nacieramy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut. Mięso podałam

VioletoweKucharzenie
Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem 244

układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził na drugi. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy do rozmrożenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na mięsie.  Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę układamy na folii aluminiowej, obkładamy plastrami boczku. Szczelnie zawijamy folią i pieczemy w nagrzanym

VioletoweKucharzenie