 Kieszonki kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym 354
Kieszonki kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym 354myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wrzucamy por i resztę warzyw, obsmażamy 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia zostawiamy do wystygnięcia.Następnie mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem żółtym, doprawiamy solą do smaku. Kieszonki
Wanilia i Kardamon Paprykowe curry z cukinią 195
Paprykowe curry z cukinią 195marchewka są mrożone, to rozmrażamy je gotując w osobnym garnku. Uważamy, żeby nie rozgotowały się, a były al dente. 3. Do dużego garnka dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i całość blendujemy. 4. Naczynie z pomidorami dajemy do zagotowania się i dodajemy do niego mleczko kokosowe, a także całość doprawiamy przyprawami. 5. Teraz pozostaje
Bananowe Pole Pomarańczowa pierś z kurczaka pod kruszonką. 280
Pomarańczowa pierś z kurczaka pod kruszonką. 280całość dokładnie ręcznie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i władamy do lodówki na minimum 2 godziny. Teraz czas na przygotowanie " kruszonki ". Do miseczki wsypujemy bułkę tartą , Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek , drobno posiekaną natkę pietruszki i bazylię ( ewentualnie suszoną bazylię ). Następnie dodajemy startą skórkę z połowy pomarańczy , drobno pokrojoną papryczkę chili , tarty parmezan. Całość solimy , pieprzymy , dodajemy oliwy
Bazylia kontra Rozmaryn Szparagowa zupa krem 221
Szparagowa zupa krem 221plastry. Cebulę obrać, posiekać. Do garnka włożyć szparagi, cebulę, liście bazylii oraz ziele angielskie zalać wcześniej przygotowanym bulionem. Gotować około 15 minut, wyjąć ziele angielskie, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość zmiksować na jednolitą masę, na koniec przyprawić szczyptą soli oraz pieprzem, dodać starty ser Mozzarella, wymieszać. Zupę podawać z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego. Smacznego
Fit-amina Placuszki z kuskusu z wędzonym łososiem i kremowym serkiem Apetina 234
Placuszki z kuskusu z wędzonym łososiem i kremowym serkiem Apetina 234minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobna kostkę, siekamy koperek (zostawiamy kilka gałązek do przyozdobienia placków) i szczypiorek, kruszymy serek sałatkowy Apetina, czosnek przeciskamy przez praskę. Po 10 minutach mieszamy nasz kuskus, jeśli nie wchłonął całej wody-odcedzamy go na sitku. Doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami papryki słodkiej i jedną płaską łyżeczką papryki ostrej, dodajemy wszystkie
Zawsze głodna! Pasja jajeczna ze szpinakiem 218
Pasja jajeczna ze szpinakiem 218pieprz do smaku 1. Cebulę kroimy w kostkę, ze szpinaku odcinamy twarde łodygi, liście siekamy. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do wyparowania wody. Studzimy. 3. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. 4. Do misy blendera przekładamy jajka, szpinak z cebulą, majonez. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
Szefowa kuchni Mięsny hot dog 267
Mięsny hot dog 267łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie. Do miseczki przełożyć mięso mielone, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę,posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą , pieprzem, papryką i wszystkie składniki dokładnie połączyć. Parówki przekroić na pół, aby były krótsze. Z mięsa zrobić jeden cienki kotlet, ułożyć
O kuchni z uczuciem Dorsz w pomidorach z wędzonym boczkiem 172
Dorsz w pomidorach z wędzonym boczkiem 172drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach wlać pomidory z puszki (ja miałam całe, więc je zmiksowałam). Doprawić do smaku sosem sojowym, cukrem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczyptą ziół prowansalskich i papryką. Przelać do garnuszka i trzymać na ogniu kilkanaście minut..niech sos się lekko zredukuje. Na końcu wmieszać pokrojony szczypior. Na patelni położyć kilka plasterków
Gaździnka warzy Tarta z chorizo i rucolą 205
Tarta z chorizo i rucolą 205mąki pszennej 25 dag margaryny 1 jajo 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Dodatki: chorizo sos pomidorowy czosnek w plastrach lub przeciśnięty przez praskę por cebula oliwki pomidory ser feta słonina lub boczek ser żółty do starcia świeże listki rucoli 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników, na ok. 30 minut umieszczamy w lodówce. 2. Formę
Apetyczna babeczka Penne w sosie śmietanowo - szpinakowym 215
Penne w sosie śmietanowo - szpinakowym 215żółtego sera 1-2 ząbki czosnku 2-3 cebule 1 kostka warzywna 200 g śmietany 18% Sposób Na oleju zeszklić cebulę, dodać pokruszoną kostkę warzywną oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Do całości dorzucić zamrożony szpinak, podgrzewać aż się rozpuści, po odparowaniu wody wlać śmietanę, całość pogotować kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron, oraz potrzeć żółty ser. Gotowy makaron odcedzić
Kuchenne aromaty Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym. 341
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym. 341serek topiony pieczarkowy 100g ( duży) - sos sojowy - łyżka mąki - olej Dodatkowo - wywar mięsny domowy ( lub kostka rosołowa ) Wykonanie Do mięsa dodaję jajko,namoczoną i odciśniętą bułeczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszam najpierw łyżką potem bardzo dokładnie ręką. Zmoczonymi dłońmi nabieram porcję i formuję kuleczki. W szerokim garnku gotuję ok. 2-3 litry wywaru ( lub wodę z dodatkiem kostki
Kuchnia z widokiem na ogród Spaghetti ze szpinakiem i wołowiną- Viva l’Italia 175
Spaghetti ze szpinakiem i wołowiną- Viva l’Italia 175łyżeczki lubczyku Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem do rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kosteczkę fetę. Cebulę i pomidora kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy mielone mięso i pomidora. Dolewamy wodę, przyprawiamy przyprawami. Na talerzu układamy
VioletoweKucharzenie Czosnkowo-imbirowa pierś z kurczaka 261
Czosnkowo-imbirowa pierś z kurczaka 261łyżeczki pieprzu Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i nacieramy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut. Mięso podałam
VioletoweKucharzenie Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem 283
Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem 283układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził na drugi. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy do rozmrożenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na mięsie. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę układamy na folii aluminiowej, obkładamy plastrami boczku. Szczelnie zawijamy folią i pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzenie ,,Zielono mi”- kolorowa sałatka z sosem 294
,,Zielono mi”- kolorowa sałatka z sosem 294patelni. Pomidora oraz ser feta kroimy w kosteczkę, ogórka w pół plastry. Wszystkie warzywa, kurczaka oraz ser feta mieszamy ze sobą, polewamy sosem z keczupu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku
VioletoweKucharzenie