praski - 500 przepisów (strona:15/34)

Burrito 179

dojrzałe awokado Sok z jednej limonki 2 ząbki czosnku Sól, pieprz, płatki chili 2-3 łyżeczki śmietany 18% Awokado obieramy, miąższ dziabiemy widelcem na gładką masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, płatki chili i śmietaną i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem

Zawsze głodna!
Łosoś Teriyaki 199

łyżki sezamu Łososia myjemy i osuszamy, jeśli ma ości, to usuwamy je pęsetką. Kroimy na mniejsze porcje. W dużym naczyniu mieszamy sos Teriyaki, sok z limonki, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, olej sezamowy i ostrą paprykę. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki łososia (skórką do góry) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. W tym czasie możemy podprażyć sezam

Zawsze głodna!
Sałatka z brokułem i kurczakiem 260

Zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na godzinę. Po godzinie mięso obsmażamy na oleju. Brokuł studzimy i łączymy z kawałkami kurczaka. Przygotowujemy sos z jogurtu, carry, majonezu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odrobinę solimy i pieprzymy. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy. Dobra zaraz po zrobieniu. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie

W kuchennym oknie Ewy
Dieta 5:2, czyli naleśniki i zupa pomidorowa 144

łyżeczki lubczyku - sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać i smażyć cienkie naleśniki. Pasta brokułowa: - 200 g ugotowanych brokułów; - 1 ząbek czosnku; - sól, pieprz Wykonanie: Brokuły zmiksować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić. Nakładać na naleśniki Wartości: wartość energetyczna 308 kcal; - białko 25,8 g - węglowodany 13,2 - tłuszcz 17,8 g Obiad: Składniki na zupę pomidorową: - pół puszki pomidorów

dom-agi.pl
Risotto z pieczarkami 167

patelni z łyżką masła. Na głębokiej patelni (lub jak ja w garnku) kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła, gdy zeszkli się dodajemy przeciśnięty  przez praskę 1 ząbek czosnku i wsypujemy ryż. Mieszamy aby się zeszklił (uważajmy aby nie przypalił się). Do ryżu wlewamy 1 chochle wywaru i mieszamy. Risotto gotujemy na dużym ogniu cały czas dolewając

Amatorka kuchenna
Kopytka z kopytkomanii 261

posiada ona trzy rodzaje wymiennych końcówek. • 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • około 3 szkl. mąki pszennej • 1 jajko • sól Ugotować ziemniaki i przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Umieścić ciasto w pojemniku [ kopytkomanii] z zamontowaną końcówką.Docisnąć ciasto .Ciasto wtedy zacznie "wychodzić" na dole pojemnika przesuwając matę.Pokroić w dowolne kawałki. Gotować

Moje domowe kucharzenie
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 205

sicie ustawionym na misce i wstawić do lodówki na całą noc, rano odlać wodę, szpinak wycisnąć z resztek wody). Rozmrożony szpinak dokładnie wymieszać z ricottą, przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.  Blat oprószyć mąką, zagnieść schłodzone ciasto, by uzyskało elastyczną i gładką konsystencję. Jeśli będzie kleić się do rąk, delikatnie podsypywać mąką, rozwałkować na duży prostokąt

Moje Qulinaria
Nutka orientu. 174

bazie jogurtu, z różnymi przyprawami) Składniki (1 porcja): 1/3 ogórka startego na tarce 1-2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie grecki) Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Ewentualnie chili Z ogórka wyciskamy maksymalnie dużo soku, mieszamy go z pozostałymi składnikami. Chlebki chapati Składniki (kilka sztuk w zależności od wielkości): Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki oliwy/oleju Szczypta soli

Powiedz dietom nie
Sałatka krewetkowa 152

oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 płaska łyżka musztardy francuskiej 1 ząbek czosnku pieprz Oliwę mieszamy z octem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy składniki się połączą dodajemy musztardę i ewentualnie pieprz, mieszamy. Krewetki, ogórka i cebulę obieramy, warzywa kroimy wedle uznania (u mnie półplastry). Pomidora i awokado kroimy w kostkę, paprykę

Powiedz dietom nie
Zupa krem z selera 176

ząbki czosnku Olej do smażenia Przyprawy (u mnie pieprz, zioła prowansalskie, bazylia) Ziemniaki obieramy, kroimy drobno, gotujemy ok. 7-10 minut w wywarze. W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju, z pokrojonym w paski selerem i porem (całym). Dodajemy do gotujących się ziemniaków, trzymamy na ogniu do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia, rozrabiamy

Powiedz dietom nie
Lekka sałatka na pochmurny dzień. 175

żółtych pomidorków koktajlowych Sos balsamiczny: 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki musztardy 4 łyżki oliwy z oliwek/ oleju Sos winegret: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny/octu winnego 4 łyżki oleju/oliwy Sól, pieprz Rukolę myjemy i wkładamy do miski. Pomidory przekrajamy na połówki, kładziemy na liściach

Powiedz dietom nie
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem 248

mniejsze kawałki. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z sosu i pokroić. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą, posolić i poczekać do czasu, aż wchłonie wodę. Czosnek przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać jogurt naturalny i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Fusilli z bakłażanem i pomidorami 234

corregio, pecorino ) oliwa do smażenia  PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Bakłażana obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie do miękkości, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.  Wlewamy pomidory z zalewą, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem około 5 minut. Na końcu dodajemy bazylię. Sos podajemy z makaronem, posypujemy tartym serem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotlety z indyka w sosie paprykowym 307

mięso z obu stron po ok. 5 minut. Przekładamy na talerz Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę  Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą 320

kawałeczku łososia. 4. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy łososia i jajka. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy łyżkę oliwy z oliwek z wodą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy i polewamy przygotowaną wcześniej sałatkę oraz obsypujemy posiekanym drobno koperkiem. Sałatka ta świetnie smakuje także z sosem czosnkowym

Kuchnia Pełna Pasji