 Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash 298
Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash 298sól i pieprz 5 łyżeczek oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 1 papryka, pokrojona w kostkę 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka
karmelowy Penne z warzywami 265
Penne z warzywami 265łyżki śmietany 18 % sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie odrobina rukoli do posypania Sposób przyrządzenia: Makaron i warzywa ugotować wg przepisu na opakowaniu. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć 1 minutę na maśle. Dołączyć warzywa i ponownie 1 minutę smażyć. Na koniec zaprawić śmietanę. Podawać z gorącym makaronem. Uwierzcie mi przepyszne
pieprzny smaczek Pieczone bataty z greckim sosem 247
Pieczone bataty z greckim sosem 247limonki 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Bataty: 1. Bataty obieramy, dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ósemki. 2. W misce mieszamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekanym chili, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. 3. Przekładamy bataty do miski z marynatą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 4. Zamarynowane bataty układamy
W kuchni Katie ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 213
ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 213angielskie, suszone zioła, pieprz. Podsmażam lekko, około 2 minuty, po czym dodaję posiekaną drobno cebulę. Smażę 2-3 minuty, do momentu zeszklenia. Na samym końcu wrzucam przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek. Do zawartości patelni wrzucam kapustę. Duszę pod przykryciem, podlaną połową wina aż nieco zmięknie (około 5-8 minut). W naczyniu żaroodpornym, układam warstwę kapusty, ryby i przykrywam pozostałą
W kuchni Karmel-itki Stir-fry z kaszą jaglaną, zieloną fasolką i serem feta 297
Stir-fry z kaszą jaglaną, zieloną fasolką i serem feta 297minut, wyłączyć gaz ; odstawić kaszę by wchłonęła cały płyn i stała się sypka. Dosolić do smaku. Fasolkę ugotować al dente. Czosnek drobno posiekać/przecisnąć przez praskę, pokroić paprykę. Na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i papryką. Następnie dodać fasolkę, kaszę i koncentrat. Doprawić całość wg uznania. Na koniec dorzucić pomidorki koktajlowe i fetę. Gotowe danie skropić
Kuchnia Ellie Pieczone udka z kurczaka 262
Pieczone udka z kurczaka 262aluminiowa lub papier do pieczenia olej do posmarowania naczynia Udka umyć, ewentualnie pokroić na mniejsze części (z części przykręgosłupowych można ugotować fasolówkę ) i oprószyć delikatnie solą. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Dno brytfanki lub naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju. Kawałki kurczaka smarować z obu stron powstałą marynatą i układać jeden obok drugiego w naczyniu. Naczynie przykryć folią
Kuchcik gotuje Kurczak z przyprawą gyros 294
Kurczak z przyprawą gyros 294ryżu (200 g) Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić na małe kawałeczki. Do pokrojonego kurczaka dodać przyprawę gyros, 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać. Paprykę i cebulę pokroić na drobne kawałeczki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić przyprawioną pierś. Po 10 minutach do smażącego się
Kuchcik gotuje Kotlety jaglane z tuńczykiem 171
Kotlety jaglane z tuńczykiem 171być mrożona/ sok z połowy cytryny 1 łyżeczka mielonej papryki mielony pieprz, sól olej rzepakowy do smażenia 1. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szpinak dobrze opłukać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i udusić cebulę z czosnkiem aż zmięknie. Dorzucić szpinak i dusić chwilę na małym ogniu aż szpinak zwiędnie. Ostudzić. 2. Do miski
UgotujmyTo.pl Kluski śląskie 179
Kluski śląskie 179SKŁADNIKI: ziemniaki - 1,5 kg maka ziemniaczana - 3 łyżki jajko - 1 sztuka WYKONANIE: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka soli). Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(wyciągnięta część jest oczywiście dodawana do ciasta). Dodajemy jajko, wszystko dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto
Kuchnia Beaty Żeberka w sosie własnym 154
Żeberka w sosie własnym 154pieprz, ewentualnie kostka pieczeniowa knorr WYKONANIE: Pokrojone żeberka posypać solą i pieprzem, opruszyć mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor, cebulę pokroić w kostkę , czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa, smażyć jeszcze około 10 min. następnie zalać wodą, włożyć liście laurowe i ziarna pieprzu,, ziela angielskiego i dusić na wolnym ogniu około 45 min. ( do miękkości mięsa
Kuchnia Beaty Soczysta karkówka. 162
Soczysta karkówka. 162mięso lekko rozbijamy, panierujemy tylko w mące i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Do patelni dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i razem chwilę smażymy.Podlewamy ok.1 szklanki wody, posypujemy pieprzem, Vegetą, przyprawą do wieprzowiny. Dusimy razem do miękkości ,uzupełniając wodę i co pewien czas mieszać. No i gotowe smaczne
Kuchnia Beaty Jambolaya 268
Jambolaya 268papryki dowolnego koloru ja dodałam czerwone 3 łyżki masła 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Roztopić 2 łyżki masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę- podsmażyć Dodać pokrojoną w paski paprykę i pomidory, przyprawić solą i pieprzem, wlać 2-3 łyżki wody dusić 20 min. Ryż ugotować na sypko
Kuchnia Beaty Schab na zimno 190
Schab na zimno 190majeranku 6 szt. ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 2 liścia laurowe Pamiętajcie, że zawsze możecie doprawiać według swojego gustu, swoimi ulubionymi przyprawami. WYKONANIE: Sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek- wymieszać natrzeć schab i odstawić na 3 godz. Zalać wodą i gotować 3-5 min. zostawić w tej wodzie do dnia następnego. Następnego dnia gotujemy 3 min. , zostawiamy
Kuchnia Beaty Bitki wieprzowe w sosie grzybowym. 164
Bitki wieprzowe w sosie grzybowym. 164lekko rozbijam, przyprawiam (jeśli chodzi o przyprawę knorra, to najchętniej mieszam kilka) i obtaczam w mące, na patelni rozgrzewam olej z masłem, dodaję pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę, jak cebula jest lekko zeszklona wkładam polędwiczki, smażę i podlewam wywarem z grzybów, dodaje liść laurowy, ziele angielskie, dodaję grzyby, duszę do miękkości mięsa, na koniec zagęszczam śmietaną
Kuchnia Beaty Śledzie w sosie czosnkowym. 355
Śledzie w sosie czosnkowym. 355korniszonów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżki majonezu Winiary świeżo mielony pieprz czarny, sól do smaku WYKONANIE: śledzie pokroić w paski SOS: czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę i 3/4 cebuli czerwonej, korniszony pociąć w drobną kostkę, resztę cebuli czerwonej kroimy w krążki posypujemy cukrem i solą (do zmożenia), cebula będzie dekoracją półmiska, dodać majonez, jogurt naturalny, wymieszać
Kuchnia Beaty