Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty.Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do surówki.Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do surówki.Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Polać olejem/oliwą, octem/sokiem z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać.Całość doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.SMACZNEGO
Gospodyni Miejskatwarogu (u mnie chudy);Sól;PieprzSłodka papryka w proszku.Sposób wykonania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez praskę.Twaróg dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Ja robię to za pomocą tłuczka do ziemniaków.Doprawić solą i pieprzem.Do miseczki wsypać słodką paprykę w proszku.Formułować kulki i obtaczać w papryce
Gospodyni Miejskaprzygotowania:Buraki obrać, umyć, gotować do miękkości. Wystudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Do startych buraków dodać ocet, cukier, sól i pieprz. Wymieszać.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do buraków i wymieszać.Do buraków dodać śmietanę i wymieszać.Na rozgrzanej na dużej patelni margarynie podsmażyć cebulkę. Następnie dodać mąkę i całość podsmażyć na złoty kolor.Do złocistej zasmażki
Gospodyni Miejskaśmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać olej z obu puszek z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać tuńczyka, wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut.Doda
Gospodyni Miejskaserka topionego;1 duża cebula;Sól;Pieprz;1 łyżka masła do podsmażenia cebuli.Sposób wykonania:Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem na kremową masę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rogrzanym na patelni maśle. Podsmażoną cebulę dodać do ziemniaków.Do ziemniaków i cebuli dodać serek topiony
Gospodyni Miejskamaszynką do mięsa.Pietruszkę można zastąpić drobno posiekanym koperkiem, a cebuli można nie podsmażać, tylko zmielić ją razem z mięsem w maszynce do mięsa.Można też dodać przeciśnięte przez praskę i podsmażone ząbki czosnku, jak również podsmażone, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.Bułkę tartą można zastąpić namoczoną w mleku czerstwą bułką. Wówczas nie terzba już dodawać do mięsa mleka.Mleko dodawane
Gospodyni Miejskawrzucić pokrojoną w kostkę wołowinę i podsmażyć. Następnie wlać szklankę (250 ml) bulionu i dusić na małym ogniu pod przykryciem.Cebule obrać, pokroić w pióra.Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.Na patelni rogrzać niewielką ilość oleju i wrzucić pokorojoną cebulę. Gdy cebula będzie już prawie podsmażona, dodać przeciśnięty czosnek. Chwilkę razem
Gospodyni Miejskaenergicznie mieszając podsmażać, aż mąka stanie się lekko złocista. Następnie, stale mieszając powoli wlewać mleko. Kolejno wsypać starty na tarce o grubych oczkach ser i obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotować, stale mieszając, aż sos stanie się gęsty. Sos przyprawić solą i pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu, na to podgotowane różyczki kalafiora i brokuła, następnie pozostałą
Gospodyni Miejskabardzo delikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz.Z podanych składników wychodzi około 8 kotletów.Smak kotletów można wzbogacić dodając 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Pietruszkę można zastąpić szczypiorkiem, ale pominąć całkowicie.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaobrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ser biały, podsmażoną cebulę i dobrze wymieszać ( ja mieszam i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków). Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.Do wystudzonej masy
Gospodyni Miejskaodsączyć z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Ziarna słonecznika uprażyć na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać.Czosnek obrać, przecisnać przez praskę, dodać do sałatki i wymieszać.Do sałatki dodać majonez. Dokładnie wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do sałatki można użyć zarówno różyczki świeżego
Gospodyni MiejskaUwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 7 placków.Nie wiem skąd pochodzi nazwa placków, ale nie przypominają one typowego ciasta kebabowego.Do sałatki można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Można użyć zarówno tuńczyka w kawałkach jak i rozdrobnionego, w oleju lub w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatkiem soli do sałatki
Gospodyni Miejskagodzin (u mnie stało w lodówce całą noc).Roladę podawać na zimno, pokrojoną w plastry.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Łyżkę chrzanu w cieście można zastąpić 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, a serek śmietankowy serkiem o smaku chrzanowym.Można użyć do 400 g łososia wędzonego w plastrach. W przypadku dodania 150 g (wersja oszczędnościowa, taka jak u mnie) rolada ma delikatnie
Gospodyni Miejskawymieszać.Fasolę odcedzić z zalewy, dodać do sałatki i wymieszać.Słonecznik uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni, wystudzić, dodać do sałatki i wymieszać.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki i wymieszać.Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisów:Do sałatki można użyć brokuła świeżego
Gospodyni Miejskaokoło 10 minut.Po tym czasie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.Masło utrzeć (łyżką lub mikserem) z czosnkiem. Dodać oregano i szczyptę soli i wymieszać.Na delikatnie oprószony mąką papier do pieczenia wyłożyć wyrobione ciasto i rozwałkować na placek (koło) o grubości
Gospodyni Miejska