 Makaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem 268
Makaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem 268parze. Podzielić na różyczki.Słonecznik uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać olej z puszki z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać tuńczyka, wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut.Dodać śmietanę, wymieszać
Gospodyni Miejska Sałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami 794
Sałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami 794połówki i oczyścić z pestek.Seler odsączyć z zalewy, dodać do winogron. Wymieszać.Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wymieszać.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać majonez i 2/3 wystudzonych płatków migdałowych. Wymieszać.Wierzch sałatki oprószyć pozostałymi płatkami migdałów i udekorować winogronami.Sałatkę wstawić na około 1 godzinę przed podaniem
Gospodyni Miejska Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 45995
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 45995złocisty, zamiast pikantnych.Makaronu nie trzeba zalewać wrzątkiem. Nasiąknie on jogurtem i majonezem.Jogurt można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lug jogurtem greckim.Do sałatki można dodać przeciśnięte przez praskę 2 - 3 ząbki czosnku.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką 1156
Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką 1156Kapustę umyć, osuszyć, pokroić/posztakować w cieniutkie paseczki.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do kapusty.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki.Do sałatki dodać usmażone kawałki kurczaka wraz z olejem. Wymieszać.Do sałatki dodać majonez. Dokładnie wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem (opcjonalnie) i dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi
Gospodyni Miejska Schab pieczony w mleku 668
Schab pieczony w mleku 668mleka (u mnie 2%);1/2 łyżki słodkiej papryki;1 łyżka majeranku;1/2 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki pieprzu;2 ząbki czosnku;2 łyzki oleju.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Schab natrzeć olejem, czosnkiem oraz dokładnie oprószyć wszystkimi przyprawami tj. słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany schab przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki
Gospodyni Miejska Sałatka brokułowa z pomidorami, jajkami i sosem czosnkowym 676
Sałatka brokułowa z pomidorami, jajkami i sosem czosnkowym 676Brokuł powinien być jędrny i lekko twardy. Wystudzić.Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w ćwiartki.Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Przygotować sos: w miseczce wymieszać ze sobą śmietanę, majonez, czosnek, sól i pieprz.Na podłużnym talerzu (u mnie przykrywka od 5 litrowego naczynia żaroodpornego) poukładać naprzemiennie różyczki brokuła, ósemki pomidorów
Gospodyni Miejska Guacamole 221
Guacamole 221jednej, małej limonki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Awokado rozkroić na pół. Wyrzucić pestki. Wyjąć miąższ. Miąższ z awokado rozgnieść widelcem na kremową masę.Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do awokado.Z limonki wycisnąć sok i dodać do guacamole.Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać, dodać do sosu.Guacamole przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.Podawać jako dodatek
Gospodyni Miejska Litewskie kartacze 278
Litewskie kartacze 278połowę starłem na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąłem dokładnie z nadmiaru wody przez czystą ściereczkę, a wyciśniętą z nich wodę pozostawiłem w talerzu. Ugotowane ziemniaki przecisnąłem przez praskę, kiedy były jeszcze ciepłe i połączyłem je ze startymi i odciśniętymi ziemniakami. Dodałem do nich następnie 100 gram mąki ziemniaczanej i skrobię, która odstała się na dnie talerza, do którego
Wyprawy kulinarne Pizza na miękkim cieście - krok po kroku 595
Pizza na miękkim cieście - krok po kroku 595około 1h. *mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące (by nie zabić drożdży) 2. Przygotowujemy sos: do miski wlewamy koncentrat i keczup. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, przyprawę do pizzy i pieprz*. Wszystko mieszamy. *ilość ziół jak i czosnku jest dowolna i zależna od preferencji 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę
Szefowa kuchni TARTA ZE SZPINAKIEM 200
TARTA ZE SZPINAKIEM 200formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić.Szpiank wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy przeciśnięty pzez praskę czosnek,doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy az do wyparowania płynu. Jajka rozkłócamy dodajemy do nich śmietanę, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy uduszony szpinak, dobrze mieszamy, wylewamy na spód
Z Majeczką w kuchni TRÓJKĄTY ZIEMNIACZANE PO STAROPOLSKU Z WARZYWAMI 34088
TRÓJKĄTY ZIEMNIACZANE PO STAROPOLSKU Z WARZYWAMI 34088szklanki mąkiłyżka solifarsz:1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po staropolsku1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po polsku1 jajkosól,pieprz10 dag żółtego seraWykonanie:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, ok 1 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, wykrawamy kwadraty 20x20 cm.Mieszankę po staropolsku podsmażamy na oleju na rumiano,doprawiamy solą i pieprzem studzimy, odcedzamy
Z Majeczką w kuchni Quesadillas meksykańskie 249
Quesadillas meksykańskie 249oregano,5 łyżek oliwy,pęczka natki kolendry,soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i zeszkliłem na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodałem na patelnię 500 gram mielonego mięsa wołowego i całość delikatnie podsmażyłem, dokładnie rozdzielając kawałki mięsa, tak aby nie powstały z niego grudki. Kiedy mięso było lekko przyrumienione
Wyprawy kulinarne Spaghetti a'la caprese 374
Spaghetti a'la caprese 374około 30 sekund, po czym natychmiast przełożyć do zimnej wody - wtedy skórka szybko i łatwo zejdzie, a pomidory zachowają jędrność.3. Na patelni, na oliwie delikatnie rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy pokrojone w niedużą kostkę pomidory. 4. Smażymy do czasu, aż pomidory zmiękną i puszczą sok.5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz świeżymi listkami bazylii
W kuchni Katie Roladki z polędwiczki wieprzowej faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi, w asyście puree selerowo-jabłkowego i sałaty 330
Roladki z polędwiczki wieprzowej faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi, w asyście puree selerowo-jabłkowego i sałaty 330posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi i świeżo zmielonym pieprzem.4. Zawijamy polędwiczkę w roladę, końce spinamy za pomocą wykałaczek.5. Roladkę nacieramy z wierzchu oliwą wymieszaną z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz posypujemy solą i pieprzem. Następnie zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na wierzc) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 250°C przez około 25 minut.6. Po upieczeniu ostrożnie wyciągamy
W kuchni Katie Przekąska z naleśników ze szpinaku posmarowanych kremem łososiowym 468
Przekąska z naleśników ze szpinaku posmarowanych kremem łososiowym 468chudego twarogu100 g jogurtu naturalnego1 czerwona cebula½ pęczka koperku1 limonka1 papryczka chilisól, pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Naleśniki:1. Na łyżce oleju przesmażamy rozdrobniony szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.2. W misce za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki na jednolite, gęste ciasto: mleko, wodę, olej, jajko, sól i mąkę
W kuchni Katie