 Rolada lazdijajska 752
Rolada lazdijajska 752g/kg licząc tylko mięso bez skóry -sól 18 g/kg skóry -pieprz czarny mielony 2,5 g/kg -kolendra 1 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę według uznania ja lubię dałem 10 g/kg -folia celulozowa -siatka Wykonanie Kupioną golonkę myjemy pod bieżącą wodą. Z golonki zdejmujemy skórę tak aby jej nie uszkodzić. Wycinamy kość pozyskując jak najwięcej mięsa
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza. Świąteczna szynka glazurowana miodem 285
Świąteczna szynka glazurowana miodem 285liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki płynnego miodu 100 g cukru 100 ml czerwonego wina PRZYGOTOWANIE Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami (po 1 łyżeczce) oraz solą i pieprzem. Nacieramy mięso marynatą i wstawiamy na noc do lodówki. Przygotowujemy wywar - warzywa kroimy na kawałki, dodajemy ziele angielskie
Moje Kuchenne Rewelacje Makaron ze szpinakiem 274
Makaron ze szpinakiem 274dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni, na masełku dusimy umyty wcześniej szpinak . Jak szpinak zmięknie i odparujemy z niego nadmiar wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Całość dusimy jeszcze przez chwilę i dodajemy jogurt naturalny oraz serek topiony. Jak serek się roztopi dodajemy odcedzony makaron i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowany
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Wegetariański gulasz warzywny 311
Wegetariański gulasz warzywny 311plasterki. Składniki podsmażamy na łyżce masła, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusimy do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby podlewamy wodą. Na koniec dodajemy fasolę odsączoną z zalewy i przyprawy
e-PrzepisyKulinarne Pieczona pierś z indyka 722
Pieczona pierś z indyka 722bardzo aromatyczne. Idealne do kanapek, na imprezkę lub na zbliżające się święta. Zobaczcie, jak łatwy jest przepis, a może się skusicie :) Składniki marynaty: 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 czubata łyżeczka mielonych suszonych pomidorów (u mnie Skworcu ) 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaska łyżeczka pieprzu 1 czubata łyżeczka
Smak mojego domu Kiełbasa żywiecka parzona 202
Kiełbasa żywiecka parzona 202wieprzowej 1000 g karkówki wieprzowej 1250 g pręgi wołowej 750 g podgardla 90 g peklosoli 5 g cukru 5 g czarnego mielonego pieprzu 4 g świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę 5 g pieprzu ziołowego osłonki białkowe o średnicy 55 mm Wykonanie: Łopatkę kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Karkówkę mielimy na sitku nr 13. Pręgę mielimy na sitku
Kulinarne przygody Gatity Buraki 205
Buraki 205łyżek soku z cytryny 2 łyżki oleju sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Buraki gotujemy w mundurkach. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy sok z cytryny i olej. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Tuż przed podaniem posypujemy posiekanymi orzechami i natką pietruszki. Buraki podajemy na ciepło jako dodatek
Pobite gary Barbary Ziemniaczane kuleczki z serem 1172
Ziemniaczane kuleczki z serem 1172czerwona papryka 100 g żółtego sera Bułka tarta do panierowania ok. 1 oleju do smażenia Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub bardzo mocno ubijamy. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki
VioletoweKucharzenie Ziemniaczane kuleczki z serem 1172
Ziemniaczane kuleczki z serem 1172czerwona papryka 100 g żółtego sera Bułka tarta do panierowania ok. 1 oleju do smażenia Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub bardzo mocno ubijamy. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki
VioletoweKucharzenie Roladki schabowe mięsnym farszem 560
Roladki schabowe mięsnym farszem 560łyżka przyprawy gyros łyżeczka papryki słodkiej 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe olej do smażenia 1 bulionetka do mięsa duszonego 2 łyżki mąki pszennej Farsz: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zmielonego fileta. Przyprawić gyrosem, papryką, solą i pieprzem. Wymieszać. Schab rozbić na cienkie kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Na środku ułożyć po łyżce farszy zwinąć roladki. Związać nicią
Smakołyki Asi Salsa - chyba do wszystkiego 246
Salsa - chyba do wszystkiego 246oliwek 2 łyżki świeżo siekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny lub limonki Ogórek, paprykę, suszone pomidory pokroiłam w drobną kostkę Czosnek posiekałam, imbir obrałam i przecisnęłam przez praskę do czosnku Miód i oliwę z oliwek dokładnie wymieszałam w oddzielnej salaterce Wszystkie składniki przełożyłam do miseczki i starannie wymieszałam Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com Rolada z indyka 271
Rolada z indyka 271pieprz młotkowany z kolendrą -0,5 g /kg pieprz cayenne -0,2 g/kg oregano -0,2 g/kg bazylia -0,2 g/kg tymianek -6 g/kg czosnek świeży wyciśnięty przez praskę -sznurek wędzarniczy -folia celulozowa -siatka do wędlin Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą wycinamy kość i usuwamy skórę peklujemy na mokro 24 godz. Skórę z golonki nacieramy solą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza. Pieczeń z siekanym kurczakiem, pieczarkami i serem 199
Pieczeń z siekanym kurczakiem, pieczarkami i serem 199świeżej natki pietruszki 3 jajka Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Doprawiamy przyprawą do mięsa. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz żółty ser i natkę pietruszki. Na końcu wbijamy jajka i doprawiamy sola i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 26x12 cm. Pieczemy
VioletoweKucharzenie .1226. najlepsza pasta z ciecierzycy 163
.1226. najlepsza pasta z ciecierzycy 163paprykę w proszku. Wyszło idealnie! ♥ PRZEPIS /ok. 400g hummusu/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (użyłam ciecierzycy z BioIndygo.pl ) ~średnia czerwona papryka, ok. 200g ~4 łyżki tahini ~2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ~sok z 1/2 cytryny ~łyżeczka słodkiej papryki w proszku ~kumin, sól, pieprz do smaku Paprykę kroimy na kilka części i pieczemy ok. 20-30 minut w 200*C. Następnie wszystkie
breakfast of dreams Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem 187
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem 187kroimy w kostkę, podsmażamy razem z posiekanym miąższem z cukinii. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, kaszę, pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy na gładką masę. Cukinie napełniamy farszem i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok 40 min w 180 C, 10 minut przed końcem
e-PrzepisyKulinarne