potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:69/135)

TAJINE ( Tadżin) 132

groszku 1 lyżka turmerik-u 1 łyżka imbiru 1/2 natki  świeżej kolendry i pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka czarnego pieprzu 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka soli  Kochani jeśli robimy mięso czerwone ( jagnięcina i baranina) to: Trzeba jeszcze 2 duze pomidory , 1 łyżka papryki czerwonej i proponuje więcej czosnku.  Podczas gotowania będziemy co jakiś(...)godzin w mleku, czosnku i rozmarynie.Ja staram się zostawić 24h przed szykowaniem Mięso super !!! Mega miękkie i nie pachnące w specyficzny sposób. CIEKAWOSTKi: *I w zależności z jakiego mięsa robimy nasze danie łącznie z sosem bedzie miało inny kolor.  *Do tej potrawy w Maroku używa się specjalnych  glinianych stożkowych garnków i gotuje się  to danie

Viola cooks with passion
Grillowana karkówka z warzywami 144

musztardą podałam i promieniami słońca oraz smakiem potrawy z całą rodziną  się rozkoszowałam.   Składniki: 1 kg karkówki, marynata: 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem malinowym, 6 łyżek oleju rzepakowego Rapso, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól morska świeżo mielona do smaku, mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku, ponadto: garść świeżych liści lubczyku(...)nać), cukinia zielona, cukinia żółta, sól morska, pieprz czarny świeżo mielony cukier. Przygotowanie: Marynata: olej mieszamy z octem balsamicznym, dodajemy, sól, pieprz i chili. Karkówkę myjemy, kroimy w plastry, osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy plaster obtaczamy w marynacie, posypujemy bardzo drobno posiekanym lubczykiem i delikatnie go wklepujemy. Mięso przekładamy do pojemnika, przykrywamy  i odstawiamy na noc do lodówki

Moniki Smakołyki
Roladki indycze z suszoną żurawiną 414

zwijam w roladki. Spinam wykałaczkami.  3. Przygotowane roladki nacieram dookoła papryką ostrą mieloną, majerankiem oraz pozostałą solą i pieprzem.  4. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Roladki piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Do przygotowania roladek użyłam żurawiny suszonej, którą otrzymałam(...)źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów. Połączenie mięsa z żurawiną było strzałem w dziesiątkę. Wytrawne roladki z nutką słodyczy to jedna z moich ulubionych potraw mięsnych. Żurawina suszona spełniła wszystkie moje oczekiwania. Produkt jest wart polecenia i zakupu.  Żurawiny smakowe  MAKAR  są dostępne

Tradycyjna kuchnia Kasi
Brak tytułu 121

Witam, dziś pokarzę, jak wykorzystałam ryż biały SONKO  i co z niego smacznego powstało :) GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA:400 g mięsa mielonego200 g kapusty

kolorowotorcikowo
Pieczeń rzymska z mięsa indyczego. 175

     Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszną pieczeń rzymską z mięsa indyczego. Danie jest soczyste, aromatyczne, idealne zarówno na ciepło jak

Rozpustne gotowanie
Paluszki serowe. 230

odskocznia od świątecznych przepisów. Podejrzewam, że już wszyscy macie wybrane potrawy i słodkości na święta :-). Ja już kilka smakołyków mam zaplanowanych, ale może jeszcze coś wymyślę :-). Moja dzisiejsza propozycja to przekąska, która idealnie sprawdzi się na Sylwestra i nie tylko. Paluszki są lekko chrupiące, posypane gruboziarnistą solą i mieloną słodką papryką. Smakują doskonale zarówno na ciepło(...)chudego białego twarogu około 1/2 łyżeczki soli (płaska) 1/2 łyżeczki cukru 2 duże jajka gruboziarnista sól mielona słodka papryka           Sposób przyrządzania:             Twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić widelcem. Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać posiekane masło, sól i cukier oraz twaróg i jedno jajko. Zagnieść

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Harissa 141

Jest bardzo popularna w północnoafrykańskich krajach arabskich, a także w Izraelu oraz w krajach gdzie występuje duża liczba arabskich imigrantów. Używa się jej jako dodatku do gulaszu, kuskusu, sosów, mięsa czy ryb.  Od dawna nosiłam się z przygotowaniem takiej pasty, a ponieważ uwielbiam chili w każdej postaci i udało mi się kupić  bardzo ładne papryczki , w końcu zdecydowałam(...)pojawiły się kofty z kuskusem.  Harissa jest wspaniałym dodatkiem do wielu potraw, ponadto jest banalnie prosta i łatwa w przygotowaniu. Gorąco polecam ją wszystkim fanom ostrych papryczek.  6 dojrzałych czerwonych papryczek chili 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki mielonej kolendy 0,5 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka suszonej mięty  2 łyżki oliwy

Codzienne Gotowanie
Arabska zupa z czerwonej soczewicy 186

Uwielbiam dania kuchni arabskiej za ich różnorodność, bogactwo stosowanych przypraw, niepowtarzalność przepisów i niezliczone warianty potraw. Za smak i nieziemski aromat. I taka jest też szorba adas , libijska, gęsta, sycąca i aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy. A do tego zdrowa, wegetariańska i bezglutenowa! Soczewica, ze względu na podatność na rozgotowanie, jest idealnym materiałem na zupy, gulasze i dania jednogarnkowe(...)wysoką zawartością białka, może stanowić świetny odpowiednik mięsa dla jaroszy, którzy chętnie wypiekają z niej pasztety czy kotlety. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta

Smakowity Blog Kulinarny
Królik duszony w sosie musztardowym 169

świeżo mielony   Przygotowanie: Królika podzielić na części (patrz opis poniżej). Mięso doprawić solą i pieprzem z każdej strony. Szalotkę posiekać pod skosem w talarki. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać masło. Gdy masło się rozpuści włożyć połowę ze wszystkich części królika, obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyciągnąć na talerz i obsmażyć pozostałe kawałki mięsa. Wszystkie części(...)Dusić na małym ogniu ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając (jeśli lubimy mięsko mięciutkie i odchodzące od kości radzę wydłużyć dwukrotnie czas duszenia, a nawet dłużej). Odkryć potrawę. Jeśli mamy dużo płynu, a chcemy mięć gęsty sos, należy go zredukować, gotując na większym ogniu przez chwilę. Następnie dodać śmietankę i igły z 3 gałązek rozmarynu (pozostałe zachować

Moja Delicja
,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym 294

pozostałości po rosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy który można zastąpić innym np. koperkowym. Czas: 45 minut 1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , kości i chrząstek) 1 jajko 1/4 szklanki rosołu 3 łyżeczki kaszy manny sól do smaku pieprz mielony do smaku 2 marchewki ugotowane(...)łyżki kwaśnej śmietany szczypta cukru do smaku natka ,, zieleniny " do dekoracji ( natka pietruszki, lubczyk, melisa , mięta itd.) Na rosole ugotować bardzo gęstą kaszę mannę - wyłożyć i niech zastygnie. Mięso kurczaka zmielić w malakserze. Wymieszać z jajkiem i kaszą manną. Doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym ( masa będzie luźna jak na pasztet ). Wyłożyć masę na folię spożywczą ( 2 porcje

Buniabaje w kuchni
Schab gotowany - pięciominutowy 905

Na świątecznym stole oprócz słodkości musi być coś mięsnego więc proponuję schab gotowany. Trzeba oczywiście odpowiednio wcześniej go przygotować,schłodzić w lodówce i wtedy można się

Kolorowa kuchnia Elki
Super pasztet w galarecie 226

Lekki pasztet drobiowo-warzywny z komosą ryżową, orzechami i śliwkami z powodzeniem zastąpi tradycyjne pasztety z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa. Dodatek produktów superfood sprawi, że taka przystawka pójdzie Wam na zdrowie, a nie w biodra, a na stole będzie się  prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;)  Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej(...)owocami berberysu i czerwonym pieprzem. Nalewkę możecie zastąpić słodkim winem (Porto lub Malaga) lub w wersji bezalkoholowej sokiem z żurawiny, granatów lub bulionem.  Nie ma potrzeby rezygnowania z tradycyjnych potraw w domowym menu, ale zawsze można przygotować ich zdrowszą wersję :)  Szeroki wybór superfood znajdziecie w sklepie internetowym sklepagnex.pl Porcje:  forma 30x12x10   Składniki: 300 g filetów

SzczyptaSmaQ
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 339

Pozostałe mięso z rosołu zmieliłam, dodałam kiszonej kapusty i powstały pyszne syte pierogi. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki

Kuchnia domowa Ani
Cukinie zapiekane z kaszą 189

Składniki : cukinia, u mnie 3 sztuki kasza jaglana -2 torebki po 100 g ser żółty do posypania feta 270 g płaska łyżeczka pokrojonego drobno koperku, można

Proste Potrawy
Węgierska zupa gulaszowa 179

Uwielbiam Węgry, Węgrów i oczywiście węgierską kuchnię :) Najbardziej znaną potrawą madziarskiej kuchni jest zupa gulaszowa.  Oto moja wariacja na temat gulyásleves, obowiązkowo jak w oryginale na smalcu (bo 2 łyżki tego tłuszczu naprawdę nikogo nie zabiją :)). Dodatkowo czerwona papryka - bo w węgierskich knajpach tylko mięcho, ziemniaki i marchewka + przyprawy oczywiście. Zapraszam więc na rozgrzewającą zupę. SKŁADNIKI(...)łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 l bulionu warzywnego 2 czerwone papryki (u mnie podłużne) 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) sól, pieprz  szczypta cukru PRZYGOTOWANIE Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy mięso

Moje Kuchenne Rewelacje
Bulion. Lane kluski. Rosół wołowy z grzybowymi kluseczkami 199

zjeść albo kiedy potrzebuję zrobić zapas do zamrożenia - z przeznaczeniem do wykorzystania do innych potraw. Lato chyba nie jest najlepszą porą na rozgrzewające zupy, takie jak rosół, ale skoro nam naszło to nie było wyjścia. Miałam wołowinę z kością i już nie dodawałam innego mięsa, jak to zwykle robię bo najbardziej lubimy rosół na różnych rodzajach mięs . Ty razem(...)szybkim rozwiązaniem. Rosół prawie sam się robi więc jeśli lubicie to nic nie stoi na przeszkodzie nastawić go już dzisiaj albo dowolnego, innego dnia. Nadmiar można zamrozić - będziecie mieli bazę do zup czy sosów bez konieczności używania gotowych kostek bulionowych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chińska zupa wg Józefa 170

Taką smaczną zupę można zrobić dość szybko. I wystarczy niewiele składników... Fakt, że podanie obiadu też jest ważne, szczególnie przy szczególnych okazjach. Może przydałby mi się

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania