potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:57/135)

Pieczeń rzymska z jajkiem. Smaczna na zimno i na ciepło. 332

Dziś zapraszam na tradycyjna pieczeń rzymską z jajkiem. Bardzo soczysta i aromatyczna, doskonała zarówno na zimno jako przystawka czy przekąska jak i na ciepło jako dodatek

Kuchnia z widokiem na ogród
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 345

niż zazwyczaj. W efekcie otrzymałyśmy pyszny, delikatny, lekko wilgotny pasztet. Zdecydowanie lepiej się kroi niż chociażby pasztet ze śliwką . Swobodnie mogą go również jeść osoby na diecie bezglutenowej. Polecamy! Potrawa wolna od glutenu.     Ilość porcji: 2 keksówki Składniki: 500g mięsa z indyka 500g wątróbki drobiowej 500g wieprzowiny (u nas było to mięso z łopatki) 300g karkówki (fajną cenę(...)surowego boczku 150g słoniny Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka Garść suszonej żurawiny 1,5 szklanki wywaru drobiowego (lub wywar z gotowania miesa) 3/4 szklanki kaszy jaglanej Przyprawy: świeżo mielony piep rz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego Do dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie

Kolizje Smaków
Karkówka ze śliwkami i cynamonem 158

ugotujmyto.pl/pieczona-lopatka-wieprzowa-ze-sliwkami/ czy pasztet https://ugotujmyto.pl/pasztet-domowy-ze-sliwkami/ Tym razem jednak doprawiłam mięso również odrobiną cynamonu. Cynamon nadaje potrawie ciekawą nutkę… należy jednak uważać, żeby nie wsypać go za dużo, bo ma to być tylko nutka cynamonu a nie cynamonowe mięso Najlepiej zacząć od 1/4 łyżeczki cynamonu a kolejnym razem po prostu dodać go więcej… Karkówka ze śliwkami(...)karkówki10-15 suszonych śliwek1 łyżeczka pieprzu mielonego1 łyżeczka soli0,25 – 0,5 łyżeczki cynamonuszczypta gałki muszkatołowej0,5 łyżeczki papryki2 czerwone cebule1 łyżeczka miodu0,5 łyżeczki płatków chilliszczypta mielonego ziela angielskiego1 łyżka sosu sojowego1 łyżeczka ziół prowansalskicholej do smażenia1. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem, szczyptą gałki

UgotujmyTo.pl
Kartacze 163

Przyszła pora na obiecane kartacze.Znamy takich, którzy "daliby się za nie pokroić".Nie ukrywamy, że potrawa jest pracochłonna, ale jej smak rekompensuje wszystko.Przystępujemy do pracy.Obieramy 6,5 kg ziemniaków, z czego 1,5 kg gotujemy w osolonej wodzie.Mielimy ok. 0,8 kg łopatki i 0,1 kg słoniny.Będzie nam jeszcze potrzebne dodatkowe 0,1 kg słoniny(...)trzy ząbki czosnku a przyprawy to jedynie sól i pieprz.   W pierwszej kolejności przygotowujemy mięso, czyli mieszamy łopatkę ze słoniną,doprawiamy solą i pieprzem do smaku, 2 cebule i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach.Solidnie wszystko mieszamy.   Ugotowane ziemniaki mielimy.  Przygotowujemy skwareczki.   Słoninę, boczek i cebulę kroimy w kostkę.Najpierw na patelnię wrzucamy

Maminek kulinarny
KALLE, czyli kapusta z mięsem 108

Może kojarzyć się z bigosem, ale to zupełnie inny smak. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 1 średnia cebula ¼ czerwonej papryki 3 łyżki oliwy ½ małej białej

Tureckie Przepisy
Udka kurczaka w marynacie z miodem 352

Dziś przygotowałam pyszne danie z mięsa kurczaka, które wpierw zamarynowałam . Marynata składa się z kilku składników. Zakupiłam je tanio, a to dzięki kuponom rabatowym, ale

Proste Potrawy
Bakłażan i ciecierzyca z chrupiącą pitą czyli libański Fatteh 192

otrzymując po opieczeniu chrupiący "chrust". Powiem Wam, że mimo chłodniejszych dni, nie brakuje mi mięsa (to już 9 miesięcy na diecie wege!), właśnie dzięki takim potrawom jak fatteh . Danie jest sycące, rozgrzewające, aromatyczne i przede wszystkim pyszne. Ma w sobie wszystko, czego oczekuję od potraw jesienią. Serdecznie Wam je polecam!  Fatteh przepis z książki "New Feast" Greg(...)Składniki (na 4-6 porcji): 500 g dojrzałych pomidorów śliwkowych (poza sezonem 1 puszka pomidorów) 2 cebule pokrojone na plasterki 2 papryczki chilli, pozbawione pestek, posiekane 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 250 ml wywaru warzywnego 1 duży bakłażan

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z chleba 240

życie czerstwego pieczywa.  Jedna z tych potraw która pozwala na mniejsze wyrzucanie żywności. Zupa jest dość wszechstronna i można ugotować ją na kilka sposobów. Smakuje dobrze z dodatkiem mięsa, jednak równie smaczna jest w wersji  bezmięsnej. Jestem skłonna powiedzieć że lepsza. To moje zdanie ,ponieważ nie przepadam za mięsem, jednak reszta rodziny woli mięsną wersję. Ten przepis(...)moja ulubiona wersja. Składniki na 4 porcje - pomidory 5 - 6 szt - cebula 1 szt duża - czosnek 2 ząbki - słodka papryka mielona 1 łyżka - 1,1/2 l wywaru warzywnego, woda też może być. - 30 - 40 dkg czerstwego chleba - sól,pieprz do smaku - olej do smażenia. - ser żółty ostry 5 dkg   Wywar warzywny gotuję raz w tygodniu, wlewam do słoików

Eli Gotowanie
Ostry gulasz paprykowy z wołowiną 161

mięsa wlewam 1,5 litra wody. Dodaję liście laurowe, ziele, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Gotuję ma małym ogniu godzinę.  3. Paprykę kroję w kostkę. Papryczkę chilli drobno siekam. Cebulę kroję w kostkę. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Gotuję do momentu, aż mięso będzie miękkie.  4. Gulasz doprawiam do smaku majerankiem, czubricą, pieprzem cayenne, solą i pieprzem(...)czarnym. Podaję z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania gulaszu użyłam przyprawy Czubrica czerwona, którą otrzymałam do testowania ze sklepu SKWORCU . Przyprawa ta wzbogaca smak wielu potraw. Jest dodawana szczególnie do potraw mięsnych, zup, gulaszu, bigosu i potraw z roślin strączkowych.  Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przypraw i produktów potrzebnych w każdej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Polędwiczki wieprzowe w marynacie miodowo-balsamicznej 153

Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut na smażenie. Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa, które idealnie sprawdzą się na obiad. Potrawa wolna od glutenu.   Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut marynowania Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (promocyjną cenę na polędwiczkę wieprzową znajdziecie TUTAJ(...)octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka kolendry (lub 2 – 3 łyżki świeżej) 1 łyżeczka imbiru (można zastąpić świeżym startym na tarce) Skórka otarta z ½ cytryny Szczypta świeżo mielonego pieprzu Świeżo mielona sól Polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z  błonek. Przygotowujemy marynatę: w misce umieszczamy pokrojony ząbek czosnku oraz imbir. Dodajemy miód, ocet balsamiczny, dwie łyzki

Kolizje Smaków
Kurczak w sosie porowo-śmietanowym 404

kurczaka - 0.5 kilo  por - 1 sztuka śmietana kwaśna 18% - ok. 2 - 3 łyżek kostka rosołowa (lub bulion) olej do smażenia, (lub oliwa) przyprawy: sól, czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony) Piersi myjemy,  kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem (ja daję baaardzo dużo pieprzu). Odstawiamy piersi do lodówki na ok 10-15 min, a w tym czasie(...)pół i kroimy w cienkie półksiężyce .  Następnie na patelni rozgrzewamy olej, smażymy , cały czas mieszając, (można dodatkowo jeszcze przyprawić). Jak mięso się zetnie dodajemy pokrojony por.  Wszystko mieszamy i podsmażamy razem około 5 minut. Potrawę z patelni przekładamy do garnka w którym przygotowaliśmy wcześniej bulion (około połowę szklanki). Dusimy na wolnym ogniu ok 5 min, a następnie dodajemy

Kuchnia moimi oczami
Pieczony filet z indyka 125

Sól rozpuścić w 1 l wody i zalać mięso. Odstawić na 2 godziny. Wyjąć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać. Natrzeć nią mięso. Zawinąć w folię do pieczenia i schłodzić godzinę. Piec  45 minut w temperaturze 220oC. Folię rozciąć i rozchylić. Piec jeszcze 10 minut. Uwaga – sprawdzona rada 1) do potrawy pasuje również filet z kurczaka Życzę smacznego

Świat Smaku
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 191

sobie siedzę pod kocem, a wspaniały zapach duszonego mięsa rozchodzi się po mieszkaniu na długo przed podaniem. Dziś zapraszam na przepyszną i aromatyczną wieprzowinę Vindaloo. Nazwa ta pochodzi z języka portugalskiego i przypisywana jest głównie do długo duszonych potraw z winem i dużą zawartością czosnku. W przeszłości potrawę dusiło się na winie czerwonym, jednak z biegiem czasu zostało(...)suszona papryczka chilli 1 1/2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek wina ryżowego lub octu winnego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonej kurkumy 5 goździków 1 łyżeczka mielonego kardamonu 2 cm imbiru 3  duże ząbki czosnku Brzoskwiniowy sambal: 4 połówki brzoskwini z puszki 1 łyżeczka suszonej mięty

Tajskie smaki
Fasolka po bretońsku 232

moja wersja jednej z kultowych potraw polskiej kuchni. Fasolkę po bretońsku wolę z chudym mięsem wieprzowym niż z kiełbasą. A zimą to danie smakuje najbardziej... Składniki: 400 g suchej fasoli (dałam 250 g białej i 150 g czerwonej) 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g mięsa wieprzowego (z szynki) 4 kulki(...)ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki słodkiej papryki sól i świeżo mielony pieprz Fasolę przepłukać. Przełożyć do garnka i zalać wodą o temperaturze pokojowej, tak, aby ponad fasolą znajdowało się około 5 centymetrów płynu. Pozostawić na minimum 12 godzin do namoczenia. W razie potrzeby dolać wody. Po tym czasie odlać

Czerwień i błękit
Kluski ziemniaczane z grzybami. 188

Potrawy kuchni regionalnej są nierozerwalnie związane z porami roku i kalendarzem świąt.  W zależności od pojawienia się płodów rolnych i leśnych – wzmagała się częstotliwość gotowania różnych potraw. Kierując się tą zasadą jako kolejne danie w serii ,,Regionalne Smaki" wybrałam kluski ziemniaczane z grzybami.  Faszerowane kluski z ciasta ziemniacznego, to produkt charakterystyczny dla Suwalszczyzny i Podlasia(...)receptury robi się kluski różniące się jedynie nazwą. I tak w zależności od regionu nazywane są: faszerowanymi kluskami, śląskimi faszerowanymi, cepelinami, pyzolami, golcami, pyzami. Najczęściej faszeruje się je mięsem mielonym, twarogiem i sezonowo grzybami leśnymi. Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu na kluski o delikatnym cieście i przepysznym grzybowym wnętrzu. To bardzo sycące danie, wystarczy jako jednodaniowy obiad. Składniki ciasta

Codziennik Kuchenny
Kuchnia "fusion" - jak zaistnieć w świecie kulinarnych tuzów 151

ilość w potrawie - przykładowo 3 oliwki, 5 wiórków kokosa i mikroskopijnej wielkości kawałek mięsa możecie sprzedać za nie mniej niż 100 - 150 pln Jeśli posypiecie to jeszcze szczyptą cynamonu to cena powinna wynosić minimum 180 pln - bo to będzie deser. Nazwy potraw, najlepiej zapożyczyć z języka islandzkiego albo malalajam. Powodów jest kilka. W obu tych językach(...)występują, długie i oryginalne słowa, których nikt poza krajowcami nie jest w stanie prawidłowo wymówić. To bardzo istotne - nikt nie będzie w stanie krytykować Waszych potraw, używając ich nazwy (chyba że będziecie mieli pecha i trafi Wam się hisper rodem z Islandii lub Kerali).  PS. Podziwiajcie mój geniusz i filantropię, przecież dzielę się z Wami sekretami udanego biznesu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Roladki szpinakowe 354

Filet z kurczaka, wdzięczne w obróbce mięso, posiada wiele walorów, ale jeden najznakomitszy to ten, że potrawy bardzo szybko się z niego przyrządza, choćby ta właśnie nasza propozycja, z udziałem szpinaku, piękne dla oka i smaczne danie, zachwyci domowników i gości na pewno! Składniki: 1 kg fileta z kurczaka 1/2 kg świeżego szpinaku (może być mrożony) 2 łyżki masła(...)ząbki czosnku 2 jajka olej do smażenia 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Filet myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, nacinamy  wzdłuż - robiąc worek kieszeniowy, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Szpinak myjemy, kroimy w grubsze kawałki, mrożony przekładamy na patelnię, do odparowania wody. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak smażymy około

kgwjanczewo
Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 176

się wielkimi krokami, czuć ją już w powietrzu. Mam jednak nadzieje, że ciepłe dni jeszcze do nas wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na typowo jesienne potrawy, a szczególnie na moje ulubione mięsa duszone z warzywami. Dlatego przedstawiam dziś soczystego kurczaka duszonego z jabłkami, dynią, pieczarkami i boczniakami, z dodatkiem ziół i czerwonego wina. Jest to tak na prawdę(...)znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English Kurczak z dynią i jabłkami (6 porcji) Składniki: 6 kawałków kurczaka, u mnie udka i piersi, ze skórą sól i pieprz mielony 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 220 g pieczarek i boczniaków, pokrojone w plasterki 3 grubsze plastry boczku, pokrojone

karmelowy
Burgery z miodowym pulled pork 200

ustach i co najważniejsze potrawa idealnie komponowała się z tym rodzajem piwa. Domyślam się, że niektórych może przerazić czas przygotowania potrawy (kilka godzin marynowania i 8 godzin pieczenia mięsa) ale tak naprawdę wystarczy zagnieść bułki i natrzeć marynatą mięso. Nic łatwiejszego a resztę zrobi za Was piekarnik ;) Do dzieła!1 kg łopatki wieprzowejmarynata:4 kopiaste łyżki miodu lipowego1 łyżka(...)sosu z octem balsamicznym2 łyżki powidła śliwkowego2 łyżki pikantnego ketchupu2 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka tabasco1 łyżka pikantnej wędzonej papryki1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki0/5 łyżeczki cayennebułki z karmelizowana cebulą:300 g mąki170 ml ciepłej wody7 g suszonych drożdżyszczypta soli2 plasterki czerwonej cebuliłyżeczka oliwyłyżka miodu lipowegołyżeczka sosu z octem balsamicznymżółtkoopcjonalnie:czerwona kapusta i szczypiorekSkładniki na marynatę mieszamy

Mienta blog
Grillowana wieprzowina na trawie cytrynowej/ Grilled minced pork on lemongrass 257

podczas grillowania uwalnia się przepiękny zapach trawy cytrynowej. Potrawa inspirowana przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka.  Składniki (5-6 szaszłyków): 250 g mielonej wieprzowiny 5-6 łodyg trawy cytrynowej 1 mała papryczka chilli kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz + do podania: sos hoi sin CZAS(...)PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Papryczkę chili kroimy na pół, pozbywamy się pestek i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię rwiemy na drobne kawałki. Mięso dokładnie mieszamy z sosem sojowym, chilli, bazylią, cukrem i czosnkiem, doprawiamy pieprzem.  2. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oleju. Mięso mielone obklejamy dookoła łodyg trawy cytrynowej. Gdy patelnia będzie mocno

Tajskie smaki