potraw są gołąbki. Dzisiaj mam dla Was wersję dla leniuszków. Gołąbki bez zawijania, zapiekane w sosie pomidorowym z serem. Bardzo szybkie do zrobienia i smaczne. Jeśli takie robiliście, to wiecie, że są pyszne, a jeśli nie próbowaliście to koniecznie zróbcie. Na blogu znajdziecie również przepis gołąbki tradycyjne lub zapiekane w piekarniku. Składniki 600 g mięsa mielonego wieprzowo
O kuchni z uczuciempotrawę z dziczyzny. Tym razem pokusiłam się na mięso z jelenia. Mymaga ono dłuższej obróbki ale jest pyyszne. Musicie jednak być przygotowani na specyficzny zapach zapach mięsa – ja myślałam że kupiłam nieświeże, a to jednak tak ma być. Składniki: 400 g mięsa na gulasz z jelenia 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 3 łyżki mąki olej ostra papryka mielona
Mama z miastatradycyjną potrawą . To jest kolejny konkurs w którym biorę udział i w którym ma królować makaron. Więc jest to czas i pora by znów poeksperymentować . + Składniki: Makaron Lubella nr.4"Spaghetti" 0,5 kg mięsa wołowego drobno zmielonego 4 ząbki czosnku przetartego na prasie do mięsa 1 większa cebula przetarta na tarce o małych oczkach sól, pieprz grubo mielone
Viola cooks with passionInną potrawą, która nada się idealnie na imprezę, jest tatar wołowy – oczywiście pod warunkiem, że wybierzemy świeże mięso i dobrej jakości dodatki. Świetnie pasuje zwłaszcza do czystej wódki. Białko mięsa pomoże rozłożyć alkohol. Składniki: 1 kilogram polędwicy wołowej surowej, 6 żółtek, 1/2 szklanki oliwy, 3 łyżeczki sosu sojowego, 2 cebule, 5-6 ogórków konserwowych, sól, pieprz, papryka mielona. Przygotowanie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapowiecie na pyszny kebab pełen przypraw i papryczki chili , ja byłam wniebowzięta...Tak więc zapraszam Was na dietetyczną podróż po moim świecie kulinarnym.DIETA nie oznacza jedzenie jałowych potraw ,albo powtarzanie tego samego przepisu na okraglo ,że aż nas zemdli a odchudzanie stanie się torturą,.Dlatego kochani mówię " Nie" kuchni nudnej i niesmacznej.Propozycje są też skierowane(...)Potrawa ma 360 KCAL. Grillujemy na ruszcie w piekarniku i podajemy na sałacie! 20 dag.mielonego mięsa indyczego świeża kolendra lub natka pietruszki 1 łyżka 1 średnia cebula 1 mała ,zielona , świeża chili może być mniej 1 łyżka jogurtu naturalnego 0.5 łyżeczki starego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy garam masala szczypta soli 0.5 łyżeczki mielonego kminku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipotrawy szczególnie lubiane przez domowników. Ja zawsze staram się podać coś nowego w tym roku będą to JAJKA PO SZKOCKU. W poszukiwaniu inspiracji świątecznych w internecie trafiłam na ten przepis (szukałam przepisu z jajkami przepiórczymi), jest ich sporo- wybiorę co moim zdaniem najlepsze i na pewno będzie pysznie. SKŁADNIKI: 7 jajek przepiórczych 0,5kg. mięsa mielonego drobiowego
Kuchnia BeatyGołąbki to klasyka polskich potraw, a te z z ryżem i mięsem znają chyba wszyscy. Ja je również bardzo lubię ale czasami robię też inne, choćby te z grzybami i kuskusem , czy takie jak dzisiaj. Polecam, a już wkrótce na blogu gołąbki z młodej kapusty z ziemniakami. Składniki: 1 duża główka kapusty 200 g kaszy(...)jęczmiennej grubej 600 g mielonej łopatki 100 g masła 200 g miniaturowych marchewek 1 cebula 1 nieduży por 4 duże pieczarki 2 pomidory kilka listków pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Kaszę ugotować al dente ( dojdzie podczas duszenia gołąbków ), przełożyć do miski, dodać
Gosia gotujepotraw. SKŁADNIKI: nuggetsy 2 piersi z kurczaka 1 jajko 1 łyżka mleka ok 1/2 szkl bułki tartej ok 1/2 szkl rozgniecionych płatków kukurydzianych 1/2 łyżeczki mielonej papryki sól pieprz olej do smażenia sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 łyżeczki octu z białego wina szczypta chilli szczypta cukru szczypta pieprzu A jak to zrobić: Mięso myjemy
Kuchnia w opałachwłoskiego czy mielonym zielem angielskim. Takiego kurczaka przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie.Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku, który zapobiega wysychaniu mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia szynka tworzy chrupiącą skorupkę, którą wprost uwielbiam! Przygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą z Rzymu
Chilli Czosnek i Oliwapotrawy. Danie jest idealne na szybki obiad w upalny dzień. Nie trzeba stać w nieskończoność w nagrzanej kuchni, a efekt naprawdę zaskakuje pysznym smakiem. Burrito świetnie się także sprawdzi na różnych imprezach. Można je przygotować i zjeść wspólnie z gośćmi. Jestem pewna, że każdemu przypadnie do gustu. Polecam. Składniki na 4 duże porcje: • 500 g mięsa mielonego
W mojej kuchnipotrawa którą lubią raczej wszyscy , te tradycyjne są mega pyszne . Ta wersja jest nieco odmienna , ale równie wyśmienita , nie ma sosu pomidorowego , za to jest pieczarkowy . Pyszne mięsko , mieszane z kaszą , pieczarkami i boczkiem , jest po prostu genialne . Wszystko wieńczy kapusta , ach czego chcieć więcej , no może jakiś pyszny deserek po obiedzie Składniki : 1 kg mięsa mielonego
Ogrodnik w podróżynatka, którą jest posypane wspaniale odświeża kubki smakowe. To ciepłe dnie polecam wszystkim zabieganym. - 35 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki ) - 2 marchewki - 1 duża cebula - 1 szklanka ryżu - woda ( tyle ile wchłonie ryż ) - 3 łyżki oleju - świeżo mielony pieprz ( 1 łyżeczka ), czerwona słodka papryka ( 1 łyżka ), sól - 2-3 łyżki soku z cytryny - pół pęczka(...)mięso - ściąć je jednocześnie rozbijając grudki widelcem. Delikatnie posolić. Dodać surowy ryż, delikatnie go zeszklić pilnując aby każde ziarenko było obtoczone smakiem warzyw i mięsa. Zalać do równości ryżu wodą. Przykryć. Dusić na średnim ogniu do momentu wchłonięcia wody przez ryż. Dodać ok, 100 ml wody, ponownie przykryć. Powtórzyć proces do momentu aż ryż będzie miękki. Doprawić pieprzem, mieloną
kawawszklancepatyczki do szaszłyków nabijam kawałki mięsa. Mięso nacieram papryką mieloną. 2. Cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Wodę mieszam z mąką. Wlewam do mięsa. Wsypuję przyprawę uniwersalną i duszę na małym ogniu do miękkości. 3. Musztardę mieszam ze śmietaną. Dodaję do mięsa. Duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz(...)pieprzem. Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania potrawy wykorzystałam Musztardę Kielecką Grillową, którą otrzymałam do testowania od firmy W SP SPOŁEM. Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ jest przepyszna. Serdecznie
Tradycyjna kuchnia Kasikuchni. Uważam, że każdy, kto dba o zdrowie swoje i swojej rodziny powinien dodawać go do potraw. Składniki /dla 4 osób/: opakowanie mieszanki sałat 30 dag polędwiczki wieprzowej 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła 2 łyżki grubo mielonego pieprzu 50 g koziego sera szczypta soli Sos porzeczkowy: 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki(...)Oczyścić z nadmiaru błon i tłuszczu. Obtoczyć w grubo mielonym pieprzu. Mocno rozgrzać patelnię, wlać na nią olej i dodać masło. Na tak rozgrzanym tłuszczu smażyć polędwiczkę z każdej strony po 3-4 minuty (będzie jeszcze lekko różowa w środku) lub dłużej, jeśli chce się uzyskać efekt wysmażonego mięsa. Następnie zdjąć ją z patelni, posypać szczyptą soli i zawinąć
Pasja Smakułyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego Pęczek natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, 2 gwiazdki anyżu Olej do smażenia Karkówkę tniemy na paski i oprószamy solą oraz pieprzem. W brytfance rozgrzewamy kapkę oleju i obsmażamy mięso, aż zbrązowieje. Odstawiamy na bok do miski. Na tym samym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor posiekaną w kostkę(...)dokładamy ponownie mięso i ananasa pokrojonego na kawałki. Trzymamy na ogniu do momentu wrzenia, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy około 2 godzin aż mięso będzie miękkie, ale nie będzie się rozpadać. Wówczas wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Nakładamy na talerze i obsypujemy posiekaną pietruszką. Smacznego :) Do przygotowania tej potrawy użyłam fantastycznej
Kolizje SmakówPo raz pierwszy robiłam tą zapiekankę dawno temu. Ot zwykła zapiekanka :) teraz ten smak udoskonaliłam jeszcze ogórkiem kiszonym. Polecam na obiad lub sytą kolację.W tej
Kolorowy Przepisownikmoją łopatką dalej począć, nogi zaprowadziły mnie na pobliski bazarek... Uwielbiam tam chodzić jest tam zawsze dużo dobrych i świeżych warzyw cało rocznych i sezonowych, prawdziwe mięsa od prywatnych hodowców, w końcu trzeba wspierać naszych dobrych i wspaniałych rolników, a nie tą tanią, chińską, chemię wyhodowaną na wacie szklanej "pomidory o smaku arbuza" można i tak.. hehe :) Teraz(...)sosu) - zioła prowansalskie - szczypta lubczyku ogrodowego ( z tym tez nie szaleć, bo w połączeniu z kolendrą potrawa smakuje jak maggi) - pół łyżeczki ziaren gorczycy białej - 5 ziaren kolendry - 1 łyżeczka płaska rozmarynu - ---||--- cząbru - ---||--- szałwii - ---||--- pieprzu białego mielonego - ---||--- tymianku - ---||--- estragonu - ---||--- pieprz cayenne (z tym ostrożnie) - ---||--- pieprz ziołowy - ---||--- czosnek granulowany ----||--- szczypta czosnku niedźwiedziego Potrzebny jeszcze
Zainspiruj się kuchniąmusiały zostać one ukazane światu :DDD Pokażę Wam jak w 15 minut przygotować obiad dla całej rodziny, pyszny i mega pożywny. Całość zajmuje dosłownie tyle, ile smaży się mięso, w tym czasie robię sos czosnkowy, kroję wszystkie warzywa i podpiekam tortille. Reszta to już tylko składanie całości. Choć pszenna tortilla nie należy do najzdrowszych to nie miejmy wyrzutów sumienia(...)chcecie zatem szybko i smakowicie nakarmić rodzinę (lub tylko siebie :DD) to ta potrawa jest właśnie dla Was:) SKŁADNIKI (ilość według uznania): tortille (użyłam pszennych) sałata lodowa pomidory ogórek kolorowa papryka cebula czerwona (lub biała) kiełki (np. brokuła) filety z kurczaka sól pieprz słodka mielona papryka oliwa z oliwek majonez ketchup (najlepiej pikantny) SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY
Słodko-Słony Świat IlonyTo moja ulubiona marynata do mięsa i ryb. Można oczywiście kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :) Poniżej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki 90 gr. suchego ryżu 1 łyżeczka czosnku w proszku-lub świeży do smaku 450 gr. mięsa mielonego ,lub jak u mnie 2 piersi z kurczaka 400gr.posiekanych pomidorów w sosie własnym -u mnie pomidory i sos własny tutaj 2-3 cukinie średnie ,lub 1 duża ser żółty tarty ,lub krojony w paski sól i pieprz do smaku(...)mięso mielone ,lub jak u mnie piersi z kurczaka pokrojone w kostkę 2-4 minuty. Odłożyć na cebulę z ryżem i posypać cienką warstwą sera . Pomidory pokrojone w kostkę dodać na patelnie ,doprawić ,solą,pieprzem do smaku,wlać szklankę bulionu dobrze wymieszać i odstawić z ognia. Wlać do naczynia na mięso. Wierzch dekorujemy cukinią i startym serem Układanie potrawy
w mojej kuchnigalantyna z kurczaka Jest to danie które wymaga odrobiny pracy, ale smak gotowej potrawy z nawiązką zrekompensuje nam włożony w przygotowanie posiłku trud. Zwłaszcza kiedy, jako dodatku do farszu, użyjemy domowej pasty z pieczonych warzyw. Ajwar, bo to właśnie o tej paście mowa, doda naszemu daniu(...)wprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając że zniknie ono z półmiska po prostu błyskawicznie. składniki 1 kurczak wiejski o wadze ok 2 kg 350 g mielonego mięsa z kurczaka 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 3 łyżki pasty ajwar 1 łyżeczka suszonego lubczyku sól, pieprz folia
Miód i pieprzpolać nią gotową potrawę. U nas zazwyczaj królują właśnie ogórki, cebula i musztarda francuska, które każdy dodaje sobie już na talerzu i samodzielnie miesza z mięsem. Dodatki można zmieszać z mięsem już wcześniej, ale wg nas wołowina zdąży za bardzo przejść ich aromatem. Wybór sposobu jak zwykle należy do Was. 1. SIEKANIE MIĘSA (5-10min) Mięso na tatar można(...)pozostałych białek możecie zrobić sobie biały omlet lub zamrozić w pojemnikach dla późniejszych zastosowań). PODANIE Obok mięsa umieszczamy posiekane dodatki (jeśli macie oliwę truflową – lekko polewacie nią mięso), a mięso z żółtkiem obsypujemy jeszcze szczyptą gruboziarnistej soli i świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy wszystko na talerzu i zajadamy. Udane kulinarne doznania gwarantowane. Na cześć królewny Addy i intensywnego
Nerds Kitchenpotraw z mięsem,dodatek warzyw sprawia że doskonale smakuje również jako samodzielne danie. Składniki 1 opakowanie meksykańskiej mieszanki warzywnej 1/2 kg wołowiny na gulasz 4 łyżki oliwy 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1 puszka fasoli w zalewie 1 cebula dymka-nać Przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do fajity użyłam tej firmy: Skworcu szczypta mielonego
Wanilia i Kardamonpotrawa, której nagotowałam się chyba najwięcej. Po prostu naprawdę je lubię, a że taniocha to straszna, żal nie jeść. :) W tej wersji jest lekko pikantny, a mięso delikatne i mięciutkie. Dla dwóch osób: 700g kurzych serduszek 1 średnia marchewka 1 nieduża pietruszka 1 spora cebula 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej(...)papryki pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu pół łyżeczki pieprzu cayenne ew. 3 kostki mięsne 2 łyżki mąki pszennej Serduszka dobrze płuczemy na durszlaku pod zimną bieżącą wodą. Dajemy podrobom chwilę na obcieknięcie z wody, następnie każde z serduszek przygotowujemy do gotowania. Każde z nich pojedynczo pozbawiamy zwałów tłuszczu i żyłek. Kroimy je na połowę i płuczemy ponownie
Kuchenna Kontrrewolucya