Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami. Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami, proste i
Kuchnia na wzgórzudlatego proponujemy wersję z ciekawym farszem, wykorzystując do niego mięso gotowane z rosołu, czy innej zupy gotowanej na kurczaku, w połączeniu z pieczarkami i żółtym serem stanowi doskonały farsz naleśnikowy i w ten sposób mamy wykorzystane mięso w dwóch potrawach... Składniki: 2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka 2 łyżki oleju sól(...)smaku olej do smażenia nadzienie 300 g mięsa gotowanego z kurczaka ( najlepiej wykorzystać mięso po rosole) 500 g pieczarek 100 gram żółtego sera 1 por 1 średnia cebula sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa: pomidory z czosnkiem i bazylią olej Wykonanie: Do miski wlewam mleko oraz wodę, wbijam jajka, wsypuję mąkę z solą, oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy, aby powstało jednolite ciasto
kgwjanczewoLatem, podczas upałów, nikomu nie chce się stać przy kuchni i piekarniku. Właśnie dlatego szukamy potraw, które nam tego oszczędzą. Oprócz chłodników i wybitnie lekkich dań powodzeniem cieszą się takie, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Kurczak na butelce piwa właściwie „robi się sam”. Dla niektórych ten przepis jest ciekawostką, ale baaaardzo wielu już go zna i wypróbowało. Kurczak
mojewypiekiinietylkodoskonała alternatywa pospolicie używanego mleka krowiego. Jest ona jednak droższym jego zamiennikiem. Używamy go by nadać naszym potrawą egzotycznego charakteru. Tak też było w naszym przypadku. Do przygotowania (dla 4 osób) tego dania potrzebujemy : 3 pojedyncze piersi z kurczaka mleczko kokosowe opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (300g) papryka czerwona czosnek 4 ząbki cebula czerwona 2 liście laurowe cynamon mielony
Wspólne smakicebula, seler i zielona papryka plus ryż. Reszta to absolutny free style kucharza. Najczęściej występuje kiełbasa podsuszana, chorizo w połączeniu z kurczakiem, wołowiną, mulami, krewetkami. Z warzyw, oprócz „świętej trójcy” można dodać marchew, pietruszkę, ziemniaki. Potrawa pochodzi oryginalnie z okolic Nowego Oleanu, ale do końca nie wiadomo jakie ma korzenie, ani jakie jest pochodzenia słowa dżambalaja. Nam najbardziej(...)powiedział:) Jambalaya rzeczywiście jest bardzo smaczna, świetnie nadaje się do odgrzania, a także do recyklingu kawałków pieczeni jakie zostały z niedzielnego obiadu: wołowiny, wieprzowiny, czy resztek pieczonego kurczaka. Amerykanie często gotują jambalayę po Święcie Dziękczynienia, żeby spożytkować kawałki wczorajszego indyka. My w naszej jambalai użyliśmy resztek kurczaka z rosołu. Podsmażony z chorizo zmienił się nie do poznania, nabrał smaku
Niedzielny kucharzkupujemy je w sklepie. Pasują za równo suszone (jak makaron), jak i świeże, które można znaleźć w lodówkach. Wracając do naszej potrawy, szpecle świetnie nadają się do zapiekanek, my zapieczemy je z grzybami, białą kapustą, kurczakiem i serem. Jeżeli ktoś szuka dania wegetariańskiego można śmiało pominąć kurczaka. Przepis Składniki: 600 g kapusty pekińskiej 500 g pieczarek Szpecle
KasiaiKrzysiu.pldodatkiem szałwii, zwijana w rulon i obsmażana z dodatkiem białego wina . Nieraz przyrządzałam z piersi z kurczaka, jak również- tak jak w oryginale- z cielęciny, ale tym razem pozwoliłam sobie zrobić swoją saltimboccę ze schabu :) Was również zachęcam, bo potrawa jest soczysta, rozpływająca się w ustach, aromatyczna i bardzo smaczna! * schab- 8 plastrów * szynka parmeńska- 8 plastrów
Kraina Miodem Płynącakurczaka! Jeśli miało się szczęście/pecha urodzić w słowiańskich ostępach, skojarzenie nie musi być już tak silne, jednak curry z kurczaka nadal pozostaje fajnym daniem :) Kiedy przychodzi mi do głowy pomysł na robienie tego rodzaju potrawy, to najczęściej znosi mnie w stronę smaków Tajlandii i wieloskładnikowości. Dzisiaj postanowiłem ograniczyć się do jednego głównego elementu i sosu, w którym tkwi(...)zdecydowanie hinduskim smakiem :) PS Trudno mi dzisiaj zebrać myśli, bo zaopiekowaliśmy się zabłąkaną panienką yorkiem i to jest dopiero zamieszanie w domu! ;) Składniki: 1/2 kg filetów z udek kurczaka (lub piersi) 1 puszka krojonych pomidorów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki brązowego
zadanie-gotowanieSwego czasu ten przepis bił rekordy popularności na stronie Galerii Potraw . Jako że jestem ciekawa takich połączeń i zachęcona komentarzami tez go wtedy wypróbowałam. I muszę wam powiedzieć że już 3 rok jak robię w ten sposób pałki kurczaka i za każdym razem smakują wybornie, a buzie kleją się nam od pysznego sosu. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzeciwieństwie do chińskiej , czy japońskiej jest nieco słodsza , bardziej owocowa , bynajmniej , też bardziej pikantna . Choć to ostatnie podlega regulacji i można sobie potrawę oswoić , do własnego podniebienia " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kokosowy kurczak z trawą cytrynową , to niezwykle ciekawe połączenie smaków i aromatów . Po raz pierwszy używałam świeżej trawy i powiem szczerze , nic , co suszone
Ogrodnik w podróżypapryki czerwonej lub żółtej 150 - 200 gram tartego sera żółtego dressing majonezowo - ziołowy przyprawa gyros do drobiu Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie do mięsa i odstawiamy w chłodne miejsce. Jeśli lubimy ostre potrawy - możemy doprawić je mielonym chili. Sałatę myjemy i osuszamy. Liście rwiemy na dość drobne kawałki. Pomidora kroimy w grubą kostkę (koktajlowe(...)pół). Ogórka obieramy, kroimy w plastry i dzielimy je na pół. Paprykę kroimy w cieniutkie paseczki. Cebulę w pióra. Wszystko delikatnie mieszamy. Pierś z kurczaka przysmażamy na odrobinie oleju na rumiano. Przestudzamy i dodajemy wraz z tartym żółtym serem. Mieszamy. Dodajemy dressing. Tym razem użyłyśmy z Siostrą gotowego z torebki, ale niedługo przedstawię przepis na wersję domową. Podajemy z grzankami
Kuchnia po mojemuZrobiłam to dzisiaj dla mojego wnuka, dla mnie oczywiście dodałabym więcej carry pasy. Warto wprowadzać naszym maluchom inne smaki Danie wyszło bardzo smaczne, polecam. Kurczaka pokroić
Kuchnia Pokoleńaromatycznej, słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego. Czas : 30 Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Chrupiący kurczak w sosie pomarańczowym nie jest daniem chińskim, choć na sposób chiński jest podawany. Danie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie zaliczany jest do grupy kanonicznych potraw kuchni amerykańskiej, ale inspirowane jest kuchnią chińską, gdzie sposób smażenia różnych mięs, w tym ryb, w glazurze(...)pomarańczowej jest bardzo popularny. W Stanach chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze nazywa się Orange chicken . Przepisów jak go zrobić znajdziecie dziesiątki. My sprawdziliśmy kilka i ostatecznie wybraliśmy przepis z serwisu Seriouseats.com , modyfikując go trochę. W składzie panierki jest wódka, którą możecie pominąć, aczkolwiek alkohiol bardzo ładnie zmiękcza mięso. Jest też wino wytrawne (w oryginale chińskie wino ryżowe), którego też
Niedzielny kucharzaromatycznej, słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego. Czas : 30 Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Chrupiący kurczak w sosie pomarańczowym nie jest daniem chińskim, choć na sposób chiński jest podawany. Danie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie zaliczany jest do grupy kanonicznych potraw kuchni amerykańskiej, ale inspirowane jest kuchnią chińską, gdzie sposób smażenia różnych mięs, w tym ryb, w glazurze(...)pomarańczowej jest bardzo popularny. W Stanach chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze nazywa się Orange chicken . Przepisów jak go zrobić znajdziecie dziesiątki. My sprawdziliśmy kilka i ostatecznie wybraliśmy przepis z serwisu Seriouseats.com , modyfikując go trochę. W składzie panierki jest wódka, którą możecie pominąć, aczkolwiek alkohiol bardzo ładnie zmiękcza mięso. Jest też wino wytrawne (w oryginale chińskie wino ryżowe), którego też
Niedzielny kucharzmoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam smaczną i pożywną zupę królewską . Składniki : 50 dag piersi z kurczaka , 50 dag marchwi, 30 dag selera, 30 dag korzenia pietruszki
Pysznosci Babci BasiPropozycja na błyskawiczny obiad lub ciepłą kolację. Makaron z dodatkiem soczystych kawałków kurczaka, aromatycznych suszonych pomidorów, pachnącej bazylii, słodkiej żurawiny i śmietanki. Nie pragnę niczego więcej po całodniowej bieganinie. Na dodatek, w przypadku tej potrawy, odpada argument, że już nie mam czasu - na przygotowanie tego pysznego dania potrzebuję najwyżej pół godziny :-) składniki: 300 g makaronu (dałam zielony(...)szpinakiem) 400 g piersi z kurczaka 100 g suszonych pomidorów 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka zalewy z pomidorów lub oleju (do smażenia) 300 g śmietany 18% kilka listków świeżej bazylii do dekoracji sól, pieprz do smaku wykonanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Pierś kurczaka kroję w średniej wielkości kostkę i podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Gdy mięso
babka w formiejogurtem, wsypać starte na grubszych oczkach tarki obrane ogórki - patelnia grillowa idealny zamiennik ogrodowego grilla, mamy w domu kiedy tylko chcemy potrawy różne, polecam również przyprawy dodawać do różnych mięs, np. tutaj do żeberek idealnie smakuje z kurczakiem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię