Zaproponowane danie jest bardzo delikatne w smaku. To był zamierzony manewr, bo po południu planowany był grill, a wiadomo, że potrawy z grilla mają zdecydowane smaki ;) Danie polecam również dla dzieci. ---------------------- Podobne: Zupa kokosowa z soczewicą Kurczak w kokosie i zatarze z selerem Penne w sosie carbonara
Weekendy w domu i ogrodziemiejsca. Obsługa kontaktowa i pomocna, chociaż brakowało mi serwetek. Z pewnością jest to miejsce, gdzie można najeść się i spróbować tradycyjnych potraw węgierskich. 1. przed restauracją Frici Papa, 2. gulasz na czerwonym winie, 3. paprykarz z kurczakiem, 4. bezalkoholowe piwo Soproni W drodze powrotnej do metra podziwialiśmy iluminacje świąteczne w okolicach Opery (Andrássy út 22). Wszędzie widać już świąteczne
Pasja Smakukoszyka, ale chyba chciałam sprawdzić jak smakuje, bo nigdy wcześniej nie miałam z nim do czynienia. Samego przecież nie zjem, a kurczak, soczyste pomarańcze i sezam od razu mi tu jakoś podpasowały. Domyślam się, że moja potrawa z typowo chińskim jedzeniem nawet nie ma co walczyć o miano lepszej, ale jako że prawdziwej chińszczyzny nigdy nawet chyba nie jadłam
Kuchnia w czekoladzieNormal 0 21 Jest to potrawa inspirowana kuchnią tajską. Polecam wszystkim, którzy szukają troszkę odmiany. 450 gr. ryżu 110 gr. filetów z kurczaka 2 łyżki stołowe oliwy 2 ząbki czosnku, 50 gr. pędów bambusa 50 gr. pieczarek 1 łyżka stołowa sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 4 łyżki bulionu lub wody 1 łyżka mąki rozmieszana(...)oleju podsmażyć lekko czosnek. Dodać pokrojony w cienkie paski filet z kurczaka i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno sos sojowy, sos rybny, cukier, oraz bulion lub wodę. Można jeszcze lekko podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha. Dodać mąkę rozmieszaną z wodą, energicznie wymieszać
Smaki Przyprawy i KoloryNormal 0 21 Jest to potrawa inspirowana kuchnią tajską. Polecam wszystkim, którzy szukają troszkę odmiany. 450 gr. ryżu 110 gr. filetów z kurczaka 2 łyżki stołowe oliwy 2 ząbki czosnku, 50 gr. pędów bambusa 50 gr. pieczarek 1 łyżka stołowa sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 4 łyżki bulionu lub wody 1 łyżka mąki rozmieszana(...)oleju podsmażyć lekko czosnek. Dodać pokrojony w cienkie paski filet z kurczaka i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno sos sojowy, sos rybny, cukier, oraz bulion lub wodę. Można jeszcze lekko podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha. Dodać mąkę rozmieszaną z wodą, energicznie wymieszać
Kulinarna rozmowadalekiego wschodu) - 2 ząbki czosnku - 1 gwiazdka anyżu - 150 - 200 ml wody - 1 łyżeczka octu ryżowego - olej sezamowy do skropienia potrawy W rozgrzanym woku na oleju smażymy posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Udko (bądź ćwiartkę) z kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki, aby nadawały się na kęs. Dodajemy do woka wraz z przyprawami (miód, anyż, chili), ciągle mieszając podsmażamy
SMYKWKUCHNIsię lekko miękawe i doskonale komponują z resztą dania. Ogólny smak potrawy, to jedno z najczęściej występujących zestawień potraw Dalekiego Wschodu - czyli słodko-ostrawy. Całość zaś dopełnia delikatny sos na bazie miodu, soku pomarańczowego i sosu sojowego. Kurczaka pokroić w podłużne kawałki, polać 1 łyżką sosu sojowego i 1 łyżeczką oleju arachidowego. Całość wymieszać i odstawić
Świat Domowej Kuchnisię okazało można by nawet wykorzystać jeden, ale było by to bardziej czasochłonne (ryż gotowałby się wtedy razem z resztą potrawy od samego początku). Porcja na 2-3 osoby. SKŁADNIKI 1 cebula 1 pierś z kurczaka 1 cukinia 1 por 2 saszetki ryżu (2 x 100g) 1 kostka rosołowa (z kurczaka) oliwa przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Obraną(...)cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do głębokiej patelni/garnka/brytfanny. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Całość polać oliwą i przyprawić lekko solą, zaś mocno pieprzem (u mnie pieprz biały i nieco świeżo mielonego kolorowego) i ziołami prowansalskimi (ziół należy nasypać bardzo dużo). Wymieszać i włączyć palnik na lekki ogień. Do garnka nalać wody, wrzucić kostkę rosołową
Passions hobbies lifeChyba każdy z nas ma swoją taka potrawę "z dzieciństwa", moją jest marchewka z groszkiem i dla odmiany jest daniem stricte wyimaginowanym :) No być może jadłam ją w poprzednim wcieleniu dlatego tak często wracam do niej i myślami i na talerzu :) Poniżej przedstawiam przepis na pierś z kurczaka w korelacji z marchewką i groszkiem :) Składniki: - podwójna pierś z kurczaka
upichconaDynia często gości w naszej kuchni więc zapraszamy na kolejne dyniowe wariacje, gdzie tym razem będzie makaron dyniowy z kurczakiem i pieczarkami :) Składniki na dyniowy makaron
Kuchenne WariacjeOstatnio zaserwowałam na obiad roladki z kurczaka panierowane i faszerowane suszonymi pomidorami i miękkim serem. Pomijam, że nieco się napracowałam, bo było ich aż 22 ale znikały ze smakiem w towarzystwie długo wyszukiwanego sosu. Sos veolute wspaniale komponuje się z białym mięsem, jak dla mnie strzał w dziesiątkę do drobiu i owoców morza. Może stanowić świetną bazę do innych sosów(...)sosu beszamelowego, który uwielbiam w zapiekankach, potrawach z mięsa i warzyw. Dziś sos kuchni francuskiej, idealnie podkreśli smak białego mięsa, a potrawy zyskają głębszego i wyraźniejszego aromatu Składniki: 500 ml bulionu mięsnego, np. wywaru z kurczaka lub mięsa wołowego, bulionu warzywnego lub rybnego łyżka masła 3 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta do smaku Przygotowanie: Robimy zasmażkę
Zasmakuj KuchniTortille to kolejna smaczna potrawa, ale ... też kolejna potrawa, które nie lubi zdjęć... :) Czasem dostaję szału jak chcę zrobić zdjęcie, a nic mi nie wychodzi... wszyscy walą sztućcami, że chcą już jeść... a ja próbuję zrobić kolejne zdjęcia... Składniki: 8 placków tortili, sałatka: 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki czerwonej(...)fasoli, 1/2 kapusty pekińskiej, sos: 400 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, mięso: 2 piersi kurczaka, 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa. Przygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę: ogórka, pomidora oraz paprykę. Warzywa z puszki odsączamy. Kapustę pekińską
Aga w kuchnifiletów kurczaka podsmażonych z cebulą, czosnkiem i imbirem, a następnie duszonych w kremowym sosie z mleka kokosowego. Pierś z kurczaka przygotowana w ten sposób jest przepyszna, cudownie mięciutka, z dużą ilością bardzo aromatycznego sosu. Imbir dodaje pikanterii potrawie, ale dodatek mleczka kokosowego ją łagodzi. Danie pozostaje w klimatach azjatyckich, dokładnie dominuje w nim nuta indyjska. Proste, smaczne, szybkie. Polecam(...)danie będzie gotowe zanim ryż się ugotuje. Składniki: 600 g filetu z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżki posiekanego imbiru 1/2 cytryny-bio 2-3 łyżki neutralnego oleju 1/2 łyżeczki kuminu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300-400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka miodu sól Wykonanie: piersi z kurczaka umyć, osuszyć, następnie pokroić w 2-cm kostkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moja Książka Kucharska Sos barbecue. Jak zrobić sos barbecue. Domowy sos barbecue to pyszny dodatek zazwyczaj do grillowanych potraw. Sos może mieć gęstą lub rzadką konsystencję i doskonale podkreśla smak oraz aromat pieczonego na ruszcie mięsa. Przygotowanie sosu jest dziecinnie proste i na pewno każdy może przygotować go w domu, a przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy od tego(...)mięso na jakiś czas w chłodne miejsce. Tak zamarynowane będzie bardzo soczyste, smaczne i aromatyczne. Oto kilka pomysłów na grillowane potrawy z sosem barbecue: żeberka w sosie BBQ filet z indyka w sosie BBQ skrzydełka kurczaka w sosie BBQ szaszłyki drobiowe marynowane w sosie BBQ karkówka wieprzowa marynowana w sosie BBQ Smacznego :) Sos BBQ fot. Moja Książka
Moja Książka Kucharska