tradycyjna włoska potrawa, nad którą przez lata „znęcały się” koncerny spożywcze „udoskonalając ją” coraz dziwniejszymi dodatkami. Chociaż proste, klasyczne pizze są uznawane za najlepsze,eksperymentowanie z dodatkami daje wiele radości i nie należy się tego bać! No to zrobimy wobec tego farmerską pizzę.. Dlaczego farmerska ta pizza? Bo składniki typowo farmerskie są. -ogórek kiszony -pierś z kurczaka wędzona, mielona
Z Kuchni Do Kuchnitakie potrawy, które nie mają ścisłego przepisu, bo możemy je świetnie dopasować do swojego smaku i okoliczności:) Pomyśl na co masz ochotę, co zalega w twojej lodówce, jaka jest pora roku i przygotuj idealną minestrone. A oto kilka ogólnych zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa. Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny
Chilli Czosnek i Oliwapowietrzu lub pieczenia w piekarniku. Najlepszy z marynowanymi karczochami, pieczonymi ziemniakami oraz mieszanką sałat z pomidorami i ogórkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średnie nogi z kurczaka (po ok. 300g) 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka rozmarynu 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki mielonego chili (pieprzu cayenne) Do podania pieczone ziemniaki cytrynowo-rozmarynowe marynowane(...)bardziej wypieczone) – stan mięsa badamy nakłuwając szpikulcem jak w punkcie powyżej. W międzyczasie odwracamy je co najmniej kilka razy, aby równomiernie się upiekło i zarumieniło. Uwagi Jeśli przygotowujemy tę potrawę w piekarniku, który posiada funkcję grilla lub podobną, warto z niej skorzystać. Kulinarna Pokusa/div> #gallery-120 {margin: auto;} #gallery-120 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center
Kulinarna PokusaDynia to jest takie warzywo, że można z nią robić masę smacznych potraw. Zrobiłam zapiekankę z puree z dyni, które robiłam niedawno. Wyszła bardzo dobra
Kuchnia PokoleńNauczyłam się je piec w ten sposób od mojej Mamy. Zawsze wychodzą pyszne i soczyste! Przygotowanie i pieczenie - proste. Podaję proporcje na przyjęcie dla 15
Kolorowy Przepisownikregionów świata. Zagospodarowanie leftovers (propozycja nr 2 jak zamienić resztki) to przecież podstawa każdej gospodarnej kuchni, niezależnie od szerokości geograficznych. Kurczak w karmelu Dzisiaj, na deser, mamy dla Was kurczaka w karmelu:) Dodajmy od razu – w wietnamskim karmelu. To jedna z naszych ulubionych przypraw, w której zakochaliśmy się od pierwszego ugotowania… Karmel wietnamski robi się inaczej niż znany(...)słodko-kwaśną, gęstą aromatyczną emulsję pokrywającą połyskliwą bejcą podpieczone w wysokiej temperaturze mięso, które wymieszane ze zwykłym chińskim makaronem zapewnia chwilę przyjemności czerpaną z jedzenia najprostszej z prostych potraw, ale o niecodziennym orientalnym smaku z wyczuwalną lekko dymną nutą. To właśnie karmel, który stanowi tyko tło dla dania, a w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Jeśli macie czas
Niedzielny kucharzKarkówka pieczona według tego przepisu jest niezwykle aromatyczna, krucha, soczysta i rozpływa się w ustach. Trzeba ją zamarynować dzień przed pieczeniem, wtedy przejdzie smakiem wszystkich przypraw
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!piękny zapach. Zawiera wiele cennych składników, mikroelementów i witamin. Antyoksydanty zawarte w mango zapobiegają nowotworom i wielu chorobom, spowalniają również procesy starzenia. Mango świetnie sprawdzi się w wielu potrawach, jako składnik sałatek, lodów, deserów, jako dodatek do dań mięsnych , rybnych, świetnie nadaje się również na przetwory (mango można konserwować lub robić z niego dżemy). U Nas co roku(...)chutney, który serwujemy jako dodatek do wędlin, serów lub pasztetu. Makaron w kokosowym sosie curry z mango Składniki: 400g filetów z kurczaka lub indyka puszka mleczka kokosowego 1 papryka czerwona 1 dojrzałe mango 1 cebula ząbek czosnku kawałek imbiru (1cm) przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, chili, suszona lub świeża kolendra
Smak mojej kuchniCENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na zupę: Około 1-1,5 l wody, marchew, pietruszka, kawałek selera i pora, 5-6 większych ziemniaków, 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, większa szczypta lu bczyku. Składniki na pulpeciki: 20 dag mięsa mielonego z indyka, mniejsza starta marchew, 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
JejKuchniapotrawa do zakładki "kuchnia z kresów", to jedna z nielicznych zup, które uwielbiam. Smakuje wybornie, jest sycąca, lekko słodkawa, z nutką grzybową i smakiem pysznej śmietany. Kto jeszcze nie próbował powinien natychmiast naprawić ten błąd, choć myślę, że niewiele jest takich osób. Zatem zapraszam do mojej kuchni.... Składniki na garnek 3 litrowy : 1 duży korpus z kurczaka podłużne
Gosia gotujepiersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny chiński sos sojowy, wzbogacony o aromat grzybów. Świetnie nadaje się do podkreślenia smaku zup i sosów, może być również stosowany jako składnik marynat. Idealny zarówno do potraw mięsnych
ClauditteMissCookingsmaków przypada tu na jesień, kiedy z pól zbierane są plony, a lasy porastające zbocza Alp i Apeninów obfitują w dziczyznę, grzyby i trufle, wnoszące swój magiczny aromat do potraw z makaronu, ryżu, mięs i serów. Tego typu dania wręcz domagają się towarzystwa pełnokrwistych win, takich jak tutejsze Barolo, Barbaresco czy Barbera. W Piemoncie wytwarza się pokaźne ilości sera(...)czerwonym winie, pieczone, opiekane na ruszcie lub duszone z innymi gatunkami mięsa, jako bollito misto . Nie brak też przepisów na cielęcinę, jagnięcinę, koźlinę, mięso z królików, kaczek, gęsi, kurczaków, kapłonów i gołębi. Bażant, kuropatwa, zając i sarna to ulubione gatunki dziczyzny i ptactwa. Z różnych rodzajów mięs, a także wielu innych dodatków, sporządza się chyba najbardziej ambitne spośród piemonckich dań
Z Kuchni Do Kuchnilekkostrawne, a do tego delikatne i bardzo smaczne . Mięso z indyka, oprócz wartości zdrowotnych, doceniane jest również za walory smakowe, gdyż daje możliwość sporządzenia dużej ilości potraw, w przeróżnych wariantach smakowych. Doskonale komponuje się z różnymi smakami - słodkimi, łagodnymi, pikantnymi czy ziołowymi. Jest ono dość proste w przygotowaniu, choć wymagające, gdyż zbyt długa obróbka(...)swojej codziennej diety, gdyż regularnie spożywane mięso z indyka nie tylko zapobiega otyłości, ale także korzystnie wpływa na nasze zdrowie! Indyk to źródło: białka (więcej niż mięso z kurczaka) kwasów tłuszczowych nienasyconych witaminy A witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, B12 kwasu foliowego (B9) selenu potasu cynku magnezu żelaza fosforu miedzi tryptofanu - aminokwas, który pełni
Kuchnia MagdaLenylekkostrawne, a do tego delikatne i bardzo smaczne . Mięso z indyka, oprócz wartości zdrowotnych, doceniane jest również za walory smakowe, gdyż daje możliwość sporządzenia dużej ilości potraw, w przeróżnych wariantach smakowych. Doskonale komponuje się z różnymi smakami - słodkimi, łagodnymi, pikantnymi czy ziołowymi. Jest ono dość proste w przygotowaniu, choć wymagające, gdyż zbyt długa obróbka(...)swojej codziennej diety, gdyż regularnie spożywane mięso z indyka nie tylko zapobiega otyłości, ale także korzystnie wpływa na nasze zdrowie! Indyk to źródło: białka (więcej niż mięso z kurczaka) kwasów tłuszczowych nienasyconych witaminy A witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, B12 kwasu foliowego (B9) selenu potasu cynku magnezu żelaza fosforu miedzi tryptofanu - aminokwas, który pełni
Kuchnia MagdaLeny