Zupa Tom Yum to klasyka kuchni tajskiej. Wersji tej orientalnej zupy jest mnóstwo. Może być z mięsem, wegetariańska, z mlekiem kokosowym lub bez. Najczęściej przyrządzana jest
Oryginalny smakgrillem: pieczenie potraw pod przykryciem, a później zapiekanie w specjalnej bejcy lub pieczenie w papilotach, czyli w kieszonce papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Fachowo mówiąc jest to metoda pieczenia en papilote. My w tym tygodniu tak będziemy robić. Jeszcze w Warszawie upiekliśmy super żeberka w sosie barbecue. W menu jest jeszcze grillowany kurczak, ryba, kaszanka i warzywa. Zapraszamy
Niedzielny kucharzdekoracyjny naszych potraw: przy pomocy obieraczki do warzyw zrobimy z niego apetyczne wstążki. Na blogu znajdziecie też parę kokosowych inspiracji: Domowy budyń kokosowy Domowy likier kokosowy Kokosowy deser z kaszy manny Kokosowe ciasto z jabłkami Kokosowe ciasto z truskawkami Pieczone jabłka Kokosowa owsianka z mango Bananowy jogurt z domowym musli Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym
Kulinarne przygody Gatitytradycyjnych, polskich potraw, gotowana w wielu domach co niedzielę. A jednak w każdym z nich inaczej smakuje… Ja odkąd nauczyłam się kupować odpowiednią wołowinę (od pań ze stoiska mięsnego firmy Sokołów) gotuję tę zupę tak: Składniki na duuuży garnek: ładny kawałek wołowiny rosołowej (ja kupuję ok. 500 g tzw. „łaty”) dwie ćwiartki z kurczaka albo szyja
Mama z miastabyły ulubioną potrawą króla Władysława Jagiełły, teraz królują na polskich stołach, bardzo często podczas różnych uroczystośći rodzinnych. Przygotowanie jest dość pracochłonne, nawet z gotowych, pokrojonych flaczków, dlatego rzadko je gotuję. Ale te nawet Monika jadła, więc chyba smakowały. Składniki: • 900 g gotowych pokrojonych i obgotowanych flaczków wołowych • 1 opakowanie mrożonego groszku • 2 korpusy kurczaka • 1 cebula
To co kochamWątróbka drobiowa smażona i podana z uduszoną, słodkawą cebulą to dania bardzo lubiane przez całą naszą rodzinę. W ogóle lubimy podroby, ale wątróbkę chyba najbardziej i
Smaczna PyzaUmyte i rozdzielone części kurczaka natrzeć delikatnie przyprawami i ułożyć wewnątrz pokrojone pieczarki. Zwinąć i spiąć wykałaczką. Pozostałe pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą na oliwie. Dodać zwinięte roladki i smażyć, ciągle odwracając około 7 minut. Następnie podlać całość bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Potrawę zdjąć z ognia, podlać
Tradycyjna Kuchniaczęściej do najróżniejszych potraw dodawać serki topione, które sprawiają że danie staje się delikatniejsze w smaku i nieziemsko kremowe. Tak było i tym razem sos po prostu rozpływał się w ustach natomiast same polędwiczki poprzez krótki czas smażenia stały się bardzo soczyste. Całośc podałam z puree ziemniaczanym posypanym koperkiem. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka
Kuchenne aromatybądź, postnej potrawie wyrazu i zaspokoją głód mięsożerców. Czego nam trzeba i ile to będzie kosztowało? -1 kg ziemniaków, ugotowanych i zgniecionych jak do puree; koszt 0,73zł -400 gram sera białego półtłustego; koszt 9,75zł/kg - 3,90zł -pieprz, sól 0,50zł -dwie łyżki śmietany; 4,39zł/kg - 0,13zł -250 gram filetu z kurczaka; 14,68zł/kg - 3,67zł -jajko
BaRepasjambalaya. Jest to potrawa z ryżu, mające korzenie w hiszpańskiej paella, kuchni francuskiej I wpływach afrykańsko- hinduskich. Jest przepyszna- a córka powiedziała że zapach kojarzy jej sie z .....leczo :) Polecam Zaczynamy: Składniki: 2 łyżki oleju 2 cebule 1 zielona paprika 2 zielone łodygo selera 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki 500 gr filetów z kurczaka 100 gr kabanosów
Smaki EdytyDziś propozycja dla wielbicieli japońskich smaków. Kurczak z makaronem i sosem teriyaki . Danie jest pyszne, sycące i naprawdę proste w przygotowaniu, a ten wspaniały aromatyczny sos… ja go uwielbiam. Podstawą kuchni japońskiej są właśnie przyprawy. Ale w przeciwieństwie do wielu innych krajów Japończycy wyznają zasadę, według której nie należy „zabijać” oryginalnego smaku dania. Przyprawy mają podkreślić jego(...)teriyaki, który nadał smak prezentowanej potrawie, przygotowuje się właśnie na bazie wspomnianego sosu sojowego, z dodatkiem miodu i imbiru – to niezwykłe połączenie smaków: słonego i słodkiego sprawia, że potrawy przyprawione sosem teriyaki zyskują niepowtarzalny, orientalny charakter. A jak uzyskać wspomniany smak? Pomogą nam w tym dania Oyakata. Słyszeliście już o tych produktach? Jeśli nie, to tym bardziej zachęcam
Słodkie okruszkikasze , płatki i ryże. Najczęściej kupowanymi w moim domu są produkty firmy Kupiec gdzie mamy naprawdę bardzo duży wybór produktów. Dzisiaj ryż długoziarnisty, który idealnie wpasował się w moją potrawę. 16.00 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 400g pieczarek w zalewie solnej 2 marchewki Kawałek selera 1 mała czerwona papryka Kawałek białej części pora 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki musztardy Przyprawa curry w proszku 2-3 łyżeczki
W garach u Gosiostatnio tyle potraw… A chciałam podzielić się z Wami kilkoma pysznymi i prostymi przepisami. Mój blog kulinarny jest ich pełen, ale jakoś do dziś nie było sałatki a la gyros. A być po prostu musi To w końcu idealna sałatka na każdą imprezę (i nie tylko). Spróbujcie i Wy. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa
Słodkie okruszkilubię przygotowywać potrawy z owocami. To wdzięczne dodatki, które w wyraźny sposób podnoszą walory smakowe. Dodatkowo bardzo apetycznie tak przygotowanie danie się prezentuje. Sos przygotowany jest na bazie zupy cebulowej francuskiej i soku z moreli , ze słoika. Aktualnie mamy czas przetworów z owoców, więc myślę, że nie będzie z dodatkami większego kłopotu. … Czytaj dalej Kurczak z morelami
gotuj ze mnąwkładam podudzia z kurczaka. Mięso nacieram marynatą i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z keczupową marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Pałki piekę 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Do przygotowania potrawy wykorzystałam ketchup pikantny
Tradycyjna kuchnia KasiPotrawa z wykorzystaniem makaronu z zupek chińskich, druga tego typu przedstawiana na blogu. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wszelakiego rodzaju sałatki. U mnie w domu każdy je lubi bez wyjątku. Znikają bardzo szybko z lodówki. A teraz przepis na sałatkę. Składniki: 2 zupki expresowe (chińskie) 2 gotowane udka z kurczaka 2 ogórki kiszone Kawałek sera mozzarella
Smaki Ewypiersi z kurczaka (uprzednio oddzieliłem od nich pozostałości korpusu i z drugiej strony "polędwiczki"). Po przewróceniu piersi na druga stronę można przykryć patelnię przykrywką aby mięso szybciej w środku "doszło". Tak przygotowaną część drobiu przekroiłem wzdłuż na dwa mniejsze płaty. Do smażenia wybrałem olej ponieważ ma neutralny smak, a zależało mi na wyeksponowaniu w potrawie aromatu białego
Right Behind The Kitchenmożna zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Pierogi lub ravioli to doskonały patent na smaczne wykorzystanie niedojedzonego mięsa. Jeśli pieczony kurczak może być podstawą wielu nowych pysznych dań, to kurczak nadziewany wątróbką (albo kaszą z grzybami bądź cielęciną) stwarza jeszcze więcej możliwości. Farsz świetnie wzbogaca smak kury, a do tego podczas jednego pieczenia uzyskujemy więcej jedzenia – czyli działamy ekonomicznie, bo lepiej(...)niż ciasto na pierogi (trzeba wbić do niego więcej jajek) oraz bardziej kaloryczne (znowu jajka:). Mamy jednak doskonały, sprawdzony (tu ukłon w kierunku serwisu seriouseats.com , nieocenionego źródła testów rozmaitych potraw) przepis na ciasto makaronowe, z którego wychodzą genialne ravioli. Pracy jest więcej, ale też satysfakcja z podania na stół pięknych, ciemnożółtych, dużych, kwadratowych lub okrągłych pierogów włoskich jest niemała
Niedzielny kucharzwszystko w pół godziny. Tutaj trochę bardziej czasochłonna wersja, jakoś wykrzesałam z siebie parę iskier, akurat tyle, by wystarczyło na przygotowanie placuszków ciapatek, robię je według przepisu z książki "Potrawy z czterech stron świata". Nie do uwierzenia, jaka dumna byłam, że zmusiłam się do zagniecenia ciasta i upieczenia placków. Uff! Wysiłek nie do opisania! Biorę: - ok. 450g mąki(...)Gotowe przykrywam, chroniąc przed przesuszeniem i odstawiam na pół godziny. Ten czas w zupełności wystarczy na przygotowanie podstawowego dania. Dzisiaj wersja z rybą, ale może być też pierś kurczaka lub schab. Przygotowuję krojąc na kostkę: - ok. 400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika - mały kubek jogurtu naturalnego - duży
I tu będę miała takie tePierwsze podejście do przypraw Prymat, bardzo udane, wykorzystałam dziś przyprawę ziołową do kurczaka. Zostałam po raz trzeci nominowana w Leibster Award przez blog " kocurkowe rozmyslania u anielki2" ;) to dla mnie naprawdę zaszczyt ;) Moje odpowiedzi: 1.dlaczego wybrałeś/łaś taka nazwę bloga. Kiedy założyłam blog początkowo chciałam na nim pisać tylko prywatnie, moje przemyśle, taki pamiętnik(...)zdecydowanie nie dla mnie, nie lubię pozować do zdjęć, ani bawić się w opisywanie co mam na sobie, aż w końcu doszłam do wniosku, że skoro lubię gotować, a potrawy które robię są dość specyficzne, bo odchudzone ;) postanowiłam zacząć dodawać posty kulinarne i tak do początkowej nazwy Moja rzeczywistość dodałam słowo Dietetycznie, tak powstała nazwa mojego bloga ;) 2.czym się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOsobiście wolę te ciemne ale nie wiem dlaczego Z pieczarek gotuję zupy, smażę je z jajkami, używam do sosów, robię sałatki, zapiekam. Można z nich zrobić bardzo dużo smacznych potraw. Wiem, iż są ciężko strawne, jak to grzyby. Trzeba zatem uważać z ich ilością i przy problemach z żołądkiem pewnie zredukować a nawet i ograniczyć ich spożycie. Z białych(...)Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na sałatkę pieczarkową. 4 jajka 50 dkg pieczarek 34 dkg kukurydzy (puszka) 40 dkg szynki z kurczaka 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 8 łyżek majonezu 3 łyżki śmietany Sałatka pieczarkowa Jak przygotować sałatkę pieczarkową. Pieczarki oczyścić, pokroić, włożyć na patelnię. Dodać 1/2 łyżeczkę soli
mecooksW ubiegłym tygodniu miałam okazję gościć na warsztatach marki Galeo. Przygotowywaliśmy dania z serii „Światowe standardy w domowym wydaniu”, co wyszło baaaardzo smacznie. Ku
Kuchnia BazyliiKociołek rosyjski – wiosenne kociołkowanie Wiosna , to czas kociołkowania , nic tak dobrze nie smakuje , jak jedzenie na świeżym powietrzu . Wszystko i wszyscy pachną dymem , niczym wędzony
Ogrodnik w podróżyJak dla mnie - doskonałe połączenie... Danie proste, ale eleganckie. Sprawdzi się jako niedzielny obiad, a także jako zimna przekąska na imprezę. Warto przyrządzić w większej ilości
Piąty grzech główny