Ananasa kroję w kostkę. Kurczaka, pora, kukurydzę i ananasa przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz ziarenka. Dokładnie mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do: sałatek
Tradycyjna kuchnia KasiJest to potrawa którą robi się w 15 minut z bardzo prostych składników które mamy zawsze w domu. Mowa tutaj o : Składniki : - ketchup 4 łyżki - 1 łyżka cukru - 1 łyżka octu - 1 szklanka bulionu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - kawałek chili - ząbek czosnku - 3 łyżki kukurydzy - 3 łyżki papryki - pojedyńcza pierś z kurczaka - sól pieprz
Wspólne smakiwyśmienita w smaku, cała potrawa dzięki niej i oscypkom, nabiera charakteru. Jeśli chcecie kupić dobrej jakości chorizo zajrzyjcie na stronę Hiszpańskich Delikatesów . Składniki na dużą patelnie, dla 4-6 osób: 4 małe oscypki lub 20 dag wędzonego sera 10 dag chorizo 20 dag ryżu białego lub brązowego szklanka bulionu 50 dag fileta piersi kurczaka 2 ząbki czosnku
Apetyczna babeczkaktórym raz w miesiącu publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis: z marca - 2 x ryba i 5 x wege z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege z maja - przepisy do lunchboxa z czerwca - 6 x wege, 1 x ryba Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać(...)mięsa. W tygodniu pracy zaproponowałam dania, które sprawdzą się w pracy jedzone na zimno. Są to głównie sałatki, a także warzywne kotleciki i placuszki. Z kolei na weekend zaplanowałam potrawy na ciepło, które wymagają nieco więcej zachodu. Aromatyczne makaronowe muszle nadziewane serem, cukinią i brokułami dodałam do menu spontanicznie. Gdy je zrobiłam to uznałam, że wyszły tak dobre
Chilli Czosnek i OliwaTajemnicą nie jest, że uwielbiam kuchnię orientalną , ani to, że chili najchętniej dawałabym do wszystkiego ;) To właśnie podczas przygotowywania potraw kuchni indyjskiej, tajskiej i chińskiej
Ostra na SłodkoJak co miesiąc z dziewczynami podejmujemy się kolejnych wyzwań kulinarnych. Tym razem to mnie przypadła przyjemność wyboru tematu. Jak widzicie, zdecydowałam, aby motywem przewodnim tego wyzwania
My simple kitchenTo doskonale danie dla osób lubiących połączenie owoców i mięsa. Szaszłyki są naprawdę pyszne. Wyraziste, choć o zaskakującym smaku. Polecam na grillowe uczty. 40 dag piersi
Humanistka w kuchnirównież może być pyszne. Ostatnio miał bardzo poważne problemy związane z układem pokarmowym, a lekarze zalecili mu zmienić sposób żywienia. Małymi kroczkami, chcę go przekonać i udowodnić, że zdrowe potrawy, w tym desery, także mogą sprawiać wiele przyjemności podczas jedzenia. Wiadomo, że z dnia na dzień swojego podejścia się nie zmieni, przyzwyczajeń również, dlatego planuję robić to stopniowo. Jutro(...)groszku, szpinaku, jarmużu, papryki, cukinii, szczypiorku, koperku, pietruszki, bazylii..... Składniki na 4 porcje, 1 to ok. 361kcal (bez sera). Składniki: - 450g groszku świeżego lub mrożonego - 400g piersi z kurczaka + ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka i ostra, kurkuma, curry) - 200g kaszy pęczak - 6 pieczarek - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 garście szpinaku baby - 1 cebula - 1 ząbek czosnku
Be Fit Be Strongbrak, a trochę i szkoda czasu na siedzenie przed komputerem. Przygotowałam już swoją część potraw wigilijnych na wspólną, rodzinną Wieczerzę (część robi Bratowa, część Mama), dziś jeszcze robię masę makową (pierwszą domową od wielu lat), jutro jeszcze makowiec i sernik. Poza tym już wszystko(...)jemy teraz? Głównie pizzę i makarony z najróżniejszymi składnikami, bo to bardzo wdzięczne dania, jeśli mamy po trochę warzyw, serów i wędlin do wykorzystania. Kurczak po toskańsku doskonale nadaje się do wykorzystania kilku zbędnych rzeczy, zalegających w lodówce; ja robiłam wg oryginalnego przepisu, ale można dodać dowolne warzywa lub zrezygnować z jakiegoś składnika bez drastycznej zmiany smaku. Jednak ważne
Kuchnia Prezydentowejksiążka która samymi zdjęciami zachęca nas do gotowania. Wydana jest w twardej oprawie, z mnóstwem zdjęć prezentujących krok po kroku jak wykonać poszczególne potrawy, ale nie tylko możemy nauczyć się z niej np. jak prawidłowo wiązać mięsa, filetować ryby, obierać owoce czy warzywa. Książka została podzielona na 7 rozdziałów: Pierwszy(...)buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to mięsa a w nim przepisy, pokazane i opisane sposoby oczyszczania, wiązania i pieczenia mięs, tj. kurczak, królik, kaczka, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina, wołowina czy dziczyzna. Kolejny rozdział to ryby , znajdziemy w nim porady oraz wskazówki jak oczyścić i przyrządzić na wiele sposobów
Marta Gotujepłyn zostanie wchłonięty *** *** Potrawę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną słodkiej i ostrej papryki. Całość posypujemy posiekanymi świeżymi (lub suszonymi) ziołami – u mnie bazylia, pietruszka, oregano *** *** Kaszotto podajemy na ciepło z dodatkiem np. łyżki gęstego jogurtu naturalnego *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: FIT SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I JAJKAMI PRZEPIS TUTAJ DIETETYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ NISKOKALORYCZNA SAŁATKA
Blog z Apetytempotrawie znajdziemy dużo jesiennych warzyw. Potrawa pachnie papryką wędzoną, pomidorami które dodajemy w formie przecieru. Mamy też akcent leśny. gulasz: 1 bakłażan 1 cukinia mała 40 dkg dyni piżmowej 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 750 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka wędzona natka pietruszki klopsy: 1 pierś z kurczaka 1 jajko
wesoła kuchniaraczej jako pamiątkę, a potrawy przyrządzam w dużym żeliwnym garnku z pokrywką, który nadaje się do gotowania w piekarniku. Wy możecie wykorzystać również dużą brytfannę, a ewentualny brak pokrywki zrekompensować arkuszem folii aluminiowej. ➤ Zobacz również inne tadżiny: tadżin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami tadżin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami tadżin z kurczaka z kiszonymi cytrynami
Chilli Czosnek i Oliwamnie piersi z kurczaka pokrojone w kostkę 2-4 minuty. Odłożyć na cebulę z ryżem i posypać cienką warstwą sera . Pomidory pokrojone w kostkę dodać na patelnie ,doprawić ,solą,pieprzem do smaku,wlać szklankę bulionu dobrze wymieszać i odstawić z ognia. Wlać do naczynia na mięso. Wierzch dekorujemy cukinią i startym serem Układanie potrawy od dna ===== ryz z cebulka
w mojej kuchnipysznych i zdrowych potraw. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona smakiem wielu dań. Szczególnie w pamięci utkwił mi chleb cukiniowo – orzechowy, który na pewno pojawi się na blogu. Smak był bardzo zaskakujący. Chleb ten smakował jak ciasto. Ja w teamie z Kasią, miałam przyjemność przygotować orzechowo – cynamonową granolę z waniliowym jogurtem i musem owocowym oraz kurczaka tikka masala podanego
Moja pasja smaku