składniki na marynatę łączymy w misce. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 4 godziny. 2. Układamy kurczaka w parowniku (jeśli używacie bambusowego, wyłóżcie dno papierem do pieczenia i poróbcie kilka dziurek) i wstawiamy na garnek z gotującą się wodą na 15 minut. 3. Po tym czasie dorzucamy(...)parownik kilkupoziomowy, groszek z papryczką robimy na osobnym poziomie parownika. Gotujemy na parze przez kolejne 10 minut. 4. Podajemy z makaronem ryżowym i (opcjonalnie) słodkim sosem chilli. Smacznego :) Potrawa inspirowana przepisem ze strony KUCHENNY BLAT
Tajskie smakiChociaż w Arabii Saudyjskiej dostępna jest tylko żurawina i sok żurawinowy z importu, to w Arab News natknąłem się przez przypadek na artykuł promujący żurawinę i
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakurczaka jest nie lada sztuką. Całe to macerowanie, marynowanie, to jednak poświęcony czas i zawracanie głowy. Można pójść na skróty i stosują prosty trick przyrządzić bardzo aromatycznego i pysznego kurczaka. Chwyt polega na tym, żeby w końcowej fazie pieczenia potraktować upieczone już mięso najprostszą na świecie glazurą. Zobacz przepis Wtorek: Najprostsze i najlepsze hamburgery Przepisów na burgery jest na świecie(...)zaś z dodatkiem wody spod gotowanych ziemniaków, która nadała całości kremowej konsystencji. Zobacz przepis Piątek: Rocking beef Klasyczne danie wietnamskie. Kołysana, albo potrząsana wołowina to rzecz niesamowicie pyszna. Samą potrawę robi się w kilka minut, bo to klasyczny przepis stir fry. Więcej czasu trzeba poświęcić na marynowanie mięsa. I właśnie w marynacie tkwi źródło smakowitości tego prostego dania
Niedzielny kucharzPolsce na przełomie XIX i XX wieku budynie były bardzo popularne. Nie były to jednak kisiele mleczne, z czym obecnie nam się kojarzy budyń , lecz potrawa (wytrawna lub słodka), przyrządzona na bazie utartych żółtek z masłem lub cukrem, oraz z ubitych białek. Budyń gotuje w się w formie budyniowej, szczelnie zamykanej. Jeżeli nie mamy formy budyniowej, można masę budyniową przełożyć(...)należy przykryć pokrywką i obciążyć. Przedstawiam przepis na budyń z wątróbki , z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. 250 g wątróbki (u mnie gęsia, może być z kurczaka, cielęca...), 1 sucha kajzerka, 4 jajka, 40 g masła, 1 cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 60 g słoniny, 20 g bułki tartej, masło do wysmarowania formy, bułka tarta
królestwo garówKolejna propozycja z cyklu dań kuchni włoskiej. Tym razem pokażę Wam jak przygotować makaron z sosem pomidorowym i pesto. Jeśli wcześniej przygotowaliście sobie pesto, to obiad
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki : 60 dkg piersi z kurczaka 20 dkg pieczarek 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 kostka bulionu warzywnego 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka musztardy 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz czarny mielony papryka słodka mielona 3-4 listki świeżej pokrzywy olej do smażenia Sposób wykonania : M ięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę . Na rozgrzaną patelnię wlej(...)trochę oleju, wrzuć mięso i podsmaż. Następnie przełóż je do rondelka, w którym będzie gotować się potrawa. Na patelnię wlej ponownie trochę oleju, zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula jest już zeszklona dodaj do niej opłukane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Smaż jeszcze kilka minut, co pewien czas mieszając. Podsmażoną cebulę z grzybkami dodaj do mięsa
Przepisy i porady kulinarneBiałe szparagi często traktowane są po macoszemu. Zupełnie bez powodu. Ich goryczkowaty smak nie musi być w potrawie wyczuwalny. 1 pęczek białych szparagów 500 ml wody 1 łyżka oleju kokosowego 1 pomarańcza – sok Wodę gotujemy z olejem. Szparagi obieramy i łamiemy na mniejsze kawałki – główki odkładamy na później. Szparagi gotujemy we wrzątku, a gdy będą już miękkie(...)pomocy blendera miksujemy na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy główki i gotujemy w zupie aż trochę zmiękną. Dodajemy sok z pomarańczy. Zupę można podać jako przystawkę, z dodatkiem kurczaka lub szynki parmeńskiej
Kucharzycaminuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy(...)ananasa pokrojonego na mniejsze kawałki oraz koncentrat i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości jaką chcecie uzyskać, im więcej tym danie bardziej ostre. Jeśli wolicie aby wasza potrawa była łagodna polecam zastąpić część pasty przyprawą curry w proszku. Gotujemy danie na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuje
Mania GotowaniaCo raz bardziej podobają mi się puree robione z różnych warzyw i podawane do II Dania zamiast ziemniaków ( ryżu , kaszy lub makaronu).Raz są one łagodne
Buniabaje w kuchniprzestygnięcia. Nadzienie: Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Następnie dodaj(...)kilka słów o warsztatach. Kulinarnie Mocni to wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick, która jest właścicielem marki Kamis. Projekt ma zachęcać do gotowania smacznych i zdrowych potraw z prostych składników z wykorzystaniem ziół i przypraw. Bez względu na zasobność portfela – każdy z nas może przygotować smaczne i zdrowe posiłki dla całej rodziny. To też sposób
Moja pasja smakuróżnorodne potrawy - mięsne, wegetariańskie, wegańskie, każdy znajdzie coś dla siebie. Niektóre przekąski są niebywale proste i szybkie w przygotowaniu a innym trzeba poświęcić trochę czasu. Spośród potraw zamieszczonych na moim blogu wybrałam takie, które podaje się na zimno lub wymagają krótkiego podgrzania. Przygotowuje się je przed przyjściem gości i podczas domowej imprezy gospodarz nie spędza pół wieczoru(...)znajdziecie przepisy na 15 sałatek imprezowych , a obszerne zestawienie pomysłów na menu sylwestrowe jest tutaj . Guacamole - meksykańska salsa Moutabbal - pasta z bakłażana Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Mini pizza w trzech smakach Mini tartinki z ciasta francuskiego Pa szteciki z pieczarkami Muffiny pizzowe Wrapsy z paluszkami krabowymi
Codziennik Kuchennydoskonałych i idealnych potraw, w których będą tylko białka lub tylko węglowodany. Podział na produkty wynika z dominacji. Nawet ryż zawiera zarówno węglowodany (ok. 73g/100g) jak i białka (ok. 7,2g), czyli 10 razy mniej, dlatego jest klasyfikowany jako węglowodan. W przypadku dodawania do naleśników mleka (nawet krowiego ok. 3% białka) ilość białka w końcowym produkcie takiego ciasta będzie(...)wynosiła mniej niż 1%. Czyli śladowe ilości. Inaczej to wygląda w przypadku obiadu: ryż 300g + kurczak 200g gdzie znajdziemy 220 g węglowodanów i min 90g do 120g białka, czyli 18-24% białka. Wtedy zaczynają się problemy w procesie trawienia, a następnie utrata zdrowia... Składniki na naleśniki: 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka roślinnego 2 szkl. wody gazowanej szczypta soli tłuszcz
Dieta Rozdzielna i Zdrowienowe innowacyjne produkty Fit&Easy i zarazem pierwsze tego typu produkty na polskim rynku, które stanowią doskonałą alternatywę dla ich tradycyjnych odpowiedników. Dzięki unikalnemu cięciu w długie nitki, potrawy zyskują atrakcyjny wygląd „włoskiego makaronu” oraz krótszy czas obróbki kulinarnej. Spaghetti z marchewki to dokonały pomysł na obiad, wystarczy je ugotować na parze lub zblanszować na patelni z przyprawami(...)orzechów oraz serów. Makarony warzywne polecamy również dzieciom jako pyszny warzywny dodatek do posiłków lub samodzielne danie makaronowe z sosem pomidorowym. spaghetti z marchewki makaron spaghetti kawałek piersi z kurczaka sól,pieprz domowa Vegeta listek, ziele susz warzywny oliwa Pierś z kurczaka ugotować z dodatkiem przypraw i suszonych warzyw,następnie wyjąć i pokroić.Spaghetti z marchewki ugotować najlepiej na parze
Moje domowe kucharzeniezmiel, a następnie upraż na patelni, uważając, by ich nie przypalić. Odstaw. Rozgrzej łyżkę oliwy i lekko przysmaż posiekaną w kostkę cebulę. Następnie zwiększ ogień, pokrój w dużą kostkę kurczaka, wrzuć do na patelnię, posyp kurkumą i podpiecz na złoto. Mięso w środku powinno nadal być surowe. Wlej bulion (lub wodę) i zagotuj. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj melasy(...)cynamonu. Duś przez 15-25 minut, aż otrzymasz gęsty sosu. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Podanie Danie podawaj z ryżem lub chlebkiem naan. Na sam koniec posyp potrawę pestkami granatu oraz świeżo posiekaną pietruszką. * *Przepis na gulasz na podstawie: Simply Recipes , Minimalist Baker , Ariana Bundy . **Przepis na melasę: Simply Recipes
Food Squarepozostałej ilości oleju podsmażamy cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cukinię i dusimy kilka minut. Cebulę z czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka z kurczakiem i warzywami. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Jeśli jest potrzeba (mało sosu), dodajemy pół szklanki wody. Przyprawiamy całość pastą lub przyprawą(...)zbyt skomplikowane, a można pominąć składniki, których się nie lubi lub zwiększyć proporcje tych, które lubimy bardziej.* *Ja na przykład bardzo lubię imbir i wyraźny jego smak w potrawie. Przy komponowaniu własnej mieszanki dużym plusem jest to, że stoimy z łyżką nad garnkiem i próbujemy, czując w trakcie jak zmienia się smak. Minusem z kolei jest
bistro mama