WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 2 torebki ugotowanego ryżu długoziarnistego Uncle Ben's, 2 podudzia z kurczaka (z zupy), 1/3 papryczki chili, 150 g szpinaku, 2 duże ząbki czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, 2/3 łyżeczki curry Cykoria , łyżka oleju z dodatkiem bazylii, 200 g śmietanki 30%, łyżeczka
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 2 średniej wielkości cukinie, ugotowane mięso z zupy - u mnie 2 pałeczki kurczaka, 2 większe korniszony z dodatkiem chili (mogą być również zwykłe), nieduża cebula, łyżka oleju, 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros, sól (opcjonalnie), opakowanie mozzarelli, łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki startego
JejKuchniaPaprykę czerwoną, zieloną i żółtą pokroić w kostkę. 6. Ugotować brokuły. W naczyniu układamy kolejno: makaron, piersi z kurczaka, pieczarki z cebulą, papryki, brokuł, mozzarella - wszystko polać sosem. Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage ---> My world by Dagmara
My World by Dagmara RekSaltimbocca (wł. skacze o ust). Jest to popularna potrawa włoska,zazwyczaj przygotowywana z rozbitego płata cielęciny oraz szynki z dodatkiem szałwii . W moim przepisie wykorzystałam filety z kurczaka. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka Opakowanie szynki długo dojrzewającej ( u mnie Szwarcwaldzka) Kilkanaście listków szałwii Kilka pomidorków koktajlowych 1/4 szklanki wytrawnego,białego wina 1/4 szklanki bulionu oliwa i masło
Kopystką po garachmoich ulubionych przypraw do kurczaka) i usmażyć. Sałaty przełożyć do miski, pokroić paprykę, przełożyć ostudzony makaron, wkroić chłodniejszego kurczaka, posypać pestkami słonecznika. Całość można polać dowolnym olejem może być też ten ze smażenia, doda to wtedy aromatu potrawie. Całość skropiłam kilkoma kroplami tabasco i odrobiną octu balsamicznego w wersji crema
Państwo Wojtczuk gotująPrzepis pochodzi z książki Jamiego Oliver'a "Kulinarne wyprawy Jamiego". W oryginale użyto kurczaka, ja zastąpiłam go perliczką, którą znacznie bardziej lubię. Nie mam niestety marokańskiego naczynia (tażinu) od którego pochodzi nazwa potrawy, ale i bez niego danie wychodzi bardzo smaczne. Smak kiszonych cytryn jest bardzo wyraźny. Jeżeli nie macie możliwości kupienia oryginalnych lub cierpliwości
Stare Garymożna ponad 20 przepisów na dania kuchni francuskiej. Marie, podczas zderzenia z zupełnie obcą kulturą, pociesza się domowymi potrawami z przepisów swojej mamy.W bardzo przystępny sposób podaje receptury na skomplikowane dania, np. słynny burgundzki gulasz wołowy czy kurczaka po baskijsku. Ale znajdziemy również przepisy na dania słodkie i proste w przygotowaniu, np. popularne we francuskie ciasto tarte tatin
bistro mamabardzo skorzystała. " xenka177: "Mój synek Jaś, nie toleruje laktozy, dlatego wspólnie bawimy się w przyrządzanie potraw, które będą zachęcać wyglądem, zapachem a w szczególności smakiem. Miodem na moje serce jest jego pytanie 'kiedy zrobimy kurczaka w mleku kokosowym. Dokładnie jest to Kurczak curry w mleku kokosowym. Jest to figlarne połączenie sosu sojowego z curry i mlekiem koksowym. Mleczko
Słodkie okruszkiOwoce morze świeże, pachnące morzem. Oczywiście paella serwowana jest w naczyniu, w którym ją przyrządzono. Znajdziecie mnóstwo wersji tej potrawy, nawet i takie, w których to wykorzystuje się kilka rodzajów produktów białkowych równocześnie – np. królik z krewetkami i kurczakiem. Bez względu jaki wariant wybierzecie w polecanych restauracjach czy barach – powinno być wyśmienicie. Po bardzo dobrym posiłku warto przekąsić coś
Right Behind The Kitchenniżej opisany przepis. Danie ma bardzo oryginalny smak. Sposób przygotowania orzechów zmniejsza intensywność ich smaku, ale to zdecydowany plus potrawy - dzięki temu nie jest ciężka, a delikatna i wciąż ma się ochotę na więcej. Panierowany w ten sposób kurczak jest idealnym zastępstwem dla typowych nugetsów! ;) Do takiego mięsa idealną wydała mi się sałata z ziołowo-czosnkowym vinegretem. Lekko kwaskowa
Życie zamknięte w smakuPochodzenia nazwy potrawy nie wypada przybliżać. Ważne, że każda z nich ze względu na składniki, uchodzi za afrodyzjak. Spaghetti, penne czy kurczak podane w jednej z odmian sosu kierują łuk amora w stronę serc naszych wybranek… Rozgrzewamy na patelni oliwę. Dodajemy pozbawioną kości i ścięgien pierś z kurczaka. Smażymy 3 minuty i obracamy na kolejne 3. Ponownie
Bon Ton ItaliaPlacki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także jako "wrap" z kurczakiem i warzywami. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować je jako mini "kanapeczki". Każdy z nas może zrobić nadzienie do tortilli takie jakie sam najbardziej lubi, dopasowane indywidualnie do naszych aktualnych
Kuchnia Pełna PasjiMinął kolejny rok z Wami. Szybkimi krokami zbliżam się do drugiej rocznicy prowadzenia bloga. Poniżej przedstawiam listę 15 potraw, które najbardziej mi smakowały w 2011 roku :) 1. Kapuśniak 2. Ciasto marchewkowe pod serową pierzynką 3. Roladki z kurczaka z pancettą i pieczarkami 4. Ciasto Chamei: zielona herbata i masa z marakui 5. Ciasto czekoladowe z musem
Przepisy AleksandryŚwiata w czasach PRL-u. W tamtych latach kupienie produktów używanych do gotowania potraw na przykład z kuchni chińskiej, graniczyła z cudem. Dlatego p. Katarzyna zamiast niedostępnego sosu sojowego radziła używać przyprawy magi z dodatkiem wody, a zamiast bambusa marynowaną dynię... Dzisiaj mojego kurczaka oczywiście ugotowałam z użyciem sosu sojowego i bambusa, ale z sentymentem wróciłam
Kulinarne przygody Gatitytureckiego słowa çevirme, dosłownie "obracający się". W Turcji odpowiednikiem tej potrawy jest döner kebab, w Grecji – gyros."* Ale co zrobić jeśli nie mamy urządzenia obrotowego? Możemy wykorzystać do tego piekarnik i zrobić shawarme po prostu z upieczonego mięsa np piersi kurczaka. Do tego mega aromatyczna marynata, dodatki i gotowe. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksmaczny obiad dla całej rodziny. Dzisiejsza propozycja to mięso z udek kurczaka nadziane serem żółtym, obsmażone w boczku, a na koniec duszone na kapuście kiszonej, w kremowym sosie śmietanowym. Przepyszny obiad, wspaniałe mięso, zrobi wrażenie na całej rodzinie Podsmażony z mięsem boczek nadaje niesamowitego aromatu całej potrawie, a ser który w trakcie gotowania wydobywa się z udek, sprawia(...)jest kremowy, lekko serowy i bardzo delikatny. Mięso podać możemy z ryżem, z ziemniakami, lub z kaszą, oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki Składniki na obiad: mięso z udek kurczaka bez kości ( 10 sztuk ) 500g kapusty kiszonej 10 plastrów sera żółtego 20 plastrów boczku surowego wędzonego 300ml śmietanki 30% 2 szklanki wody 4 ząbki czosnku 2 garście posiekanej natki pietruszki sól
NiePieprz.plSkładniki: kurczak ugotowany 1 średni, masło 1 łyżka, ząbki czosnku 5 sztuk, cebula 1 większa, warzywa mrożone 1 opakowanie, marchewka ugotowana 3 sztuki, curry Royal Brand 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, rosół 4 szklanki na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną z czosnkiem, dodać warzywa mrożone z fasolką, dodać pokrojoną(...)marchew z rosołu, podsmażać z 5 minut na większym ogniu mieszając wsypać curry, paprykę ostrą, przyprawę w płynie i wymieszać dodać pokrojone mięsko kurczaka z rosołu, wlać rosół i gotować z 5 minut na średnim ogniu można podać z ryżem, makarnem, ziemniakami, kaszą - potrawka jest lekka, aromatyczna i smakuje bardzo....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZapewnie wielu z Was uzna, że kasza gryczana z cukinią i kurczakiem to danie bardziej studenckie aniżeli posiłek dla całej rodziny. I tutaj Was zaskoczę to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!młodego białego wina Do rozgrzanego woka dodajemy olej, warzywa i kurczaka. Całość przesmażamy bez pokrywki około 15 minut ciągle mieszając. Pamiętaj że zielone warzywa jak je przykryjesz stracą swój kolor. Główki szparagów, jako najdelikatniejsza część warzywa dodajemy max. 7 minut przed końcem przygotowywania potrawy. Dodajemy przyprawy i podlewamy winem. Całość ciągle mieszamy na dość sporym ogniu. Warzywa powinny być(...)nadal jędrne! Z całości warzyw również wydzieli się sporo sosu i aromatu. Pamiętajcie też, że pomidorki koktajlowe dodajemy przecięte, chcemy aby ich kwaskowatość nadała daniu aromatu. Mięso z kurczaka musi być mięciutkie. Całość wykładamy póki gorące! Smacznego
SMYKWKUCHNI