 Tom kha kai - tajska zupa kokosowa 173
Tom kha kai - tajska zupa kokosowa 173ryżowy do podania sól i pieprz do smaku Kluczem do szybkiego przyrządzenia tej potrawy jest wcześniejsze pokrojenie wszystkich składników. Imbir, czosnek, chilli, dymkę oraz trawę cytrynową drobno siekamy lub miksujemy w blenderze. Jeśli używacie gotowej pasty, to po prostu pomijacie ten krok. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki. Pieczarki kroimy w półplasterki, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy
Cooking Monster Zapiekanka curry z kurczakiem i makaronem 474
Zapiekanka curry z kurczakiem i makaronem 474Zapiekanka curry z kurczakiem i makaronem Jak ja nie lubię listopada... To dla mnie smutny miesiąc. Do tego ta szarość i brak kolorów... Uciekłabym chętnie na chwilę w jakieś egzotyczne strony... Fizycznie co prawda to niemożliwe, ale kulinarnie już tak. Jedną z potraw "stawiających na nogi" niewątpliwie jest curry. Moje ulubione to takie ze słodko-pikantnym połączeniem chili(...)mleka kokosowego. Tym razem do tego duetu dorzuciłam jeszcze kremowy serek z bardzo wyraźnym aromatem curry i jesienną dynię. W połączeniu z makaronem, kurczakiem, mocno soczystym ananasem i rodzynkami powstała egzotyczna zapiekanka. W sam raz na listopadową wersję comfort food. Może Wam też się przyda. Na poprawę nastroju i nie tylko :) Składniki na 4-6 porcji: 400 g piersi indyka
Pełny talerz Curry masala z kurczaka, szybko i pysznie 143
Curry masala z kurczaka, szybko i pysznie 143Bardzo smaczne danie, ostrość dopasujcie sobie według gustu. Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Dodać kminek, imbir, papryka słodka, płatki chili
Kuchnia Pokoleń Pulpeciki z płatkami ryżowymi (bezglutenowe) 216
Pulpeciki z płatkami ryżowymi (bezglutenowe) 216Pomysł na pulpeciki z płatkami ryżowymi okazał się w naszym domu hitem! Dzieciaki uwielbiają płatki ryżowe na słodko, a w
Kolorowy Przepisownik Szaszłyki z piekarnika 291
Szaszłyki z piekarnika 291Szaszłyki robiłam zawsze na grillu. Ale w dobie piekarników z milionem funkcji aż żal byłoby z nich nie korzystać, więc
Kolorowy Przepisownik Makaron z ragoût z kurczaka 208
Makaron z ragoût z kurczaka 208przygotować dzień wcześniej i wystudzony oraz przykryty (np. folią aluminiową) przechować w lodówce. Następnie, przed dodaniem do ragoût z kurczaka, należy go podgrzać. Świeży rozmaryn można zastąpić suszonym, a białe, wytrawne wino - bulionem drobiowym, choć wpłynie to na smak potrawy. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Giada De Laurentiis
Gospodyni Miejska Pałki kurze faszerowane grzybami. 199
Pałki kurze faszerowane grzybami. 199Zrobiłam to danie na urodziny mojego wnuczka. Danie super, łatwo się je serwuje i odgrzewa. Było bardzo dobre. Tutaj potrzebne nam będą pałki kurze bez kości
Kuchnia Pokoleń Kurczak na czerwono 262
Kurczak na czerwono 262Składniki: 1 i 1/2 kg różnych części kurczaka (skrzydełka, udka, pałki); 1 płaska łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka; 1 szklanka dobrej jakości ketchupu; 1/4 szklanki
Gospodyni Miejska na skrzydełkach zupa fasolkowa... 176
na skrzydełkach zupa fasolkowa... 176Składniki: woda 3 litry, skrzydełka kurczaka 6 sztuk, ziemniaki 6 sztuk, fasolka szparagowa 70 dag, marchew 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka skrzydełka zagotować i zebrać tzw. "szumy", wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki z marchewką, pokrojoną fasolkę żółtą gotować do miękkości składników
W Mojej Kuchni Lubię Chrupiące skrzydełka z piekarnika 432
Chrupiące skrzydełka z piekarnika 432Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka; 4 łyżki oleju; 1 łyżeczka soli; 1/2 łyżeczki pieprzu; 2 łyżeczki przyprawy - marynata staropolska do mięs i drobiu (u mnie
Gospodyni Miejska Sałatka z żurawiną 174
Sałatka z żurawiną 174kiedyś na jakiejś imprezie rodzinnej i strasznie mi posmakowała. Stwierdziłam, że wrócę do przepisu na Święta Wielkanocne. Była to potrawa świąteczna, która chyba rozeszła się najszybciej. Robiłam ją z podwójnej ilości składników. Zakupy: - 10 dkg żurawiny - 3 filety z kurczaka - 1 puszka kukurydzy - 1 seler naciowy - 10 dkg słonecznika łuskanego - 1 mały majonez lub jogurt naturalny Przygotowanie: Seler naciowy kroję
Tanio smacznie i prosto Ryż jaśminowy po tajsku 317
Ryż jaśminowy po tajsku 317Inspiracja – Kwestia Smaku . Ryż jaśminowy po tajsku może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem, np. do udek z kurczaka po tajsku (to będzie temat kolejnego wpisu), dań z ryb , czy krewetek . Zaletą kuchni tajskiej jest bardzo swobodna kompozycja potraw. Używamy składników takich jakie lubimy i w takiej ilości, jaka nam pasuje. Oryginalność smakowa dań jest powodem, że kuchnia
mojewypiekiinietylko Gulasz z kurczaka z pieczarkami 233
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 233Gulasz z kurczaka z pieczarkami... Kawałeczki filetów z piersi kurczaka. Plasterki pieczarek, wiórki marchewki. Kawałeczki ogórków kiszonych, pióra cebuli. W aksamitnym, aromatycznym sosie. Smaczny, domowy obiad
Gospodyni Miejska Makaron z sosem warzywnym i drobiowymi klopsikami 153
Makaron z sosem warzywnym i drobiowymi klopsikami 153lubi mieć mięso. Myślę, że to danie jest kompromisem dla mojej miłości do warzyw a jego miłości do potraw z mięsem. Składniki: 100 gram makaronu spaghetti- u mnie bezglutenowy makaron, kukurydziany 300 gram mielonego mięsa z indyka lub kurczaka sól pieprz zioła prowansalskie, oregano oliwa z oliwek 1 puszka pomidorów (w sezonie 3-4 świeże pomidory) 1/2 czerwonej
Mango Papaja Sałata z pomidorami i ogórkiem 215
Sałata z pomidorami i ogórkiem 215właśnie sałata wraz z pomidorami i ogórkiem. Jest to typowy dodatek do innych dań, najczęściej białych mięs w rodzaju kurczaka i wieprzowiny, zwykle duszonych, pieczonych lub grillowanych. W tym zakresie jest to dodatek bardzo uniwersalny, pasujący do wielu różnych potraw. Składniki należą do najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych, a przygotowanie jest banalnie proste i nie powinno zająć więcej niż kilkanaście
Kulinarna Pokusa Zielone risotto 215
Zielone risotto 215potrawa, która podbiła moje podniebienie. :-) Risotto w bardzo apetycznej barwie, o ciekawym smaku. Sycące, niewymagające i prawie jednogarnkowe, bo jedynie kurczaka trzeba podsmażyć osobno. Wyjątkowości nadaje mu wiosenny kolor. Zielone warzywa (groszek, seler, szpinak), nuta mięty i cytryny - mniam! Można zrobić je o każdej porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok. 2 filety z kurczaka
Szefowa kuchni