Por nie gości zbyt często na naszym stole. Mąż czasem marudzi, że jest za ostry. Surówka z dodatkiem pora również rzadko kiedy dzieciom przypada do gustu. Ale dzięki temu przepisowi, porowa surówka myślę na stałe zagości w naszym menu obiadowym. Ale surówka z pora w tym wydaniu na pewno posmakuje wielu osobom. Nie jest ostra dzięki dodatkowi jabłka i rzodkiewki(...)Doskonale łagodzą one smak tego nieco ostrego warzywa. Jeśli traficie na wyjątkowo ostry egzemplarz pora, można go delikatnie posolić i zostawić na 10-15 min. Po tym czasie lekko odciskamy sok z pora i por nam nie groźny. Oczywiście możemy robić wiele wariantów tej surówki dodając np ogórek kwaszony, jajko czy groszek konserwowy. Za każdym razem uzyskamy różną w smaku
Mieszam w GarnkuPora na… pora. Por, to bliski krewny czosnku i cebuli. Posiada bardzo szerokie zastosowanie lecznicze, jak również kulinarne. Pomaga, oczyszcza, zmniejsza, zwiększa, wspiera, działa, przeciwdziała, oczyszcza, ułatwia… i nie tylko. Jednym słowem - por, to bardzo „pracowite” warzywo. Nadaje się do jedzenia na surowo, gotowania, zapiekania, smażenia – jak kto lubi, a polubić też warto… zupę z porów. Składniki(...)bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry)- puszka mleka kokosowego 400ml- 3 dorodne pory- 2 marchewki- mały kawałek korzenia selera- ziemniaki (małe-sałatkowe)- sól morska- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- olej kokosowyDodatkowo- grzanki z chleba wieloziarnistego Pory bardzo dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Obrane marchewki – w półkrążki, seler ścieramy na tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem
mojewypiekiinietylkoPrzy niemal nieskończonej ilości przepisów na jajecznicę wędzony boczek jest niewątpliwie jednym z najpopularniejszych jej składników. Nie można jednak tego powiedzieć o porze. Z jakiegoś powodu nie jest to szeroko stosowany dodatek do jajecznicy, co oczywiście nie znaczy, że w ogóle w tym zakresie nieznany. Jeśli jednak chodzi o mnie, to jajecznica z boczkiem i porem jest jedną z moich(...)czas na jedzenie śniadania w ogóle. Najlepiej smakuje ze świeżym pszennym pieczywem, a oprócz doznań smakowych na pewno dostarczy nieco kalorii na dobry początek dnia. Jajecznica z boczkiem i porem 2015-03-05 13:27:38 Przepis na jajecznicę z boczkiem inny niż większość, bo z dodatkiem pora. Najlepiej smakuje ze świeżym pszennym pieczywem, w sam raz na dobry początek
Kulinarna Pokusapodświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 1 podwójna pierś kurczaka 1 łyżeczka 1 słodkiej papryki wędzonej 3 łyżki 3 oleju rzepakowego 1 1 żółta cebula 1 1 duży por lub 2 mniejsze 200 ml 200 gorącej wody 200 g 200 śmietanki kremówki 30% 1/3 łyżeczki 1/3 kurkumy sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Pierś kurczaka pokrój(...)najmniej 30 minut. Następnie kawałki kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni, po czym przełóż na osobny talerz. Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaj pora pokrojonego w cienkie półksiężyce. Usmaż do momentu aż warzywa zmiękną. Wlej gorącą wodę i duś do miękkości pora i odparowania płynu. Na patelnię z warzywami ponownie dodaj kawałki usmażonego kurczaka oraz wlej
ProstePesto.plProsta surówka obiadowa w 15 minut, z białej kapusty, marchewki, jabłka i pora. Szybka surówka z kapusty to sprawdzony przepis na klasyczny dodatek do potraw mięsnych i nie tylko. Jak zrobić surówkę z białej kapusty? To bez wątpienia jedna z najłatwiejszych w przygotowaniu surówek. Wystarczy poszatkować kapustę, dodać pokrojonego pora, starte jabłko i marchewkę. Składniki połączyć jogurtem naturalnym i doprawić(...)smaku. Surówka z białej kapusty, marchewki i pora jest bez wątpienia bardzo przez nas lubiana. Podobnie jak surówka z kiszonej kapusty, jest bardzo często serwowana do obiadu. Ale równie często bierzemy ją do pracy. Surówka z kapustą i marchewką jest również niejednokrotnie bazą do pysznych sałatek. Wystarczy do składników dodać na przykład wędzonego kurczaka i odrobinę majonezu. Powstaje prosta
Kuchnia Na Wypasiesię od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki, kruche, aż po francuskie) jak i farszu (najczęściej są żółtka, creme fraiche, ser, pory, i boczek). We Francji tradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często nakrywany jest drugą porcją ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy(...)ciasta i wygląda bardziej jak „biała pizza”. Z powodu tych różnic długo zastanawialiśmy się, w którym kierunku pójść, ale zdecydowaliśmy się na ciasto chlebowe + farsz z porów, z dodatkiem masła, żółtek, śmietany, sera oraz niewielkiej ilości wina. Wersja z ciastem na brioszki wydaje nam się jeszcze smaczniejsza, ale też i bardziej pracochłonna, więc tym razem podajemy łatwiejszą opcję. W grze
Nerds KitchenDuszone pory w białym winie, z dodatkiem czosnku i świeżego tymianku. Posypane prażonymi orzechami laskowymi. Świetny dodatek do mięs czy ryb. Polecam w towarzystwie Soczystej dorady pieczonej pod solną skorupą , która wcale nie jest słona :) Składniki: (4 porcje) 4 pory (tylko białe części) oliwa lub olej do podsmażenia 3 ząbki czosnku 3 łodygi świeżego tymianku łyżka masła 150ml białego wina(...)uprażonych orzechów laskowych natka pietruszki posiekana do ozdoby sól morska i świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Rozgrzej patelnię/rondel z grubym dnem na średnim ogniu. Pory przetnij na pół. Wlej łyżkę oliwy. Gdy się nagrzeje włóż pory. Posól, popieprz. Obsmażaj na złoty kolor z każdej strony przez około 3-4 minuty . Ząbki czosnku delikatnie zmiażdż nożem (mają się tylko lekko
Moja Delicjaszło nam bardzo szybko i sprawnie. Płotek wersja końcowa- może trochę uratuje kompostownik przed wiatrem. A kiedy trochę zmarznięci wróciliśmy do domu, przyszedł czas na wykorzystanie wyrwanej chwilę wcześniej pory. Pomysł na jej użycie zrodził się jeszcze przed świętami, kiedy to miałam okazję odwiedzić nowo otwartą we Wrocławiu knajpkę. Dobra Karma, bo o niej mowa, działała wtedy dopiero od kilku(...)łóżko. Myślałam, że posiedzę godzinkę i ucieknę do domu, szczególnie, że czekała na mnie jeszcze praca. Nie udało się. Ponieważ byłam głodna, zdecydowałam się na coś obiadowego- tartę z porami. I boczusiem. I duży kawałek ciasta na deser. Tarta była przepyszna- duży, dobrze przyprawiony kawałek z konkretną ilością porów na wierzchu. Ciasto swojskie i domowe, z tego co pamiętam jakaś
les mirabellesPor jest dla mnie dość dziwnym warzywem dlatego długo nie mogłam się zabrać do zrobienia tej zupy jednak jak już ją spróbowałam to mogłabym ją jeść, jeść i jeść. Zupa krem z pora jest wspaniała szczególnie teraz gdy mamy okres przeziębień - por zawiera wiele witamin które pomogą szybko uporać się z każdą chorobą. Do tego duża zawartość żelaza da dodatkowego(...)kopniaka" naszemu organizmowi. Więcej informacji na temat zdrowotnych właściwości pora można przeczytać TUTAJ . Zupa krem z pora 1 litr domowego bulionu warzywnego 1 biała część pora 2-3 duże ziemniaki 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 pierść z kurczaka 2 liście laurowe 2 ziela angielskie majeranek masło sól i pieprz Pora kroimy w talarki. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy
sierotka maRysia w kuchniOryginalna orzeźwiająca i pożywna sałatka przepisu mojej mamy. Składniki ( 4 duże porcje ) : 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka ananasa biała część 1 pora 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku ozdobić posiekanym koprem Przygotowanie (10 minut): - fasolkę i ananasa odsączyć - ananasa pokroić na ok 1 cm kawałki - pora przekroić wzdłuż na pół a następnie w cieniutki plasterki
Pora na pora i pomidoraPychotka! Szybkie danie w odświętnej szacie:) Polecam! Przepis znalazłam na stronach Video Dzień Dobry TVN. Składniki na 4 porcje: 1 duży por; 1 łyżeczka suszonego tymianku; 500 g piersi z kurczaka; 1 czubata łyżka mąki pszennej; 1/3 szklanki śmietanki 30%; 30-40 g masła; olej do podsmażenia kurczaka; 350 g dzikiego ryżu (lub długoziarnistego); 1 cytryna; 3 g kurkumy(...)sól; świeżo mielony pieprz do smaku; Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie dodając do wody kurkumę w celu uzyskania żółtego koloru. Zieloną część pora odciąć, natomiast pozostawić część białą i jasnozieloną. Pozostawioną część pora przekroić wzdłuż na cztery części i dobrze opłukać.Pokroić w poprzek na półcentymetrowe kawałki (ja pokroiłam drobniej). Na większej patelni roztopić masło, dodać pokrojony
In my kitchenTarta z młodymi ziemniakami, porem i kozim serem- piekłam ją już dawno, w czerwcu jak tylko pokazały się młode ziemniaczki. Trochę zamarudziłam z wrzucaniem posta, mamy końcówkę lipca, nacieszyliśmy się już młodymi ziemniakami i teraz czas na inne warzywa i owoce, ale mam nadzieję, że uda się Wam jeszcze wypróbować przepis i nie trzeba będzie czekać cały rok. Na spodzie(...)kruchego ciasta, leży warstwa uduszonego na masełku pora, miękkiego i słodkawego, na nim leżą podgotowane wcześniej połówki młodych ziemniaków, poprzetykane kozim twarożkiem, całość zalana jest śmietanką z jajkiem, zapieczona w piekarniku i posypana szczypiorkiem. Doskonałą towarzyszką tej tarty będzie miska sałaty w sosie vinegret. Polecam też inne przepisy na tarty wiosenno letnie, na tartę ze szparagami i orzechową tartę
Cooking for EmilyŚwietny dodatek do drugiego dania i to z wykorzystaniem zielonej, mniej popularnej części pora. Trzeba wiedzieć, że właśnie ta ciemniejsza część pora skrywa najwięcej wartości odżywczych. Pożywna i tania jarzynka. Trudno go zjeść na surowo, ale już krótko podduszony jest pyszny. Dodatek curry nadaje mu ciekawego smaku, a dodatek pistacji czyni wyrafinowany dodatek obiadowy. Prosty i szybki do przygotowania, koniecznie(...)spróbuj! Składniki: zielone części pora- 2 szt. 0,5 łyżeczki curry sól, pieprz garść orzeszków pistacjowych 1 łyżka oleju lub masła ghee Wykonanie: zielone części pora rozciąć wzdłuż na pół i dokładnie spomiędzy liści wypłukać piasek. Pora pociąć w paseczki. Orzeszki wyłuskać ze skorupek i posiekać pokrojonego pora wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać przyprawy i mieszając przesmażyć przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!piec. Z pieczonych rarytasów ciekawą propozycją są pierożki z kurczakiem (chicken dumplings). Są one dość ubogie w składzie, gdyż receptura w grze przewiduje zaledwie mąkę, pierś z kurczaka, por, czosnek i sól. Staraliśmy się utrzymać ten prosty charakter i dodaliśmy jedynie tłuszczu oraz pieprzu. Pieczone pierogi zazwyczaj robi się z ciasta kruchego lub drożdżowego, jednak my postawiliśmy na parzone ciasto(...)można bez obaw dotykać ręką, wyrabiamy je na gładką masę. Gotowe ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczką lub talerzem na ok. 20 min. W tym czasie ogarniemy farsz. 2. POR + CZOSNEK (8 min) Por płuczemy pod bieżącą wodą i myjemy go dokładnie także pomiędzy liśćmi, gdyż może być tam sporo piasku. Odcinamy jego ciemnozielone liście (można zostawić je do gotowania
Nerds Kitchen