Intensywny smak pora przełamany delikatnym ogórkiem i odrobiną czosnku to idealne połączenie. Surówka ogórkowa z porem może stanowić pyszny dodatek do różnego rodzaju mięs, pieczeni.Składniki:3 duże zielone ogórki1 por2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliweksok z cytrynysólpieprzOgórki kroimy w kostkę (ze skórką), a por w półtalarki. Czosnek obieramy i miażdżymy. Wszystko przekładamy do miski - dodajemy oliwę z oliwek
Salonik smakówpiekarnika. Piekarnik nastawiamy na ok 200 st. C i rybę pieczemy ok. 15 minut, aż puści sok.3. Z naczynia odlewamy do szklanki płyn, który puściła ryba. Będzie nam potrzebny.4. Pora kroimy w talarki, rzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy.5. Na rybę w naczyniu żaroodpornym nakładamy pora.6. Robimy sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy(...)mleko, trochę płynu z ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera.8. Rybę podajemy np. z surówką i ziemniakami.Smacznego!!!A teraz coś o dzisiejszym dniu :) Mimo
Kuchnia domowa AniBardzo lubię smak i zapach pora (podobnie jak selera) i dość często wykorzystuję go podczas mojego pichcenia. Surówka z pora jest prosta i szybka do zrobienia. Pasuje praktycznie do wszystkiego: i do grilla, i do mielonych, schabowych czy smażonej ryby.Składniki:biała część z 2 porów1 jabłkosólpieprzcukier2 łyżki śmietany 12%łyżeczka majonezunatka pietruszkiWykonanie: Pora kroimy na drobne
Walijskie PichcenieSkładniki: 2 sztuki duże udka kurczaka, 1 łyżka przyprawa do kurczaka, 4 łyżki olej rzepakowy, 5 sztuk większe pory, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku maggi udka umyć, osuszyć i dobrze natrzeć przyprawą do kurczakana oleju zrumienić z każdej strony i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa pory przekroić na wzdłuż na pół, umyć i pokroić w paseczki udka(...)wyjąć na talerz i do rondla włożyć pokrojone pory podsmażać pory bez przykrycia z 10 minut i na koniec włożyć udka podać z tłuczonymi ze śmietaną ziemniakami..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZapasy dyni u nas jeszcze spore, więc przygotowałyśmy risotto dyniowe z dodatkiem pora i soczewicy. Składniki: 1,5 szkl. ryżu do risotto 400g dyni obranej ok 1 litr bulionu warzywnego 0,5 szkl. czerwonej lub żółtej soczewicy 2 pory, tylko biała część oliwa curry, sól, pieprz Wykonanie:Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę(...)wrzucić pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać dynię i soczewicę, posypać curry, zalać częścią bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały bulion i po ok 15 minutach gotowania sprawdzić. Jeżeli ryż jest jeszcze twardy, to dalej gotować
Anioły w kuchniLeeks baked with sausages. Polecam ten nietuzinkowy sposób podania zwykłych parówek z eleganckim porem . Składniki. 2 duże pory 30 -40 dag pieczarek 1 jabłko kwaskowate 5 parówek 3 łyżki masła 2 łyżki żurawiny suszonej 125 ml śmietanki słodkiej 5 dag ser ementaler 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie. Umyte i dobrze oczyszczone pory pokroić w grubsze plastry ,parówki(...)osłonek, również w plasterki..Jabłko ,bez skórki w kostkę. Pory smażyć na maśle 3 min ,dodać pieczarki, jabłko i smażyć 5 minut. Dosypać żurawinę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek .Zalać śmietaną z ubitym jajkiem i startym serem, ze szczyptą soli i pieprzu. Zapiekać 15 min w temp.190 stopni. Można podawać ,jeśli nie starczy
Kulinarny karnet ChristopheraFricassee with leek. Będzie trochę smaków tureckich, które chodzą za mną po ostatnim pobycie w tym aromatycznym kraju. Potrawka z pora zachwyciła mnie swoim odmiennym smakiem od dotychczasowych propozycji. Można jeść jako samodzielne danie, ale jest też doskonałym dodatkiem do kofte lub kurczaka. Składniki. 30 dag pora 2 marchewki 1 cebula 100g ryżu 1/2 cytryny 1/2 pomarańczy sól, pieprz(...)łyżki oliwy Wykonanie. Wybieramy por raczej cieńszy i kroimy w 3 cm kawałki. Marchewkę kroimy w talarki, a cebulę siekamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy marchew i pory i smażymy 5 minut, mieszamy. Wlewamy 2 szklanki wrzącej wody ,dodajemy ryż, sól , sporo pieprzu oraz sok z cytryny i pomarańczy. Ilość soku możemy dostosować do swoich smakowych preferencji. Wszystko dusimy
Kulinarny karnet ChristopheraLubię łączyć pora z różnymi warzywa i owocami. Intensywny smak pora przełamany słodką kukurydzą i suszoną śliwką to idealny dodatek do pieczonego mięsa. Składniki: 1 por 1 puszka kukurydzy śliwki suszone majonez sól Por pokroić w półtalarki i posolić. Dodać osączoną kukurydzę i majonez. Śliwki drobno pokroić, część dodać do sałatki, a pozostałymi ozdobić. Smacznego
Salonik smakówsamym deserem człowiek żyje, dlatego dziś mam dla Was smaczną i szybką wersję zrazików w sam raz na obiad. Zraziki są z mięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, czerwona i zielona papryka, 1/2 pora, cebula, 2 ząbki czosnku(...)obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego. Mięso urobić z jajkiem, bułką tartą, odrobiną soli i pieprzu oraz połową cebuli. Wyrobić zwartą masę. Papryki oczyścić, pokroić w paseczki. Por dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w półtalarki. Do pora dodać połowę pokrojonej papryki. Dusić na odrobinie oleju około 2 minuty. Dodać resztę cebuli, doprawić solą i pieprzem. Nabierać małą porcję
Z miłości do słodkościzachwyciłam się tym rodzajem pieczywka. Warzywa - dość nietypowy dodatek w chlebie... Kto by pomyślał?... Wychodzi jednak pulchny, miękki i niesamowicie smaczny oraz długo zachowuje świeżość. Poniższa propozycja przewiduje dodatek pora - smętny leżakował mi w lodówce i stwierdziłam: czemu nie? Efekt wyszedł rewelacyjny! Smak jest intensywniejszy, a miąższ bardziej miękki. Eksperyment wart powtórzenia! :)Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej(...)posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia - startej na grubych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku 50g pora - pokrojonego w półkrążki, sparzonego i odciśniętego z wody ulubione przyprawy - u mnie po łyżce ziół prowansalskich i przyprawy greckiej Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się
Grunt to przepis!Jeżeli szukacie ciekawego sposobu na kotlety drobiowe to oto on. Prezentują się świetnie a smakują fantastycznie. Są delikatne i proste w przygotowaniu. Składniki - podwójny filet z kurczaka - mały por - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 10 dag startego żółtego sera - 3 jajka - 3 łyżeczki przyprawy do grosa - sól, pieprz - olej do smażenia Drogi internauto - jeżeli(...)Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Fileta umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Pora oczyścić i umyć. Pokroić w krążki. Czosnek zmiażdżyć i posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pora, chwilę wszystko razem poddusić i odstawić do przestygnięcia. Jajka rozkłócić. Dodać przyprawę do grosa
Świat SmakuPrzeglądając jakąś gazetkę w sklepie trafiłam na przepis na polędwiczkę pieczoną właśnie w liściach pora... część przepisu zapamiętałam, resztę przerobiłam po swojemu:) Moja polędwiczka marynowała się około 20 godzin, bo posmarowałam ją marynatą wieczorem, a piekłam dopiero następnego dnia na obiad. Dzięki temu była pyszna - pikantna nie tylko z zewnątrz, ale również w środku. Warto przygotować ją sobie chociaż kilka(...)mniej pikantna możesz użyć małej ilości pieprzu lub zastąpić go ulubionymi ziołami. Składniki (dla 2-3 osób): - 1 polędwiczka wieprzowa- 2 łyżki oleju- łyżeczka musztardy- 1 nieduży por- sól- pieprz kolorowy (najlepiej świeżo i grubo zmielony)Dodatkowo:- ziemniaki (dowolna ilość)- suszony tymianekPrzygotowanie: 1. Polędwiczkę myjemy i osuszamy, delikatnie posypujemy z każdej strony solą. Musztardę dokładnie mieszamy
Kraina Tysiąca Smakówkorzystać z tych dobrych, sklepowych, np. Tymbark ). Składniki:3-4 łyżki pokrojonego pora3 średniej wielkości pieczarki3 jajkasól morskaolej rzepakowy do smażeniadodatkowo:pieczywo razowe pełnoziarnistesok 100% Tymbark grejpfrutWykonanie:Pora pokroić w pół plastry. Pieczarki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę.Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wsypać pora, chwilę podsmażyć, dodać pieczarki - smażyć(...)por zmięknie. Na koniec warzywa posolić.Do miseczki wybić jajka. Widelcem lub trzepaczko delikatnie je rozkłócić.Jajka wlać do patelni - na warzywa. Zmniejszyć płomień na minimum, przykryć patelnię pokrywą i smażyć, aż omlet się zetnie.Usmażony omlet wyłożyć na talerz.Podawać z pieczywem i szklankę soku 100% Tymbark grejpfrut. Smacznego
kolorowotorcikowoDzień dobry!Miesiąc temu odwiedziliśmy Restauracja Hotel Chopin Cracow w ramach akcji Blogerzy Smakują portalu Uroda i zdrowie. Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się naszymi wrażeniami z tej
Pora coś zjeśćsłowu, które oznacza „dużą rurę". Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza tym też w Anglii, Francji, Hiszpanii i we Włoszech. Pan Mąż ochrzcił(...)zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie
Grunt to przepis!Zachwalać zupy ziemniaczanej z por chyba nie muszę :), jeżeli jednak trzeba Was do niej przekonać, powiem tak : niebiańsko kremowa, uczta chyba dla każdego podniebienia . ZapraszamSkładniki:na rosół- 6 podudzi z kurczakana zupę:3 por6 ziemniaków2 gałązki celera400 ml śmietany sól, pieprz2-3 łyżki oliwy1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie:W garnku gotujemy z podudzi rosół. Doprawiając solą(...)pieprzem.W międzyczasie kroimy por, ziemniaki w kosteczkę.Do drugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw. Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane
Smaki EdytyCześć :)Tak to już dzisiaj! Te prawie 4 tygodnie konkursu tak szybko minęły :)Otrzymaliśmy 33 zgłoszenia, które przez czas trwania całego konkursu mogliście oglądać w albumie
Pora coś zjeśćCześć :) Długo wyczekiwane Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni :) Dlatego też dzisiaj spis przepisów, które mogą znaleźć się na Waszych świątecznych stołach. Wytrawne, słodkie - co
Pora coś zjeśćWitajcie!Zapraszamy Was na relacje z ostatnich warsztatów i spotkań w jakich mieliśmy okazję brać udział w ostatnich 2 tygodniach.Życzymy miłej lektury! :-)Ada i Mateusz05.11.2013Warsztaty
Pora coś zjeśćDzień dobry! Jeśli brakuje Wam jeszcze inspiracji i pomysłów co można podać na świątecznym stole, to zapraszamy tutaj przepisy na boże narodzenie Za pomocą strzałki przejdziecie
Pora coś zjeśćDzień dobry!Jak zauważyliście, nie często bywam w restauracjach, zdecydowanie bardziej wolę gotować w domu, jednak... czasem zdarzy się wyjść z koleżankami, na pogaduchy w towarzystwie
Pora coś zjeśćDzień dobry!Risotto według mediolańskiej legendy, to danie, które poprawia humor. Więc nie może to był złe danie :-).Ostatnio nawet specjalnie zrobiłam 2 kg zapas ryżu
Pora coś zjeśćDzień dobry! Od czasu do czasu na naszym mailu pojawiają się różne informacje prasowe, między innymi takie, które dotyczą otwarcia nowych lokali w Krakowie. W ten
Pora coś zjeśćRoladki schabowe już były SiN , ale dzisiaj zaprezntuje inne , w sosie grzybowo-serowym :). Sos grzybowy na bazie pieczarek .Dodatek pora daje niesamowity smak i aromat. Do wykonania potrzebne jest:- 0,5 kg schabu bez kości- 1 por- 2 ząbki czosnku- ok. 2o dag pieczarek- ok. 15 dag sera żółtego ( najlepiej twardy , długo dojrzewający)- 1 op. serka topionego kremowego- sól(...)Rozbijamy go tłuczkiem i opruszamy pieprzem i solą.Na patelni rozgrzewamy , olej , dokładamy masło i wrzucamy posiekany czosnek. Gdy nam się lekko zeszkli, dorzucamy pokrojonego w pół plastry pora ( jego białą częśc ). Ok. 10 minut całośc podsmażamy.Odstawiamy do ostygnięcia.Na tarce o drobnych oczkach ścieramy żółty ser.Starty ser łączymy z przestudzonym , podsmażonym porem.Na przygotowanym , rozbitym achabie , rozkładamy farsz
Słodkości i nie tylkoKontynuując cykl: Przepisy Mistrzów, postanowiłam przetestować przepis Karola Okrasy na zupę krem z pora z dodatkiem wędzonego twarogu. Przyznam, że to najlepszy (no, może poza gruszkami w czekoladzie wg Magdy Gesler) z testowanych dotąd "mistrzowskich przepisów" liczę, że teraz będzie tylko lepiej!:) Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości 1/2 dużego selera korzeniowego(...)mały 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki bez pestek 100 g wędzonego twarogu 50 g masła (1/4 kostki) 4 łyżki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki oleju 1/2 łyżki ziaren kolendry sól i pieprz do smaku Wszystkie warzywa należy obrać i umyć. Ziemniaki i seler pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy ziemniaki i seler
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaoglądałam jego program na tvn-ie z kartką w ręku, aby zanotować ciekawe propozycje. Dlatego i tym razem nie mogło być inaczej i to jego przepis urzekł mnie najbardziej. Por i suszone pomidory tworzą w nim całkiem zgrany duet. Zamiast piwa podlałam go bulionem oraz od siebie dodałam daniu ciut pikanterii. Wyszło naprawdę smacznie. Ps. do jutra (piątek(...)głosy w akcji „gotowanie za głosowanie” (ankieta mieści się w prawym górnym rogu bloga). Składniki na 3-4 porcje: 6 podudzi/pałek z kurczaka 100g suszonych pomidorów 300g pora (u mnie biała część z 1 całego pora i drugiego połowa) 2 ząbki czosnku 300ml bulionu (można mniej) 2 średnie cebule Olej do smażenia ¾ łyżeczki suszonej bazylii ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
Fabryka pomysłówSkładniki: 1 por połówka piersi z kurczaka 0.5 kg pieczarek kukurydza w puszce seler konserwowy 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 200 ml jogurtu naturalnego przyprawa do kurczaka czosnek granulowany pieprz ziołowy olej do smażenia Wykonanie:Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze części, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i smażymy na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy(...)wystygnięcia, następnie kroimy w kostkę.Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z odrobiną oleju, tak aby się zarumieniły. Pora myjemy i kroimy w półplasterki. Seler i kukurydzę odcedzamy na sitku. Majonez i jogurt mieszamy razem, dodajemy czosnek granulowany, pieprz i czosnek pokrojony w drobną kosteczkę, mieszamy.Układamy warstwowo: połowa porcji pora- kurczak- sos. połowa
Czerwona PorzeczkaBardzo lubię przecierane zupy. Ta jest naprawdę dobra i delikatna. Polecam!składniki150 g porów (białe części)100 g ziemniaków100 ml śmietany (opcjonalnie)1 łyżka masła1500 ml bulionu z kurczakasól, pieprzszczypiorek do podaniaprzygotowaniePory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory i dusić na małym ogniu aby zmiękły, mieszać
Stare Garyporcje:2 rolki ciasta francuskiego ( a`275 g)2 filety z fososia bez skory ( a`110 g)1 zoltko jaja +1 lyzka mlekakopereksol,pieprz ( uzywam cytrynowego)sok z cytryny3 pory-zielone czesci125 g smietany kremowki,jogurtu lub mleka kokosowego1/4 lyzeczki curry 1 lyzka masla gheeWykonanie:Pierwszy krok to przygotowanie szablonu z papieru.Narysowac rybe o dlugosci 17 cm,a na najszersze(...)minut,az rybki ladnie sie zarumienia.W czasie gdy ryby sie pieka przygotowac pora.Jest to nie tylko smaczna jarzynka,ale tez dobry pomysl na wykorzystanie zielonych czesci pora,z ktorymi najczesciej nie wiadomo co zrobic,jesli nie wyladuje w rosole. Pora-tylko zielonego,dokladnie wyplukac pod biezaca woda i pokroic w okolo 0,5 cm paski.Wrzucic na patenie z rozgrzanym maslem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam na recenzję książki :)Make Cooking EasierPrzepisy na cztery pory rokuZosia Cudnywydawnictwo REBIStwarda oprawa, 184 stronyDługo i z niecierpliwością czekałam na tę książkę ponieważ blog Zosi Cudny jest jednym z moich ulubionych. Cenię go przede wszystkim za piękne zdjęcia a książki z takimi uwielbiam najbardziej. Spodziewałam się, że się nie zawiodę i miałam rację :)Zgodnie z tytułem wydanie podzielone jest(...)cztery pory roku. Z kolei każda z nich dzieli się na śniadanie, obiad i kolację. Te rozdziały zawierają po 4 przepisy co daje nam łącznie 48 receptur.Ktoś mógłby powiedzieć, że mało ale przeglądając książkę ma się wrażenie, że jest ich nieco więcej. To za sprawą dużej ilości dodatkowych zdjęć znajdujących się miedzy rozdziałami. Dlatego dla mnie jest
Mienta blogwłaściwościach oczyszczających pora już na pewno wiecie, i o tym że zupa ugotowana z tego warzywa po hucznej zabawie niweluje objawy kaca.Poza tym jest to sycąca i rozgrzewająca przystawka, danie główne czy kolacja, a nawet śniadanie.Przygotuj:- 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu- 1 średni por- sól, pieprz, koperek do posypania- 3 ziemniak- 2 ząbki czosnku- pół szklanki(...)słodkiej śmietany- olej do posmażenia- opcjonalnie pieczarki 10 szt., dobrze sprawdzą się tutaj pokrojone w plasterki warzywa z wywaru czy rosołuOczyść por z zewnętrznych liści, przekrój na pół, następnie wzdłuż i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę, obierz czosnek, przekrój na pół. Rozgrzej ok.3 łyżek oleju w garnku i wrzuć pokrojone warzywa
Pasje Jolkidelikatnego, a zarazem wyrazistego smakiem. Na coś szybkiego, ale trwałego jeśli o pamięć chodzi. Na coś subtelnego, ale charakternego zarazem. Jest na to parę sposobów, m.in. zupa krem z pora. Kremowe zupy wielu kojarzą się z papką dla dziecka. Nic bardziej mylnego. Dobrze zrobiony kremik może tylko zachwycić i małego i dużego smakosza. Zapewniamy, że jeśli o miłość(...)tego dania chodzi, wiek nie gra roli! Mówią to dziś matka - 40+, córka 20+ i ich gromada do wykarmienia (a więc rozpiętość metryczkowa jest spora.SKŁADNIKI:- 3-4 pory,- 2-3 ziemniaki,- 2 cebule,- duża łyżka masła,- przyprawy: vegeta domowa, pieprz czarny,- śmietana 18% - w zależności od tego jaki smak chcemy uzyskać: pół kubka do kubka.WYKONANIE: Pory dokładnie myjemy
Wypisz Wymalujszczerze mówiąc jestem już zmęczona i marzę tylko o położeniu się do łóżka z kubkiem gorącej czekolady. Mmmmm... :) Ale to za chwilę. Najpierw obiecany przepis na... Sałatkę z pora Moja sałatka Potrzebujemy do niej: 1 duży lub 1,5 mniejszego pora 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę czerwonej fasoli 2 nieduże jabłka ok. 200 ml majonezu (może być pół na pół(...)jogurtem naturalnym) sól, pieprz Białą część pora i kawałek zielonej kroimy cienko w piórka, a jabłko w drobną kostkę. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Sałatka jest bardzo prosta, ale też bardzo smaczna. Można ją urozmaicić o ugotowane na twardo jajko, ugotowane ziemniaki czy paprykę konserwową. Robiłam już kilka wersji i zawsze nam smakuje, dlatego szczerze ją polecam. Dziś
Ratunku obiadumarły z głodu. Pyszny obiad gotowy jest w kilka chwil. Klopsiki w sosie śmietanowo-porowym składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 żółtko sól, pieprz ziołowy 2 pory 250 ml śmietany kremowi 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła wykonane: Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy by się zeszkliła, a nie zrumieniła(...)formujemy małe klopsiki wielkości piłeczki golfowej. Smażymy na 1 łyżce oleju z każdej strony i ściągamy z patelni. Na patelnie dokładamy masło, gdy się rozpuści dokładamy na patelnie por. Podsmażamy przez chwile, ale nie rumienimy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Płyn odparuje, wlewamy na patelnie kremówkę i dokładamy klopsiki. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze
Przysmaki KarolkiPora na Pora ! Por, jest zdecydowanie moim ulubionym warzywem, i w zasadzie od niego wszystko się zaczęło. Gdy zastanawiałam się nad nazwą bloga, wiedziałam ze musi być po prostu chwytliwa. I jadłam właśnie ten makaron, aż dostałam olśnienia :) Znajomi stwierdzili krótko: Właśnie takiej nawy się po Tobie spodziewaliśmy.. Dla dwóch osób, lub jednej mnie..: 125 g makaronu(...)penne * pierś z kurczaka połowa pora 4 plastry sera, u mnie morski 2 - 3 łyżek śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka Zaczynamy od ugotowania makaronu, bo to on potrzebuje najwięcej czasu. U mnie zwykle jest on al dente. Pora i pierś kroimy. Pora zalewamy wrzątkiem, a kurczaka przyprawionego według własnego uznania, podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Następnie
Pora na porawiem jak Wy, ale my bardzo lubimy sałatki z dodatkiem pora. W zasadzie pasują do niego wszystkie składniki. Tym razem taka trochę "resztkowa", bo dodałam to, co zalegało mi w lodówce. I najczęściej takie są najlepsze.Składniki:1 por większy (biała część)200 g chudej szynki3 jajka ugotowane na twardo0,5 puszki kukurydzy konserwowej0,5 słoika selera konserwowego2 łyżki gęstej(...)śmietany3-4 łyżki majonezusól, pieprz, cukier do smakuPrzygotowanie:Por oczyścić i pokroić w cieniutkie półplasterki. Szynkę pokroić w słupki. Jajka pokroić w kostkę. Kukurydzę i seler odsączyć z nadmiaru wody. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać śmietanę, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i włożyć do schłodzenia i przegryzienia się smaków na około 3-4 godziny.Można
Ala piecze i gotujepietruszkiSól pieprzOlej do smażeniaGotujemy ryż w wrzątku. Na patelni podsmażamy boczek a następnie kiełbasę. Usmażone mięsa odstawiamy na bok. Następnie podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną w paseczki por, cebulę, zalewamy je odrobiną wody, solimy i prażymy aż woda wyparuje. Ryż z mięsami i z cukinią oraz porem mieszamy, a na sam koniec dodajemy groszek z puszki. Do dekoracji
Bon Appetit Małgorzatylecz wtedy przypomina mi zupkę dla niemowląt więc wolę bardziej rzadką :) I taką Wam dziś przedstawiam. Z dodatkiem ulubionych ziół jest bardzo aromatyczna. Składniki:2 małe pory albo 1 duży (białe i zielone części)4 ziemniaki1 cebula2 l bulionu z włoszczyzny2 listki bobkowe3 ziela angielskie2 ząbki czosnkususzony tymianeksól morskaświeżo mielony pieprzZiemniaki obieramy i kroimy w plastry, pory(...)również. Na wcześniej ugotowanym i odcedzonym bulionie gotujemy aż do miękkości ziemniaki i pory. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do zupy i wciąż gotujemy. Gdy zupa jest gotowa wyciągamy ziela oraz listki i miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smacznego!krem porowo
Bon Appetit MałgorzatyRomans ten odnawiam tylko w sezonie wiosenno-letnim. Mój kulinarny romans ze szparagami rzecz jasna ;) Dziś uszlachetniony z ostrzejszym w smaku porem i z pikantna pianką. Składniki:1 wiązanka zielonych szparagówzielona częśc porawłoszczyzna na bulion (1 pietruszka, 1/4 selera, 2 marchewki)2 liście laurowe3 ziela angielskie1 łyzka masła 2 białkaszczypta chili w proszkusól, pieprzzioła prowansalskie Włoszczyznę myjemy, obieramy(...)bulionu (około 30 min). Następnie wyciagamy ugotowaną włoszczyznę. Szparagi myjemy i odrywamy od nich końcówki na wysokości 2 cm. Kroimy w około 3 cm częci i dodajemy do bulionu. Por siekamy i podsmażamy na maśle, nastepnie dodajemy do bulionu. Całość gotujemy aż szparagi będa miekkie. Około 20 min. Gdy zupa trochę przestygnie miksujemy ją na krem. Nastepnie przecedzamy przez sitko.Doprawiamy
Bon Appetit MałgorzatyRobiłam już kilka surówek na bazie sałaty lodowej. Bardzo mi smakują. Dziś zapraszam na surówkę z dodatkiem pora :)Składniki:1 sałata lodowapół pora (biała część)1 pomidor1 ogórekdowolny dressing (np. taki ziołowy) Sposób przygotowania:1. Sałatę kroimy.2. Obranego ogórka kroimy na plasterki lub kostkę.3. Pomidora kroimy w kostkę.4. Pora kroimy na talarki, delikatnie solimy i odstawiamy
Kuchnia domowa AniPyszna i ekspresowa surówka do obiadu! Kiedyś robiłam troszkę podobną (KLIK).Składniki:2 pory (białe części)2 marchewki1 jabłko1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtu naturalnegosól, pieprz, cukier do smakuSposób wykonania:1. Pory kroimy w półplasterki. Delikatnie solimy i odstawiamy.2. Obraną marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.3. Pora odciskamy z nadmiaru wody. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez, jogurt
Kuchnia domowa Anipodwójna pierś z kurczaka1 porczosnek granulowanyprzyprawa do kurczakamajonezSposób wykonania:1. Piersi umyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć przyprawą do kurczaka i czosnkiem granulowanym.2. Pora obrać, pokroić na krążki.3. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć porem, następnie dodajemy mięso ułożone bardzo blisko siebie.4. Wierzch posmarować majonezem, byle nie za grubo :)5. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić
Kuchnia domowa Anikostki rosołowej1 szklanka gorącej wody100g startego żółtego seraprzyprawa do kurczakaolej1. Filety kroimy wzdłuż, obsypujemy przyprawą do kurczaka i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. 2. Pieczarki i por kroimy na cienkie plasterki, układamy najpierw pieczarki, później por. Całość posypujemy startym żółtym serem. Połowę kostki rosołowej rozpuszczamy w szklance gorącej wody, wlewamy do naczynia żaroodpornego.3. Całość zapiekamy przez
Szefowa kuchnimała kapusta pekińska1 pęczek rzodkiewek1 por ( biała część )1/2 pęczka natki pietruszkisól do smakupieprz do smakucukier do smakusok z cytryny do smakukilka łyżek oleju Warzywa umyć. Kapustę posiekać, rzodkiewki pokroić w półplasterki, pora i natkę także posiekać. Do miski wrzucić kapustę, pora i rzodkiewkę, dodać przyprawy i wymieszać. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i znowu wymieszać surówkę
Ewa w kuchniświeże ogórki1 por ( biała część )1 pęczek rzodkiewek1/2 pęczka szczypiorkusól do smakupieprz kolorowy do smakucukier do smakusok z cytryny do smaku1 jogurt naturalny ( 400 g ) Ogórki obrać i umyć razem z porem i rzodkiewką oraz szczypiorem. Ogórki obrać a potem pokroić w plasterki. Pora i rzodkiewki pokroić w półplasterki a szczypiorek posiekać. Przygotowane warzywa wrzucić do miski, dodać
Ewa w kuchniwspaniale komponuje się z delikatną fasolką.Składniki:6 szt porakiełbasa śląska lub inna chuda wędlina1/2 kg fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)koncentrat pomidorowysól, pieprzsłodka i ostra paprykaolejWykonanie:Pora dokładnie myjemy, kroimy jego białą i lekko zieloną część w kostkę lub półtalarki. Podsmażamy na oleju. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w paseczki wędlinę. Fasolkę szparagową kroimy na cm kawałki(...)gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Teraz wystarczy tylko połączyć: podsmażony por, podsmażoną wędlinę i ugotowaną fasolkę. Całość podlewamy delikatnie wodą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na małym ogniu ok 20 minut.Zjadamy z pieczywem lub... bez... jak kto lubi
Walijskie PichcenieSkładniki: 8 sztuk małe pory, 1 sztuka duże jabłko, 5 sztuk małe marchewki, 1 łyżeczka sok z cytryny, 1 łyżka cukier, 1 szklanka śmietana gęsta 18% pory części białe i jasnozielone przeciąć na pół i pod bieżącą wodą dobrze opłukać pokroić je na drobno, posolić 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 30 minut pory odcisnąć z soku i włożyć
W Mojej Kuchni LubięKremowe zupy, to mój konik, dziś klasyczny krem z porów i ziemniaków. Składniki: 3 duże pory , białe części drobno pokrojone 1 duża cebula drobno pokrojona 3 łyżki masła, 500 g ziemniaków pokrojonych 1 litr wywaru z warzyw Łyżka soku z cytryny Szczypta zmielonej gałki muszkatołowej Liść laurowy 1 żółtko 2/3 szkl chudej śmietany Sól i biały pieprz Świeżo pokrojony(...)szczypiorek Wykonanie: W garnku rozpuścić masło, wrzucić cebulę i pory i smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać ziemniaki, wywar, gałkę, sok z cytryny i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Lekko ostudzić, wyrzucić liść laurowy i zmiksować zupę. Zmieszać żółtko ze śmietaną, dolać odrobinę zupy
Anioły w kuchniSkładniki: 15 dag filet z sandacza sok z cytryny, sól pieprz świeżo mielony 1 por 100 ml. śmietana kremówka 36% 1 łyżka ketchupu 30 ml. brandy 1 łyżka sosu pikantnego chilli sól, pieprz masło i olej do smażenia przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy białe części pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę sosu(...)pikantnego chilli, mieszamy i wlewamy śmietanę. Pory dusimy do czasu zredukowania śmietany do połowy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy brandy i sos jest gotowy. Sandacza posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle z dodatkiem oleju, oczywiście zaczynając smażenie od strony skóry. Na talerz wylewamy sos a na nim układamy usmażonego sandacza. PS. Sandacz
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki:10 udek kurczaka,2 pory,10 plasterków żółtego sera,przyprawa do drobiu,1 ząbek czosnku, pieprz,sól.Przygotowanie: Udka kurczaka myjemy i usuwamy z nich wszystkie kości oraz zdejmujemy z nich skórę. Następnie posypujemy przyprawą do kurczaka. Por kroimy w cienkie krążki i podsmażamy na łyżce masła, doprawiamy pieprzem i solą oraz dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Udka(...)układamy na blaszce i pieczemy ok 20 min w piekarniku w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy udka z piekarnika, układamy na nich por i plasterek sera i zapiekamy jeszcze
Aga w kuchniPrzepis znalazłam w "Sałatkach od rana do wieczora" - Anny Lemańskiej-BajorekSkładniki : 3 średnie pory ( tylko biała część) szklanka groszku zielonego , najlepiej świeżego lub mrożonego , ugotowanego (tak jest w oryginale) ja zrobiłam z kukurydzą (też dobrze smakuje) 2-3 ugotowane jajka majonez sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Umyte pory pokroić w cienkie plasterki lub półplastry Ugotowane jajka pokroić w kosteczkę Groszek(...)ewentualnie ugotować w posolonej wodzie , po ostudzeniu i osączeniu dodać do jajek i pora- kukurydzę mrożoną ugotowac do miękkości, z puszki osączyć Wymieszać , by dobrze połaczyć składniki, dodać sól, pieprz i majonez Posypać natką lub szczypiorkiem. Smacznego! sałatka super prosta
Proste Potrawydługiej zimie w końcu nastała piękna wiosna;) Wtedy też nasze posiłki stają się lekkie, kolorowe i takie wiosenne... Dzisiaj polecam Wam pyszną zupkę-krem z pora i ziemniaków z dodatkiem chrupiących grzanek... Składniki:1l rosołu, 30og pora,500g ugotowanego mięsa z kurczaka, 500g ziemniaków, 2 łyżki masła lub margaryny, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, liść laurowy, szczypta gałki(...)muszkatołowej i kolendry, 200 ml śmietany 18%, żółtko, tosty.Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę a pora w plasterki. Podsmażyć na maśle. Dodać do rosołu, Dodać drobno pokrojone mięso. Następnie doprawić gałką muszkatołową, kolendrą, solą i pieprzem, dodać listek laurowy oraz sok z cytryny. Gotować ok. 25 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 2/3 śmietany
Z miłości do słodkościPyszna, delikatna zupa rybna z łososiem i porem. Idealna dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem ryby. Moja ulubiona :) i bardzo prosta w przygotowaniu. Składniki: 1 l bulionu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula 2 duże pory 2 ziemniaki 2 liście laurowe sok z cytryny 300 g świeżego filetu z łososia 85 ml śmietany(...)sól i pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzej oliwę i usmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę, dodaj pokrojonego w cienkie paseczki pora i duś ok 3 minut. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kosteczkę, szczyptę soli i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok 20-25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę dopraw, dodaj łososia pokrojonego
Niezły Młynekciągle wymyka się w bliżej nieokreśloną przestrzeń. Nie wiem skąd u mnie ta filozoficzna nuta. Chyba przez poczucie, że coś bezpowrotnie odchodzi... lato, ciepło, entuzjazm, nadzieja... i pora grillowania... czyli miłych chwil spędzonych na świeżym powietrzu pachnącym pieczonym mięsem doprawionym ziołami... Dziś przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do pieczonych mięs... Składniki: 1/2 kg jednakowej wielkości kremowych ziemniaków ugotowanych w mundurkach(...)por 3-4 korniszony sól i pieprzsok z cytryny mały kubek kwaśnej śmietany mały słoiczek czarnych oliwek, odsączonych z zalewy łyżka ostrej musztardy posiekana natka pietruszki i koperek Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć w cienkie półplasterki, zalać osolonym wrzątkiem i odstawić
Czerwień i błękitOstra, wyrazista w smaku. Idealnie pasuje do obiadu, na przykład do kotletów z piersi kurczaka, choć można ją także przygotować jako samodzielną przekąskę. Składniki: jasna część dużego pora, pokrojona na cieniutkie półplasterki duże jabłko starte na tarce dwa duże ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz łyżeczka cukru 6 łyżek jogurtu greckiego Przygotowanie: Pora(...)jabłko i ogórki wrzuciłam do miski, polałam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem i cukrem. Całość wymieszałam i odstawiłam na ok. godzinę, żeby por lekko zmiękł. Po tym czasie odcisnęłam z surówki sok, dodałam do niej jogurt i dokładnie wymieszałam
Kulinarny PamiętnikSkładniki - 4 jabłka - 2 średnie pory - 3 łyżki majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka oleju - cukier, szczypta soli Wykonanie Pory oczyścić i starannie opłukać. Białą część pokroić na cienkie krążki i posolić. Jabłka obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Połączyć pory z jabłkami, dodać majonez, olej i cukier do smaku. Wymieszać. Życzę
Świat SmakuRozgrzewająca, pyszna i błyskawiczna do zrobienia zupa krem ze smażonych porów z odrobiną śmietany i dodatkiem płatków migdałowych.Składniki:2 duże pory5 ziemniaków1 litr bulionu drobiowegośmietana 30 %50 g płatków migdałów6 łyżek masłasól, pieprz, cukierZiemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować. Odcedzić i wystudzić. Na patelni roztopić masło. Pory pokroić na plasterki i usmażyć na patelni około 5 minut
wyzwania kuchenneZupa - krem z pora i zielonego groszku składniki: - 1 por - 1 puszka zielonego groszku - kostka rosołowa drobiowa - 200ml jogurtu greckiego - ser pleśniowy Blue - płaska łyżka tajskiej pasty curry - świeży imbir (1,5cm korzenia) W garnku na maśle dusimy pokrojonego pora, po 10 minutach dodajemy groszek z puszki bez zalewy, podlewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dusimy
SMYKWKUCHNIsobie, że wyszło mi całe dziesięć rządków - oj, będzie rzodkiewkowo ;) Jeśli oczywiście okażę się "dobrą ogrodniczką" ;) Składniki (2 - 3 porcje):- 3 średniej wielkości marchewki- pół białej części pora- 3 łyżki majonezu- łyżka soku z cytryny- duża szczypta gruboziarnistej soli- duża szczypta grubo zmielonego czarnego pieprzuPrzygotowanie: 1. Obrane marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy dosyć
Kraina Tysiąca Smakówboki formy ciastem. Dno podziurawić widelcem.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut.W tym czasie przygotować nadzienie.Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Dodać pokrojonego w plastry pora. Podsmażyć. Dodać paprykę, pokrojoną w kostkę i oliwki w plastry. Na koniec dorzucić pokruszony ser.Śmietanę połączyć z jajami, solą i przyprawami.Na podpieczony spód wyłożyć boczek z warzywami, zalać śmietaną
kolorowotorcikowopora często robię sałatki z różnymi dodatkami.Tym razem dodałam świeży ananas.Sprawdził się idealnie dodają słodyczy i eliminował ostry smak pora.Pyszna. Składniki: 1 szt por biała część 2 jajka 3 łyżki kukurydza z puszki 2 plastry świeżego ananasa 2 łyżki majonez sól,pieprz kolorowy do smaku Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo, następnie obrać z skorupki i pokroić w kosteczkę(...)Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ananas pokroić w drobną kosteczkę.Wszystkie składniki przełożyć do miseczki dodać majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Ala piecze i gotujeBardzo lubię mięsa z różnymi farszami. Mogą być wytrawne jak i na słodko. Dzisiejsza moja propozycja to farsz z pora, jabłka i żurawiny. Wyszło pysznie i szczerze polecam. Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki żurawiny suszonej Kresto 10 cm pora 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła sól ziołowa pieprz kolorowy sól 1 szk bulionu warzywnego(...)dwóch stron solą, solą ziołową i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z wszystkich stron. Podlać bulionem i dusić około 20 min.Farsz:Por i czosnek oczyścić, umyć i drobno pokroić. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać żurawinę, masło i całość dusić do miękkości
Ala piecze i gotujeSalatka :1 por6-8 ogorkow kiszonych2-3 lyzki majonezu lub jogurtusolSkroic drobno por, posolic odstawic na 30 min by zmiekl.Zetrzec ogorki kiszone na grubych oczka, dodac do por, polaczyc z majonezem lub jogurtem.Rewelacyjna salatka obiadowa. Smacznego
Smaki EdytyCzyżby coś sięjuż szykowało? Oby nie! Jednak w kuchni i też muszę się pojawić. Niee, nie poświęcęgotowania na rzecz wiecznej nauki, wielogodzinnego ślęczenianad grubymi księgami. ZUPA Z ROKPOLA Z POREM. /autorski;/ 1 ser rokpol 1 duży por łyżka masła szklanka wody szklanka bulionu szklanka maślanki Maślankę podgrzewam,dolewam bulion warzywny, rozpuszczam ser. Dolewam wodę i mieszając, podgrzewam. Pora (część
W kuchni Karmel-itkiburzowym granacie. Chwilę później wielkie krople deszczu zaczynają uderzać w okna. Co chwila niebo rozjaśnia się zupełnie, jakby ktoś pstrykał z góry zdjęcia z fleszem. SOCZEWICA Z DYNIĄ I POREM. /własny;/ na 2-4 porcje 1/2 dyni piżmowej 1 szklanka (250ml) soczewicy zielonej 1/2 szklanki pokrojonego drobno pora olej z pestek winogron 1 l bulionu chili w płatkach łyżka(...)kolendry pieprz kolorowy Dynię obieram i kroję w niewielką kostkę. W garnku rozgrzewam olej, a na nim szklę pokrojonego pora. Następnie dorzucam suchą soczewicę,dynię i płatki chili. Chwilę wszystko razem przesmażam, po czym dodajęodrobinę bulionu, cały czas dusząc na małym ogniu. Bulion dolewam zakażdym razem, kiedy soczewica wchłonie płyn, a gdy przestanie już wpijać, chwilę jeszcze podgrzewam
W kuchni Karmel-itkitarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka: 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (300g) pęczek zielonych szparagów (700g) 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować i zamrozić do wykorzystania jako warzywo do zupy kilka sztuk pomidorków czereśniowych (100g) 2 jaja - całe 100g sera żółtego(...)dalej - a następnie przepłukać zimną, aby nie straciły koloru. Odsączyć na sitku. Pokroić w kostkę, ale zostawiając górną część łodygi (tak ok. 1/3 całości) do udekorowania wierzchu tarty. Pora przeciąć wzdłuż i poszatkować na półplastry. Zblanszować go przez chwilę w gorącej wodzie po gotowaniu szparagów. Odcedzić na sitku.Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół - u mnie na ćwiartki bo były
Grunt to przepis!Zacznijmy może od jedzonka:) Moja propozycja na dziś: Rybka w porach Składniki: 4 filety ryba 1 szt por 1 szt majonez do smaku(...)żółty (gouda) do smaku cytryna W naczyniu żaroodopornym ułożyć pokrojony w krążki por. Na nim ułożyć posolone,oprószone pieprzem i skropione cytryną filety dowolnej rybki (polecam dorsza). Całość przykryć plastrami żółtego sera a następnie warstwą majonezu.Wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanapełnione nadzieniem zapieczemy je jeszcze w piekarniku). Moja dzisiejsza propozycja z makaronowymi muszlami w roli głównej uwzględnia trwający jeszcze sezon na cukinię i pomidory. Makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią Składniki:c.d.n ;)przepraszam, że trochę to trwało - już uzupełniam: 250 g makaronu duże muszle (użyłam Conchiglioni nr 55 z Lubelli) nadzienie: 1 średnia cukinia 1 średni(...)por 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek jogurtowy dressing: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g.) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół łyżeczki miodu sól, pieprz, świeże bądź suszone zioła Składniki na dressing wymieszać w naczyniu, przyprawiając na końcu solą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDolewamy mleka, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy serek, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Surówka z pora i marchewki Składniki: por 2 marchewki 2 łyżki majonezu sól pieprz ziołowy Wykonanie: Z pora zdejmujemy wierzchnie liście, przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plasterki. Przed wrzuceniem
Czerwona Porzeczka